Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: “Prețurile alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu până la 34%”

Ziarul de Vrancea
6 aug 2023 478 vizualizări

Așa susține Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

Prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, cele mai mari reduceri fiind la fructe și legume, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței. "Astfel, comparativ cu prețurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail s-au înregistrat la fructe și legume. Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%)", se precizează într-un comunicat al autorității de concurență. Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o reducere de până la 12,3% la 1 august față de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei. Prețul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menționat, subliniază sursa citată. "În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț. Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roșii s-a constat o creștere de 3,6%, până la prețul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna, a explicat Consiliul Concurenței. La 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Florin Cîțu reclamă că 3,7 miliarde lei de la buget merg direct la firmele de partid

u “Marcel Ciolacu și ministrul finanțelor au ieșit să ne spună că situația bugetară este îngrozitoare și ei se apucă serios de treabă etc. Blah blah politic”, a scris pe Facebook fostul premier

Fostul premier Florin Cîțu susține că Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat ”subvenții de la buget în valoare de 3,7 miliarde lei care merg direct la firmele de partid și mai departe îi finanțează campania electorală”. ”Chiar nu vă este rușine să veniți și să vă plângeți de o situație bugetară dezastruoasă după ce tot voi aprobați ordonanțe pe bandă rulantă care cresc cheltuielile bugetare, nu au finanțare și distorsionează mediul concurențial?”, adaugă el. ”Marcel «vorbe, nu fapte» Ciolacu! Este evident că vrei să treci de la Ciolacu «vâslașul lui Dragnea» la Ciolacu «reformatorul». Nici tu nu crezi asta. Te trădează faptele, nu vorbele. Marcel Ciolacu și ministrul finanțelor au ieșit să ne spună că situația bugetară este îngrozitoare și ei se apucă serios de treabă etc. Blah blah politic”, a scris, luni, pe Facebook, Florin Cîțu. El a menționat că a avertizat de un an și jumătate ”că tot ce fac ne va aduce aici”. ”Știți ce ordonanțe a aprobat Ciolacu în primele sale două săptămâni de guvernare? Subvenții de la buget în valoare de 3,7 miliarde lei care merg direct la firmele de partid și mai departe îi finanțează campania electorală. Socialiștilor, întâi abrogați aceste ordonanțe. Urgent! Chiar nu vă este rușine să veniți și să vă plângeți de o situație bugetară dezastruoasă după ce tot voi aprobați ordonanțe pe bandă rulantă care cresc cheltuielile bugetare, nu au finanțare și distorsionează mediul concurențial? Mai ales după ce de un an jumate nu ați făcut nicio reformă din PNRR”, a susținut fostul premier.

Numărul accidentelor grave cu trotinete electrice s-a dublat anul trecut

Numărul accidentelor de circulație în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este în creștere în ultimii ani, numai în 2022 fiind înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu față de 2021, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Organizația citează datele puse la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției Române, potrivit cărora anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, ușoare și grave. "Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se: abaterile de la respectarea regulilor de circulație, viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea de prioritate, neasigurarea la schimbarea direcției de mers sau circulația pe sens opus. În 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu față de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 131 persoane și rănirea ușoară a altor 5", se precizează în comunicatul UNSAR. Procentul mare de accidente rezultate din vina conducătorilor de trotinete se păstrează și în cazul accidentelor ușoare. Practic, dintr-un total de 1.097 de astfel de accidente ușoare, 893 au fost produse din cauza utilizatorilor acestui tip de vehicule, soldate cu rănirea ușoară a 919 persoane. "Utilizarea trotinetelor electrice oferă mobilitate în trafic, însă nu este lipsită de riscuri. De aceea, mai ales dacă ne uităm la rata în creștere a accidentelor cu trotinete, este important să fim cât mai atenți în trafic, dar și să apelăm la soluții adecvate de protecție, precum polițele de asigurare", a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR. Potrivit UNSAR, mai mulți asigurători au în portofoliu polițe care oferă protecție financiară și pentru astfel de situații neprevăzute. Așadar, în cazul în care o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă daune materiale, costurile rezultate pot fi preluate de un asigurător, în baza unei polițe de răspundere civilă. În același timp, pentru cel vinovat, o soluție eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale poate fi o poliță de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viață.

ANAT solicită Ministerului Economiei alocarea de fonduri pentru promovarea Litoralului

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) solicită Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului alocarea de fonduri pentru promovarea Litoralului, precum și elaborarea unei strategii pentru participarea Litoralului românesc la târgurile internaționale de turism, susțin reprezentanții asociației, într-un comunicat remis AGERPRES. Conform ANAT, Litoralul a fost martorul unor schimbări profunde, în special în zonele Mamaia și Năvodari, unde dezvoltarea imobiliară rapidă a dus la aglomerări excesive, deși au fost create și noi unități de cazare. Totodată, fenomenul a fost amplificat de campanii negative care au pus în discuție aspecte precum lățimea plajelor și calitatea nisipului, dar și alte "probleme" care apar întotdeauna la debutul sezonului, precum alge, bacterii, mai nou holeră sau mine, creând o imagine distorsionată a Litoralului în ultimii doi ani. "În România, toată lumea are o părere despre Litoralul românesc. Nimeni nu are păreri despre ramuri industriale, despre industria prelucrătoare, dar toți au păreri despre turism și fotbal, la care ne "pricepem" cu toții. De ce? Pentru că suntem beneficiari. Campania anti-plajă, pe tema "plajelor prea largi" și a nisipului cu scoici, a parcărilor extrem de scumpe și a lipsei de parcări, a afectat considerabil imaginea Litoralului în ultimii 2 ani. Domnul Cadariu, ministru timp de 2 ani și jumătate, a fost absent în privința industriei turismului, neînțelegând și neacordând atenție Litoralului. Nu s-a preocupat de imaginea Litoralului nici măcar o secundă. Multe dintre aceste teme ar fi trebuit rezolvate de către patronatele hoteliere dar acestea nu au făcut-o, iar ministerul de resort nu a alocat 3 ani niciun leu pentru promovarea litoralului, mai ales în timp ce acesta a fost atacat pe orice tema posibilă", a declarat Alin Burcea, prim vicepreședinte ANAT. Reprezentanții organizației susțin că plaja are nisip și scoici. "Cu toate că ANAT a solicitat în repetate rânduri Apelor Române Dobrogea, acestea nu au și, de asemenea, nu par interesate să achiziționeze mașini pentru sfărâmat scoici", precizează sursa citată. De asemenea, licitațiile pentru plajă sunt întârziate, iar în acest an nu toate s-au desfășurat la timp, plajele sunt costisitoare și sunt neglijate de către Apele Române Dobrogea. Astfel, ANAT solicită ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor să reevalueze strategia plajelor în întregime. Pe de altă parte, ANAT consideră că Organizațiile de Management al Destinației (OMD-uri), care acumulează milioane de euro anual, ar trebui să investească aceste sume eficient, pentru promovare și dezvoltare.

Sărăcia energetică de vară, un risc în creștere pentru persoanele vulnerabile

Sărăcia energetică nu mai înseamnă doar imposibilitatea de a asigura o temperatură confortabilă în locuință în timpul iernii, ci și în timpul verii, iar valurile de căldură tot mai intense și mai frecvente pot amplifica sărăcia energetică de vară, adică imposibilitatea unor consumatori de a-și răci în mod optim locuința, potrivit Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE). Categoriile cele mai vulnerabile sunt bătrânii, copiii, în general persoanele cu venituri mici care trăiesc în locuințe cu un grad redus de eficiență energetică, ce devin adevărate "cuptoare" sub impactul temperaturilor caniculare, subliniază sursa citată. De asemenea, sunt mai expuse acestui risc persoanele care trăiesc în zonele mai populate și cu suprafețe construite dense din orașe, mai afectate de fenomenul numit "insulă de căldură urbană", unde temperaturile tind să fie semnificativ mai ridicate decât în zonele rurale. Totodată, experții atrag atenția că sărăcia energetică de vară poate amplifica disparitățile sociale, având un impact negativ asupra sănătății celor afectați. "Impactul valurilor de căldură se extinde și asupra sănătății mintale. Studii recente au explorat legătura dintre temperaturile ridicate și creștere violenței sau creșterea ratei de sinucidere", după cum notează o analiză InfoClima, citată de ORSE. Având în vedere că aproximativ 75% dintre europeni trăiesc în orașe, potențiala amenințare pentru sănătate este uriașă. "Până la 19% dintre gospodăriile din UE au raportat că este prea cald în timpul verii. Aceasta este o problemă importantă având în vedere valurile de căldură recurente din Europa", potrivit CORDIS, serviciu al Comisiei Europene. Deși sărăcia energetică este un fenomen răspândit în toată UE, țările din sudul și estul Europei se confruntă cu o sărăcie energetică mai profundă decât în alte părți, în principal din cauza veniturilor mai reduse. "Sărăcia energetică nu înseamnă doar să suferi de frig, ci și să suporți căldura. Sărăcia energetică de vară îi afectează în mod disproporționat pe cei mai vulnerabili și este foarte probabil să crească în viitor, în special în zonele supuse efectului de insulă de căldură urbană. Aceasta înseamnă că trebuie să acordăm mai multă atenție sărăciei energetice pe timp de vară - în cercetare, în colectarea datelor, în mass-media și, în sfârșit, în arena de elaborare a politicilor", a explicat, într-o dezbatere desfășurată în acest an în Parlamentul European, Sergio Tirado Herrero, cercetător de la Universitatea Autonomă din Madrid.

iPhone 15 ar putea intra pe piață pe 22 septembrie

În ciuda problemelor de producție avute în cazul versiunilor Pro, cel puțin unele din modelele care vor compune seria de smartphone-uri iPhone 15 vor putea fi cumpărate din 22 septembrie. Apple va organiza evenimentul de prezentare al noilor iPhone-uri pe 12 sau pe 13 septembrie, susțin surse din cadrul companiei citate de Bloomberg. Aceleași surse dau ca sigură data de 22 septembrie pentru începutul disponibilității seriei iPhone 15. Nu este clar, însă, dacă toate sau doar unele din modelele care compun seria iPhone 15 vor putea fi găsite în magazine începând cu data de 22 septembrie. Pe surse, se vehiculează faptul că LG a întâmpinat probleme în procesul de producție a ecranelor pentru versiunile Pro, dacă ce Apple a decis să îngusteze cu aproximativ o treime rama neagră din jurul acestora. Nu este exclus ca versiunile Pro și Pro Max să intre mai târziu pe piață sau să fie disponibile la început într-un număr mai mic de exemplare. Intrarea pe piață pe 22 septembrie ar face ca vânzările noilor iPhone-uri să prindă ultima săptămână din al treilea trimestru al anului și să aibă un impact financiar pozitiv asupra acestuia.

Elon Musk promite despăgubiri persoanelor tratate nedrept pe platforma X

Elon Musk a spus că platforma sa de socializare X va plăti costurile legale și va da în judecată în numele persoanelor care au fost tratate nedrept de către angajatori pentru că au postat sau au apreciat ceva pe rețeaua cunoscută anterior sub numele de Twitter, transmite Reuters. ”Dacă ați fost tratat incorect de angajator din cauza postării sau pentru că ați apreciat ceva pe această platformă, vă vom finanța factura legală”, a spus Musk într-o postare pe X de sâmbătă seara, adăugând că nu vor exista limite pentru finanțarea facturilor. ”Și nu vom da doar în judecată, va fi extrem de zgomotos și vom urmări și consiliile de administrație ale companiilor”, a spus Musk mai târziu, ca răspuns la o postare despre faptul că nimic nu va schimba comportamentul în SUA mai repede decât o amenințare cu o acțiune în justiție. La sfârșitul lunii trecute, Musk a spus că utilizatorii lunari ai platformei X au atins un ”nou maxim” și a distribuit un grafic care arăta cel mai recent număr ca fiind de peste 540 de milioane. Cifrele au venit pe măsură ce compania trece prin schimbări organizaționale și caută să stimuleze veniturile din publicitate.

Franța își suspendă ajutorul în vederea dezvoltării și bugetar al Burkina Faso

Franța a decis să suspende ”până la noi ordine toate acțiunile de ajutorare în vederea dezvoltării și de sprijin bugetar” ale Burkian Faso, a anunțat Ministerul francez de Externe, în urma tensiunilor provocate de lovitura de stat militară din Niger, relatează AFP. Parisul a făcut acest anunț duminică seara, în contextul în care Burkina Faso și Mali sunt solidare cu militari care au preluat puterea în Niger, Franța susține țările membre CEDEAO în eforturile lor de a-l repune la putere pe președintele nigerian Mohamed Bazoum, reținut de juntă de la puci, la 26 iulie. Țările din CEDEAO au amenințat că intervin militar și au dat ultimatum până duminică seara militarilor care au preluat puterea să restabilească ordinea contituțională. Proiectele în desfășurare ale ajutorului francez în vederea dezvoltării Burkinei Faso reprezintă 482 de milioane de euro, iar ajutorul bugetar programat în 2022 se ridică la 13 milioane de euro, a anunțat duminică seara Quai d'Orsay. Relațiile Franței cu Burkina Faso s-au degradat după instalarea la putere - în urma unei lovituri de stat militare, în septembrie 2022 - a căpitanului Ibrahim Traoré. La 18 ianuarie, autoritățile de la Ouagadougou au cerut pelcarea - în termen de o lună - a Forței franceze Sabre din Burkina Faso.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.