Economic

Neachitarea obligaţiilor fiscale restante cu reţinere la sursă poate constitui infracţiune

Ziarul de Vrancea
23 iul 2022 879 vizualizări

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea reaminteşte contribuabililor că potrivit art. 61 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare,  ”constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Pentru a nu intra sub incidenţa acestor prevederi, contribuabilii care figurează  în evidența fiscală cu obligații fiscale restante reprezentând impozite şi/sau contribuţii sociale cu reținere la sursă, a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data de 01 martie 2022, sunt invitaţi să achite, deîndată, aceste obligații fiscale ori să solicite acordarea uneia dintre facilitățile fiscale:

1) eșalonarea la plată, reglementată de art. 184 – art. 209 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile Ordinului președintelui A.N.A.F. nr. 90/2016 pentru aprobarea conţinutului cererii de acordare a eşalonării la plată şi a documentelor justificative anexate acesteia, precum şi a Procedurii de aplicare a acordării eşalonării la plată de către organul fiscal central, cu modificările și completările ulterioare;

         2) eșalonarea la plată, în formă simplificată, reglementată de art. 209^1 – art. 209^14 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile Ordinului președintelui A.N.A.F. nr. 1767/2021 pentru aprobarea Procedurii de acordare a eşalonării la plată, în formă simplificată, de către organul fiscal central;

        3) restructurarea obligațiilor bugetare, reglementată de Capitolul I din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2810/2021 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a măsurilor de restructurare a obligaţiilor bugetare restante, cu modificările și completările ulterioare.

        Informații suplimentare pot fi obține utilizând Formularul de contact disponibil pe pagina de Internet a instituției noastre: www.anaf.ro sau telefonic, prin contactarea Serviciului de asistență telefonică a contribuabililor - Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60.

 

Cererea de acordare a eşalonării la plată disponibilă pe site-ul ANAF

 

 

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea aduce la cunoştinţa contribuabililor că începând cu data de 12.07.2022 este disponibil pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală formularul D8 „Cerere de acordare a eşalonării la plată: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/D8.html

Formularul se depune prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, contribuabilul primind o recipisă din care rezultă depunerea acestuia cu sau fără erori de validare.

Atragem atenţia că formularul nu poate fi depus prin e-guvernare.

Potrivit art. 184 din Codul de Procedură Fiscală cu modificările şi completările ulterioare „Organele fiscale centrale acordă la cererea debitorilor eşalonări la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile de acordare a acestora. Pentru debitorii care nu constituie niciun fel de garanţie…, eşalonarea se acordă pe cel mult 6 luni.”

Pentru acordarea unei eșalonări la plată de către organul fiscal central, debitorul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești și să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare la plată. Aceste situații se apreciază de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiară ori a altor informații și/sau documente relevante, prezentate de debitor sau deținute de organul fiscal;

b) să aibă constituită garanția potrivit art. 193;

c) să nu se afle în procedura insolvenţei potrivit legii. Debitorul care se află în procedura insolvenţei şi doreşte eşalonarea la plată poate solicita această înlesnire la plată cu condiţia ca până la data emiterii deciziei de eşalonare la plată să iasă din procedura insolvenţei;

d) să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;

 

Pe lângă condițiile prevăzute mai sus, debitorul trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Această condiție trebuie îndeplinită la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

 

                                                                           Compartiment de comunicare                                                                       

Compartiment de comunicare  AJFP Vrancea                                                                                                 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.