Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Hidroelectrica are bugetat pentru 2023 un profit net de 3,6 miliarde lei

Ziarul de Vrancea
1 apr 2023 617 vizualizări

Veniturile totale ale societ]ii sunt stabilite la 11,63 miliarde lei, iar cheltuielile la 7,17 miliarde lei

Hidroelectrica are prevăzut pentru 2023 un profit brut de aproximativ 4,4 miliarde lei și unul net de 3,66 miliarde lei, conform bugetului de venituri și cheltuieli publicat în Monitorul Oficial. Veniturile totale ale societății sunt stabilite la 11,63 miliarde lei, iar cheltuielile la 7,17 miliarde lei. Veniturile din exploatare sunt preconizate la 11,357 miliarde și cheltuielile de exploatare la 7,13 miliarde lei. Pentru investiții, Hidroelectrica are prevăzute cheltuieli de 994,611 milioane lei. Hidroelectrica este lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională. Într-un an hidrologic mediu, Hidroelectrica asigură 30% din totalul producției naționale de energie electrică. Acționarii companiei sunt Statul român, prin Ministerul Energiei, cu 80,06% din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu 19,94%.

Peste jumătate de tonă de tutun de narghilea, confiscată de polițiștii

u prejudiciul este de peste 300.000 de lei

Polițiștii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni din București au confiscat peste jumătate de tonă de tutun de narghilea care figura în acte ca fiind odorizant auto. Prejudiciul este de peste 300.000 de lei. Transportul a fost expediat pe ruta Turcia - Irak - România, iar destinatarul era o societate comercială din Capitală. ”În data de 31 martie a.c., o echipă comună formată din polițisti de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă și inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători a descoperit, în urma unui control efectuat în baza analizei de risc, un transport de tutun pentru narghilea expediat pe ruta Turcia-Irak-România, pentru o societate comercială cu sediul în București. În urma cântăririi transportului format din 84 de colete, a rezultat cantitatea totală de 504 kg tutun pentru narghilea, care figura în declarația vamală depusă de un cetățean român care a venit să ridice bunurile, ca fiind odorizante auto”, a transmis Poliția de Frontieră, într-un comunicat de presă, de sâmbătă. Prejudiciul estimat prin neplata taxelor vamale, accize și TVA este de aproximativ 362.090. În cauză se fac cercetări sub coordonarea unui procuror de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pentru folosirea de acte nereale, faptă prevăzută și pedepsită de art. 272, din Legea 86/2006 privind Codul Vamal al României.

25.626 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele două luni din 2023

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a crescut, în primele două luni din 2023, cu 7,9%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 25.626, din care 17.288 societăți cu răspundere limitată (SRL), conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în Municipiul București, respectiv 5.274 (plus 19,16%, comparativ cu ianuarie-februarie 2022), și în județele Ilfov - 1.361 (plus 6,16%), Cluj - 1.425 (-5,36%), Timiș - 1.217 (plus 4,91%) și Iași - 1.069 (plus 10,55%). La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat în județele Tulcea - 159 (scădere cu 9,66% față de primele două luni din 2022), Covasna - 163 (plus 15,6%), Ialomița - 167 (minus 1,18%) și Mehedinți - 181 (minus 6,7%). Potrivit ONRC, domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări sunt: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (5.023; plus  6,67%, comparativ cu ianuarie-februarie 2022), transport și depozitare (2.958; plus 14,74%) și construcții (2.697; -8,61%). În februarie, au fost înmatriculate 13.785 persoane fizice și juridice, cele mai multe în București (2.943) și în județele Ilfov (758), Cluj (716) și Timiș (665).

Bursa de la București a câștigat 6,2 miliarde de lei la capitalizare

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 6,2 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 3,16%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a scăzut cu 20,48%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 204,016 miliarde de lei, în perioada 27 - 31 martie 2023, în urcare de la 197,759 miliarde de lei, în perioada 20 - 24 martie 2023. Tranzacțiile cu acțiuni au generat un rulaj de 203,901 milioane de lei, în scădere față de 256,430 milioane de lei, în săptămâna anterioară. Cea mai bună zi de tranzacționare la BVB a fost miercuri, 29 martie, când s-a înregistrat un rulaj de 92,018 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, vineri, 31 martie, cu o valoare a tranzacțiilor de 20,010 milioane de lei. Indicele principal al Bursei de Valori București - BET - a închis săptămâna la 12.111,50 puncte. Acțiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, cu tranzacții de 59,334 milioane de lei și o scădere a prețului cu 0,71%. În topul tranzacțiilor se mai află titlurile Turism Felix, cu tranzacții de 44,571 milioane de lei (0,67%) și OMV Petrom - cu 25,257 milioane de lei (0,11%). Cele mai importante creșteri ale cotațiilor au fost înregistrate de acțiunile Comelf (plus 10,53%), Aquila Part Prod Com (plus 8,18%) și Erste Group Bank AG (plus 7,80%). La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acțiunile Romcab, cu un declin de 11,43%, urmate de cele ale Altur (-9,91%) și ale societății Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (-3,67%)

Experți în inteligență artificială critică o campanie anti-AI condusă de Elon Musk

Patru experți în inteligență artificială și-au exprimat îngrijorarea, după ce munca lor a fost menționată într-o scrisoare deschisă, semnată de Elon Musk și alte personalități, care cer o pauză urgentă a cercetărilor în acest domeniu, din cauza riscurilor pentru umanitate pe care le implică, transmite Reuters. Scrisoarea, datată 22 martie și care a fost semnată de peste 1.800 de persoane până vineri, cere o întrerupere de șase luni a dezvoltării de sisteme ”mai puternice” decât noul GPT-4 al OpenAI, susținut de Microsoft, care poate purta o conversație umană, compune cântece și să efectueze rezumate ale unor documente lungi. De când predecesorul GPT-4, ChatGPT, a fost lansat anul trecut, companiile rivale s-au grăbit să lanseze produse similare. Scrisoarea deschisă spune că sistemele AI cu ”inteligență umană competitivă” prezintă riscuri profunde pentru umanitate, citând 12 cercetări ale unor experți, inclusiv cadre universitare, precum și actuali și foști angajați ai OpenAI, Google și ai subsidiarei sale DeepMind. Grupuri ale societății civile din SUA și UE au exercitat presiuni de atunci asupra parlamentarilor, să frâneze cercetările OpenAI. OpenAI nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Criticii au acuzat Institutul Viitorul Vieții (FLI), organizația din spatele scrisorii, finanțată în principal de Fundația Musk, că acordă prioritate scenariilor apocaliptice imaginate, față de preocupările mai imediate legate de inteligența artificială, cum ar fi prejudecățile rasiste sau sexiste care sunt programate în mașini. Printre cercetările citate s-a numărat ”On the Dangers of Stochastic Parrots”, o lucrare binecunoscută, în colaborare cu Margaret Mitchell, care a supravegheat anterior cercetările etice AI la Google. Mitchell, acum om de știință etic la firma de inteligență artificială Hugging Face, a criticat scrisoarea, spunând Reuters că nu este clar ce este considerat ”mai puternic decât GPT4”. ”Tratând o mulțime de idei îndoielnice ca fiind un dat, scrisoarea afirmă un set de priorități și o narațiune despre AI care este în beneficiul susținătorilor FLI. Ignorarea daunelor active chiar acum este un privilegiu pe care unii dintre noi nu îl avem”, a spus ea. Coautorii ei, Timnit Gebru și Emily M. Bender, au criticat scrisoarea pe Twitter, Bender descriind unele dintre afirmațiile sale ca fiind ”dezlănțuite”.

Virgin Orbit va concedia 85% din angajați

Prodoucătorul de rachete Virgin Orbit Holdings, care este controlat de Virgin Group, al miliardarului Richard Branson, va concedia aproximativ 85% din personal, deoarece nu a reușit să atragă investiții noi, transmite Reuters. Aproximativ 675 de angajați își vor pierde locurile de muncă, iar compania se așteaptă să înregistreze costuri aferente de aproximativ 15 milioane de dolari, a declarat Virgin Orbit într-un document depus la autoritățile de reglementare. Măsura a fost rezultatul ”incapacității companiei de a asigura finanțare semnificativă”, se arată în declarație. Virgin Orbit a devenit companie publică în 2021, printr-o listare în care a atras cu 255 de milioane de dolari mai puțin decât se aștepta. Pe lângă eșecul recent de a atrage fonduri, eșecul din ianuarie al lansării unei rachete a mărit presiunea asupra companiei. Reuters a relatat săptămâna trecută că Matthew Brown, din Texas, a fost în discuții pentru a investi 200 de milioane de dolari în companie. Acele discuții s-au prăbușit, au declarat luni, pentru Reuters, două persoane familiarizate cu discuțiile, care au cerut să nu fie identificate.

Twitter a făcut publice părți din codul său

Twitter a făcut publice părți din codul care decide modul în care site-ul de socializare recomandă conținut, proprietarul său, Elon Musk, spunând că întregul cod va fi disponibil în următoarele câteva săptămâni, transmite Reuters. Anunțul făcut vineri va permite utilizatorilor și programatorilor să arunce o privire asupra funcționării sale și abilitatea de a sugera modificări ale algoritmului. ”În săptămânile următoare, vom deschide literalmente tot ceea ce contribuie la afișarea unui tweet”, a spus Musk într-un tweet de sâmbătă. Compania a spus într-o postare pe blog că a încărcat codul în două documente pe platforma de partajare a codului Github. Acestea includ codul sursă pentru multe părți ale Twitter, inclusiv algoritmul de recomandări care controlează tweet-urile pe care utilizatorii le văd în cronologia lor. Mișcarea vine la ordinul propiretarului Twitter, Elon Musk, care a spus că transparența codului ar duce la o mai mare încredere în rândul utilizatorilor și la îmbunătățiri rapide ale produsului. De asemenea, servește la abordarea preocupărilor comune ale utilizatorilor și ale legiuitorilor, care examinează din ce în ce mai mult platformele de social media, asupra modului în care algoritmii selectează conținutul pe care îl văd utilizatorii.

Huawei crede că industria cipurilor din China ”va renaște”

Industria cipurilor din China ”va renaște” ca urmare a sancțiunilor SUA, a declarat un director de top al Huawei, în timp ce gigantul chinez de telecomunicații a confirmat progrese în tehnologia de proiectare a semiconductorilor. Huawei a raportat, vineri, cel mai mare declin al profitului său anual, de 69%, transmite CNBC. Eric Xu, președinte rotativ la Huawei, a criticat restricțiile Washingtonului impuse exporturilor de tehnologie în China. ”Cred că industria semiconductoarelor din China nu va sta în expectativă, ci va face eforturi în jurul... auto-întăririi și încrederii în sine”, potrivit unei traduceri oficiale a comentariilor lui Xu, făcute în timpul unei conferințe de presă. ”În cazul Huawei, ne vom oferi sprijinul tuturor acestor eforturi de auto-salvare, auto-întărire și încredere în sine ale industriei chineze a semiconductorilor.” Semiconductorii au fost un subiect fierbinte în lupta mai largă dintre SUA și China pentru supremația tehnologică. În ultimii câțiva ani, Washingtonul a încercat să respingă China și firmele chineze prin sancțiuni și restricții la export. În 2019, Huawei a fost inclusă pe o listă neagră din SUA numită Entity List, care interzice firmelor americane să vândă tehnologie companiei chineze.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.