Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Prețul energiei electrice pentru populație se ieftinește cu 1,89% de la 1 iulie

Ziarul de Vrancea
27 iun 2020 826 vizualizări

Piața va fi complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021

Tarifele reglementate la energie electrică vor scădea în medie cu 1,89% în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020, urmând ca piața să fie complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) remis, luni, AGERPRES. Decizia a fost luată în ședința Comitetului de reglementare al ANRE de luni, 29 iunie 2020, când au fost aprobate ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienților casnici în perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanță: CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie România, Tinmar Energy. "Raportat la perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020, tarifele reglementate aplicate de către furnizorii de ultimă instanță obligați (care asigură 99,9% din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienți casnici pentru care se aplică tarife reglementate) au scăzut în medie cu 1,89%", potrivit comunicatului. ANRE amintește că perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020 este ultima de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienții casnici și de stabilire a prețurilor pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanță pe bază de contracte reglementate. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia. "Pentru a veni în sprijinul clienților casnici în perioada următoare ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizării complete a pieței de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care se vor stabili inclusiv obligațiile furnizorilor de ultimă instanță și modalitățile de informare a clienților casnici cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afișare la punctele de informare etc.)", mai spun reprezentanții ANRE. De asemenea, ANRE a pus la dispoziție, pe pagina proprie de internet, o aplicație web denumită "Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice". Acest instrument, independent și necomercial, al cărui scop este să permită compararea prețurilor de furnizare și a condițiilor oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.

Plățile online cu carduri au crescut cu peste 50%

u ”cumpărăturile online și acceptarea plăților fără numerar nu mai sunt doar un avantaj, ci și o necesitate”, consideră oficialii Visa România

Plățile online cu carduri Visa în România au crescut cu peste 50% în aprilie față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care sectorul comerțului electronic în România a înregistrat un avânt puternic după izbucnirea pandemiei de Covid-19, a anunțat luni Visa România. ”Plățile online cu carduri Visa au crescut cu peste 50% în aprilie 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care sectorul comerțului electronic în România a înregistrat un avânt puternic după izbucnirea pandemiei de Covid-19. Această perioadă a accelerat trecerea către mediul digital, multe companii fiind nevoite să își desfășoare activitatea online pentru a-și menține afacerea pe linia de plutire, iar măsurile de siguranță împotriva Covid-19 au influențat comportamentul de plată al consumatorilor”, a anunțat luni compania. Astfel, există o preferință din ce în ce mai mare pentru plățile contactless și mobile, precum și o trecere la online. ”Cumpărăturile online și acceptarea plăților fără numerar nu mai sunt doar un avantaj, ci și o necesitate în contextul actual marcat de atâtea restricții impuse din cauza COVID-19. Asistăm la o schimbare reală în comportamentul consumatorilor, dat fiind că aproape unu din șapte deținători de carduri Visa din România care nu obișnuiau să facă plăți online a achiziționat pentru prima dată cu cardul bunuri sau servicii de pe internet după declanșarea pandemiei de coronavirus”, a declarat Elena Ungureanu, country manager Visa în România. Reprezentanții companiei spun că, deși shoppingul online s-a dezvoltat constant în România în ultimii ani, există în mod clar mai mult loc pentru creștere, având în vedere că doar 29% dintre utilizatorii de internet din România au făcut cumpărături online anul trecut, spre deosebire de media europeană de 67%, conform datelor Eurostat.  ”Consumatorii români apreciază din ce în ce mai mult avantajul de a putea face cumpărături oricând și de oriunde, de a avea acces la o gamă mai largă de produse și de a compara prețurile. Cele mai mari creșteri ale tranzacțiilor online pot fi observate în cazul aprovizionării și amenajării locuinței, unde valoarea plăților online a crescut de aproape 10 ori, în cazul magazinelor alimentare, restaurantelor, al magazinelor de îmbrăcăminte și accesorii care au înregistrat creșteri de aproape 3 ori mai mari și al plăților de utilități care aproape s-au dublat”, arată compania. Deoarece comerțul electronic crește într-un ritm alert, Visa precizeaază că prioritatea sa este de a face experiența de plată digitală cât mai sigură și simplă pentru toți cei implicați, comercianți și consumatori. ”În contextul în care efectele COVID-19 continuă să se manifeste în toate aspectele vieții cotidiene și în mediul de afaceri, Visa își propune să contribuie la crearea unui viitor sigur pentru comerțul digital”, mai precizează compania.

OMV Petrom va explora țiței și gaze în zona offshore a Georgiei din Marea Neagră

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a anunțat că a câștigat licitația pentru un perimetru de explorare țiței și gaze din Marea Neagră, în zona offshore a Georgiei, perimetrul de explorare acoperind o suprafață totală de 5.282 de kilometri pătrați. ”OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, confirmă că a fost selectată drept câștigătoare a licitației internaționale deschise, organizată de Ministerul Economiei și Dezvoltării Durabile a Georgiei, pentru perimetrul II offshore”, anunță compania. Perimetrul va fi concesionat oficial numai dacă negocierea unui contract de partajare a producției va fi finalizată cu succes. În acest caz, OMV Petrom va obține drepturile de a desfășura activități de explorare țiței și gaze naturale în perimetrul II, amplasat în platoul continental și în zona economică offshore a Georgiei din Marea Neagră. ”Ne continuăm planurile de a ne extinde activitățile din upstream în regiunea Mării Negre. Aceasta este o altă etapă importantă, după semnarea unui contract pentru intrarea în licența de explorare Han Asparuh, în zona offshore a Bulgariei. Este o continuare firească a experienței noastre de peste 40 de ani în apele românești ale Mării Negre”, spune Peter Zeilinger, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Upstream. Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început în anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție în Marea Neagră a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (perimetrul Istria) și operațiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep). Producția de țiței și gaze din apele de mică adâncime (perimetrul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2019, a reprezentat circa 17% din producția Grupului în România. OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 800 de benzinării, la sfârșitul lunii martie 2020, sub două branduri, OMV și Petrom. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,011% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, deține 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,998%, iar 18,352% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.

Doar 4 din 10 angajați români au planuri de concediu pentru 2020

Aproape 75% dintre angajații români nu și-au luat concediu de odihnă în anul 2020 până acum, dar 42% dintre ei intenționează să o facă în curând, arată datele unui sondaj publicat luni de platforma de recrutare BestJobs. 'Îngrijorați mai ales că lumea s-a relaxat prea mult și nu mai respectă regulile de igienă și distanțare socială (42%), dar și că vine un nou val de epidemie și, implicit, noi restricții care le-ar putea da peste cap planurile de vacanță (23%), peste 80% dintre ei rămân în țară și au în plan să își petreacă zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasă (24,8%)', rezultă din datele sondajului BestJobs. Dintre cei care plănuiesc să plece anul acesta în vacanță, 34,2% se așteaptă să cheltuiască un buget similar celui planificat înainte de izbucnirea pandemiei, iar puțin peste 16% spun că vor reduce bugetul cu până la 30% față de anul trecut, având în vedere incertitudinile actuale, rezultă din datele sondajului. Când vine vorba de cazare, 50% dintre respondenții la sondajul BestJobs preferă hotelul sau pensiunea, și doar 12% iau în calcul posibilitatea de a-și petrece concediul într-un apartament închiriat în regim hotelier, cu rulota sau chiar cu cortul, pentru a elimina orice risc în ceea ce privește distanțarea socială. Când se vor întoarce din concediu, 29% dintre angajații chestionați spun că revin direct la birou, fără vreo măsură de prevenție pentru siguranța colegilor lor, alți 28% declară că vor lucra prin telemuncă până la sfârșitul anului, în timp ce 21% vor lucra de acasă 14 zile, pentru a-i proteja pe ceilalți în cazul în care au fost expuși la coronavirus. 18% au însă de gând chiar să-și facă analize și testul Covid-19, rezultă din răspunsurile oferite realizatorilor studiului. În ceea ce privește călătoriile în interes de serviciu, 88% dintre angajații intervievați spun că nu pleacă nicăieri anul acesta și doar 10% au programate deplasări de afaceri în țară, iar alți mai puțin de 3% în străinătate. Majoritatea angajaților (74%) nu au fost informați despre politica firmei pentru care lucrează privind călătoriile de afaceri din perioada următoare, în timp ce alții spun că angajatorul a optat să anuleze orice deplasare de serviciu anul acesta (12%), permite călătorii doar în țară și doar managementului (15%) sau impune izolare după întoarcere pentru o perioadă de 14 zile și testare Covid-19 (5%), a revelat sondajul citat. Criza sanitară le-a adus multor angajați români, pe lângă temeri din cauza bolii, și o scădere bruscă a veniturilor, a mai arătat studiul Bestjobs. 'Doar 36% dintre participanții la sondaj au reușit să-și păstreze intact bugetul familial, în timp ce 25% au declarat că în lunile de restricții veniturile familiei au scăzut cu până la 25%, iar 24,5% susțin că scăderile depășesc chiar și 50%', arată datele colectate.

Cîțu se laudă cu succesul IMM Invest: volumul creditelor este de 7,2 miliarde de lei

Succesul IMM Invest este incontestabil, acesta fiind accesat de 8368 de firme, iar volumul creditelor acordate a ajuns la 7,2 miliarde de lei, și reprezintă 10,5% din stocul total de credite în lei pentru companii, notează, luni, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook. "Succesul IMM Invest incontestabil!Până acum: 8368 de firme!!! 7,2 miliarde lei credite acordate!!! Un record absolut! Deja creditele prin IMM Invest reprezintă 10,5% din stocul total de credite în lei pentru companii. Anul trecut rata lunară de creștere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună. Așa cum anticipam, IMM Invest, lansat de guvernul PNL, este cel mai important program pentru IMM -uri din ultimii 30 de ani", susține Cîțu. IMM Invest este cel mai mare program de susținere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani. Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenționată integral de stat cel puțin până la final de an, zero comisioane legate de garanția statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanției este de până la 72 de luni.

Numărul autorizațiilor de construire a scăzut cu 15%

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 15% în primele cinci luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică, remis, luni, AGERPRES. Astfel, în perioada menționată, s-au eliberat 13.997 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: București-Ilfov - mai puțin cu 571 autorizații, Sud-Est (520), Sud-Muntenia (348), Nord-Est (325), Centru (321), Sud-Vest Oltenia (237) și Vest (167). Creșteri au fost în regiunea de dezvoltare Nord-Vest (15 autorizații în plus). În luna mai 2020 s-au eliberat 3.062 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 33,7% față de luna aprilie 2020 și în scădere cu 25,9%, față de luna mai 2019. Din total, 69,3% sunt pentru zona rurală. În luna mai 2020 se evidențiază o creștere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (Â772 autorizații), comparativ cu luna precedentă. În profil teritorial, această creștere este reflectată în toate regiunile de dezvoltare, astfel: Nord-Est (Â155 autorizații), Sud-Muntenia (Â133), Vest (Â113), Centru (Â100), Sud-Est (Â96), Nord-Vest (Â76), Sud-Vest Oltenia (Â55) și București-Ilfov (Â44).


Indicele ROBOR s-a menținut la 2,20%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, s-a menținut luni la nivelul de vineri, de 2,20%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Indicele ROBOR la 6 luni a rămas la rândul său la 2,25%. ROBOR la 3 luni și 6 luni se află în stagnare începând de marțea trecută. Cei doi indici reveniseră pe creștere începând de săptămâna trecută, după ce s-au aflat pe un trend descendent începând din 29 mai. Astfel, ROBOR la 3 luni a crescut vinerea trecută la 2,18%, de la nivelul din ziua precedentă de 2,15%. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut pentru prima oară luni, la 2,25%, de la nivelul de 2,24% înregistrat vineri, cel mai redus atins din 25 ianuarie 2018. Consiliul de administrație al BNR a decis vineri, 29 mai, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an de la 2% pe an, începând cu data de 2 iunie, precum și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Cutia cu iPhone-ul din 2020 va fi mai săracă decât de obicei

Apple va include mai puține accesorii în cutia în care va livra noile iPhone-uri, pentru a reduce cheltuielile și a încuraja achiziționarea separată a acestora. Analistul Ming-chi Kuo este convins că, anul acesta, din cutia cu care va fi livrat noul iPhone, vor lipsi două piese importante, care au însoțit mereu smartphone-urile Apple până acum. Compania americană nu va mai include în pachet căștile EarPods. Este o decizie strategică din partea Apple, care încearcă astfel să crească vânzările de AirPods, sperând că utilizatorii se vor îndrepta către unul din modelele de căști fără fir ale companiei. De asemenea, iPhone-urile de anul acesta nu vor veni împreună cu adaptorul necesar încărcării, ca până acum, ci doar cu cablul pe care utilizatorii îl pot folosi pentru a alimenta telefonul de la un PC sau o priză cu USB. Ori pot cumpăra separat un încărcător, adăugând alți bani la prețul de achiziție al smartphone-ului. La fel ca în cazul căștilor, Apple își poate rotunji veniturile prin vânzarea separată a încărcătoarelor. Însă, mai există un avantaj. Prin eliminarea celor două accesorii, pachetul va deveni mai mic și mai ușor, iar în același transport vor avea loc mai multe telefoane. Astfel, Apple poate reduce costurile de livrare pentru noile iPhone-uri. Conform analistului Chinez, decizia Apple are la bază creșterea costurilor de producție generată de trecerea la 5G. iPhone-urile de anul acesta vor și primele cu noul standard.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.