Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cea mai mare pensie din România a ajuns la 19.000 de euro net

Ziarul de Vrancea
16 mar 2024 825 vizualizări

Suma este încasată de un fost angajat din domeniul bancar, cel mai probabil el a deținut funcția de președinte al instituției financiare

Cea mai mare pensie din România a depășit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea netă a pensiei trece de 19.000 de euro lunar și este încasată de un fost angajat din sistemul bancar. Așadar, este o pensie obținută strict pe bază de contributivitate, potrivit informațiilor News.ro. Pensia medie în luna februarie în România a fost de 2.290 de lei (450 de euro), potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Pensii. Cea mai mare pensie din România se ridică la suma brută de 108.627 de lei. Potrivit legii, se aplică un impozit de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei. Așadar, în acest caz, se scad 2.000 de lei, iar suma impozabilă este de 106.627 de lei. Rezultă o pensie netă de 95.965 de lei lunar. Așadar, cea mai mare pensie din România atinge în acest moment valoarea de 19.193 de euro pe lună. Potrivit informațiilor News.ro, pensia aparține unui fost bancher și este obținută strict pe bază de contributivitate.  A doua pensie ca mărime din România se ridică la o valoare brută de 81.299 de lei. După ce se scad cei 2.000 de lei neimpozabili și se aplică o taxare de 10%, rezultă o pensie netă de 71.370 de lei, deci 14.274 de euro.  A treia pensie ca valoare brută atinge 78.526 de lei, deci 68.874 de lei net. Aproximativ 13.800 de euro net lunar.  În top 5 pensii din România se mai regăsesc sume brute de 73.450 de lei și 68.703 lei, valoarea netă fiind: 64.305 lei (12.860 de euro) și 60.000 de lei (12.000 de euro). Așadar, primele cinci pensii ca valoare netă din România se situează, descrescător, între 19.193 de euro și 12.000 de euro. Toate cinci sunt obținute pe baza criteriul contributivității. Pensia medie în luna februarie în România a fost de 2.290 de lei. 

Câciu: 400 milioane de euro disponibile pentru IMM-uri pe o nouă linie de finanțare

u o nouă etapă Start Up Nation se va desfășura începând cu al doilea trimestru al acestui an

Ministrul Investițiillor și Proiectelor Europene Adrian Câciu a anunțat că 400 milioane de euro vor fi disponibile pentru întreprinderile mici și mijlocii, pe o nouă linie de finanțare, fiindcă o nouă etapă Start Up Nation se va desfășura începând cu al doilea trimestru al acestui an, după ce a fost ajuns la un acord cu cei de la Comisia Europeană. „400 milioane de euro disponibile pentru IMM-uri pe o nouă linie de finanțare. O nouă etapă Start Up Nation(2024) începând cu al doilea trimestru al acestui an!!! În urma negocierilor purtate cu Comisia Europeană am obtinut acordul finanțării din bani europeni a programului Start Up Nation-editia 2024, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”, a scris Adrian Câciu, sâmbătă pe Facebook. El a adăugat că au fost atinse astfel doua obiective: „Finanțarea Start Up Nation din bani europeni, obiectiv ratat de toate guvernarile anterioare, și. descentralizarea fondurilor alocate IMM-urilor catre ministerul de resort, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului care trebuie sa fie/să devină numărul unu în elaborarea de politici publice și finanțări pentru economie”. „A fost un efort pe care l-am derulat de la începutul acestui an cu colegul meu de Guvern, Ștefan Radu Oprea care sunt convins ca va duce acest program la bun sfârșit asa cum a făcut-o și în trecut”, a completat Câciu.

Ministrul Finanțelor: Gata cu declarațiile vamale tipărite

Ministrul de Finanțe Marcel Boloș a anunțat că sistemul destinat procesării declarațiilor vamale de export care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie a fost înlocuit de sâmbătă cu unul nou: Sistemul de export automatizat - AES RO, care va permite efectuarea controalelor vamale mai rapid și eficient. „Sâmbăta aceasta am petrecut-o alături de conducerea Autorității Vamale Române, împreună cu care am făcut o analiză amănunțită a procedurilor vamale, în scopul modernizării acestora. Obiectivul nostru este să găsim modalități de optimizare a proceselor și să accelerăm trecerea la noile soluții digitale în domeniu. O noutate importantă este că de astăzi avem un sistem nou de declarare a mărfurilor - Sistemul de export automatizat – AES RO, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale mai rapid și eficient. Înlocuim astfel vechiul sistem destinat procesării declarațiilor vamale de export, care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie”, a scris Marcel Boloș, sâmbătă pe Facebook. El a atenționat că noul sistem AES-RO este utilizat pe bază de certificate digitale calificate. „Așadar, declarația vamală nu va mai fi tipărită, iar documentele justificative se vor transmite exclusiv prin intemediul sistemului, acolo unde se va realiza și schimbul de mesaje cu operatorii. Atenție! Noul sistem AES-RO se utilizează pe bază de certificate digitale calificate. Acesta este doar un pas din planul de acțiune pentru modernizarea sistemelor vamale, în sensul digitalizării formalităților vamale, având ca principale beneficii micșorarea timpilor de vămuire și reducerea interacțiunii între operatori și lucrătorii vamali”, a completat ministrul Finanțelor. Acesta a mai precizat că „sigur că nu eludăm nici nevoia de monitorizare riguroasă asupra respectării standardelor etice în rândul angajaților vamali”. „La reogranizarea instituției, va exista o direcție specială care să verifice că aceștia acționează în conformitate cu legile și regulamentele în vigoare și că evită orice formă de corupție”, a conchis Boloș.

Big Mac devine Big Tech, dar nu fără poticneli

Când McDonald’s și-a început afacerile în anii 1940, lucrătorii săi stăteau la ghișeele fizice, burgerii și cartofii prăjiți erau listați în meniurile de hârtie, iar clienții plăteau cash la casieriile umane. Ce ciudat. Astăzi, tehnologia este inclusă atât de mult în fiecare aspect al afacerii McDonald's, încât ar fi doar o ușoară exagerare să o numim o companie de tehnologie care se întâmplă să vândă burgeri, relatează Reuters. Aplicația mobilă McDonald's, chioșcurile sale fără oameni pentru preluarea comenzilor, meniurile sale digitizate care se schimbă în funcție de tendințe, vreme și multe altele și chiar și AI generativă, toate acestea împreună permit companiei să obțină vânzări suplimentare și economii în valoare de miliarde de dolari pentru companie, care are 40.000 de restaurante în aproximativ 100 de țări. Cu toate acestea, aceeași tehnologie poate aduce McDonald's în genunchi. Vineri, întreruperile sistemului au afectat restaurantele McDonald's pe unele dintre cele mai mari piețe ale sale la nivel global, inclusiv Japonia, Australia și Regatul Unit, forțând multe restaurante să încaseze temporar doar numerar sau să se închidă complet. McDonald’s nu a dezvăluit cât de răspândite au fost întreruperile, dar vineri după-amiază, la 12 ore după ce au fost raportate pentru prima dată întreruperile, o franciză din San Antonio, Texas, nu a acceptat comenzi în aplicația sa și nu a putut accepta numerar. McDonald’s a declarat într-un comunicat că întreruperea a fost cauzată de un furnizor terț nenumit, în timpul unei ”modificări de configurare”. Solicitat pentru comentarii, McDonald's s-a referit la această declarație. McDonald's Japonia și-a cerut scuze, sâmbătă, pentru inconvenient, spunând că toate restaurantele și serviciul său de livrare funcționează normal. Gigantul de fast-food a semnalat că așa ceva s-ar putea întâmpla, cel puțin pe Wall Street.

Baronul criptomenelor riscă să stea după gratii 50 de ani

Sam Bankman-Fried ar trebui să petreacă între 40 și 50 de ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru furtul de 8 miliarde de dolari de la clienții platformei sale de criptomonede FTX, aflată în faliment, au declarat vineri procurorii din proces, citați de Reuters. În noiembrie, un juriu l-a găsit pe Bankman-Fried, în vârstă de 32 de ani, vinovat pentru șapte capete de acuzare de fraudă și conspirație. Procurorii federali din Manhattan au spus că ”mii de oameni obișnuiți”, inclusiv rezidenți din țările instabile și sfâșiate de război, și-au încredințat economiile FTX. ”Chiar și acum Bankman-Fried refuză să admită că ceea ce a făcut a fost greșit. Viața lui în ultimii ani a fost una de lăcomie și orgoliu de neegalat; de ambiție și raționalizare; și de a curta riscul și a paria în mod repetat cu banii altora”, au scris procurorii într-un memorandum de sentință. Ei solicită confiscarea a 11 miliarde de dolari, pentru pierderile suferite de investitorii FTX și de creditorii Alameda. Avocatul fostului miliardar, Marc Mukasey, i-a spus judecătorului de district din SUA Lewis Kaplan că ar fi potrivită o pedeapsă de închisoare de la 5-1/4 la 6-1/2 ani. El a spus că clienții FTX își vor primi cei mai mulți bani înapoi și că Bankman-Fried nu și-a propus să fure. Mark Botnick, un purtător de cuvânt al lui Bankman-Fried, a declarat că Mukasey va depune un răspuns săptămâna viitoare la memoriul procurorilor. Kaplan urmează să-l condamne pe Bankman-Fried pe 28 martie, la tribunalul federal din Manhattan. Bankman-Fried plănuiește să facă apel la condamnarea și sentința sa.

Banca centrală a Turciei optează pentru o metodă diferită de înăsprire monetară

Banca centrală a Turciei optează pentru o metodă diferită de înăsprire monetară, în timp ce se confruntă cu accentuarea inflației, după ce a semnalat anterior că ciclul său de creștere a dobânzilor s-a încheiat, transmite CNBC. Instituția a trimis o directivă băncilor, începând de vineri, prin care le cere să pună părți din rezervele lor obligatorii în lire în conturi blocate. Acest lucru a dus la creșterea dobânzilor împrumuturilor și a redus dimensiunile limitelor de împrumut ale unor bănci, unele bănci reducându-și limitele pentru împrumuturile comerciale la 100.000 de lire sau 3.100 de dolari, potrivit . ”Unele bănci au încetat să acorde împrumuturi. Unele bănci și-au retras chiar și împrumuturile deja acordate. Acest lucru va duce la o reducere suplimentară a lichidității”, a declarat Arda Tunca, economist la PolitikYol din Istanbul, pentru CNBC. ”Dacă o bancă centrală este dispusă să reducă rata inflației, condițiile de lichiditate ar trebui să fie strânse cu siguranță, dar metodologia este de cea mai mare importanță. Dacă metodologia este greșită, așteptările pieței nu pot fi gestionate”, a spus el.

Procurorii cercetează rolul Meta Platforms în vânzări ilegale de droguri

Procurorii americani din Virginia cercetează dacă platformele de socializare ale Meta Platforms, compania mamă a Facebook, au facilitat și au profitat de pe urma vânzării ilegale de droguri, a informat sâmbătă Wall Street Journal, citând documente și persoane familiare cu chestiunea, transmite Reuters. Procurorii au trimis citații anul trecut și au pus întrebări în cadrul unei anchete penale cu mare juriu, se arată în artico., adăugând că au solicitat și înregistrări legate de conținutul referitor la droguri sau vânzarea ilegală de droguri prin intermediul platformelor Meta. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a ajutat, de asemenea, la anchetă, a adăugat ziarul. Acesta a remarcat că anchetele nu duc întotdeauna la acuzații de infracțiuni. Ziarul a citat un purtător de cuvânt al Meta spunând într-o declarație: ”Vânzarea de droguri ilicite este împotriva politicilor noastre și lucrăm pentru a găsi și elimina acest conținut din serviciile noastre”. ”Meta cooperează în mod proactiv cu autoritățile de aplicare a legii pentru a ajuta la combaterea vânzării și distribuției de droguri ilicite”, a adăugat el.

Tesla, condamnată în Indiana să plătească 42 de milioane de dolari

Un juriu din Indiana a constatat că producătorul de vehicule electrice Tesla și unul dintre angajații săi au fost parțial răspunzători într-un accident din 2017 între un camion Ford deținut de companie și o motocicletă, care l-a lăsat pe motociclist cu o amputare parțială, desfigurare permanentă și o leziune cerebrală traumatică, relatează CNBC. Tesla și angajatul, Kyle Kaszuba, trebuie să plătească victimei, Christopher Dugan, daune de mai mult de 42 de milioane de dolari, a declarat un juriu din comitatul Marion, într-un verdict de miercuri. Juriul a constatat că Dugan a fost responsabil în proporție de 30% pentru accident, reducând daunele de la 60 de milioane de dolari la 42 de milioane de dolari. Se pare că avocații lui Dugan solicitaseră o sumă de 191 de milioane de dolari. Accidentul a avut loc în timp ce Kaszuba conducea un vehicul Ford din 2014 deținut de Tesla, fie cu permisiunea Tesla, fie în timp ce lucra în calitatea sa de angajat Tesla, a susținut Dugan în plângerea sa inițială. Dugan ieșise dintr-o benzinărie din Indianapolis și se afla ”pe banda de circulație din dreapta” când Kaszuba, care conducea camionul Ford Super Duty deținut de Tesla, a condus ”neglijent” vehiculul pe două benzi de trafic, în timp ce încerca să întoarcă într-o parcare din apropierea benzinăriei, conform plângerii.

Datoria externă a crescut cu 4,314 miliarde euro

u datoriile totale externe ale firmelor, popularției și statului a ajuns la 173,126 miliarde euro

Datoria externă totală a crescut, în ianuarie 2024, cu 4,314 miliarde euro, până la 173,126 miliarde euro, iar deficitul de cont curent s-a majorat cu 78,7%, la 1,358 miliarde euro, informează vineri Banca Națională a României printr-un comunicat. "Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 1.358 milioane euro, comparativ cu 760 milioane euro în luna ianuarie 2023. În structura acestuia, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 229 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 351 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit de 376 milioane euro comparativ cu un excedent de 27 milioane euro în luna ianuarie 2023, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 72 milioane euro", se menționează în comunicat. Potrivit sursei citate, în ceea ce privește datoria externă, cea pe termen lung a însumat 125,244 miliarde euro la 31 ianuarie 2024 (72,3% din totalul datoriei externe), în creștere cu 3,4% față de 31 decembrie 2023, iar datoria pe termen scurt a atins nivelul de 47,882 miliarde euro (27,7% din totalul datoriei externe), în creștere cu 0,5%. Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 11,2% în luna ianuarie 2024, comparativ cu 17,4% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 ianuarie 2024 a fost de 6,3 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 ianuarie 2024 a fost de 99,9%, comparativ cu 97,4% la 31 decembrie 2023.

Tentativă de fraudă de tip phishing prin folosirea identității vizuale a eMAG

u DNSC a emis un avertisment în acest sens

Directoratul Național de Securitate cibernetică avertizează în legătură cu o tentativă de fraudă de tip phishing prin folosirea identității vizuale a companiei eMAG. "În ultimele zile, DNSC a primit informații legate de o tentativă de fraudă propagată prin sms prin transmiterea către utilizatori din România a unor mesaje care conțin link-uri malițioase. Modul în care este formulat mesajul activează emoția (ești fericitul câștigător al unui premiu) și poate determina potențiala victimă să dea click pe link, să ofere date sensibile sau chiar, în anumite instanțe, să instaleze aplicații malițioase", semnalează DNSC pe pagina sa de Facebook. Potrivit experților Directoratului, atacatorii vizează, folosind tehnici de inginerie socială, convingerea utilizatorilor că mesajele provin de la un comerciant cunoscut. "Atunci când formularea textului pare suspectă și sunteți îndemnați prin mesaj să accesați link-uri sau atașamente, mai ales atunci când nu primiți detalii concrete despre motivul pentru care este necesar să faceți acea acțiune, contactați expeditorul pentru lămuriri pe un alt canal de comunicare", recomandă specialiștii DNSC. Aceștia recomandă utilizatorilor să fie vigilenți și să analizeze cu atenție informațiile primite, înainte de a furniza date online și să se asigure că sunt mereu pe site-ul oficial, mai ales atunci când furnizează date sau efectuează plăți, să verifice mereu cu atenție sursa mesajelor sau a notificărilor primite și, atunci când au suspiciuni, să verifice link-urile sau atașamentele pe care urmează să le acceseze cu o soluție de securitate. De asemenea, îi sfătuiește să raporteze astfel de email-uri către organizația impersonată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra activității frauduloase și, în cazul în care au introdus date sensibile, să sesizeze imediat banca, iar dacă au fost păgubiți să depună o plângere la Poliție și să notifice DNSC.

Investițiile străine directe au scăzut cu 2,2% în ianuarie 2024

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 583 milioane euro, în scădere cu 2,2% comparativ cu 596 milioane euro în prima lună din 2023, conform datelor publicate de Banca Național a României. "Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 583 milioane euro (comparativ cu 596 milioane euro în luna ianuarie 2023), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 697 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de -114 milioane euro", se menționează într-un comunicat al BNR. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut în ianuarie 2024 cu 0,4%, comparativ cu perioada similară din 2023, la 481 unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele peste 481 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 2,958 milioane de dolari, în creștere cu 28,1% de capitalul subscris al firmelor înmatriculate în ianuarie 2023, de 2,309 milioane de dolari. În funcție de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (25,99% din total), activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (19,13% din total) și transport, depozitare și comunicații (16,42%). La finele lunii ianuarie 2024, în România existau 251.707 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la aproape 70,092 miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 52.818 (capital subscris de 3,346 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 13,019 miliarde de dolari, în 6.098 de firme. 

În trimestrul IV 2023, în România erau 475.500 de șomeri

În trimestrul IV 2023, populația activă a României era de 8,163 milioane persoane, din care 7,688 milioane persoane erau ocupate și 475.500 persoane erau șomeri, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). ”În trimestrul IV 2023, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani a fost de 68,7%. În trimestrul IV 2023, populația activă a României era de 8.163.500 persoane, din care 7.688.000 persoane erau ocupate și 475.500 persoane erau șomeri”, arată datele INS. Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost în trimestrul IV al anului 2023, de 63%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale față de trimestrul III 2023. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați (71,7% față de 54,1% la femei) și la persoanele din mediul urban (68,5% față de 57% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 18,4%. Rata șomajului în trimestrul IV 2023 a fost de 5,8%, ȋn creștere cu 0,4 puncte procentuale față de cea ȋnregistrată în trimestrul III 2023. Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale șomajului a fost de 1,4 puncte procentuale (6,4% la bărbați față de 5% la femei), iar pe medii rezidențiale, de 6,2 puncte procentuale (9,2% în mediul rural, față de 3% în mediul urban). Pe grupe de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (22,2%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

Apple a cumpărat un start-up specializat în tehnologii de AI pentru eficientizarea producției

DarwinAI, un startup canadian care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială menite să supravegheze producția, cu scopul creșterii eficienței, a fost cumpărat de Apple. Gigantul american ar putea să-și îmbunătățească propria producție cu ajutorul tehnologiei achiziționate de la compania canadiană - sisteme de viziune computerizată care observă componentele în timpul procesului de producție. În plus, DarwinAI a creat tehnici prin care reduce dimensiunile modelelor lingvistice, pentru a le face să ruleze mai rapid și să consume mai puține resurse. Aceasta din urmă s-ar putea dovedi utilă în încercarea Apple de a dezvolta tehnologii de IA generativ pentru produsele sale. Cele două companii nu au anunțat care este valoarea tranzacției, însă, aceasta, probabil, depășește cele 15 milioane de dolari pe care startup-ul le-a atras până acum prin finanțări. Nu se știe nici când exact a avut loc înțelegerea, însă se știe că angajații DarwinAI s-au alăturat deja Apple încă din ianuarie.

Microsoft: Google are un avantaj competitiv în inteligența artificială generativă

Google, parte a grupului Alphabet, se bucură de un avantaj competitiv în inteligența artificială generativă datorită depozitului său de date și cipurilor optimizate pentru AI, a declarat Microsoft autorităților de reglementare antitrust din UE, subliniind rivalitatea dintre cei doi giganți ai tehnologiei, transmite Reuters. Comentariile Microsoft au fost ca răspuns la o consultare lansată de Comisia Europeană în ianuarie cu privire la nivelul concurenței în AI generativă. Popularitatea tot mai mare a AI generativă, care poate genera răspunsuri umane la solicitările scrise și este exemplificată de ChatGPT de la OpenAI, susținut de Microsoft, și de chatbotul Google Gemini, a stârnit îngrijorări cu privire la dezinformarea și știrile false. ”Astăzi, o singură companie – Google – este integrată pe verticală într-un mod care îi oferă putere și independență la fiecare strat de AI, de la cipuri la un magazin de aplicații mobile înfloritor. Toți ceilalți trebuie să se bazeze pe parteneriate pentru a inova și a concura”, a spus Microsoft în raportul său către Comisie. Acesta a spus că semiconductorii AI de auto-aprovizionare ai Google îi vor oferi un avantaj competitiv pentru anii următori, în timp ce seturile sale mari de date proprietare de la Google Search Index și YouTube îi permit să-și antreneze modelul de limbaj mare Gemini.

Prețurile petrolului au crescut cu 1,7%

Prețurile petrolului au crescut joi cu 1,7% deoarece Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a anticipat o piață cu o ofertă mai strânsă în 2024 și și-a mărit estimarea cu privire la creșterea cererii de petrol în acest an, transmite Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent pentru luna mai au crescut cu 1,45 dolari, sau cu 1,7%, la 85,48 dolari pe baril, după ce în timpul tranzacțiilor au atins un maxim de 85,53 dolari, cel mai mare de la începutul lunii noiembrie. Prețul țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) pentru aprilie a crescut cu 1,71 dolari, sau 2,1%, la 81,42 dolari pe baril. Prețul petrolului Brent s-a stabilit miercuri la peste 84 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie, ambele valori de referință consemnând câștiguri de aproape 3%. ”Este posibil ca piața să fi fost pregătită pentru achiziții ulterioare, după ce loviturile cu drone ucrainene au deteriorat trei rafinării de petrol rusești și stocurile din SUA au scăzut săptămâna trecută, dar piața a primit o nouă creștere din raportul lunar al pieței petrolului de joi, al Agenției Internaționale pentru Energie”, a spus Tim Evans, un analist independent al pieței petroliere.

Shell și-a revizuit în scădere obiectivul de reducere a emisiilor de carbon

Shell și-a revizuit în scădere obiectivul de reducere a emisiilor de carbon până în 2030 și a renunțat la un obiectiv ”riscant” pentru 2035, invocând așteptările privind cererea puternică de gaze și incertitudinea în tranziția energetică, chiar dacă a confirmat un plan de reducere a emisiilor la zero net până în 2050, transmite Reuters. Revizuirea Shell urmează unei măsuri similare a rivalului BP, de anul trecut, deoarece multe guverne din întreaga lume au încetinit implementarea politicilor climatice și au amânat obiectivele pe fondul creșterii costurilor energiei și al preocupărilor legate de aprovizionare. De asemenea, companiile petroliere au fost supuse unei presiuni crescute a investitorilor de a se concentra pe cele mai profitabile afaceri, după ce au raportat profituri extraordinare în ultimii ani, în timp ce profiturile din surse regenerabile au scăzut. Schimbările aduse obiectivelor Shell sunt un pilon central în reorganizarea strategiei CEO-ului Wael Sawan pentru a se concentra pe proiecte cu marjă mai mare, producție constantă de petrol și creșterea producției de gaze naturale pentru a crește rentabilitatea.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.