Economic

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE:Licitație în bitcoin, premieră mondială la casa Sant'Agostino din Italia

Ziarul de Vrancea
19 oct 2017 682 vizualizări

Casa italiană de licitații Sant'Agostino a anunțat miercuri că ofertanții de la următoarea sesiune de vânzări vor putea să liciteze în moneda bitcoin, o premieră mondială, informează AFP.

Săptămâna aceasta, în jur de 600 de obiecte italiene și din străinătate, majoritatea piese de mobilier, vor fi scoase la licitație la Sant'Agostino și "bitcoin va fi acceptată ca plată", se arată într-un comunicat. O astfel de plată va fi posibilă și la următoarea licitație de la sfârșitul lunii noiembrie, care va include tablouri, bijuterii și ceasuri. Bitcoin nu este în general recunoscută ca o plată curentă, dar se dezvoltă constant. Moneda circulă prin intermediul tehnologiei blockchain, care înregistrează detaliile tranzacțiilor, inclusiv codurile specifice fiecărui cumpărător sau vânzător. Tehnologia devine tot mai populară în rândul băncilor și companiilor. De la crearea sa în 2009, valoarea bitcoin față de cele tradiționale a crescut exponențial, cu toate că au existat perioade de depreciere. Săptămâna trecută, bitcoin a depășit valoarea de 5.000 de dolari pentru prima dată, după ce la începutul anului era de 966 de dolari.

Când nu merg în Europa turiștii români preferă Maldive, Thailanda, SUA și Japonia

Maldive, Thailanda, SUA, Japonia și Cuba au fost cele mai căutate destinații extraeuropene de către turiștii români în acest an, potrivit datelor agenției de turism Eturia, care remarcă modificări în ceea ce privește dinamica pachetelor turistice vândute. ”Comparativ cu anul 2016, există o tendință de creștere pe toate destinațiile extraeuropene. Dintre acestea SUA, Japonia, Peru, Tanzania și India au ieșit cel mai mult în evidență din punct de vedere a vânzărilor. Se observă clar cum interesul turiștilor pentru cultură, civilizație și wildlife contribuie la decizia de selecție a unei destinații pentru vacanță”, arată un comunicat al companiei. Compania a înregistrat o dublare a vânzărilor pe vacanțele de grup cu însoțitor și a pachetelor pentru luna de miere, în special în Maldive. ”Croazierele au fost la mare căutare anul acesta, numărul vânzărilor crescând de trei ori. Totodată sesizăm interesul crescut și pentru vacanțe bazate pe experiențe aparte la fața locului precum: circuite gastronomice, călătorii cu trenul, cu rulota, circuite fotografice, circuite adventure sau wellness & SPA”, a declarat Sorin Stoica, co-proprietar Eturia. Touroperatorul a pregătit deja pentru anul viitor produse inedite, de exemplu circuite cu motocicleta, croaziere pe Mississippi, experiențe ”adventure in Alaska”, circuite culturale și wildlife în Papua Noua Guinee sau Uganda. În topul destinațiilor extraeuropene preferate de turiștii români în acest an au mai fost: Republica Dominicană, Indonezia, Tanzania, Sinagpore și Peru.“Dacă în 2017 au crescut solicitările pentru circuite, ne așteptăm să consolidăm această direcție astfel încât să depășească în vânzări vacanțele la plajă. S-a observat această tendință de creștere de la un an la altul deoarece cei care au călătorit deja în destinații de plajă caută acum să experimenteze alte pachete turistice”, a mai spus Stoica. Co-proprietarul Eturia afirmă că se așteaptă la o creștere în continuare a numărului de turiști în destinații precum Japonia, SUA și Peru și nu exclude ca un număr considerabil dintre ei să încerce anul viitor și destinații mai puțin frecventate de români: Guatemala, Columbia, Papua Noua Guinee, Reunion și Uganda. “În 2018, Canada devine o țară foarte interesantă pentru agenția noastră, acesta este și motivul pentru care Eturia a pregătit deja o serie de circuite în marile orașe, în parcurile naționale, croaziere și combinații inedite de vacanțe în Alaska și Canada”, adaugă Stoica.

Ministerul Finanțelor ne dă cu o mână șI ne ia cu alta

Contribuția pentru solidaritate socială este corelată cu măsura privind reducerea numărului contribuțiilor sociale, ea nefiind o taxă nouă, a anunțat joi Ministerul Finanțelor. ”Contribuția pentru solidaritate socială nu este o taxă nouă, ci o contribuție socială corelată cu măsura privind reducerea numărului contribuțiilor sociale și cu necesitatea asigurării prestațiilor sociale de care beneficiază salariații în conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurări sociale, cum ar fi principiul contributivității și cel al solidarității sociale”, se arată în comunicat. Această contribuție se plătește la bugetul de stat și se datorează de către angajatori la fondul brut de salarii. Ea este destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale și ”asigurării necesarului pentru plata prestațiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariații, cum ar fi indemnizațiile pentru șomaj, indemnizațiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă și boli profesionale”. Nivelul contribuției este stabilit în așa fel încât să asigure necesarul pentru plata prestațiilor sociale de care beneficiază salariații, potrivit ministerului. Referitor la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, obligativitatea constituirii acestuia este instituită printr-o lege din 2006 care transpune o directivă europeană privind protecția salariaților în cazul insolvabilității angajatorului, potrivit ministerului. ”Din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale se asigură plata salariilor în situația în care angajatorii intră în insolvență, în limita a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat”, se arată în comunicat. Taxa de solidaritate nu este o taxă nouă, ea fiind plătită și până acum, și ar urma să intre în vigoare, în actuala formă, începând din 1 ianuarie 2018, a declarat joi ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

BCE va reduce volumului achizițiilor lunare de active

Banca Centrală Europeană va anunța în 26 octombrie reducerea volumului achizițiilor lunare de active de la 60 la 40 de miliarde de euro, de la 1 ianuarie 2018, conform unui sondaj realizat de Reuters în rândul a peste 100 de economiști, în perioada 11-17 octombrie. Programul de achiziții de active al BCE, cunoscut ca relaxare cantitativă (QE), expiră la sfârșitul acestui an iar Consiliul guvernatorilor BCE va decide, la reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, dacă va prelungi sau nu acest program. Programul ar urma să fie prelungit cu șase sau cu nouă luni, estimează economiștii. ''Reuniunea din octombrie va fi probabil unul din cele mai mari măsuri de reechilibrare din istoria BCE, care va trebui să reducă volumului achizițiilor lunare de active, pentru a diminua temerile unor oficiali, dar în același timp instituția va trebui să mențină o politică monetară suficient de relaxată pentru a-și atinge ținta de inflație'', a apreciat Peter Vanden Houte, economist șef la ING. Majoritatea participanților la sondaj se așteaptă ca BCE să aștepte până în 2019 înainte de a majora ratele dobânzilor, puțini economiști fiind de părere că acest moment ar putea avea loc la începutul anului viitor.

Facebook lansează secțiunea Explore pe PC-uri

Disponibilă de mai multe luni pe smartphone-uri, secțiunea Explore din Facebook începe acum să fie vizibilă și în cadrul versiunii de PC a rețelei sociale. Facebook a anunțat că extinde testarea secțiunii Explore, care până acum era disponibilă doar pe versiunea mobilă. Începând de joi, pe parcursul următoarelor zile, aceasta va fi implementată pentru toți utilizatorii care intră pe Facebook de pe un calculator. Explore este un flux alternativ celui obișnuit, unde utilizatorul primește conținutul postat de prietenii, paginile și grupurile pe care le urmărește. În cadrul acestuia, utilizatorul va accesa conținut aflat în afara propriei “bule”. Chiar și așa, postările pe care Facebook le afișează în secțiunea Explore nu sunt aleatorii. Acestea sunt bazate pe preferințele și tipurile de conținut pentru care utilizatorul a arătat interes anterior. În Explore, secțiune care poate fi acum accesată din bara laterală din stânga site-ului, acolo unde sunt listate grupurile și paginile preferate, utilizatorul poate descoperi postări interesante pe care nu le-ar fi văzut în cadrul newsfeed-ului personal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.