Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Românii au devenit mai naționaliști în pandemie și au dat mai mulți bani pe mobila locală

Ziarul de Vrancea
11 oct 2020 947 vizualizări

Cheltuielile pentru mobilier "Made in Romania" au urcat cu 12% în perioada stării de urgență

Vânzările online ale colecției de mobilier fabricat în România au crescut de șapte ori în perioada stării de urgență, comparativ cu anul 2019, iar românii au cheltuit, în medie, cu 12% mai mult raportat la perioada de referință, arată rezultatele unui studiu de specialitate, realizat de către un producător autohton de mobilă. Conform studiului Mobexpert, căutările românilor pe Google pentru amenajarea terasei au crescut cu 53% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cele pentru amenajarea balconului s-au majorat cu 51%. În același timp, s-a observat o creștere și în interesul pentru amenajarea bucătăriei (Â31%), a băii (Â22%) și a dormitorului (Â21%). "În aceste condiții, Mobexpert a considerat oportun să vină în ajutorul celor puși pe noi proiecte de amenajare și a investit în noi ghiduri complexe cu sfaturi și idei de amenajare pentru fiecare cameră din casă. Iar rezultatul a fost pe măsură. În timpul izolării, numărul de vizitatori pe site a crescut cu 55%, comparativ cu anul trecut. Creșterea traficului a rezultat în vânzări online care practic s-au dublat în perioada stării de urgență (martie - mai), comparativ cu aceeași perioadă în 2019. După ieșirea din izolare și după redeschiderea magazinelor fizice, această cifră a continuat să crească. În mai - august 2020, vânzările efectuate în mediul online au crescut cu 142%", notează realizatorii studiului. Vânzările de piese de mobilier pentru amenajarea biroului au crescut cu 250%, iar un salt semnificativ a fost înregistrat și în rândul vânzărilor produselor destinate amenajării terasei și grădinii (Â125%). De asemenea, vânzările de paturi au crescut cu 98%, în timp ce, în cazul saltelelor, s-a înregistrat o majorare de 3,5 ori, iar vânzările de dulapuri și de comode au depășit valorile duble. "Chiar și după redeschiderea showroom-urilor, numărul celor care vizitează online mobexpert.ro este în continuă creștere - cu 50% mai mulți vizitatori decât în aceeași perioadă în 2019. În prezent, magazinul online este responsabil pentru 30% din veniturile companiei, mai mult decât era estimat la începutul anului, o cifră semnificativă pentru o industrie care este în mod notoriu legată de prezența fizică în magazine. Deși numărul celor care optează pentru cumpărături online este în continuă creștere, când vine vorba de mobilă, mulți încă preferă să vadă cele mai substanțiale piese și în showroom-uri. De aceea, în magazinele Mobexpert, cumpărătorii sunt dispuși să cheltuie, în medie, cu 500 - 700 de lei mai mult", susțin reprezentanții producătorului de mobilă. Conform datelor centralizate, în perioada izolării (martie - mai 2020), românii au cheltuit, în medie, cu aproape 12% mai mult pentru mobilier, iar după acest interval, atât online, cât și offline, au scos din buzunar cu 20% mai mult pentru piese de mobilier. La nivel general, vânzările online ale colecției de mobilier fabricat în România au crescut cu 600% în perioada stării de urgență, comparativ cu rezultatele din anul 2019.

Fondurile de pensii private obligatorii învârt active de 68,54 miliarde de lei

față de nivelul existent la 31 august 2019, activele administrate de fondurile de pensii au săltat cu aproape 19%

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 68,54 miliarde de lei, la 31 august 2020, în creștere cu 18,6% față de nivelul existent la 31 august 2019, și cu 3,31% peste nivelul din luna anterioară, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Titlurile de stat dețin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 45,6 miliarde de lei, respectiv 66,53%. Pe locul doi se află acțiunile, cu 13,57 miliarde de lei (19,80%). Obligațiunile corporative se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 3 miliarde de lei, respectiv 4,39% din totalul activelor. Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 68,540 miliarde de lei, în august 2020, iar valoarea activului net de 68,511 miliarde de lei. Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,578 milioane de participanți. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuții pentru 7,456 milioane de participanți. În luna iunie 2020, au fost virate contribuții pentru 4,006 milioane de participanți, iar pentru 3,544 milioane nu au fost virate contribuții. La Pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.

Câțu îl somează pe Marcel Ciolacu să oprească terorismul economic

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a transmis, duminică, un mesaj pentru iderl PSD, Marcel Ciolacu: ”Somez PSD să oprească terorismul economic”. Cîțu susține că ”toate partidele care cresc cheltuielile bugetare sau reduc veniturile la buget sunt vinovate de terorism economic împotrivă României”, iar ”derapajele PSD pot duce la reducerea cu cel puțin 13 miliarde euro a fondurilor UE pentru Romania și la scăderea ratingului de țară”. ”Domnule Ciolacu, AJUNGE! Somez PSD să oprească terorismul economic. Toate partidele care în acest moment dificil pentru economia globală forțează creșterea deficitului bugetar prin legi care cresc cheltuielile bugetare sau reduc veniturile la buget sunt vinovate de terorism economic împotrivă României. Comisia Europeană, agențiile de rating, investitorii, se uită cu mare atenție la România în acest moment”, a scris, duminică, pe Facebook, Florin Cîțu. Acesta consideră că ”derapajele PSD pot duce la reducerea cu cel puțin 13 miliarde euro a fondurilor UE pentru Romania și la scăderea ratingului de țară ceea ce ar însemna colaps economic”. ”Domnule Ciolacu, vă cer public să opriți acest terorism economic! Până la alegerile din 6 decembrie mai sunt doua ședințe ECOFIN în care România poate să piardă fonduri UE. În același timp FOARTE IMPORTANT, până la alegerile din 6 decembrie TOATE cele 3 agenții de rating publică evaluări ale rating-ului de țară pentru România. Am reușit prin transparență și discuții lunare să arătam agențiilor de rating că suntem un guvern responsabil cu finanțele României. Dar, și aici agențiile au dreptate, cât mai putem rezista atacurilor teroriste venite din Parlamentul României dominat de populiști iresponsabili?”, a mai scris Cîțu. Ministrul finanțelor susține că ”PSD aruncă Romania în haos economic pentru a mai căștiga câteva voturi”. ”Niciun om politic nu are dreptul să condamne Romania la sărăcie, hiper-inflație și dobânzi astronomice doar pentru a mai căștiga câteva voturi”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.

România a încasat în șase luni 507 milioane de euro din exporturile de grâu și meslin

România a exportat în țările intra și extracomunitare o cantitate de 2,55 milioane de tone de grâu și meslin în primul semestru din acest an, în creștere cu aproape 13% față de aceeași perioadă din 2019, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) furnizate la solicitarea AGERPRES. Valoarea exporturilor de grâu și meslin, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020, a înregistrat un avans de 12,8%, până la 507,63 milioane de euro. În primul semestru al anului trecut au fost exportate 2,258 milioane de tone de grâu și meslin, în valoare de 450,089 milioane de euro. Potrivit balanței comerciale cu produse agroalimentare, grâul și meslinul ocupă poziția a doua, după porumb, în topul livrărilor pe piețele externe, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020, la fel ca și în perioada similară a anului trecut. Meslinul este un amestec de grâu cu secară în proporție 2-1. Producția medie la grâu în acest an a fost de 2,9 tone pe hectar, în scădere cu 40% față de 2019, din cauza secetei care a afectat peste 900.000 de hectare cu grâu, dintr-un total de 1,168 milioane hectare cu culturi înființate în toamna anului trecut. În 2019, au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone cu grâu, iar anul acesta producția a ajuns la aproximativ 5,5 milioane de tone, potrivit datelor anunțate de ministrul de resort, Adrian Oros. Necesarul de consum al României este de maximum 2,2 milioane tone, la care se adaugă 550.000 de tone de grâu pentru sămânță. De asemenea, în jur de 400.000 de tone de grâu industrial se folosește în industria alcoolului și 400.000 de tone de grâu furajer pentru hrana animalelor. În aceste condiții, disponibilul pentru export din producția anului 2020 este estimat de oficialii MADR la 2 - 2,5 milioane de tone.

Americanii bogați se grăbesc să își pună la adăpost averile

Americanii bogați se grăbesc să își schimbe planurile referitoare la administrarea averilor până la sfârșitul acestui an, îngrijorați că Biden va câștiga alegerile și va mări taxele pe moșteniri, potrivit consultanților financiari citați de Reuters. Cea mai mare îngrijorare este că administrația de la Casa Albă și Congresul vor fi măturate de ”un val albastru” adus de victoriile democrațiilor, care i-ar acorda lui Biden puterea de a propune și adopta un plan amplu de reforme fiscale. Bogații sunt îngrijorați în mod special că o excepție care le permite să lase moștenire până la 11,58 de milioane de dolari fără să taxe pe active sau pe cadouri ar putea fi desființată înainte de termenul de expirare al acesteia, în 2025. Democrații vor să mărească taxele pe moșteniri la ”norma istorică”, potrivit platformei partidului. Asta ar însemna reducerea excepției la 5,49 de milioane de dolari, nivelul existent atunci când președintele Trump a semnat reforma fiscală care include beneficii pentru companii și americanii bogați, în 2017, au spus consultanții. Nu este clar unde vor duce alegerile sau dacă va fi adoptată o reformă fiscală. Modificarea codului fiscal poate fi complexă și consumatoare de timp. Dar Biden urcă în sondajele de opinie, iar persoanele bogate se grăbesc să înființeze trusturi și le revizuiesc pe cele existente înainte de sfârșitul anului, pentru a evita consecințele fiscale în 2021. ”Întrebarea de 11,58 milioane de dolari este: ‘Ce se va întâmpla cu excepția pentru cadouri și active’?”, a spus Toni Ann Kruse, un avocat imobiliar din New York care oferă consultanță persoanelor cu venituri foarte mari. ”Nu știm cine va câștiga alegerile sau cine va controla Camera sau Senatul și toți acești factori vor juca un rol în ceea ce s-ar putea întâmpla”. De asemenea, Biden ”ar readuce impozitul pe moșteniri la nivelurile din 2009” pentru a finanța concediile pentru familie și cele medicale plătite, potrivit site-ului său web. Planul său mai include majorarea impozitelor pe câștigurile de capital pe termen lung, care reprezintă profitul obținut prin vânzarea de active a căror valoare s-au apreciat. Contribuabilii cu venituri de peste 1 milion de dolari ar plăti un impozit pe profit de 39,6%, în loc de abordarea actuală în trepte, care este de 20% pentru persoanele cu venituri de cel puțin 441.450 dolari.

Plan economic de 1.800 de miliarde de dolari, respins în SUA

Administrația Trump a făcut o nouă propunere de stimulare a economiei afectată de coronavirus, majorată la 1.800 de miliarde de dolari, dar aceasta a fost criticată, sâmbătă, atât de democrați cât și de republicani, reducând speranțele că programul va fi adoptat înainte de alegerile din 3 noiembrie, transmite Reuters. Într-o scrisoare săptămânală adresată colegilor democrați, Pelosi a declarat că propunerea administrației Trump nu are un ”plan strategic pentru a zdrobi virusul” și acordă președintelui Donald Trump prea multă libertate în a decide modul în care vor fi alocate fondurile. ”În acest moment, avem încă dezacorduri cu privire la multe priorități, iar democrații așteaptă informații din partea administrației cu privire la mai multe prevederi, în timp ce negocierile privind suma totală a programului de finanțare continuă”, arată scrisoarea lui Pelosi. Într-o conferință telefonică care a avut loc sâmbătă dimineață cu secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin și șeful cabinetului de la Casa Albă Mark Meadows, mai mulți senatori republicani au criticat nivelul propunerii administrației Trump, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune. Mnuchin a lansat propunerea de 1.800 de miliarde de dolari într-o conversație telefonică de 30 de minute purtată vineri după-amiază cu Pelosi, potrivit Casei Albe.

Huawei, exclusă din inima UE

Companiile Orange și Proximus au selectat Nokia pentru construcția de rețele 5G în Belgia, renunțând la Huawei pe fondul presiunilor americane de a exclude echipamentele de telecomunicații ale companiei chineze, relatează Reuters. Măsurile sunt printre primele luate de operatori comerciali din Europa de a exclude Huawei din rețele de generație viitoare și survin după luni de presiuni diplomatice din partea Washingtonului, care acuză că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj. Capitala belgiană Bruxelles este locul unde se află sediul NATO și Executivul și Parlamentul Uniunii Europene, fiind un motiv de îngrijorare specială pentru agențiile de informații americane. ”Belgia depindea în proporție de 100% de furnizorii chinezi de rețele de telecomunicații, iar cei care lucrează la NATO și UE efectuau apelurile telefonice prin intermediul acestor rețele”, a declarat John Strand, consultant independent danez în domeniul telecomunicațiilor. Acesta a mai spus că ”operatorii dau un semnal că este important să ai accces la rețele sigure”. Statele Unite au salutat deciziile luate de operatorii Orange Belgium și Proximus, care au un acord de folosire în comun a rețelei. ”Este cel mai recent exemplu al evaporării acordurilor Huawei și o nouă confirmare a tendinței mondiale spre furnizori de încredere”, a declarat Keith Krach, subsecretar al Departamentului de Stat pentru creștere economică, energie și mediu.

Ajutorul de stat pentru creșterea animalelor, majorat la 65 milioane lei

Valoarea totală maximă a ajutorului de stat pentru anul 2020 a fost majorată de la 54,04 milioane lei la 65 milioane lei, în ședința de Guvern din 8 octombrie, a informat Ministerul Agriculturii. ”În ședința de Guvern din data de 8 octombrie 2020 a fost adoptată Hotărârea pentru modificarea art.19 alin.(7) din HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor. ​Prin prezentul act normativ se suplimentează valoarea totală maximă a ajutorului de stat pentru anul 2020, de la 54,048 milioane lei la 65 milioane lei, ca urmare a deblocării sumei reținute potrivit prevederilor art.21 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare și ale art.33 din OUG nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020”, arată Ministerul Agriculturii. Repartizarea sumei totale pe specii se realizează proporțional cu sumele solicitate prin cererile inițiale anuale, pentru anul 2020, respectiv: ​30 milioane lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine; ​35 milioane lei pentru speciile ovine și caprine. Suma de 65 milioane lei se suportă de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2020.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.