Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: INS a confirmat creșterea economică de 7% a României anul trecut

Ziarul de Vrancea
6 mar 2018 782 vizualizări

 PIB-ul estimat pentru anul 2017 a fost de 856,352 miliarde lei prețuri curente

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, miercuri, estimările publicate la jumătatea lunii februarie, referitoare la creșterea de 7%, pe serie brută, a Produsului Intern Brut (PIB) în anul 2017, față de anul anterior. Economia românească a crescut anul trecut cu 7%, față de 2016, cel mai mare avans din 2008 până în prezent. În 2008, economia României a crescut cu 7,1%, în termeni reali, față de 2007. ”Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2017 a fost de 856,352 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 7% față de anul 2016”, se arată în comunicat. INS a confirmat și datele referitoare la ultimele trei luni din 2017.  ”Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2017 a fost de 258,047 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 6,9% față de trimestrul IV 2016”, se arată în comunicat. La creșterea PIB, în anul 2017 față de anul 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei. Contribuții mai importante au avut: - industria (plus 1,9%), cu o pondere de 24,2% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8%; - comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante (plus 1,6%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,4%; - agricultura, silvicultura și pescuitul (plus 0,7%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,4%), dar care au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (18,3%). Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: - cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 10,3% contribuind cu 6,4% la creșterea PIB; - formării brute de capital fix, cu o contribuție de plus 1,2%, consecință a creșterii cu 5,4% a volumului său. ”O contribuție negativă importantă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-0,8%), consecință a creșterii cu 9,5% a volumului exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 11,1%”, se arată în comunicat. În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%. Economia a primit mai mulți stimuli salariali și fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani.  Măsurile au stimulat consumul și creșterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiștii

Un tort de 3 miliarde de euro. Cine a luat cireașa?

GfK: Piața românească a bunurilor de folosință îndelungată a crescut cu 14,4% anul trecut, până la 3 miliarde euro

Vânzările de bunuri de folosință îndelungată din România au crescut anul trecut cu 14,4% față de anul anterior, până la 2,981 miliarde euro, depășind astfel nivelul din 2008, potrivit studiului de piață GfK Temax, publicat miercuri. În categoria bunurilor de folosință îndelungată intră produse precum aspiratoare, frigidere, mașini de spălat, televizoare, calculatoare, laptopuri, telefoane mobile, tablete, imprimante și aparate foto. Piața telecom a înregistrat anul trecut cea mai mare valoare, 1,165 miliarde euro, în creștere cu 29,5% față de anul anterior, în contextul în care produsele din clasele de preț medii și superioare, precum și cele cu diagonală de peste 5 inch, au înregistrat creșteri semnificative. Sectorul electrocasnicelor mari a înregistrat a doua valoare anul trecut, 597 milioane euro (plus 3,4% față de 2016). Categoriile emergente precum mașinile de spălat vase și uscătoarele de rufe au înregistrat creșteri și de două cifre. A treia piața ca valoarea este cea a electronicelor, 506 milioane euro (plus 9,2% față de 2016). Televizoarele au contribuit semnificativ la această evoluție, urmate de categoria de produse audio, precum boxele portabile și cele cu sistem de andocare, boxele și sistemele audio. Sectorul produselor IT a înregistrat anul trecut o valoare de 430 milioane euro (plus 4,5% față de 2016).”Camerele web și cele de supraveghere au arătat evoluții importante, urmate de categoria de desktopuri, ca urmare a creșterii sub-segmentului produselor de tip mediabox și mediastick. Evoluția pozitivă a monitoarelor a avut o contribuție importantă la rezultatul general al sectorului de IT”, se arată în raport. Categoria electrocasnicelor mici a încheiat anul 2017 cu o o valoare a pieței de 226 milioane euro (plus 17,1%). Categoria aparatelor electrice de gătit și cea de preparare a băuturilor calde au raportat creșteri semnificative, potrivit GfK. În cazul dispozitivelor de printare, valoarea a fost de 32 milioane euro (-12,5%). Echipamentele cu cerneală au avut creșteri și de două cifre, produsele cu prețuri medii și mari contribuind cel mai mult la aceasta.

Telekom oferă beneficii clienților, pentru problemele tehnice din 5 martie

Telekom România va oferi clienților, pentru nefuncționarea serviciilor mobile din data de 5 martie, reduceri la factură, credit suplimentar la cartelă și alte beneficii suplimentare anunțat compania într-un comunicat. Abonații Telekom vor primi o reducere echivalentă unei zile de abonament la prima factură lunară emisă după data de 11 martie, drept compensare pentru problemele tehnice întâmpinate pe 5 martie. Clienții cu servicii preplătite vor primi credit suplimentar cu echivalentul consumului mediu zilnic. Atât reducerea la abonament, cât și creditul se vor aloca în mod automat. Începând cu 2 aprilie, toți clienții cu abonament Telekom vor primi gratuit beneficii de voce, SMS și date nelimitate național, valabile 30 de zile, pe care vor putea să le activeze oricând, până la sfârșitul anului. Clienții business primesc un SIM gratuit cu 2 GB trafic de net 4G, activ pe o perioadă de 30 de zile, pe care îl pot solicita în magazinele Telekom până la finalul anului 2018. Telekom România a înregistrat o serie de probleme tehnice în rețeaua mobilă, pe 5 martie, care au afectat clienții la nivel național. Situația a apărut în urma problemelor la un echipament, iar ulterior a apărut un efect de congestie similar unui bulgăre de zăpadă, în urma încercărilor repetate de apeluri ale clienților afectați, a transmis compania.

BlackBerry dă în judecată Facebook pentru încălcarea mai multor brevete

BlackBerry a dat în judecată Facebook, pretinzând că aplicațiile sale de chat, Messenger și WhatsApp, precum și Instagram, îi încalcă drepturile de proprietate intelectuală protejate de mai multe brevete înregistrate. Funcțiile pe care BlackBerry pretinde că Facebook le folosește în aplicațiile sale fără a avea drept acoperă partea de securitate, unele caracteristici ale interfeței grafice, dar și mai multe opțiuni ce țin de funcționalitate propriu-zisă a acestora. Generarea cheilor de criptare, afișarea pictogramelor numerice pentru a evidenția notificările, etichetarea persoanelor în poze, autocompletarea textului în căsuța de căutare și oprirea notificărilor pentru o conversație sunt câteva dintre caracteristicile vizate de proces. Cel mai probabil, cele două companii vor ajunge la o înțelegere. Fie Facebook va fi de acord să plătească pentru brevetele deținute de BlackBerry, fie va găsi niște brevete proprii pentru care să inițieze propriul proces pentru a anula acțiunea celor de la BlackBerry.

Consiliul Concurenței analizează preluarea Cemacon de către Dedeman

Consiliul Concurenței anunță, într-un comunicat transmis ieri, că analizează operațiunea prin care PIF Industrial SRL împreună cu Dedeman SRL preiau companiile Cemacon SA și Cemacon Real Estate SRL. PIF Industrial S.R.L și Dedeman S.R.L fac parte din același grup de companii. PIF Industrial SRL are ca obiect de activitate acordarea de consultanță pentru afaceri și management. Obiectul de activitate al Dedeman SRL îl reprezintă comerțul cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă și al celor pentru vopsit, în magazine specializate. Cemacon SA este producător de cărămizi, țigle și alte produse pentru construcții din argilă arsă, iar Cemacon Real Estate SRL are ca obiect de activitate cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Consiliul Concurenței precizează că va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilității cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat pentru a doua zi consecutiv

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,08% pentru a doua zi consecutiv, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Miercuri, indicele a stagnat la 2,08% pentru a doua zi consecutiv. Luni, indicele a scăzut de la 2,09% la 2,08%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a stagnat miercuri la 2,41% pentru a doua zi consecutiv. Luni, acesta a scăzut de la 2,43% la 2,41%. La începutul lunii februarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.