Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Euro a crescut spre 4,73 lei. Aurul, la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani

Ziarul de Vrancea
19 iun 2019 1406 vizualizări

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, joi, un curs de referință de 4.7287 lei/euro, în creștere cu 0,06% față de valoarea atinsă miercuri. Totodată, prețul aurului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani, pe fondul creșterii volatilității pe piețele financiare internaționale. Miercuri, euro a urcat la 4.7260 lei.

Joi, euro a crescut la 4.7287 lei. Prețul gramului de aur a urcat de la 182.0719 lei la 185.9471 lei, pe fondul creșterii volatilității pe piețele financiare internaționale. Acesta este cel mai ridicat nivel din 14 decembrie 2012, când a fost 186.6382 lei. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut de la 4.2193 lei la 4.1834 lei. Cursul francului elvețian a crescut de la 4.2262 lei la 4.2397 lei.

Lira sterlină a urcat de la 5.3065 lei la 5.3209 lei.

Conferință pe tema dezvoltării economice a întregii regiuni

“Moldova are nevoie de infrastructură ca de aer”

n cea mai influentă publicație economică românească, Ziarul Financiar, a organizat “Conferința Hello, Iași!”, o dezbatere dedicată problemelor economice ale zonei Moldovei n toți invitații, la unison, au remacat lipsa unei șosele rapide care să lege regiunea de Occident sau de Capitală n

Lipsa unor autostrăzi care să lege Ia­șul și Moldova de cele mai importante orașe din țară atrage după sine o serie de bariere în calea dez­vol­tării producției, în contextul în care aceasta este ocolită de investitori în fabrici, dar și de transportatori care să livreze marfa realizată în țară și în afara țării. Aceasta este concluzia conferinței “Hello, Iași!”, organizată de Ziarul Financiar și Banca Transilvania, într-un periplu național de astfel de conferințe regionale.

“M-am gândit să mă mut la Brașov”

„În industria în care activez folosesc materii din România, dar nu sunt făcute chiar în zona Iașului. De exemplu iau polietilenă de la Năvodari. Iar lipsa industriei susținute în zonă duce la o lipsă de transportatori. Mulți nu vor să vină în Iași să-mi aducă materia primă pentru că la întoarcere pleacă cu camioanele goale, adică au costuri mai mari. M-am gândit la un mo­ment dat să mut fabrica la Brașov, care este bine poziționat. O autostradă ar fi un lucru ex­traor­dinar pentru Iași”, a spus Tiberiu Stoian, pro­prietarul producătorului de ambalaje din hârtie Exonia. Antreprenorul a fost prezent la con­ferința Hello, Iași!, prima de acest tip dintr-o serie de evenimente care va ajunge în cele mai mari orașe din țară. Conferința a fost or­gani­zată de ZF cu sprijinul Bancii Transil­vania. La conferință au participat circa 180 de an­tre­prenori din zonă, care au discutat despre problemele cu care se confruntă Iașul și Moldova, dar au venit și cu idei despre cum se pot dezvolta afacerile locale prin crearea de comunități.

O berărie la Cluj e mai ieftină

La rândul lui, Ionel Păsărică, proprietarul microberăriei Capra Noastră, spune că lipsa infrastructurii din zona Moldovei aduce cu sine o creștere a costurilor, astfel că antreprenorii din regiune sunt mai puțin competitivi. „Iașul are know-how-ul și forța de muncă ne­cesară pentru a atrage investitori în zona in­dus­triei. O problemă este infrastructura. Trans­por­tăm marfă numai pe cale rutieră și atunci și eu am o problemă din cauza lipsei unor auto­străzi care să lege Iașiul de cele mai importante orașe din țară. Prețul pe kilometru mă afectează foarte mult și atunci sunt mai puțin competitiv decât o be­rărie din Cluj de exemplu, care alocă 6-7% din buget pentru logistică. Eu aloc aproape 10% din buget. Și în cazul aducerii materiei prime am o problemă similară”, a spus antre­pre­norul, care a pariat pe o microberărie arti­zanală în urmă cu doi ani. Pe de altă parte, spea­kerii prezenți la eve­ni­ment au vorbit și despre im­portanța creării de co­munități de antre­prenori pentru dezvoltarea orașelor.

„Numitorul comun al orașelor care se dezvoltă este dat de o comunitate din ce mai educată și mai diversă de oameni care sunt interesați de ceea ce se întâmplă în orașul lor. Este o combinație între sentiment civic, un sentiment de business și o schimbare de generații care face ca în aceste orașe să fie mai multe forțe creatoare. Cu cât un oraș dezvoltă mai multe comunități de antreprenoriat, cu atât va crește mai mult în perioada următoare”, a spus Tiberiu Moisă, director general adjunct IMM și MidCo în cadrul Băncii Transilvania. De altfel, în Iași s-au dezvoltat câteva comu­nități de antreprenori care se ajută reciproc, dar și câteva afaceri sociale menite să reducă neajunsurile unei industrii. Este exemplul REDU, o afacere care utilizează deșeuri textile și realizează de la penare, ambalaje reutili­zabile, săculeți, șorțuri de bucătărie, până la sacoșe reutilizabile.

“Totul stă în comunitate”

„Ne bucură faptul că mesajul proiectului, acela de a reduce neajunsurile din industria textilă și de a spori conștientizarea în direcția asta și de a promova faptul că putem arăta bine și făcând bine, este din ce în ce mai bine primit”, a spus Anca Gheorghică, membru și unul dintre inițiatorii REDU. Pe de altă parte, Andrei Dănilă, proprie­ta­rul dezvoltatorului de web CODE932, spune că companii din domeniu similare ca număr de angajați și venituri s-au reunit în cadrul proiectului „Made in Iași”. ”Am aflat că aveam aceleași probleme, aceleași numere, venituri. De asemenea, ne-am dat seama că totul stă în comunitate. Eu aș crea comunități, asta lipsește din Iași. Aud mereu comparația cu Clujul, întrebarea de ce nu am plecat din Cluj. Nu trebuie să pleci din țară, din oraș, important e să ne adunăm, să ne punem mințile împreună și atunci când aduci oameni cu spirit antreprenorial și îi așezi la aceeași masă se nasc niște idei extrem de puternice”, a spus antreprenorul. La rândul ei Nicoleta Hrițcu, proprietara producătorului de panificație și patiserie Cuptorul Moldovencei, spune că în Iași se simte acum faptul că antreprenorii fac business din pasiune. „În Iași, se simte o vibrație că există potențial, că există o dorință de creștere, clienții au devenit mai exigenți, se deschid tot felul de piețe de nișă. De asemenea, oamenii au ieșit mai des în țară și în străinătate, vin cu idei, cu soluții. Acum nu mai este o problemă neapărat de finanțare, băncile sunt mai deschise, există business angels. Antreprenorii trebuie să aibă viziune, trebuie să aibă echipă, să fie profesioniști, serioși și se poate”, a spus ea. (Preluare ZF.ro)

„Marea Britanie va fi o țară slăbită după Brexit”

n acesta este avertismentul premierului olandez Mark Rutte, anglofil declarat

Niciun premier britanic nu va putea gestiona impactul economic al Brexitului asupra Marii Britanii sau să mențină puterea globală a țării în afara UE, mai ales după un Brexit fără acord, i-a avertizat premierul olandez Mark Rutte pe candidații la conducerea Partidului Conservator, informează Politico. Vorbind înaintea summitului Consiliului European de la Bruxelles, Rutte a declarat pentru BBC Radio 4: „Cu un Brexit strict – chiar și cu un Brexit normal - Marea Britanie va fi ceva diferit. Va fi o țară slăbită”.„Este inevitabil. Pentru că nu mai faceți parte din Uniunea Europeană și nu sunteți destul de mari ca să aveți o poziție importantă, destul de importantă pe scena globală, singuri”, a adăugat Rutte. Liderul olandez, care s-a descris ca fiind „un anglofil”, a precizat că următorul premier britanic trebuie să exprime foarte clar ce dorește de la UE, dacă dorește modificarea Declarației Politice privind viitoarea relație între cele două părți. Totuși, Rutte a eliminat posibilitatea ca acordul Brexitului să fie modificat.

Rutte a criticat afirmațiile lui Boris Johnson, principalul favorit să devină viitorul premier, care a afirmat că ar putea exista o perioadă de tranziție după un Brexit fără acord: „După cum ar spune Boris Johnson, Brexitul înseamnă Brexit, iar un Brexit strict este un Brexit strict. Nu știu cum ai putea îndulci asta”. Rivalul lui Johnson, ministrul de Interne Sajid Javid a declarat că ar putea renegocia soluția de rezervă privind Irlanda de Nord direct cu Dublinul. El a fost criticat de asemenea de Rutte care a precizat că nu poate exista „o ușă din spate” pentru piața unică. Rutte a declarat că dacă un premier britanic va dori o amânare a Brexitului pentru a continua negocierile, ceea ce a propus ministrul Mediului Michael Gove, el ar trebui să exprime clar că va accepta modificări aduse „liniilor roși pe care le are Marea Britanie în acest moment”. „Sper ca această campanie să fie făcută ca o poezie iar guvernarea ca o proză, după cum a spus, cred, Churchill la un moment dat”, a afirmat Rutte. „Și ca atunci când noul lider va primi toate informațiile cu privire la unde suntem în negocierile pentru Brexit, își va da seama .. că ceva trebuie să se schimbe în poziția britanică”, a completat el.

Cu cât ne păgubește contrabanda de țigări?

n producător de țigări: Statul a câștigat mai mulți bani în primul semestru al anului ca urmare a reducerii contrabandei

British American Tobacco, unul dintre cei mai mari producători de tutun din România, a anunțat că a plătit cu 15% mai mulți bani la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind pragul de 3 miliarde de lei doar din accize într-un interval de șase luni. Compania avertizează totodată asupra efectelor negative ale unei supra reglementări în domeniul tutunului. „Creșterea a fost posibilă datorită reducerii consumului de produse ilegale, pentru care nu se plătește nicio taxă, ca urmare a intensificării operațiunilor de control ale autorităților”, arată un comunicat al BAT, citând un mesaj transmis miercuri în cadrul unui eveniment desfășurat la Parlamentul României în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la care au fost prezenți prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est. România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic.

Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

„Reducerea contrabandei este o strategie câștigătoare pentru consumatori, stat și industria legală. Noi, British American Tobacco, am plătit cu 15% mai mulți bani la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut în contextul în care în România s-au consumat mai puține țigări de contrabandă, iar autoritățile au împiedicat mai multe astfel de produse să ajungă la vânzare”, a declarat Ram Addanki, Directorul Ariei Europa Centrală și de Sud (SCEA) din cadrul British American Tobacco.

Criptomoneda facebook, dezbatere oficială în SUA

n comisia bancară din Senatul SUA va discuta despre proiectul criptomonedei Libra anunțat de Facebook

Comisia bancară din Senatul Statelor Unite va discuta despre proiectul criptomonedei Libra anunțat în această săptămână de fondatorul Facebook Mark Zuckerberg la o audiere programată pe 16 iulie, transmite Reuters. Audierea va analiza proiectul Libra, precum și orice fel de probleme legate de confidențialitatea datelor pe care le-ar putea provoca, potrivit comisiei, care nu a anunțat încă vreun martor.

Mark Zuckerberg a anunțat printr-o postare pe rețeaua sa de socializare că Faceook s-a asociat cu alte 27 de organizații din toată lumea pentru înființarea asociației non-profit Libra și crearea unei monede virtuale noi numită Libra. Misiunea Libra este de a crea o infrastructură financiară globală simplă pentru miliarde de oameni din întreaga lume. Această monedă are la bază tehnologia blockchain, iar planul este de a fi lansată în 2020.

Capacitatea de a folosi bani mobili poate avea un pact pozitiv important asupra vieții oamenilor pentru că nu ai întotdeauna bani lichizi, care pot fi nesiguri, și nu necesită plata unor comisioane suplimentare pentru transferuri. Acest lucru este important mai ales pentru oamenii care nu au acces la o bancă tradițională sau la servicii financiare. În prezent, există aproximativ 1 miliard de oameni care nu au un cont bancar, dar au telefon mobil, a scris Zuckerberg.

Tarom, la al patrulea director general din acest an

Transportatorul aerian național Tarom are un nou director general, Mădălina Mezei, care din aprilie 2009 era reprezentant al companiei la Bruxelles, ea lucrând doar la compania de stat încă din 1997. Aceasta îl înlocuiește în funcție pe Mareși Cărăvan, care a condus compania timp de câteva zile, după ce pilotul Florin Susanu a renunțat la poziție. Susanu îl înlocuia în funcție pe Werner Wolff, îndepărtat de la conducerea Tarom în luna martie.

Tarom a publicat joi dimineața pe site-ul propriu CV-ul Mădălinei Mezei. Acesta arată că, între august 2007 și martie 2009, Mezei a fost agent ticketing și vânzări la biroul Tarom din Roma.

Între august 2006 și iulie 2007 a fost manager de rută pe zona America și Orient al Tarom, la sediul central, iar între noiembrie 2001 și iulie 2006 a fost Station Manager Bruxelles, tot pentru Tarom. În perioada 1997 - 2001 a lucrat ca economist al companiei. În anul 2018, Tarom a avut pierderi de 182,8 milioane lei. Societatea are aproape 2.000 de angajați.

Apple analizează transferarea producțieei din China

Apple a solicitat principalilor săi furnizori să analizeze costurile transferării a 15% - 30% din capacitatea lor de producție din China în Asia de Sud-Est, pe fondul pregătirilor de restructurare a lanțului său de aprovizionare, potrivit unui articol publicat de Nikkei Asian Review, citat de Reuters. Solicitarea Apple este rezultatul conflictului comercial prelungit dintre Statele Unite și China, dar rezolvarea acestuia nu va duce la schimbarea deciziei companiei, au spus mai multe surse citate de Nikkei. Producătorul iPhone a decis că riscurile implicate de dependența mare de producția din China sunt prea mari și chiar în creștere.

La începutul acestei luni, agenția de rating Fitch a avertizat că Apple, Dell Technologies și HP sunt posibile candidate pentru o listă neagră de companii americane a Chinei, ca reacție la restricțiile impuse Huawei de către Washington. Producătorii de iPhone-uri Foxconn, Pegatron, Wistron, producătorul de MacBook-uri Quanta Computer, producătorul de iPad-uri Compal Electronics și fabricanții de AirPod-uri Inventec, Luxshare-ICT și Goertek au fost solicitați să evalueze opțiuni în afara Chinei.

Între țările luate în considerare se află Mexic, India, Vietnam, Indonezia și Malaezia. India și Vietnam sunt favorite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.