Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cum explică oficialii BNR scăderea indicelui ROBOR?

Ziarul de Vrancea
7 ian 2021 900 vizualizări

Cristian Popa Scăderea indicelui pieței monetare, ROBOR, o consecință a îmbunătățirii lichidității interbancare

Scăderea indicelui pieței monetare, ROBOR, este în primul rând o consecință a îmbunătățirii lichidității interbancare, dar și o recunoaștere din partea pieței a faptului că tensiunile ridicate de anul trecut s-au redus simțitor, a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR). "Scăderea indicelui pieței monetare, ROBOR, este în primul rând o consecință a îmbunătățirii lichidității interbancare. De asemenea, mai este vorba și de percepția investitorilor, care s-a îmbunătățit vizibil în ultima perioadă. Evoluțiile recente sunt, însă, și o recunoaștere din partea pieței a faptului că tensiunile ridicate de anul trecut s-au redus simțitor. Au fost 5 zile de scăderi consecutive în care ROBOR la 3 luni a întregistrat valori mai reduse, scăzând de la 2,03% la 1,79%. În aceași perioadă, ROBOR overnight, rata la care se împrumută băncile între ele pentru o zi, a scăzut de la 1,63% la 1,14%", a explicat Popa. Acesta a menționat că au existat bănci care se așteptau ca, în săptămâna 4 - 8 ianuarie, să aibă loc o ședință a Consiliului de Administrație al BNR, însă calendarul de ședințe este suspendat, pentru că "am vrut să avem flexibilitate maximă de acțiune, astfel Consiliul se poate întâlni oricând este nevoie și/sau consideră oportun". "Mai trebuie menționat că, în ultima perioadă, nivelul ROBOR a fost în imediata apropiere a nivelului facilității de credit, rata de dobândă cu care BNR împrumută lei băncilor comerciale, de 2%. Revenirea sub acest nivel, în interiorul coridorului de plus/minus 0.5 puncte procentuale în jurul ratei de dobândă de politică monetară arată ca piața funcționează bine", a adăugat Cristian Popa. Reamintim că indicele ROBOR la 3 luni a coborât cu 11,82% în această săptămână, de la 2,03% la data de 31 decembrie 2020, la 1,79% vineri, 8 ianuarie. Indicele a coborât sub 2% în lunile august și septembrie din 2020, dar sub nivelul de 1,79% s-a situat în data de 11 octombrie 2017, respectiv de 1,78%. De asemenea, vineri, 8 ianuarie 2020, indicele ROBOR la 6 luni se situa la 1,95%, iar ROBOR la 12 luni ajunsese la 1,99%.

Pilele din cadrul ministerului Fondurilor Europene

u Cristian Ghinea: Rezervația de performanță care trebuia să fie MFE-ul atunci când a fost creat nu mai este chiar rezervație, vă spun sincer. Sunt oameni foarte buni acolo, dar sunt și oameni angajați pe pile ”pentru că se câștiga mai mult”

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, afirmă că salariile mari din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) au atras și „oameni cu pile”, iar ceea ar fi trebuit să fie o „rezervație de performanță”, cum s-a dorit ministerul la înființarea sa, „nu mai e chiar rezervație”. Ghinea a dezvăluit că în minister sunt directori care au salarii mai mari decât ministrul, dar și că sunt salarii de până la 9000 de lei pentru angajații care au „un nivel de expertiză”. El a precizat că predecesorul său MArcel Boloș este supărat pe el tocmai pentru că i-a spus în față ceea ce avea de spus. Noul ministru al Fondurilor Europene anunță că dorește să facă „o restructurare a întregului minister”, care se va finaliza „în câteva luni”, Cristian Ghinea subliniind că vrea o „schimbare profundă” în ministerul care gestionează fondurile europene. „Estimez că în câteva luni voi finaliza procesul de restructurare și de profesionalizare a întregului minister, neînsemnând că acum nu e profesionist. Este o rezervație, în bine, administrativă în România. Asta a fost logica creării acestui minister: S-a zis (...) ”Dom-le, administrația obișnuită a eșuat, facem un fel de rezervație unde îi ducem pe cei mai buni le dăm și spor de fonduri europene și îi lăsăm să cheltuiască”. Sunt directori care câștigă mai mult decât ministrul, pentru că există sporul de fonduri și așa mai departe. Un nivel decent, tehnic, un nivel de expertiză la 7-9000 de lei (venit lunar – n.r.) iar directorii urcă destul de mult. Este un minister unde oamenii câștigă mai mult ca să facă performanță, dar efectul pervers este și că și au atras într-adevăr oamenii cu pile pentru că se câștiga mai mult. Și atunci, rezervația de performanță care trebuia să fie MFE-ul atunci când a fost creat nu mai este chiar rezervație, vă spun sincer. Dar nu vreau colegii mei, care se uită la mine, să creadă că îi beștelesc așa... pentru că nu așa se face performanță. Sunt oameni foarte buni acolo, așa cum sunt oameni care nu ar avea ce să caute într-o rezervație de performanță. Dar nu am venit acolo să zic: tu, tu, tu ieși afară! Am venit să pun pe roate”, a declarat Cristian Ghinea la Digi 24. Întrebat dacă se va face o restructurare de personal, ministrul a răspuns că restructurarea va viza întregul minister.  „Nu a personalului, va fi o restructurare a ministerului care este prinsă ca atare în programul de guvernare, unde am prins și schimbarea numelui pentru că am vrut să dau o perspectivă dinspre contabilitate spre investiții și proiecte și schimbare”, a mai afirmat acesta..  Noul ministru al Fondurilor Europene a dezvăluit că a avut o discuție „francă” cu predecesorul său, Marcel Boloș, în care i-a spus „în față, direct” ce avea de spus și că acesta este supărat pe el. Ghinea a menționat că nu vrea să se „războiască„ cu fostul deținător al portofoliului.

Cererea pentru vacanțe la schi în Bulgaria este în creștere

Cererea pentru vacanțe la schi în Bulgaria a crescut după ieșirea țării din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, o mare parte dintre turiști făcând rezevări de pe o zi pe alta, arată touroperatorul Hello Holidays, care precizează că vacanța la schi în Bansko costă 19 euro de persoană pe noapte, la un hotel de trei stele cu mic dejun. Compania anunță pentru lunile următoare programe pentru România, Egipt, Dubai, Turcia, Republica Dominicană și Zanzibar. ”Cererea pentru vacanțe la schi în Bulgaria a crescut constant după ieșirea țării din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, o mare parte dintre turiști făcând rezevări de pe o zi pe alta. Bulgaria este destinația cu care debutează anul turistic 2021 pentru Hello Holidays, în lunile următoare fiind disponibile programe pentru România, Egipt, Dubai, Turcia, Republica Dominicană, Zanzibar”, a anunțat compania. Agenția arată că începerea campaniei de imunizare a populației se simte în vânzările companiei, încă din primele zile ale anului fiind făcute mai multe rezervări pentru vacanțe în Dubai, Egipt, Turcia, Grecia și Bulgaria pentru lunile de vară și toamnă. “Anul a început bine. Apariția vaccinului, care reprezintă soluția ieșirii din pandemie, e mobilizatoare pentru turiști. Oamenii vor să călătorească și fac rezervări cu multe luni înainte”, declară Denisa Oprea, director de marketing Hello Holidays. Cele mai multe rezervări pentru Bulgaria au fost făcute, până acum, pentru jumătatea lunii ianuarie și perioada vacanței intersemestriale a elevilor, 30 ianuarie – 7 februarie. Vacanța la schi în Bansko costă 19 euro/persoană/noapte la un hotel de trei stele cu mic dejun și 23 de euro/persoană/noapte, la un hotel de patru stele. În Borovets costă 35 de euro/persoană/noapte, la un hotel de patru stele cu demipensiune, iar în Pamporovo, 27 de euro/persoană/noapte, la un hotel de patru stele cu demipensiune.

MFP: Peste 1,245 milioane posturi erau ocupate în instituțiile și autoritățile publice

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în noiembrie 2020, de 1.245.578, din care peste 64% în administrația publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Din totalul celor 798.589 de angajați din administrația publică centrală, 593.441 lucrau în instituții finanțate integral de la bugetul de stat. Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educației și Cercetării, respectiv 287.908, Ministerul Afacerilor Interne (125.487), Ministerul Apărării Naționale (74.129), Ministerul Finanțelor Publice (24.745) și Ministerul Sănătății (17.877). Potrivit sursei citate, în instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.170 de posturi, în cele subvenționate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj un număr de 42.499 de posturi, în timp ce în instituțiile finanțate integral din venituri proprii erau 154.479 de posturi ocupate. Totodată, în administrația publică locală lucrau, în noiembrie, 446.989 de persoane, dintre care 276.277 în instituții finanțate integral din bugetele locale și 170.712 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii.

Scandal uriaș în jurul rețelei de socializare  Parler

Google, divizie a grupului Alphabet, a suspendat rețeaua de socializare Parler din magazinul său de aplicații, cerând o moderare fermă a conținutului. Apple i-a dat la rîndul său un termen de 24 de ore pentru un plan detaliat de moderare a conținutului, din cauza postărilor care incită la violență de pe platforma Parler, care este preferată de mulți susținători ai președintelui Donald Trump, relatează Reuters. Măsurile anunțate de cele două companii din Silicon Valley arată că rețeaua de socializare care este considerată un refugiu al persoanelor excluse de pe Twitter ar putea să nu mai fie disponibilă pentru a fi descărcată pe principalele magazine de aplicații din lume. Parler ar fi continuare disponibilă în browserele mobile. Utilizatorii cu vederi de dreapta din Statele Unite sa-au îndreptat căre Parler, aplicația de mesagerie Telegram și site-ul de socializare Gap, din cauza politicilor mai agresive de monitorizare a comentariilor politice ale platformelor principale, cum sunt Twiteer și Facebook. Vineri, Twitter a suspendat permanent contul președintelui american Donald Trump. De asemenea, Apple și Amazon.com au suspendat platforma de socializare Parler, preferată de mulți susținători ai președintelui Donald Trump, din App Store și serviciul de găzduire web, afirmând că rețeaua de socializare nu a luat măsurile adecvate pentru a preveni răspândirea postărilor care incită la violență, transmite Reuters. Măsura survine unei acțiuni similare întreprinse vineri de Google, divizie a grupului Alphabet. Parler este preferată de mulți susținători ai președintelui Trump, al cărui cont pe Twitter a fost suspendat definitiv vineri, fiind considerată un refugiu pentru persoanele excluse de pe Twitter. ”Am suspendat Parler din App Store până când vor rezolva aceste probleme”, a anunțat Apple sâmbătă, într-un comunicat. Apple dăduse Parler un termen de 24 de ore să prezinte un plan detaliat referitor la moderarea conținutului, arătând către participanții la asaltul de miercuri asupra Capitoliului, care s-au folosit de platforma de socializare pentru a-și coordona acțiunile.

Deutsche Bank plătește 87 de milioane de dolari ca să scape de o anchetă în SUA

Deutsche Bank va plăti peste 87 de milioane de dolari pentru închiderea unei investigații privind încălcarea legii anti-mită și a celei privind tranzacțiile cu mărfuri din SUA, au anunțat vineri procurori americani, aceasta fiind cea mai recentă lovitură primită de banca germană, care încearcă să își refacă imaginea afectată de o serie de scandaluri, transmite Reuters. Cea mai mare bancă din Germania a fost de acord cu plata ca parte a unui acord cu Departamentul de Justiție (DOJ) al SUA, anunțat, vineri, de o curte federală din Brooklyn. Deutsche Bank rezolvă, de asemenea, acuzațiile civile aferente, aduse de Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC), arată documentele instanței. "Ne asumăm responsabilitatea pentru aceste acțiuni din trecut, care au avut loc între 2008 și 2017", a anunțat Deutsche Bank într-un comunicat. Investigațiile interne amănunțite și cooperarea deplină cu investigațiile DOJ și SEC asupra acestor chestiuni reflectă transparența și determinarea noastră de a pune aceste chestiuni ferm în trecut”, potrivit băncii.

Ford, Toyota și Nissan reduc producția din cauza deficitului de cipuri

Ford Motor, Toyota Motor și Nissan Motor au anunțat, vineri, că vor reduce producția de vehicule în această lună, din cauza deficitului de semiconductori, devenind ultimii dintr-o serie de producători auto afectați de lipsa cipurilor, pe fondul creșterii cererii în timpul crizei coronavirusului, transmite Reuters. Honda Motor a anunțat la rândul său, vineri, că producția sa din Japonia ar putea fi afectată de oferta insuficientă de semiconductori. Producătorii de automobile și producătorii de electronice se confruntă cu o penurie globală de cipuri, deoarece cererea consumatorilor a revenit din cauza pandemiei coronavirusului, provocând întârzieri în producție. Analistul Credit Suisse, Daniel Levy, a declarat într-o notă de cercetare că problemele legate de furnizarea cipurilor pot limita producția auto pe termen scurt pentru industrie. Producătorul american de autovehicule Ford a declarat că va opri producția la fabrica de asamblare din Louisville, Kentucky, care construiește SUV-urile Ford Escape și Lincoln Corsair, devansând o săptămână de pauză programată pentru mai târziu în acest an.

Lanțul de aprovizionare este la un pas de colaps în UK

Asociația Transportatorilor Rutieri (RHA) din Irlanda de Nord a avertizat, sâmbătă, că lanțul de aprovizionare cu Marea Britanie este pe cale să se prăbușească, din cauza reglementărilor post-Brexit, transmite Reuters. Într-o scrisoare trimisă ministrului Cancelariei primului ministru, Michael Gove, RHA afirmă că unele sectoare ”au probleme enorme” cu noile reguli, complexe, la numai o săptămână și ceva după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. În timp ce Marea Britanie nu mai face parte din piața unică și uniunea vamală, Irlanda de Nord se află cu câte un picior în fiecare tabără, parte a teritoriului vamal al Marii Britanii, dar și aliniată pieței unice a bunurilor a UE. Noile reguli au dus la golirea rafturilor din magazine în această săptămână, magazinele având dificultăți să importe produse proaspete din Marea Britanie, în timp ce producătorii au raportat că tirurile nord-irlandeze nu au putut să traverseze Marea Irlandei din cauza dificultăților legate de declarațiile vamale. Potrivit RHA, liniile de aprovizionare cu materii prime din Marea Britanie au fost restricționate din cauza schimbării reglementărilor, iar fabricile au raportat probleme de aprovizionare serioase, inclusiv incapacitatea de a respecta contractele de aprovizionare a magazinelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.