Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Numărul bugetarilor a scăzut în martie cu 0,04%!

Ziarul de Vrancea
18 mai 2024 583 vizualizări

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară, arată datele Ministerului de Finanțe

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară (minus 0,04%), aproape 63,9% dintre acestea fiind în administraţia publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF), consultate de AGERPRES. Din totalul celor 823.890 de angajaţi din administraţia publică centrală (minus 1.155 faţă de luna anterioară), 606.862 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (-1.458 angajaţi, comparativ cu februarie 2024). Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei, respectiv 302.655 (minus un post ocupat), Ministerul Afacerilor Interne - 123.011 (-264 posturi ocupate), Ministerul Apărării Naţionale - 74.097 (-1.061 posturi ocupate), Ministerul Finanţelor - 24.796 (-27 posturi ocupate) şi Ministerul Sănătăţii -18.186 (-26 posturi ocupate). Potrivit sursei citate, în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 9.229 de posturi, cu 11 mai puţine faţă de februarie 2024, în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 44.419, în creştere cu 16, în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 163.380 de posturi ocupate (+298). Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în martie anul curent, 465.650 de persoane (+730), dintre care 286.040 în instituţii finanţate integral din bugetele locale (+730) şi 179.610 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii (-32).

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 3,4%, în primele trei luni din 2024

u în aceeași perioadă, importurile s-au redus cu 15,1%, arată datele INS

România a produs, în primul trimestru din 2024, o cantitate de ţiţei de 682.400 de tone echivalent petrol (tep), cu 23.900 tep mai mică (-3,4%) faţă de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Importurile de ţiţei au depăşit, în perioada menţionată, 1,773 milioane tep, fiind cu 315.700 tep sub cele consemnate în ianuarie-martie 2023 (-15,1%). Conform ultimei Prognoze a echilibrului energetic, publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), producţia de ţiţei a României se va situa pe o traiectorie descendentă până în 2026, cu un ritm mediu anual de -2,2%, consecinţă a declinului natural al zăcămintelor şi menţinerii unităţilor existente de producţie.  Astfel, în 2024, producţia va fi de 2,98 milioane tep (-2,3% faţă de anul anterior), în 2025 de 2,91 milioane tep (-2,3%) şi în 2026 de 2,855 milioane tep (-2%). Pe de altă parte, pentru importul de ţiţei, CNSP estimează o creştere în perioada menţionată cu un ritm mediu anual de 4,1%. Pentru anul 2024 sunt estimate în ultima Prognoză a echilibrului energetic importuri de 9,65 milioane tep (+4,7%), pentru 2025 de 10 milioane tep (+3,6%), iar pentru 2026 de 10,3 milioane tep (+3%).

”Call of Duty” pe bază de abonament

Microsoft intenţionează să lanseze următoarea ediţie a jocului video ”Call of Duty” prin serviciul său de abonament, într-o abatere de la practica sa îndelungată de a-l vinde doar independent, a declarat o sursă familiarizată cu problema, citată de Reuters. Decizia urmează să fie anunţată la prezentarea anuală pentru Xbox a companiei, programată pentru 9 iunie, a spus persoana, sub rezerva anonimatului, deoarece planurile sunt private. Microsoft nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters. Wall Street Journal a relatat pentru prima dată ştirea, vineri. Microsoft a achiziţionat ”Call of Duty” prin cumpărarea Activision Blizzard într-o tranzacţie de 69 de miliarde de dolari, încheiată la sfârşitul anului trecut. Jocul video cu împuşcături este printre cele mai de succes jocuri video de divertisment şi a generat venituri de peste 30 de miliarde de dolari de la lansarea iniţială. Activision a lansat de mult timp noi ediţii ale jocului, la preţuri anuale de aproximativ 70 USD, fiecare în ultimii ani. Dezvoltarea vine la doar câteva zile după ce preşedintele Xbox, Sarah Bond, a declarat într-o conferinţă că Microsoft intenţionează să lanseze toate jocurile Xbox first-party pe Game Pass în ziua lansării lor. Microsoft gestionează un serviciu de abonament numit Game Pass, care oferă acces la jocuri de la Xbox şi alţi dezvoltatori, contra cost. Compania cu sediul în Redmond, Washington, a încercat în ultimii ani să dezvolte în mod agresiv serviciile de abonament la jocuri în stil Netflix, ca parte a eforturilor sale de a sparge dominaţia consolelor PlayStation făcute de rivalul japonez Sony Corp.

Transelectrica va începe pe 27 iunie plata dividendelor pentru 2023

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica va începe pe 27 iunie 2024 plata dividendelor pentru 2023, valoarea dividendului brut fiind de 0,28 lei/acţiune, conform unui raport remis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Plata se va efectua către acţionarii înregistraţi la data de 7 iunie 2024 în Registrul Acţionarilor TEL, prin intermediul Depozitarului Central SA (DC) şi al agentului de plată BRD - Group Societe Generale (BRD). "Impozitul va fi reţinut, declarat şi plătit la bugetul statului de către TEL în conformitate cu prevederile legale în vigoare, iar acţionarii vor încasa dividendele la valoarea netă. Potrivit legislaţiei incidente în vigoare, cota standard de impozitare este de 8%", se menţionează în raport. Sursa citată precizează că obligaţia de plată a dividendelor nete cuvenite acţionarilor Transelectrica din rezultatul reportat existent în sold la 31 decembrie 2023 este supusă prevederilor generale în materia prescripţiei, urmând să fie prescrisă începând cu data de 28 iunie 2027, respectiv în termen de trei ani de la data începerii plăţii (27 iunie 2024). Plata dividendelor se va efectua prin intermediul Depozitarului Central (DC), astfel: pentru acţionarii ale căror interese sunt reprezentate de participanţii (bănci, custode sau brokeri) la Sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central - direct în conturile deschise la Participanţi; pentru acţionarii care acţionează în nume propriu - prin BRD, agent de plată desemnat de companie, care are încheiat un contract cu Transelectrica şi Depozitarul Central. Pentru acţionarii care figurează în evidenţele Depozitarului Central în secţiunea I a Registrului, respectiv persoane fizice/juridice/alte entităţi nereprezentaţi de participant, titulari de conturi curente deschise la BRD, care nu au optat anterior datei plăţii pentru plata dividendelor într-un alt cont comunicat Depozitarului Central/TEL, dividendele vor fi plătite automat în data plăţii prin virament bancar în conturile curente deschise la BRD, dacă datele de identificare sunt actualizate şi coincid la ambele entităţi, BRD şi DC.

China injectează 42 de miliarde de dolari în piața imobiliară

Autorităţile chineze au promis vineri un nou sprijin pentru întreprinderile de stat, pentru a le permite să cumpere apartamente nevândute, într-un efort care ar putea ajuta dezvoltatorii să obţină mai multe finanţări pentru a finaliza construcţia proprietăţilor prevândute, transmite CNBC. Acestea şi alte măsuri anunţate vineri au marcat cele mai recente eforturi ale Beijingului de a aborda problemele din sectorul imobiliar masiv. ”Cred că este încurajator faptul că politica (guvernului) face o schimbare de direcţie, încercând să susţină piaţa imobiliară”, a spus Zhu Ning, profesor de finanţe la Universitatea Tsinghua şi autor al cărţii ”China’s Guaranteed Bubble”. Viceguvernatorul Băncii Populare a Chinei, Tao Ling, a declarat vineri reporterilor, într-o şedinţă de informare, că banca centrală va oferi instituţiilor financiare 300 de miliarde de yuani (42,25 miliarde de dolari) pentru a împrumuta întreprinderilor de stat locale (SOE), astfel încât acestea să poată cumpăra apartamente nevândute care au fost deja construite. Banca centrală se aşteaptă ca sprijinul financiar să elibereze 500 de miliarde de yuani pentru astfel de achiziţii, pe care întreprinderile de stat le-ar putea transforma în locuinţe la preţuri accesibile. Companiile imobiliare pot folosi apoi fondurile câştigate din acele vânzări pentru a finaliza construcţia altor apartamente, a spus banca centrală. În ceea ce priveşte proprietăţile neterminate, prevândute, directorul adjunct al Administraţiei Naţionale de Reglementare Financiară, Xiao Yuanqi, a declarat reporterilor că băncile comerciale au oferit împrumuturi de 935 de miliarde de yuani pentru a finaliza construcţia proiectelor incluse pe lista albă, de când programul a fost lansat în ianuarie.

Apple se pregăteşte să lanseze un iPhone mai subţire în 2025

Apple dezvoltă o versiune mai subţire a iPhone-ului său, care probabil va fi lansată până în 2025, a relatat vineri The Information, citând trei persoane apropiate acestui proiect, transmite Reuters. Posibila versiune mai subţire va avea probabil un preţ mai mare decât iPhone Pro Max şi ar putea fi lansată odată cu iPhone 17, în septembrie 2025. Compania din Cupertino, California, încă testează diferite modele pentru dispozitiv, cu numele de cod D23, care ar putea avea procesorul de ultimă generaţie al Apple, probabil numit A19. Apple nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters. Proiectul subliniază nevoia Apple de a înfrumuseţa iPhone, cel mai popular produs al companiei, în timp ce se confruntă cu concurenţa dură din partea Honor şi Huawei în China şi Samsung Electronics la nivel global.

Sechestru pe bunurile Deutsche Bank din Rusia

Un tribunal rus a ordonat ca activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile Deutsche Bank din Rusia să fie sechestrate, ca parte a unui proces care implică banca germană, au arătat documentele instanţei, citate de Reuters. Banca a fost unul dintre creditorii garanţi în baza unui contract pentru construirea unei fabrici de procesare a gazelor în Rusia, cu Linde din Germania, care a fost reziliat din cauza sancţiunilor occidentale. Procesul a fost intentat de RusChemAlliance, cu sediul la Sankt Petersburg, o societate mixtă deţinută în proporţie de 50% de gigantul gazului rus Gazprom, care este operatorul proiectului. Curtea de arbitraj din Sankt Petersburg a interzis Deutsche Bank să-şi exercite cota de 100% din capitalul autorizat al filialei sale ruse, precum şi Deutsche Bank Technology Center LLC.

Acţiunile GameStop au scăzut cu 20%

Acţiunile GameStop au scăzut vineri cu 25%, după ce retailerul de jocuri video a declarat că intenţionează să vândă acţiuni suplimentare şi a raportat rezultate preliminare care au arătat o scădere a vânzărilor în primul trimestru, transmite CNBC. Într-un nou document depus la autorităţile de reglementare, retailerul de jocuri video a declarat că va vinde până la 45 de milioane de acţiuni ordinare clasa A, într-o ofertă pe piaţă. Vânzarea vine după ce acţiunile GameStop au crescut la începutul acestei săptămâni, într-o scurtă revigorare a tranzacţiilor cu acţiuni meme. Între timp, într-o declaraţie separată, GameStop a spus că acum se aşteaptă la vânzări nete pentru primul trimestru în intervalul de 872 de milioane de dolari până la 892 de milioane de dolari, în scădere de la aproximativ 1,24 miliarde de dolari în acelaşi trimestru al anului trecut.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.