Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Românii din mediul urban au venituri și cheltuiesc aproape dublu față de cei din rural

Ziarul de Vrancea
8 iul 2019 1519 vizualizări

Cel mai mare procent din cheltuieli este alocat băuturilor nealcoolice și produselor alimentare

Discrepanțele dintre mediul rural și urban sunt majore în cazul veniturilor și cheluielilor românilor, cei din urban producând și cheltuind aproape dublu față de locuitorii din mediul rural. De asemenea cel mai mare procent din cheltuieli este alocat băuturilor nealcoolice și produselor alimentare. Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul I al anului 2019, în valoarea de 4.542 lei pe gospodărie și 1.752 lei pe persoană. La polul opus, cheltuielile totale ale populației, au fost, în medie, de 3.834 lei lunar pe gospodărie (1.479 lei pe persoană) și au reprezentat 84,4% din nivelul veniturilor totale, arată un comunicatul INSSE. Salariile au reprezentat 67,8% din totalul veniturilor, fiind cea mai importantă sursă de încasări. Restul a fost completat de venituri provenind din prestații social (18,7%), venituri în natură (7,8%), din vânzarea de active din patrimonial gospodăriei (1%), și venituri din agricultură (1,4%). Între mediul rural și cel urban au fost înregistrate diferențe majore în ceea ce privește veniturile. O persoană din mediul rural a încasat venitturi totale medii de 1.295,64 lei, pe când un locuitor din mediul urban a avut venituri aproape duble, în valoare de 2.144,38 lei. În ceea ce privește cheltuielile, românii au alocat 61,2% pentru consum, și 33,4% pentru plata impozitelor. Cheltuielile pentru investiții au reprezentat doar 0,4% din totalul acestora. În mediul urban, suma cheltuielilor totale medii pe persoană a fost în valoare de 1.789,26 lei, iar în mediul urban, cheltuielile au atins suma de 1.117,99. Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul I 2019, în medie, 33,2% din consumul gospodăriilor, 8,1% din cheltuieli au fost destinate pentru hoteluri și cafenele, 6,9% pentru transport, 5,6 pentru investiții în dotarea locuinței.

Înmatriculările de autoturisme noi au accelerat cu 15,04%

u pe de altă parte, înmatriculările de mașina la mâna a doua este în scădere

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut în iunie 2019 cu plus15.04% față de iunie 2018, atingând un volum de 14.082 unități, informează ACAROM – Asociația Constructorilor de Automobile din România DRPCIV. În primele 6 luni din 2019, numărul autoturismelor noi înmatriculate este de 71.620 unități, ceea ce reprezintă o creștere cu 19,23% comparativ cu perioadă similară din 2018. În ceea ce privește autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins în iunie 33.610 unități, o scădere de 11,05 % față de iunie 2018. Pe primele 6 luni din 2019, numărul autoturismelor SH înmatriculate este de 217.701 unități ceea ce reprezintă o scădere cu 7,28% comparativ cu perioadă similară din 2018. Clasamentul pe mărci autoturisme noi, ianuarie – iunie 2019, este condus de Dacia, cu 21.377 unități (cu o creștere de 30,31% fată de ian-iun 2018), urmată de Renault cu 6.187 unități (cu o creștere de 64,59% fată de ian-iun 2018), Skoda cu 5.567 unități (cu o creștere de 2,94% fată de ian-iun 2018), Ford cu 5.312 unități (cu o creștere de 12,81% fată de ian-iun 2018) și Volkswagen, cu 5.159 unități (cu o scădere de 3,08 % fată de ian-iun 2018).

Deficitul comercial a urcat până la 6,52 miliarde euro

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în primele cinci luni ale anului a fost de 6,523 miliarde euro, mai mare cu 1,511 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, informează INS. Exporturile FOB au însumat 29,339 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 35,862 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 4,4%, iar importurile cu 8,3%, comparativ cu perioada 1.I-31.V 2018. În luna mai 2019, exporturile FOB au însumat 6,272 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 7,754 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,481 miliarde euro. Față de luna mai 2018, exporturile din luna mai 2019 au crescut cu 6,8%, iar importurile au crescut cu 8,5%. Ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (48,3% la export și 37,3% la import) și alte produse manufacturate (32,0% la export și respectiv 30,4% la import). Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada 1.I-31.V 2019 a fost de 22,666 miliarde euro la expedieri și de 26,916 miliarde euro la introduceri, reprezentând 77,3% din total exporturi și 75,1% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada 1.I-31.V 2019 a fost de 6,672 miliarde euro la exporturi și de 8,946 miliarde euro la importuri, reprezentând 22,7% din total exporturi și 24,9% din total importuri.

Alexandrion Group a ieșit la cumpărături în Cipru

Alexandrion Group, unul dintre cei mai mari producători de băuturi spirtoase din țară, a anunțat, miercuri, că preia pachetul majoritar de acțiuni al distribuitorului de băuturi alcoolice cipriot VM Cavaway.  Acordul strategic ar urma ”să poziționeze Alexandrion Group la conducerea unei afaceri promițătoare în Cipru, după dobândirea unei poziții majoritare în cadrul V.M. Cavaway și integrării acestei societăți în cadrul grupului”. Pentru finalizarea acordului, cele două companii așteaptă acum aprobarea Consiliului Concurenței cipriot.  Cavaway, având sediul în Larnaca, a fost înființată în anul 2004 și are ca principal obiect de activitate comercializarea și distribuția de băuturi alcoolice și non-alcoolice în Cipru. ”Alăturându-se Alexandrion Group, cel mai mare producător de băuturi alcoolice și de vinuri din România, sunt create toate sinergiile și condițiile necesare pentru a permite Cavaway să își îndeplinească viziunea definită încă de la înființare: aceea de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători pe piața băuturilor din Cipru, concentrându-se pe dezvoltarea portofoliului, inovare și continuarea îmbunătățirii operațiunilor companiei”, arată un comunicat. În 2017, Alexandrion Group, prezent în peste 50 de țări din întrega lume, a decis deschiderea biroului de operațiuni globale în Cipru, având ca scop implementarea planului său strategic de expansiune la nivel mondial. În anul 2018, Grupul a anunțat înființarea unei reprezentanțe în Brazilia ce gestionează atât operațiunile din America de Sud, cât și construcția celei mai mari distilerii în New York. “Este o mare provocare pentru Cavaway să se afle sub umbrela unuia dintre cele mai mari și prestigioase grupuri producătoare de băuturi”, a declarat Vassos Moiseos, administrator al Cavaway. Alexandrion Group este format din Distileriile Alexandrion şi Distileriile SABER 1789, iar portofoliul include băuturile Alexandrion 5* şi 7*, dar și vinars Brâncoveanu XO, VS şi VSOP, lichiorul de fructe Saber Elyzia, distilatul de fructe Zolmyr, Vodka Kreskova. Începând cu anul 2018, grupul și-a extins activitatea printr-o achiziţie în domeniul producţiei de vin din România, cu vinuri și spumante reunite acum sub entitatea corporate The Iconic Estate.

Isărescu: Creșterea economică a rămas robustă, dar s-a bazat pe consum

Creșterea economiei românești a rămas una robustă, dar s-a bazat mai mult pe consum și mai puțin pe investiții, în contextul în care dezechilibrul extern a continuat să se accentueze, iar tensiunile pe piața muncii au crescut, în timp ce deficitul de cont curent a început să fie finanțat tot mai mult din fluxuri volatile de capital, a spus, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului Anual 2018 al BNR. Guvernatorul a avertizat, în mai multe rânduri, asupra stimulării cererii interne dincolo de potențialul economiei, ceea ce e dus la creșterea puternică a importurilor și la dezechilibrarea balanței comerciale și la accentuarea deficitului de cont curent. ”Creșterea economică din 2018 a rămas robustă (...) dar s-a bazat în continuare pe consum și mai puțin pe investiții. Asistăm la o accentuare a dezechilibrului extern, pe fondul expansiunii absorbției interne dincolo de potențialul economiei românești”, a spus Isărescu. El a subliniat că, la nivel național, stabilitatea financiară a rămas robustă, nefiind înregistrat vreun risc sistemic sever, dar consumul a fost stimulat dincolo de potențialul economiei. ”Avem o creștere economică dincolo de ce poate da economia. A fost stimulat consumul dincolo de ce poate să dea economia. O parte din această creștere de cerere, venită din majorări salariale, din stimularea cererii de consum, nu a putut fi acoperită din producția internă, ci din import”, a afirmat Isărescu. El a mai subliniat că dezechilibrul extern se apropie de un nivel îngrijorător. ”Începând cu 2016, permanent, am adăugat câte ceva la dezechilibrul extern. Ne apropiem de nivelul de, să nu spun alarmă, poate e prea mult, de îngrijorare, de un deficit extern de 5%”, a spus Isărescu. El a atras atenția și asupra creșterii tensiunilor de pe piața muncii, în contextul unui deficit de personal, dar și asupra scăderii investițiilor, probleme semnalate și în raportul BNR. ”În acest context, condițiile de pe piața muncii s-au menținut tensionate pentru al treilea an consecutiv, companiile reclamând dificultăți în procesul de recrutare – indicatorul de necorelare a pregătirii candidaților cu cerințele angajatorilor, deși în ușoară decelerare, s-a plasat la un nivel înalt și în anul 2018”, se arată în raport. În plus, creșterea datoriei publice (plus 28,9 miliarde lei) s-a produs în linie cu dimensiunea deficitului bugetului general consolidat (28,5 miliarde lei). ”Caracterul extrem de favorabil al diferențialului dobânzi – creștere economică explică reducerea marginală a stocului datoriei publice la nivelul de 35% din PIB (de la 35,2% din PIB în 2017), în pofida înregistrării unui deficit primar de 1,8% din PIB”, se arată în raport. Isărescu a atras atenția că nu s-a observat o presiune pe cursul de schimb în trecut, până în 2017, pentru că a existat o finanțare a deficitului de cont curent din surse stabile.

Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 3,17%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a coborât la 3,17%, cel mai scăzut nivel din ultimele 4 luni, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Națională a României (BNR). Marți, ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,18%, pentru a doua oară consecutiv. Miercuri, indicele a coborât la 3,17%, cel mai scăzut nivel din 22 martie, când a fost 3,16%. Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 3,36% la 3,34%.  ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru primul trimestru din 2019, a crescut la 2,63%, de la 2,36% în T4 2018.

Rata anuală a inflației este în scădere ușoară

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut în iunie la 3,84%, după ce coborâse ușor în mai la 4,10%, în condițiile în care combustibilii s-au scumpit cu 4,6% de la începutul anului, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). În mai, rata anuală a inflației a scăzut la 4,10%, după ce crescuse în aprilie la 4,11% și în martie la 4,03%. În iunie, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 2,89%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 4,26%. Față de decembrie, printre cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi (37,39%), fructe proaspete (13,62%), alte legume și conserve de legume (12,97%) și citrice (19,84%). În iunie, prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a crescut, față de decembrie, cu 4,6%.  La începutul lunii iulie, Banca Națională a României (BNR) a anunțat că decizia privind menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata anuală a inflației a rămas constantă. La mijlocul lunii mai, BNR a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a mărit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020.

Prețurile petrolului au urcat brusc

Prețurile petrolului sunt în creștere cu peste 1%, miercuri, în urma datelor privind scăderea peste așteptări a stocurilor din Statele Unite, care a atenuat îngrijorările referitoare la nivelul excedentar al ofertei, în timp ce producători americani majori au evacuat platforme din Golful Mexic, înainte de o furtună, transmite Reuters. Cotația petrolului american West Texas Intermediate (WTI) este în urcare cu 1,6%, la 58,76 dolari pe baril, după un maxim al zilei de 58,84 dolari pe baril. Prețul petrolului de referință Brent crește cu 1,1%, la 64,86 dolari pe baril, iar în timpul tranzacțiilor a atins un vârf de 64,95 de dolari pe baril. Creșterile prețurilor petrolului au fost susținute în acest an de un acord al OPEC cu Rusia și alți producători mari din afara organizației pentru reducerea livrărilor la nivel mondial. Cu toate acestea, tensiunile comerciale au provocat temeri legate de scăderea cererii, iar investitorii au dorit să vadă semne de absorbție de către piață a producției de țiței aflată în creștere din Statele Unite. Stocurile de petrol din Statele Unite au scăzut peste estimări, săptămâna trecută, ca și stocurile de benzină, potrivit datelor publicate marți de American Petroleum Institute (API). Astfel, stocurile de țiței au scăzut cu 8,1 milioane de barili, în săptămâna încheiată pe 5 iulie, la 461,4 milioane de barili, în timp ce analiștii anticipau un declin de numai 3,1 milioane de barili, potrivit datelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.