Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Unilever își mută sediul central în Olanda persiflând-o pe Theresa May

Ziarul de Vrancea
14 mar 2018 2272 vizualizări

Grupul Unilever a optat să își reorganizeze structura și să dețină un singur sediu central în loc de două, în Olanda, abandonând baza din Marea Britanie după aproape un secol, decizie care reprezintă o lovitură pentru premierul britanic Theresa May, care încearcă să mențină investitorii în țară în perspectiva Brexitului, relatează Bloomberg

Decizia producătorului de bunuri de consum pune capăt campaniilor de lobby desfășurate în ultimele luni de guvernele olandez și britanic, după ce producătorul margarinei Marmite și al săpunurilor Dove a anunțat anul trecut că va renunța la structura cu două sedii centrale. Unilever, format prin fuziunea din 1930 dintre compania olandeză Margarine Unie și producătorul britanic de săpunuri Lever Brothers, organizează două adunări generale anuale, are două consilii de administrație, formate din aceiași membri, și funcționează după reglementări diferite în domeniul preluărilor, în cele două țări. ”Am ales Olanda pentru că, destul de simplu, până la urmă compania olandeză este mai mare decât cea britanică”, a afirmat directorul financiar al grupului, Graeme Pitkethly. Divizia din Olanda reprezintă aproximativ 55% din capitalul în acțiuni cumulat și are o lichiditate mai mare decât compania britanică, a arătat acesta. Acțiunile Unilever NV și Unilever Plc nu au fost influențate de anunțul grupului, în tranzacțiile din această dimineață din Amsterdam și Londra. Lovitura este atenuată de faptul că Unilever intenționează să își înregistreze la Londra divizia de produse pentru înfrumusețare și îngrijire personală și cea de produse pentru îngrijirea locuinței. Grupul va continua să păstreze acțiunile listate în ambele state, precum și în Statele Unite. Propunerile trebuie să fie aprobate de acționarii diviziilor din Marea Britanie și Olanda, iar aplicarea deciziei va avea loc spre sfârșitul acestui an.

MedLife se extinde prin achiziția a 80% din acțiunile grupului de clinici Solomed

Furnizorul de servicii medicale MedLife a preluat 80% din acțiunile grupului de clinici Solomed, prezent pe piața din Pitești, Costești și Curtea de Argeș, informează un comunicat MedLife. Grupul Solomed a fost înființat în 1997 și are în componență cinci clinici – trei în Pitești, celelalte două în Costești și Curtea de Argeș – și un laborator (Pitești). Solomed a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de aproximativ 5,2 milioane de lei. Achiziționarea pachetului majoritar Solomed reprezintă cea de-a 19-a achiziție derulată până în prezent de grupul MedLife, ultima fiind anunțată în luna februarie – Ghencea Medical Center din București. MedLife a raportat pentru 2017 o cifră de afaceri consolidată pro-forma de 638 milioane de lei, în creștere cu 27% față de 2016 și o EBITDA pro-forma ajustată de 82,3 milioane de lei. Pentru anul acesta compania vizează o creștere de peste 20%.

Compania fintech Ebury își deschide primul birou în România

Compania fintech Ebury, cu sediul la Londra, specializată în plăți transfrontaliere și credite pentru dezvoltare, își deschide primul birou în România, condus de către Johan Gabriëls, informează compania. Biroul de la București este cel de-al 15-lea lansat de companie în 13 țări de pe trei continente în ultimii 5 ani. Ebury intenționează să deschidă până la 10 birouri noi la nivel global și să atingă 1000 de angajați până la sfârșitul anului curent. În prezent compania are în jur de 650 de angajați. Compania a fost înființată în 2009 și are în prezent 24.000 de clienți corporativi, cu tranzacții în peste 140 de valute.

Comerțul online, unul dintre cele mai reclamate domenii

Aproximativ o treime din reclamațiile privind achiziția de produse și servicii în 2017 au vizat vânzările online, iar jumătate dintre acestea au avut ca obiect nerespectarea termenului de livrare, relevă datele ANPC. Conform prezentării făcute la o dezbatere pe tema drepturilor cumpărătorului în mediul online de către directorul general al ANPC Paul Anghel, un număr de 28.224 de reclamații care au vizat produse sau servicii în 2017, adică 36% din totalul celor care au precizat modul îîn are au intrat în posesia acestora, se referea la achiziții făcute la distanță. Vânzările directe au fost în număr de 50.176, reprezentând 64%. În cazul vânzărilor online, jumătate din reclamații aveau ca obiect nerespectarea termenului de livrare. Pe al doilea loc ca pondere se află neîncadrarea în termenul legal la restituirea contravalorii (15%), urmată, la egalitate, de deteriorări ale produselor în timpul transportului (10%) sau lipsa verificării integrității produselor la livrare (10%). Alte cauze au avut procente sub 10%.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 2,03%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,03%, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.  Miercuri, indicele a scăzut la 2,03%, cel mai mic nivel atins din 8 februarie, când a fost tot 2,03%.  Totodată, indicele Robor la 6 luni a stagnat joi la 2,36%. Miercuri, acesta a scăzut la 2,36%, cel mai mic nivel din 13 februarie, când a fost tot 2,36%. La începutul lunii februarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.

Crește producția de petrol

OPEC a estimat pentru prima oară în acest an că creșterea producției de petrol din afara OPEC va fi în 2018 mai mare decât creșterea cererii, arată raportul lunar al organizației, citat de Bloomberg. Organizația și-a majorat pentru a patra lună consecutiv estimările privind producția de țiței a Statelor Unite și a altor producători din afara OPEC, ceea ce arată că măsurile de restrângere a livrărilor, luate în colaborare cu Rusia, încep să aibă un efect contrar. Prețurile petrolului au crescut în ianuarie la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a măsurilor de reducere a livrărilor adoptate de OPEC și Rusia pentru limitarea surplusului de ofertă din piață, provocat de dezvoltarea exploatărilor de șist din Statele Unite. Prețurile au scăzut însă de atunci, în timp ce industria americană înflorește, producția de țiței din SUA atingând un nivel record. OPEC anticipează că cererea de petrol va crește cu 1,6 milioane de barili pe zi în acest an, peste așteptările inițiale, în timp ce oferta producătorilor din afara organizației va urca cu 1,66 de milioane de barili pe zi. În consecință, măsurile actuale ale OPEC de limitare a producției de petrol nu vor reuși să determine eliminarea stocurilor excedentare, iar cartelul ar trebui să livreze cu aproximativ 200.000 de barili de petrol pe zi mai puțin decât estima în raportul din luna februarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.