Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Vom putea intra în “antecamera” euro abia peste șase ani

Ziarul de Vrancea
27 nov 2018 470 vizualizări

"Orizonul rezonabil, pentru a intra în sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar înainte, că durează doi ani sau mai mult”, a susține guvernatorul BNR

 

România ar putea intra în sistemul cursurilor de schimb, o antecameră a zonei euro, în 2024, unde trebuie să rămână cel puțin doi ani până la adoptarea monedei unice, a anunțat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, la Profit Financial Forum. Isărescu a subliniat că 2024 este un orizont rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb. “Orizonul rezonabil, pentru a intra în sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar înainte, că durează doi ani sau mai mult”, a spus guvernatorul. Anterior, ministrul Finanțelor indicase drept dată de aderare la moneda unică anul 2024, ceea ce presupunea intrarea în sistemul ratelor de schimb cel mai târziu în 2022. “Nu este după cum vrea guvernatorul, unul sau altul, este o decizie politică, dar este o decizie de mare responsabilitate”, a adăugat Isărescu. Guvernatorul a subliniat că România trebuie să intre pregătită în zona euro, care este o zonă de convergență. ”Zona euro este o uniune de convergență. Și România a intrat în UE și a avut cel mai ridicat nivel de convergență. (...) Nu este un sprint, este o cursă de rezistență”, a adaugat Isărescu. Profit Financial Forum este o conferință care reunește președinții principalelor bănci comerciale, lideri ai companiilor de consultanță, economiști, reprezentanți ai autorităților de reglementare și de protecția consumatorilor și în care vor fi discutate probleme legate de sectorul bancar, instituțiile financiare nebancare și clienți.

 

POZA: euro/poze azi

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Ministerul Finanțelor revine asupra limitării dreptului la muncă în UE

u Teodorovici, despre limitarea dreptului la muncă în UE: Poate a fost exprimarea mea nefericită

 

Ministrul Finanțelor Publice a declarat, miercuri, despre limitarea dreptului la muncă în Uniunea Europeană că a avut o exprimare nefericită, el fiind profund ”pro-european”. Teodorovici a reiterat ideea ca românii să aibă drepturi egale oriunde în Europa. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a combătut, miercuri, afirmațiile potrivit cărora el el fi ”anti-european”. Teodorovici a afirmat că a fost profund implicat în negocierile pentru aderarea României la Uniunea Europeană, fiind profund ”pro-european”. Ministrul de Finanțe a afirmat că a avut o ”exprimare nefericită”, când a vorbit despre permise de muncă pentru cinci ani. ”Le mulțumesc tutror celor care au trimis mesaje de tot felul. Fiecare a înțeles cât a putut din ceea ce eu am spus. Repet, poate a fost exprimarea mea nefericită. (...) Propunerea mea este ca românii, oriunde s-ar afla, să aibă aceleași dreptui în europa, fie că călătoresc, fie că trăiesc, fie că fac business acolo unde ei decid”, a declarat Teodorovici. Acesta a afirmat că ”orice guvern al acestei țări este obligat să creeze un mediu economic și social atractiv, astfel încât cei care sunt în România, să rămână în România, cei care au plecat, și decid ei să se întoarcă, să o poată face, să aibă motive să o facă, iar cei care doresc să vină din alte zone să o facă dacă doresc să o facă”. Teodorovici și-a reiterat susținerea față de valorile europene, dar nu a oferit detalii despre cum vede rezolvarea problemei crizei forței de muncă.  Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus, marți, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că dorește limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o țară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajații plecați din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc ”în veci”. El a precizat că trebuie să existe un permis de muncă în același timp, în toate statele membre UE, astfel ca angajații să fie obligați să migreze. ”Deci limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Că iar o să văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același, ca și timp, în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că așa, dacă ajunge în Germania și primește drept de muncă, nu o să se mai întoarcă în veci în Croația, România, de unde a plecat. Trebuie să fie discutată o astfel de măsură. Maximum 5 ani și la revedere, te duci în altă țară și îți cauți loc de muncă”, a explicat Teodorovici, potrivit unei înregistrări audio difuzate de Hotnews. Declarația ministrului a generat un val de comentarii negative din partea societății civile, a politicienilor și a sindicatelor. 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Stațiunile de la munte, pline în minivacanța de 1 Decembrie

 

Hotelierii de pe Valea Prahovei și Poiana Brașov au vândut aproape toate locurile de cazare pentru minivacanța de 1 Decembrie. Prețurile au pornit de la 230 de lei pentru o cameră single și au depășit 700 de lei pentru o persoană într-o cameră dublă la 5 stele. Tarifele includ o masă festivă. Hotelierii din Poiana Brașov mai au foarte puține locuri pentru perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, deși au avut ofertele standard pentru această perioadă și nu au mizat pe oferte speciale. Astfel, la un hotel de trei stele, gradul de ocupare pentru minivacanța de Ziua Națională este de 100%. Aici camera single costă 230 de lei pe noapte, camera dublă 260 de lei, tariful incluzând mic dejun, acces gratuit la spa și parcare gratuită. Tarifele pot fi negociate, astfel încât toată lumea să fie mulțumită. La un hotel de 4 stele, un pachet de 3 nopți s-a vândut cu 880 de lei, în cameră dublă, cu mic dejun inclus. „De aproximativ o lună nu mai avem niciun loc liber pentru perioada aceasta. Pachetul include și o cină festivă, dar și un program cu muzică românească”, a explicat reprezentantul hotelului. La un alt hotel de 4 stele din Poiana Brașov, pentru perioada 30 noiembrie – 2 decembrie mai este doar o cameră single disponibilă. „Pentru această perioadă nu am avut oferte speciale, au fost cele standard. Tariful pentru o cameră standard este de 139 de euro pe noapte. Pentru cameră single este 129 euro pe noapte. Cu mic dejun inclus. Clienții vor beneficia de acces gratuit la spa, iar parcarea este gratuită”, a explicat reprezentantul unui alt hotel. Prețurile cresc în cazul unui hotel de 5 stele, unde camera single pornește de la 100 de euro, iar cea dublă, de la 150 de euro. Un apartament se închiriază cu prețuri pornind de la 240 de euro. „Gradul de ocupare pentru perioada aceasta este de aproximativ 90%”, a explicat reprezentanții hotelului de cinci stele. La fel se întâmplă și în alte stațiuni, de pe Valea Prahovei. În Predeal, de exemplu, la un hotel de patru stele, tariful pentru pachetul de 1 Decembrie, care include 3 nopți de cazare este de 499 de lei de persoană. În pachet este inclusă și o cină festivă de 1 Decembrie. Și aici, camerele au fost rezervate cu mai multe luni în urmă, iar în prezent nu mai este nicio cameră disponibilă. Un alt hotel din Predeal a vândut sejururi pentru 1 Decembrie începând de la 530 de lei de persoană pe noapte, iar un sejur în apartament standard costă 630 de lei de persoană pe noapte. Clienții se bucură de mic dejun, acces la spa, cină festivă de 1 Decembrie cu un program special de muzică tradițională. Gradul de ocupare este de 100%. Cei care doresc să-și petreaca zilele libere la pensiuni în zona Bran-Moieciu trebuie să știe că prețurile pornesc de la 80 de lei pe noapte, fără mici dejun. Cu mic dejun, ofertele pornesc de la 250 de lei pe noapte. 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Apartamentele din Alba Iulia se închiriază șI cu 4.000 de lei pe noapte

 

Proprietarii ultimelor apartamente disponibile în Alba Iulia de Ziua Națională cer până la 12.000 de lei pentru trei nopți de cazare, în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, în condițiile în care locurile la hoteluri s-au ocupat, în mare parte, de un an, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit unui site care promovează pachete turistice pentru vacanțe, proprietarul unui apartament cu două dormitoare, situat în zona ”zero” a municipiului Alba Iulia, de unde turiștii pot vedea de pe balcon parada militară, cere pentru un sejur de trei nopți, în minivacanța de 1 Decembrie, 12.581 de lei. Aici încap patru persoane, iar proprietarul nu face referiri cu privire la utilitățile pe care le are imobilul. Proprietarul unui alt apartament, mult mai spațios, de 120 de metri pătrați, și în care pot fi cazate opt persoane, cere 11.512 de lei pentru aceeași perioadă. Acesta se află la 2,6 kilometri de zona în care au loc manifestările dedicate Zilei Naționale, fiind mobilat și utilat. Pentru o altă locuință închiriată în regim hotelier, formată dintr-un living și un dormitor, situată la 2,5 kilometri de locul în care vor avea loc concertele, se cere 9.785 de lei. Copiii beneficiază de loc de joacă, iar proprietatea pune la dispoziție cazinou, se arată în descrierea acesteia. Pentru un alt apartament, cu două dormitoare, în care încap patru persoane, aproape de Cetatea Alba Carolina, proprietarul cere 7.176 de lei. Apartamentul se află într-o zonă liniștită, în care există locuri de parcare, spații de promenadă și zone de joacă pentru copii. De cealaltă parte, există și garsoniere sau apartamente cu o cameră pentru care se cere 1.200 – 1.500 de lei. Acestea sunt mai puțin dichisite și în zone mai îndepărtate de manifestările dedicate Zilei Naționale. Prețurile au crescut din cauza că cererea este mult mai mare decât oferta, în această perioadă, iar locurile de cazare la hotelurile din Alba Iulia s-au epuizat, cu mici excepții, cu un an înainte de manifestările dedicate Centenarului. La Alba Iulia, de 1 Decembrie, oraș cu circa 70.000 de locuitori, sunt așteptați peste 100.000 de vizitatori, ceea ce ar fi o situație rar întâlnită în istorie, întrucât și la 1918, când s-a votat unirea Transilvaniei cu România, fuseseră circa 100.000 de persoane. Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că președintele Klaus Iohannis va veni la Alba Iulia după ce va participa la parada militară de la București, cu elicopterul, dacă vremea va permite, sau cu avionul până la Sibiu.

Managerii din România estimează o scădere a activității în construcții

Directorii firmelor din România estimează o scădere a activității și a numărului de angajați în construcții, până în ianuarie, dar și o creștere moderată a prețurilor, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Soldul conjunctural indică percepția managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă. În activitatea de construcții, managerii estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producției (sold conjunctural -23%).  Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariați (sold conjunctural -16%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural plus 10%). În industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural plus 1%). ”Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendință de creștere (sold conjunctural plus 24%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra scădere accentuată (sold conjunctural -69%)”, se arată în comunicat. Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 9%). În sectorul comerț cu amănuntul, managerii așteaptă, pentru următoarele trei luni, o tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural plus 5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural plus 7%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural plus 15%).

Indicele Robor la trei luni a coborât la 3,13%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a coborât la 3,13%, cel mai mic nivel din ultimele șapte săptămâni, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți, indicele a scăzut de la 3,20% la 3,16%. Miercuri, indicele a ajuns la 3,13%, cel mai mic nivel din 9 octombrie, când a fost tot 3,13%. Totodată, indicele Robor la șase luni a scăzut, miercuri, la 3,38%, cel mai mic nivel din 5 octombrie, când a fost tot 3,38%. Marți, acest indice a scăzut de la 3,42% la 3,41%.

Trump amenință că va tăia subvențiile acordate General Motors

Președintele american Donald Trump a avertizat marți că va tăia subvențiile acordate General Motors, după ce cel mai mare producător auto din Statele Unite a anunțat că va opri producția a cinci fabrici din America de Nord și va desființa aproape 15.000 de locuri de muncă, transmite Reuters. ”Statele Unite au salvat General Motors și asta este mulțumirea pe care o primim! Ne gândim acum să tăiem toate subvențiile acordate General Motors...inclusiv pentru automobilele electrice”, a scris Trump pe Twitter. Trump a făcut din locurile de muncă din industria auto o prioritate a primilor săi doi ani de mandat și a atacat deseori producătorii auto, pe Twitter, pentru că nu fac destul pentru creșterea numărului de locuri de muncă. Vehiculele electrice ale GM  sunt eligibile pentru un credit fiscal de 7.500 de dolari, potrivit legislației federale, dar nu este clar cum ar putea administrația Trump să restricționeze creditele respective, sau dacă Trump are în vedere și alte subvenții. Acțiunile GM au scăzut în urma afirmațiilor lui Trump, înregistrând un declin de 2,6% la sfârșitul tranzacțiilor.

Euro a scăzut spre pragul de 4,65 lei

Banca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri un curs de referință de 4,6580 lei/euro, în scădere cu 0,04% față de nivelul atins marți. Francul elvețian a ajuns la cel mai ridicat nivel din septembrie până în prezent. Marți, euro a crescut la 4,6599 lei. Miercuri, dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a urcat de la 4,1194 lei la 4,1258 lei. Cursul francului elvețian a urcat de la 4,1203 lei la 4,1314 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 21 septembrie, când a fost 4,1351 lei. Lira sterlină a urcat de la 5,2536 lei la 5,2776 lei. Prețul gramului de aur a scăzut de la 162,1081 lei la 160,9735 lei

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.