Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliță CASCO a depășit 500.000 lei

Ziarul de Vrancea
18 iul 2022 623 vizualizări

Aceasta a fost acordată în urma unui accident rutier u UNSAR nu a dezvăluit mai multe detalii

Valoarea celor mai mari 10 daune plătite în 2021 de asigurătorii din România în baza polițelor facultative CASCO a depășit 5 milioane de lei (circa 1 milion de euro), potrivit unei analize realizate la nivelul membrilor UNSAR, dată marți publicității. Dintre acestea, cea mai mare despăgubire plătită a depășit 500.000 de lei și a fost achitată în urma unui accident rutier. Din Top 10 al celor mai mari despăgubiri plătite în baza acestui tip de asigurare, șase au fost achitate ca urmare a producerii unor accidente rutiere, trei din cauza unor incendii și una din cauza unei inundații. La nivelul întregii piețe, despăgubirile totale plătite în baza polițelor CASCO au depășit 2 miliarde lei (aproximativ 410 milioane euro), în creștere cu circa 10% față de anul anterior, arată datele oficiale ale ASF. În România, erau în vigoare la finele anului trecut puțin peste 1 milion de polițe facultative CASCO, precizează UNSAR. "În ciuda speculațiilor unei asociații care nu are competențe de specialitate și care pare a urmări să inducă un sentiment de neîncredere la nivelul societății vizavi de conceptul de asigurare, sistemul de asigurări auto este alături de români atunci când neprevăzutul se produce. Statisticile arată că asigurătorii din România au achitat, în medie, în fiecare zi a anului trecut, despăgubiri de peste 1 milion de euro pentru daunele CASCO și aproape 2 milioane de euro pentru daunele aferente polițelor RCA", au declarat reprezentanții UNSAR. Aceștia subliniază, din nou, că orice fel de dezbatere publică cu privire la sectorul asigurărilor auto și la funcționarea instituțiilor asociative ale acestuia ar trebui să plece de la datele oficiale ale autorităților publice care au atribuții cu privire la piața asigurărilor și nu de la speculațiile unor entități private interesate care pot induce opinia publică în eroare. "În acest context dificil pe care îi traversăm, trebuie să dăm cu toții dovadă de responsabilitate. O asigurare este cu atât mai importantă acum", au adăugat aceștia. Înființată în 1994, UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe. 

Datoria guvernamentală a urcat la aproape 50% din PIB

datoria pe termen mediu și lung a crescut, în aprilie, la 582,983 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt a scăzut la 19,888 miliarde de lei

Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a crescut, în aprilie 2022, la 602,871 miliarde de lei, de la 593,972 miliarde de lei, în luna precedentă, conform datelor centralizate de Ministerul Finanțelor.

 Raportat la PIB, datoria guvernamentală s-a majorat la 49,2%, de la 48,4% la sfârșitul lui martie. Datoria pe termen mediu și lung a crescut, în aprilie, la 582,983 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt a scăzut la 19,888 miliarde de lei. Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 498,646 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 94,522 miliarde de lei. O sumă de 264,98 miliarde de lei era datorie guvernamentală în lei, 288,915 miliarde de lei reprezenta datorie guvernamentală în euro și 47,592 miliarde de lei datorie în dolari americani (echivalent). Datoria administrației publice centrale se ridica, la sfârșitul lui aprilie, la 585,44 miliarde lei, din care 565,566 miliarde de lei pe termen mediu și lung. Cea mai mare parte a datoriei administrației centrale era contractată în euro (284,787 miliarde de lei, echivalent) și în lei (251,677 miliarde de lei). Datoria administrației publice locale se cifra la 17,431 miliarde de lei, din care 17,417 miliarde de lei pe termen mediu și lung. Conform datelor MF, datoria externă a administrației publice era de 307,088 miliarde de lei (25% din PIB), din care 302,207 miliarde de lei datorie externă a administrației publice centrale și 4,881 miliarde de lei datoria externă a administrației publice locale. 

Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 7,16% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 7,16% pe an, de la 7,14% pe an, luni, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 27 iulie 2010, respectiv 7,18%, conform informațiilor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,32%, de la 7,29% anterior, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 7,42%, de la 7,40%, luni. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanța 19/2019 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

ANRE a amendat 24 de jucători de pe piața angro de energie cu peste 11 milioane lei

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat marți că, în perioada 2021 – 2022, a finalizat 28 acțiuni de investigații în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale și, ca urmare a acestor acțiuni, a aplicat unui număr de 24 participanți la piața angro de energie amenzi totale de 11,19 milioane lei. ”În perioada 2021 – 2022, ANRE a finalizat 28 acțiuni de investigații în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale. Ca urmare a acestor acțiuni, ANRE a aplicat unui număr de 24 participanți la piața angro de energie sancțiuni contravenționale în cuantum total de 11.191.316,39 lei, după cum urmează: pentru sectorul energiei electrice amenzi în cuantum de 10.191.316,39 lei unui număr de 22 participanți la piața angro de energie electrică; pentru sectorul gazelor naturale amenzi în cuantum de 1.000.000 lei unui număr de 2 participanți la piața angro de gaze naturale”, informează ANRE. Ca urmare a directivelor europene transpuse în legislația națională, ANRE a înființat Direcția de investigații având ca obiect activitatea de investigații pe piața angro de energie electrică și gaze naturale. ANRE este autoritatea competentă să desfășoare investigații în domeniul energiei electrice și gazelor naturale în vederea unei bune funcționări a pieței angro de energie și în deplină conformitate cu reglementările naționale și europene. Activitatea de investigații se desfășoară în baza prevederilor art. 9, alin. (1) lit. y) și lit. z) precum și ale art. 10 alin. (1) lit. b) și alin. (6) lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007, privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale prevederilor art. 84 și art. 183 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare. Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacțiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria ,,tranzacțiilor de spălare tip A – B – A” sau ,,pre-arranged”, precizează autoritatea.

Bitcoin a depășit nivelul de 22.000 de dolari

Bitcoin a depășit luni nivelul de 22.000 de dolari, atingând cel mai înalt nivel din mai mult de o lună, apărând speranțe că fenomenul de contagiune și agitația de pe piață din ultimele săptămâni se apropie de sfârșit, transmite CNBC. Cea mai valoroasă criptomonedă din lume a fost tranzacționată luni în jur de 22.135,30 dolari pe unitate, conform datelor CoinDesk, în creștere cu aproximativ 4%. Bitcoin a urcat în ultimele 24 de ore până la 22.493,61 doalari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins din 16 iunie. Și alte criptomonede și-au revenit, de asemenea, ether înregistrând o creștere cu peste 9% față de prețul de acum 24 de ore. Sentimentul optimist a fost ajutat de o creștere a piețelor bursiere din Europa și Asia. Criptomonedele, în special bitcoin, au fost strâns corelate cu tranzacțiile de pe piața de capital. Adesea, o creștere a acțiunilor mărește încrederea și pe piața cripto. Însă investitorii urmăresc, de asemenea, dacă vânzările din ultimele săptămâni, care a adus bitcoin cu aproape 70% sub maximul istoric atins în noiembrie și a șters miliarde de dolari de pe piață, ar putea să se fi încheiat. Prăbușirea prețurilor a dus la prăbușirea mai multor companii de profil înalt din spațiul cripto, în special fondul speculativ Three Arrows Capital și firma de creditare în criptomonede Celsius, ambele cerând intrarea în faliment.

Rusia amendează Google cu 365 de milioane de dolari

Google a primit o amendă de aproape 365 de milioane de dolari în Rusia, pe motiv că YouTube nu ar fi șters clipuri video care contravin noilor legi. Autoritatea în materie, Roskomnadzor, a emis o amendă pentru gigantul american Google în valoare de 21,1 miliarde de ruble, adică aproape 365 de milioane de dolari. Motivul invocat este acela că YouTube, platformă video deținută de Google, nu a șters „conținutul ilegal care promovează terorism și extremism”, precum și clipuri care ar răspândi informații false în legătură cu Ucraina. Roskomnadzor a amenințat Google cu amenzi pentru exact același motiv încă din luna martie, spunând atunci că va începe cu penalizări progresive, de la aproximativ 95.000 de dolari, care pot urca până la 20% din veniturile anuale ale companiei. În mai, Google a anunțat că va părăsi Rusia, după ce autoritățile au început să confiște unele din activele companiei. Subsidiara locală a depus actele pentru faliment în iunie.

Instagram va permite utilizatorilor să facă cumpărături direct din chat

Instagram va primi o funcție de plată care va permite utilizatorilor să cumpere de la firmele mici prin mesaje directe, a anunțat luni compania-mamă Meta Platforms, transmite Reuters. Utilizatorii aplicației de partajare a fotografiilor trebuie să trimită mesaje companiei, să adauge personalizări dacă este necesar și să plaseze comanda în chat, a spus Meta. Aceștia vor putea, de asemenea, să urmărească comanda și să adreseze companiei orice întrebări ulterioare pe același canal de chat. Funcția promovează strategiaMeta de a-și extinde ofertele de comerț electronic. La începutul anului 2020, gigantul rețelelor sociale a lansat Shops ca o modalitate prin care oamenii să găsească și să cumpere produse pe Facebook și Instagram. Noua caracteristică a Instagram va permite, de asemenea, utilizarea serviciului de plată Meta Pay pentru a finaliza achizițiile, a spus compania.

Snap introduce o versiune web a aplicației sale de mesagerie foto Snapchat

Snap introduce o versiune web a aplicației sale de mesagerie foto Snapchat, permițând utilizatorilor să converseze, să posteze și să apeleze video de pe computerele lor, transmite Reuters. Compania a spus că funcția va fi exclusivă pentru abonații SnapchatÂ, începând cu 18 iulie, și va începe cu abonații din Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă. Snapchat pentru web va include funcții precum reacțiile la chat și răspunsul la chat, împreună cu Lenses, care vor fi lansate în curând, a adăugat compania. Snap a lansat luna trecută SnapchatÂ, o versiune plătită a aplicației Snapchat, în Statele Unite, și alte câteva piețe, la prețul de 3,99 dolari pe lună, într-un pas important față de un model de venituri dependent în principal de publicitate. Firmele de rețele de socializare sunt sub presiune, deoarece companiile reduc bugetele publicitare ca răspuns la creșterea costurilor și la slăbirea cheltuielilor consumatorilor. Snap în mai a declarat că va rata țintele de venituri și profit pentru al doilea trimestru și va trebui să încetinească angajările și să reducă cheltuielile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.