Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Euro scade spre 4,72 lei

Ziarul de Vrancea
1 sep 2019 1668 vizualizări

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, luni, un curs de referință de 4,7230 lei/euro, în scădere cu 0,14% față de valoarea atinsă vineri. Totodată, prețul gramului de aur a urcat și a depășit iar 211 lei, iar dolarul american a atins cel mai mare nivel din martie 2017 până în prezent. Vineri, euro a crescut la 4.7294 lei.

Luni, euro a scăzut la 4.7230 lei. Prețul gramului de aur a crescut de la 210.1930 lei la 211.2342 lei, aproape de nivelul record. Miercuri, 28 august, acesta a atins 211.5392 lei, un nou nivel record, a opta oară în luna august, pe fondul creșterii instabilității pe piețele internaționale. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut puternic, de la 4.2827 lei la 4.3089 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 8 martie 2017, când a fost 4.3105 lei. Cursul francului elvețian a crescut de la 4.3323 lei la 4.3452 lei. Lira sterlină a scăzut de la 5.2212 lei la 5.2067 lei.

Protecția consumatorilor: noi obligații pentru comercianți

Îl vom găsi pe Moș Crăciun și vara la raft. Iată în ce condiții!

ANPC propune un ordin prin care vrea să impună unele obligații comercianților care au rămas pe stoc cu produse din diverse campanii, etichetate ca atare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a propuns un ordin prin care vrea să oblige comercianții care au rămas pe stoc cu produse din diverse campanii promoționale, etichetate ca atare, să păstreze aceleași condiții de discount sau premiere dacă vor să vândă acele produse și după expirarea campaniei respective. Vorbim despre un proiect de Ordin „pentru informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la continuarea comercializării produselor ce au făcut obiectul campaniilor promoționale sau vânzărilor cu prime”.

Ce spune ANPC că va conține ordinul propus:

ANPC susține că, în urma unor controale, a observat „caracterul repetitiv al unora dintre practicile comerciale înșelătoare ale operatorilor economici, în sensul în care aceștia nu informează consumatorii în mod corect, complet și precis asupra produselor/ serviciilor oferite în cadrul campaniilor promoționale derulate, consumatorii fiind astfel duși în eroare”. „Nu de puține ori am fost nevoiți să întrerupem campaniile pascale chiar de Crăciun, pentru a nu-l lăsa pe Iepuraș să îl întâlnească pe Moș Crăciun”, a afirmat Horia-Miron Constantinescu, președintele ANPC.

Creștere pensiilor din 2021, plătită de pe acum?

Ministrul Finanțelor propune ca pensionarii să primească în avans un procent din creșterea pensiei prevăzută pentru 2021

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a propus duminică, la Mamaia, ca pensionarii să primească în avans un procent din creșterea pensiei prevăzută pentru 2021. Teodorovici a declarat duminică, la întâlnirea cu pensionarii din PSD, că propune ca pensionarii să primească acum un procent din suma care li se va cuveni la creșterea pensiei în 2021. “E provocare pe care eu am să o ridic aici. Pensionarii în general așteaptă o recalculare. Poate spunem: această grupă de pensii, până la.... ar avea o majorare de aproximativ X la sută, cealaltă grupă, un alt nivel de majorare. Atunci putem aplica o sumă forfetară. Trebuie să îi dau acestui domn pensionar 300 de lei. Nu știu dacă e suma de 300 de lei corectă, dar nu aștept până în 2021, îi dau astăzi 150 de lei, deci un procent din suma care anticipez a fi dată în 2021 și o dăm astăzi. În 2021, când se termină calculul, vedem cum a fost, dacă a fost sau nu a fost corectă. Dacă într-adevăr ia 300, îi dau diferența până la 300. Dacă e poate mai puțin, vedem atunci ce facem. Dar ca să primiți din timp, pentru că oamenii trăiesc astăzi. Corect?”, a afirmat Teodorovici, el fiind aplaudat de cei prezenți. Ministrul Finanțelor a mai spus că din partea lui nu va fi niciun fel de problemă și o astfel de idee va primi aviz favorabil.  Valoarea punctului de pensie crește, de la 1 septembrie, cu 15%, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor, iar în 2021 va ajunge la 1.875 de lei. Opoziția a susținut că legea inițiată de PSD nu este sustenabilă și că în următorii ani Guvernul va avea o problemă în acoperirea majorărilor.

Trenul Gara de Nord – Aeroport: încep lucrările

Ieri au început oficial lucrările la trenul dintre Gara de Nord și Aeroport și Compania Aeroporturi București a anunțat primele restricții de circulație și sfătuiește oamenii să meargă la mai ales cu autobuzele la aerogară. Costurile totale ale legăturii sunt de aproximativ 400 de milioane lei. Lucrarea va conține și un viaduct lung de 1,5 kilometri care va supratraversa DN1 în zona aeroportului. Lucrările ar trebui să fie gata în mai 2020, până la Euro, dar pare greu de crezut că acest lucru se va întâmpla. Încă din 2016 se vorbește despre această legătură feroviară și planurile de atunci prevedeau că lucrările vor începe în 2017. Autorizația de construcție a fost dată după jumătatea lunii august 2019. Asocierea Arcada - ISPCF SA – DB Engineering & Consulting GMBH va conecta aeroportul Otopeni la rețeaua feroviară, printr-un contract de 398,16 milioane lei fără TVA. CFR a semnat în iunie contractul la sediul Ministerului Transporturilor.Proiectul „Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroport Internațional Henri Coandă București”, Faza I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă București (proiectare și execuție)” prevede realizarea unei noi linii de cale ferată în lungime de 2,95 km, din care 1,52 km va fi un viaduct care va supratraversa DN1. Proiectul se va termina într-o stație supraterană peste sensul giratoriu din dreptul parcării de la terminalul sosiri (T1) al aeroportului.Contractul are oficial o durată de 14 luni (2 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție), însă reprezentanții CFR dau ca termen de finalizare mai 2020, chiar înainte de meciurile organizate de București în cadrul EURO 2020 (Campionatul eropean de fotbal).În paralel, CFR mai desfășoară un contract cu Porr Construct pentru dublarea liniei de cale ferată (8 km) între stațiile Mogoșoaia și Balotești, proiect în valoare de 50,5 milioane lei, cu finanțare asigurată din fonduri de la Bugetul de Stat. Rata șomajului înregistrat la nivel național a fost de 3,01% la sfârșitul lunii iulie, cu 0,49 puncte procentuale (pp) sub valoarea înregistrată la finele aceleiași luni a anului 2018, potrivit datelor transmise, luni, de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Față de luna anterioară, s-a înregistrat o creștere cu 0,06 pp, tendința ușor ascendentă a ratei șomajului fiind influențată de înregistrarea absolvenților unităților de învățământ în evidențele ANOFM. „Numărul total de șomeri înregistrați la finele lunii iulie, de 262.044 persoane, a crescut cu 4.461 persoane față de cel de la finele lunii anterioare. Din totalul șomerilor, 44.492 au fost șomeri indemnizați și 217.552 neindemnizați. Comparativ cu luna precedentă, rata șomajului masculin a crescut de la 2,95% la 2,97%, iar rata șomajului feminin a crescut de la 2,96% la 3,05%”, se arată în comunicat.

În funcție de mediul de rezidență, numărul șomerilor la finele lunii iulie se prezintă astfel: 80.125 șomeri provin din mediul urban și 181.919 șomeri provin din mediul rural. Cei mai mulți șomeri aveau între 40 – 49 de ani (70.991), urmați de cei din grupa de vârstă peste 55 de ani (51.320), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (12.451). Referitor la structura șomajului după nivelul de instruire, șomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul șomerilor înregistrați în evidențele ANOFM (29,61%). Șomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 29,47% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii universitare 6,12%.

Alibaba a inaugurat la Madrid primul său magazin din Europa

Gigantul chinez de comerț electronic Alibaba a inaugurat duminică primul său magazin din Europa, în centrul comercial intu Xanadú din Madrid, unitatea fiind sub marca AliExpress, divizie de cumpărături adresată consumatorilor, relatează Business Insider. Noul magazin va funcționa ca un showroom unde cumpărătorii pot veni, căuta și testa mixul de produse, pentru ca ulterior să le cumpere online. Showroomul va prezenta peste 1.000 de produse provenind de la 60 de branduri. Deschiderea unui magazin fizic în Europa face parte dintr-un plan mai amplu al Alibaba de a-și mări cota de piață la nivel global și de a concura grupul Amazon, ale cărui venituri anuale sunt de patru ori mai mari decât ale grupului chinez. Alibaba deține o cotă de 56% în China, iar baza sa de utilizatori este în creștere rapidă, 674 de milioane de oameni cumpărând în mod activ de pe platforma sa anual. În ultimul trimestru, numărul acestora a crescut cu 121 de milioane. Cu toate acestea, Alibaba este încă în urma Amazon la nivel internațional. Pentru a reduce acest decalaj, Alibaba a lansat la începutul anului 2018 programul afiliatei AliExpress în Europa. Platforma este asemănătoare cu cea a Amazon, cumpărătorii putând să își vândă produsele și să le trimită clienților prin intermediul unei rețele de distribuție, în schimbul unui comision de vânzare. Potrivit datelor companiei de analiză Kantar, programul începe să dea rezultate în Spania, care este una dintre cele mai mari piețe ale Alibaba, alături de Statele Unite și Rusia. Alibaba nu are în vedere numai Europa. Compania vrea să își dezvolte afacerile en-gros în Statele Unite, acestea având loc prin intermediul platformei

Rezerva valutară a țării a urcat la 35,6 miliarde de euro în august​

Rezervele valutare ale României, gestionate de Banca Națională erau de 35,61 miliarde de euro la finele lunii august, în creștere față de cele 35,47 miliarde de euro de la finalul lunii iulie, potrivit datelor publicate luni de BNR. Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 4,6 miliarde euro. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 august 2019 au fost de 40,22 miliarde euro, față de 39,75 miliarde euro la 31 iulie 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.