Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cea mai mare bancă din țară a raportat un profit de 1,02 miliarde de lei

Ziarul de Vrancea
4 nov 2018 862 vizualizări

Câștigul BCR, pe primele nouă luni ale anului, a urcat cu 81% față de perioada similară a anului trecut

BCR a anunțat ieri o creștere de 81,3% a profitului net în primele nouă luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 1,015 miliarde lei (218,2 miliarde euro), pe fondul avansului venitului operațional. Venitul operațional al băncii a crescut în primele nouă luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 12,8%, până la 2,43 miliarde lei (523,4 milioane euro). În activitatea de retail, BCR a generat credite totale noi acordate în moneda locală persoanelor fizice și microîntreprinderilor de 6,3 miliarde lei în primele nouă luni din 2018, pe baza creșterii, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 46% a creditului de nevoi personale “Divers” și o creștere de patru ori a vânzărilor pentru creditul standard imobiliar “Casa Mea”. ”BCR și-a consolidat poziția de lider și principal partener bancar pentru românii care vor să-și cumpere o casă, cu peste 22% din piața creditării imobiliare din România (credite noi generate). Vânzările pentru microîntreprinderi au crescut cu 50% în raport cu aceeași perioadă a anului trecut, susținute de oferta îmbunătățită și de implicarea BCR în programul guvernamental Start-Up Nation”, se arată în comunicat. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 15,5%, la 1,515 miliarde lei (325,7 milioane euro), ca urmare a creșterii nivelului dobânzilor în piață, precum și a volumelor mai mari de credite și conturi curente. Cheltuielile administrative generale în primele nouă luni ale 2018 au ajuns la 1,212,3 miliarde lei (260,6 milioane euro), mai mari cu 11,6%, fiind impactate de cheltuilile mai mari de personal, a investițiilor în noul sediu și în proiecte IT. Grupul financiar austriac Erste Group, din care face parte și BCR, a înregistrat un avans de 24,4% al profitului net în primele nouă luni, până la 1,23 miliarde de euro, pe fondul majorării veniturilor. Venitul net din dobânzi a crescut - in principal în Republica Cehă și în România - la 3,372 miliarde euro, un plus de 4,4% în primele nouă luni, față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, venitul net din taxe și comisioane s-a majorat la 1,431 miliarde euro (plus 5,1%), în principal susținut de venituri semnificativ mai mari din comisioanele de brokeraj, dar și din serviciile de plată, administrarea de active și creditare. Venitul operational a crescut la 5,096 miliarde euro (plus 3,2%). Totodată, grupul a înregistrat creșterea cheltuielilor administrative generale până la 3,102 miliarde euro(plus 2,9%), în principal din cauza unor cheltuieli de personal mai mari. Activele totale au crescut la 234,8 miliarde euro (plus 6,4%). Numerarul și echivalentele de numerar au scăzut la 15,2 miliarde euro, în timp ce creditele și avansurile către instituțiile de credit s-au majorat la 20 miliarde euro.

Mesaj important pentru firmele care aveau obligația să achiziționeze case de marcat

u Ministrul Finanțelor anunță că fiscul nu va amenda firmele care au făcut demersuri pentru achiziționarea noilor case marcat fiscale cu jurnal electronic

Ministrul Finanțelor Publice, Eurgen Teodorovici, a afirmat, vineri, că fiscul nu le va da amenzi firmelor care au făcut comenzi pentru noile case de marcat fiscale cu memorie, obligatorii de la 1 noiembrie, acesta precizând că aceia care nu pot face dovada unor astfel de demersuri vor suporta rigorile legii. „Partea de case de marcat, această abordare rămâne în continuare. A fost un termen de conformare, iar fiscul, pentru a avea acea abordare preventivă, nu amendează pe nimeni care face dovada bunei credințe și anume că a comandat cel puțin o casă de marcat, iar cei care nu pot să dovedească că nici măcar nu au comandat o casă de marcat pe sistemul nou atunci suportă rigorile legii”, a afirmat ministrul Finanțelor. Referindu-se la noua legislație în domeniul insolvenței, Teodorovici a spus că aceasta începe să producă efecte și că reprezintă un lucru „foarte bun pentru economie, în principal”.  „Cadrul legal pe insolvență a fost modificat de curând, deja începe să producă efecte în primul rând pentru mediul economic, care nu mai are surprize din partea unor firme care practică o astfel de situație de a nu-și plăti datoriile față de partenerii contractuali și fuga în insolvență, fuga de stat și fuga de obligațiile pe care le au față de alte companii cu care intră în relații comerciale. Spunem noi că acest cadru legal pe insolvență, așa cum el a fost modificat, este un lucru foarte bun pentru economie în principal”, a adăugat ministrul Finanțelor.  Eugen Teodorovici a participat la deschiderea celei de-a XXVI-a ediții a Topului Național al Firmelor Private din România.

Mișcare fără precedent: Mii de angajați Google sunt în grevă

Mii de angajați Google au făcut grevă - din Singapore la New York și de la Londra la sediul mondial din California -, denunțând modul în care este gestionată hărțuirea sexuală în cadrul întreprinderii, relatează AFP. Aceste proteste sociale de joi - primele de această amploare în cadrul acestei întreprinderi-simbol a modernității - a pornit de la un articol publicat de ziarul The New York Times (NYT) săptămâna trecută. Cotidianul scria că Google a mușamalizat, în ultimii ani, o serie de cazuri de hărțuire sexuală implicând conducători de rang înalt, între care Andy Rubin - creatorul sistemului de operare pe mobil ndroid, care a plecat din grup în 2014 după ce a primit o indemnizație în valoare de 90 de milioane de dolari. Rubin a negat aceste acuzații. Organizatorii grevei au îndemnat cei aproximativ 90.000 de angajați ai Google din lume să iasă din birou la ora 11 dimineața, la fusul orar respectiv. La sediul social al grupului, la Mountain View, în California, imagini difuzate de salariați pe Twitter și e televiziuni locale arătau mii de salariați - supranumiți "Googlers" - adunați între numeroasele clădiri din campus, complexul "Googleplex", în centrul Silicon Valley, leagănul giganților tehnologiei. Unii dintre angajații filialei sale YouTube s-au mobilizat și ei. ”Doisprezece ani la Google și n-am văzut încă o mulțime atât de numeroasă. Mândru să susțin justiția și transparența”, a scris pe Twitter Ken Norton, un salariat. CEO-ul Sundar Pichai a anunțat, într-o declarație scrisă, că îi susține pe angajații care aleg să facă grevă. Exprimându-se joi seara, într-o conferință organizată de NYT la New York, el a recunoscut că există ”furie și frustrare în interiorul grupului”. ”La Google, noi punem ștacheta foarte sus și nu am răspuns, clar, propriilor noastre așteptări”, a declarat el, potrivit ziarului. Potrivit CEO-ului, Google a "adoptat o poziție foarte strictă” cu privire la comportamet neadecvat în ultimii ani, însă ”momente ca acesta arată că nu am făcut-o întotdeauna corect”. ”Se apropie acțiuni concrete”, a adăugat el. Adunările au început în Asia, la Singapore, unde aproximativ 100 de angajați s-au adunat înăuntru, iar apoi la Tokyo, tot înăuntru, și la Hyderabad, în India. Greva a cuprins, apoi, Europa. Aproximativ 500 de angajați s-au adunat într-un spațiu exterior al sediului european al Google, la Dublin. Iar la Londra, alte sute de salariați s-au adunat într-o sală mare a întreprinderii, după care au ieșit în stradă. ”Protestăm pentru a ne susține colegii care au fost victime ale hărțuirii și pentru a cere ca autorii să nu fie protejați sau recompensați”, a declarat pentru AFP Sam Dutton, un dezvoltator. Alte adunări au fost organizate la Berlin și Zurich.

Iohannis: Statul de drept este un bun public

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj în cadrul deschiderii celei de-a XXVI-a ediții a Topului Național al Firmelor Private din România, subliniind că mediul de afaceri, cât și întreaga societate românească, pot beneficia enorm de pe urma unui cadru legislativ eficient, însoțit de instituții puternice și independente, iar statul de drept este un bun public, în timp ce sănătatea mediului de afaceri depinde în mod esențial de stabilitatea și predictibilitatea regulilor jocului. Președintele a transmis că schimbările din domeniul fiscal sau al pieței muncii trebuie să aibă și un orizont de predictibilitate, care să evite bulversarea continuă a mediului antreprenorial și a planurilor de afaceri. ”Modernizarea țării noastre la orizontul următoarelor decenii depinde, în foarte mare măsură, de anvergura și calitatea investițiilor realizate în economie. După un avans economic de aproape 7% anul trecut, bazat în principal pe aportul consumului, evoluțiile actuale ne arată cât de important este ca economia să genereze o creștere de calitate, bazată pe investiții și exporturi. Numai o creștere economică robustă, calitativă, poate susține sporirea pe termen lung a veniturilor populației și a bunăstării economico-sociale. Din acest punct de vedere, încă este deficitară acțiunea guvernamentală în privința unor aspecte esențiale pentru bunăstarea IMM-urilor și a economiei, precum dezvoltarea infrastructurii de transport, folosirea fondurilor europene, încurajarea industriilor inovative, dar și găsirea de soluții durabile în privința deficitului de angajați calificați din economie”, a transmis președintele. Klaus Iohannis a precizat că îmbunătățirea competitivității economice se bazează pe politici publice inteligente, pe care decidenții să le elaboreze în sensul promovării inovării și a noilor tehnologii, al dezvoltării piețelor financiare și al educației în spiritul performanței. ”Digitalizarea pe scară largă a administrației, de exemplu, ar reduce semnificativ birocrația și ar aduce beneficii importante prin creșterea productivității firmelor și scăderea evaziunii fiscale. Consider că autoritățile trebuie să facă mai multe eforturi pentru a înlesni accesul IMM-urilor la finanțare, licitații publice sau la obținerea ajutoarelor de stat”, a mai arătat șeful statului. El a menționat că, în economia modernă, dezvoltarea firmelor se face prin capital atras de la bănci și de pe piețele financiare, însă, în condițiile în care întreprinzătorii români se confruntă cu dobânzi mult mai ridicate decât în restul țărilor din Uniunea Europeană, aproximativ trei sferturi dintre IMM-uri se bazează pe autofinanțare. Totodată, doar 10% dintre IMM-uri vizează accesarea de fonduri structurale nerambursabile. ”Tocmai de aceea, adoptarea unor măsuri de simplificare în aceste domenii ar aduce cu siguranță beneficii însemnate pentru întreprinzătorii mici și mijlocii. Soliditatea mediului antreprenorial este direct proporțională cu bunăstarea economico-socială, de aceea este important ca întreprinzătorii să dispună de condiții cât mai favorabile de desfășurare a afacerilor”, a adăugat președintele.

Sosirile și înnoptările din turism au crescut, în medie, cu 5%, în primele 9 luni

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2018 au însumat 10 milioane, în creștere cu 5,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor anunțate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). Din numărul total de sosiri, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat, în aceeași perioadă, 77,9%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,1%, ponderi similare cu cele din aceeași perioadă a anului trecut. „În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (74,6% din total turiști străini), iar din aceștia 85,9% au fost din țările aparținând Uniunii Europene”, se mai scrie în comunicatul de presă al INS. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, în primele nouă luni ale acestui an, au însumat 22,55 de milioane, în creștere cu 5% față de cele din aceeași perioadă a anului trecut. „Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat, în perioada 1.01.-30.09.2018, 81,3%, în timp ce înnoptările turiștilor străini au reprezentat 18,7%”, se mai menționează în documentul de presă al INS. În ceea ce privește înnoptările turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (73,2% din total turiști străini), iar din aceștia 84,5% au fost din țările aparținând Uniunii Europene. Durata medie a șederii în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2018 a fost de 2,4 zile pentru turiștii români și de 1,9 zile pentru turiștii străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în aceeași perioadă a fost de 33,3% pe total structuri de cazare turistică, în creștere cu 1,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare, în primele nouă luni, s-au înregistrat la hoteluri (42%), bungalouri (31,4%), vile turistice (27,7%), spații de cazare pe nave (25,4%), popasuri turistice (23,2%), hosteluri (24,7%) și pensiuni turistice (21,6%). Pe județe, în aceeași perioadă, numărul de sosiri ale turiștilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică a înregistrat valori mai mari în Municipiul București (1,554 milioane), Constanța (1,248 milioane), Brașov (1,028 milioane) și Cluj (494,1 mii), iar numărul de înnoptări ale turiștilor a înregistrat valori mai mari în Constanța (4,81 milioane), Municipiul București (2,53 milioane), Brașov (2,037 milioane) și Cluj (922,5 mii). Cele mai multe sosiri ale turiștilor străini cazați în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au provenit din Germania (265,1 mii), Israel (219,9 mii), Italia (184,1 mii), Franța (135,7 mii) și Ungaria (130,9 mii).

Indicele Robor la trei luni a scăzut la 3,29%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,29%, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Joi, indicele a stagnat la 3,31%. Totodată, indicele Robor la șase luni a crescut vineri la 3,50%. Joi, acest indice a scăzut de la 3,51% la 3,49%.

Apple a raportat rezultate record, dar nu a mulțumit investitorii

Apple a înregistrat rezultate record în trimestrul patru fiscal și a estimat venituri record în sezonul sărbătorilor de iarnă, dar investitorii nu au fost mulțumiți de prognoze, precum și de decizia companiei de a nu mai publica date separate referitoare la numărul de unități de produse vândute, provocând joi un declin al acțiunilor de până la 7%. Producătorul de iPhone-uri a anunțat o creștere de 20% a veniturilor în trimestrul patru, datorită vânzărilor celor mai noi modele de telefoane. Vânzările de iPhone-uri au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii ani, de 29%, susținute de lansarea pe piață a iPhone XS și a XS Max, relatează MarketWatch. Aceste creșteri sunt însă o anomalie. O parte a acestui trimestru a beneficiat de cererea pentru cele două noi telefoane scumpe, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut compania nu lansase încă telefonul iPhone X. Acest fapt a determinat compania să facă estimări mai precaute pentru trimestrul actual și a provocat declinul acțiunilor, după închiderea bursei. Apple estimează pentru sezonul sărbătorilor de iarnă venituri de 89-93 de miliarde de dolari, peste recordul trimestrial de 88,5 miliarde de dolari stabilit în aceeași perioadă a anului trecut.

Boyko Borisov: De ce să nu aibă grecii un port la Ruse?

Boyko Borisov, premierul Bulgariei, a declarat vineri, după reuniunea la nivel înalt Bulgaria-România-Grecia-Serbia-Israel, că proiectele de infrastructură sunt foarte importante și nu vede niciun motiv pentru ca bulgarii să nu aibă un port la Salonic și grecii la Ruse. "Securitatea energetică e foarte importantă. Nu întâmplător am denumit proiectul nostru balcanic. Grecia devine astfel la fel de importantă ca Bulgaria. Proiectele despre care au vorbit și Tsipras și premierul israelian, ele își pot modifica traseul, putem vorbi de conductă de gaze lichefiate și spre Alexandropolis, ceea ce ne va da posibiltatea de alegere și de reducere a prețurilor, pentru că va exista și concurență. Eu cred că trebuie să ne unim eforturile. Nu există niciun lucru care să ne despartă", a declarat Boyko Borisov, premierul Bulgariei. Oficialul bulgar a vorbit și despre importanța preluării președinției Consiliului UE de către România.

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.