Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Bursa de la București a pierdut 2,4 miliarde de lei într-o singură săptămână

Ziarul de Vrancea
19 sep 2020 1095 vizualizări

Acțiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la București, generând tranzacții de 366,25 milioane de lei,

Bursa de Valori de la București (BVB) a pierdut în această săptămână 2,4 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,67%, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a înregistrat o creștere cu 266%. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 140,96 miliarde de lei, în perioada 14 - 18 septembrie, de la 143,36 miliarde de lei în săptămâna anterioară. În această săptămână, tranzacțiile cu acțiuni au generat un rulaj de 1,49 miliarde de lei, față de 407,4 milioane de lei în perioada 7 - 11 septembrie. Cea mai bună zi de tranzacționare la BVB a fost joi, 17 septembrie, când s-au consemnat 795,85 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, marți, 15 septembrie, cu o valoare a tranzacțiilor de 34,73 milioane de lei. Acțiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la București, generând tranzacții de 366,25 milioane de lei, dar și o scădere de preț cu 1,60%. În top 3 se mai află Electrica, cu schimburi de 291,14 milioane lei și o scădere de 3,93% în ceea ce privește prețul acțiunilor, urmate de titlurile Transelectrica, cu tranzacții de 72,8 milioane de lei (-3,27%). Cele mai importante creșteri ale cotațiilor au fost înregistrate de acțiunile Socep (plus 9,46%), Teraplast (plus 8,33%) și Bermas (plus 8,03%). La polul opus, cele mai mari scăderi au fost consemnate de acțiunile Electroputere, care au înregistrat un declin de 14,29%, urmate de cele ale Conted (-8,53%) și OMV Petrom (-7,05%). 

Programul ''Casa Eficientă Energetic'', accesat de peste 6.650 de români

u proprietarii de case din întreaga țară pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro

Peste 6.650 de români s-au înscris până în acest moment în cadrul programului "Casa Eficientă Energetic" pentru a intra în posesia primei de de 15.000 de euro în vederea izolării locuințelor, arată datele publicate ieri, pe Facebook, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Potrivit sursei citate, în primele patru minute de la startul programului - în data de 15 septembrie - în aplicația online au fost înscrise 340 de dosare. Până la ora actuală, 6.657 de români s-au înscris în prima sesiune a acestui program, iar înscrierile continuă până la atingerea a 150% din bugetul alocat, respectiv 430 de milioane de lei. "Ne bucurăm că România începe să-și gândească locuințele în cheia eficienței energetice. Vrem ca prin acest program să reducem consumul de energie din casele românilor și emisiile de gaze cu efect de seră", menționează ministerul de resort. Proprietarii de case din întreaga țară pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), pentru creșterea cu o clasă energetică a propriilor locuințe. Prima energetică acoperă 60% din valoarea fiecărei investiții și poate fi folosită pentru instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc.

Virgil Popescu: Nu aș spune că urmează o criză imensă

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, afirmă că în momentul de față ne aflăm într-o criză economică suprapusă peste criza sanitară, dar că nu se așteaptă să urmeze "o criză imensă". "Suntem în criză economică, dar suntem într-o criză care este suprapusă peste o criză sanitară. Nu aș spune că urmează o criză imensă, este o criză economică suprapusă peste criza sanitară", a declarat ministrul Energiei vineri, într-o conferință de presă desfășurată în localitatea argeșeană Bascov. El a precizat, răspunzând unei întrebări, că întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia în continuare de susținere. "Ați văzut primul pas pe care l-am făcut vizavi de întreprinderile mici și mijlocii, de capitalul autohton, cu acel miliard de euro pe care dorim să-l introducem în economie până pe 31 decembrie. Lucrăm în momentul de față la direcțiile strategice și suntem în negocieri foarte clare cu Comisia Europeană pentru Planul național de reziliență, practic vorbim de alte 30 de miliarde de euro (...) și ne batem la Comisia Europeană și cred că vom obține acceptul acesteia (...) ca din acest plan de reziliență să fie finanțat un capitol special pentru întreprinderi mici și mijlocii", a explicat ministrul Economiei. Oficialul a afirmat, totodată, că îi încurajează pe întreprinzătorii români să-și dezvolte afacerile inclusiv în afara granițelor țării. "Încurajăm investițiile străine în România, dar pe de altă parte (...) încurajez întreprinderile românești care vor să se ducă să investească ele în afară, la rândul lor, pentru că, de ce nu, putem și vom putea să facem acest lucru sprijinind societățile care doresc să se ducă să facă investiții în altă parte", a mai spus Virgil Popescu. Ministrul Economiei a vizitat, vineri, Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni și două întreprinderi private din comuna Bascov, urmând să se deplaseze și la Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș.

Producția de cărbune a scăzut cu peste 37% în primele șapte luni

Producția de cărbune net a României a totalizat, în primele șapte luni ale anului în curs, 1,357 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 37,1% (800.200 tep), mai mică față de cea din perioada similară din 2019, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În perioada menționată, România a importat 226.200 tep cărbune net, cu 198.500 tep (46,7%) mai puțin față de cantitatea importată în ianuarie - iulie 2019. Principalele resurse de energie primară în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020 au totalizat 17,7 milioane tone echivalent petrol, în scădere cu 2,647 milioane tep față de perioada similară a anului trecut. Producția internă a însumat 10,322 milioane tone, în scădere cu 1,472 milioane tep, iar importul a fost de 7,383 milioane tep.

Ajutorul pentru creșterea animalelor, majorat cu 65 milioane de lei

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea să majoreze la 65 milioane de lei schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, de la 54,04 milioane lei cât era prevăzut inițial, potrivit unui proiect de Hotărâre pentru modificarea art.19 alin.(7) din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor. "Suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2020 este de maximum 65 milioane lei, din care 30 milioane lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, respectiv 35 milioane lei pentru speciile ovine și caprine, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2020", arată documentul. La articolul 18 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările și completările ulterioare, erau prevăzute sumele alocate pentru anii 2015 – 2020. La la art.19 este prevăzută suma alocată pentru anul 2020, respectiv maximum 54,04 milioane lei, din care 25,01 milioane lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, respectiv 29,03 milioane lei pentru speciile ovine și caprine. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului. Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

Apple a pierdut 536 de miliarde de dolari din valoare

Acțiunile Apple au scăzut cu 22,5% de la un maxim de 137,98 de dolari pe unitate atins în timpul tranzacțiilor din 2 septembrie, declinul fiind echivalent cu reducerea capitalizării bursiere de 535 de miliarde de dolari, relatează CNBC. Declinul a avut loc după creșterea puternică înregistrată de acțiunile Apple în august, înaintea divizării acestora în proporție de 4 la 1, dar și după evenimentul recent de prezentare a unor noi produse, primul organizat în acest an, care nu a provocat prea multă emoție. Grupul condus de Tim Cook a prezentat marți o serie de dispozitive și softuri, între care Apple Watch Serie 6, noul iPad Air, un nou serviciu de fitness și un nou produs de servicii numit Apple One. Cu toate acestea, Apple nu a anunțat iPhone-uri noi. De asemenea, a lipsit singurul produs care ar fi făcut Apple One mult mai atractiv: un dispozitiv conectat cu iPhone. Slăbiciunea acțiunilor Apple din ultimele câteva săptămâni a survenit pe fondul declinului generalizat al sectorului de tehnologie. Indicele Nasdaq a intrat în teritoriu de corecție, cu o scădere de peste 10% față nivelul său record. Unii investitori consideră că vânzarea de acțiuni ale companiilor de tehnologie este determinată de îngrijorările provocate de creșterea exagerată și prea rapidă a acestora.

TikTok a depus o plângere împotriva administrației Trump

TikTok și compania ByteDance Ltd., care deține aplicația, au cerut unei curți de justiții americane să blocheze decizia administrației Trump de a interzice aplicația chineză, informează Bloomberg. Plângerea la adresa ordinului executiv emis de președintele Donald Trump a fost depusă vineri noapte la o curte federală de justiție din Washington.  În documente se arată că Trump și-a depășit autoritatea când a interzis aplicația și că a făcut asta din motive politice și nu ca să oprească „o amenințare neobișnuită și extraordinară” la adresa SUA, așa cum cere legea. Vineri, Departamentul pentru Comerț a a anunțat că descărcarea aplicațiilor chineze TikTok și WeChat va fi blocată în Statele Unite începând de duminică.

Rolls-Royce Holdings vrea să atragă până la 2,5 miliarde de lire sterline

Producătorul britanic de motoare pentru avioane Rolls-Royce Holdings a anunțat sâmbătă că intenționează să atragă fonduri în valoare de până la 2,5 miliarde de lire sterline (3,2 miliarde dolari) pentru a-și consolida situația financiară afectată de pandemia de Covid-19, transmite Reuters. Rolls-Royce analizează diverse opțiuni, inclusiv o emisiune de drepturi de preemțiune. Alte opțiuni luate în considerare de companie includ emisiuni de oligațiuni sau de acțiuni. ”Continuăm să analizăm toate opțiunile de finanțare pentru a întări rezistența și soliditatea finanțelor noastre”, potrivit unui comunicat al companiei. Publicația Financial Tumes a scris că Rolls-Royce discută cu fonduri suverane de investiții, între care GIC din Singapore, în cadrul eforturilor de atragere a finanțării. Potrivit publicației, compania va lansa o emisiune de acțiuni în primele săptămâni ale lunii octombrie. GIC nu a răspuns imediat solicitării de informații din partea Reuters, în timp ce Rolls-Royce a refuzat să comenteze. Compania din Derby a analizat în ultimele luni care sunt posibilitățile sale de finanțare, după ce a înregistrat un impact din cauza restricțiilor din sectorul călătoriilor adoptate de guverne din cauza pandemiei de Covid-19.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.