Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu un sfert

Ziarul de Vrancea
17 mar 2024 728 vizualizări

Datele publicate de Ministerul Finanțelor arată că nivelul total al arieratelor a atins 351 milioane de lei

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 25,35%, în ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 351 milioane de lei, de la 280 milioane de lei în decembrie 2023, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF). Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 30,4%, de la 107,6 milioane de lei la 149,3 milioane lei, cele de peste 120 de zile au crescut cu 27,6%, de la 106 milioane de lei, în decembrie 2023, la 135,3 milioane de lei în ianuarie 2024. Arieratele peste 360 de zile s-au majorat cu 13,7%, de la 66,4 milioane lei la 75,5 milioane lei. Potrivit sursei citate, în ceea ce privește bugetele locale, arieratele au înregistrat un avans de 25,8% de la 257,3 milioane de lei (în decembrie 2023) la 323,8 milioane de lei (în ianuarie 2024). Datoriile de peste 90 de zile au crescut cu 29,26%, la 131,2 milioane lei, cele peste 120 de zile cu 27,2%, la 125,5 milioane lei, în timp ce arieratele mai mari de 360 de zile s-au majorat cu 17,3%, până la 67,1 milioane de lei. La capitolul "Buget de stat și autonome", arieratele au crescut de la 22,7 milioane de lei în decembrie 2023, la 27,2 milioane de lei în ianuarie 2024 (plus 20%). Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 51,6%, la 9,1 milioane lei, cele de peste 120 de zile au crescut cu 32,4%, la 9,8 milioane lei, iar cele mai mari de 360 de zile s-au diminuat cu 9,8%, la 8,3 milioane lei.

România a fost din nou campioană la inflației din UE

u țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,1%), Croația (4,8%) și Estonia (4,4%), conform Eurostat

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Eurostat. În luna februarie, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Letonia și Danemarca (ambele cu 0,6%), urmate de Italia (cu o inflație de 0,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,1%), Croația (4,8%) și Estonia (4,4%). Comparativ cu luna ianuarie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 7,3%, până la 7,1%, a rămas stabilă în cinci țări și a crescut în două state membre. În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,8% în luna ianuarie, până la 2,6% în luna februarie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,3% în februarie, de la 3,6% în ianuarie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a scăzut până la 3,1%, de la 3,3% în luna ianuarie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%. Conform sursei citate, indicele armonizat al prețurilor de consum în luna februarie 2024 comparativ cu luna ianuarie 2024 a fost 100,78%. Rata anuală a inflației în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost 7,1%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2023 - februarie 2024) față de precedentele 12 luni (martie 2022 - februarie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 8,7%. BNR a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 4,8% anterior, și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

București este printre orașele europene cu cele mai scăzute prețuri ale locuințelor

București este printre orașele europene cu cele mai scăzute prețuri ale locuințelor și cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilității achiziționării acestora, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. ”București este printre orașele europene cu cele mai scăzute prețuri ale locuințelor și cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilității achiziționării acestora”, după cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, potrivit căreia, creșterile preconizate ale salariilor pe fondul unei evoluții economice pozitive, dar și a relaxării condițiilor de finanțare, vor favoriza majorarea prețurilor locuințelor în perioada următoare, tendință pe care o vom vedea cel mai probabil manifestându-se mai accentuat începând cu anul viitor. Astfel, pe baza datelor publice privind prețul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de metri pătrați în Europa, nivelul de accesibilitate al achiziționării unui astfel de apartament în București este printre cele mai ridicate atât la nivel național, cât și European, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare. Graduri mai ridicate de accesibilitate sunt înregistrate doar în Bruxelles și Sofia (84,2 și 94,3 salarii medii nete din orașele respective) dintre marile orașe și capitale europene. La polul opus se situează Londra, Munchen, Paris sau Zurich unde prețurile medii pe metro pătrat util pot depăși sau chiar depășesc 10.000 euro (Paris) sau 16.000 euro (Zurich), fiind necesare în anumite cazuri mai mult de 200 salarii medii nete din respectivele locații, un nivel mai mult decât dublu comparativ cu cel din București. De asemenea, capitala României oferă prețuri rezidențiale avantajoase și raportat la regiune, grade scăzute de accesibilitate fiind observate în Praga (oraș cu prețuri medii solicitate ce depășesc în medie 4.700 euro/ mp util și unde sunt necesare 196,7 salarii medii nete pentru un astfel de apartament), Bratislava (171,5 salarii), Varșovia (165,3), Belgrad (161), Cluj – Napoca (158,2) sau Budapesta (150). “Prețurile proprietăților rezidențiale din România au înregistrat creșteri importante în ultimul an în orașe precum Cluj – Napoca, Brașov, Oradea, Iași sau Craiova, creșteri ce au depășit pragul de 10% în majoritatea cazurilor menționate. Capitala a făcut cumva notă discordantă în ultimele 12 – 24 de luni, perioadă în care prețurile solicitate au crescut cu un nivel mult sub rata inflației aferente și a majorărilor semnificative ale costurilor de construcție. De asemenea, după un prim semestru al anului precedent în care numărul tranzacțiilor cu unități locative a scăzut semnificativ pe fondul dobânzilor ridicate la creditele ipotecare, am asistat la o relansare evidentă în a doua jumătate a lui 2023 si în primele luni ale anului curent”, afirmă Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox.

"Cârnați din topor din Vâlcea" intră în procesul pentru obținerea protecției europene

Asociația Producătorilor Tradiționali, Meșteșugari și Artizani Vâlcea a demarat procesul pentru înscrierea produsului "Cârnați din topor din Vâlcea" în registrul Uniunii Europene al indicațiilor geografice protejate, documentația și caietul de sarcini fiind depuse din data de 12 martie 2024 la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). "După depunerea documentației la Ministerul Agriculturii, urmează procedura de evaluare a conformității dosarului de înregistrare, iar în cazul în care vor fi solicitate completări, acestea se vor depune în cel mult 30 de zile. Dosarul va fi publicat pe site-ul ministerului pentru o perioadă de opoziție națională de 60 de zile, iar după acest termen, produsul "Cârnați din topor din Vâlcea" devine automat protejat pe teritoriul național până la înregistrarea acestuia la nivel european. Ulterior, România va depune cerere la Comisia Europeană (CE) pentru dobândirea protecției pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP), care va fi înregistrată în sistemul 'eAmbrosia'. Urmează o nouă evaluare la nivelul Comisiei, apoi perioada de opoziție europeană de 90 de zile, după care are loc înregistrarea și publicarea în Jurnalul Oficial al UE", a declarat, pentru AGERPRES, Ionuț Diaconeasa, consilier în Ministerul Agriculturii. "Cârnații din topor din Vâlcea" sunt făcuți tradițional după rețete vechi de o sută de ani, cu materie primă și ingrediente din arealul geografic delimitat, care cuprinde șapte comune din județul Vâlcea: Mihăești, Ocnele Mari, Frâncești, Popești, Roești, Lăpușata și Roșiile. Produsul este atestat tradițional la MADR sub brandul "Ca Altădată" al producătorului Avi-Giis din Vâlcea, care face parte din grupul aplicant. De ce li se spune acestor cârnați "din topor" și ce este special la acest produs, a explicat președintele asociației vâlcene, Florin-Felix Gigîrtu. "Păstrarea tradiției la prepararea cărnii de porc este străveche pentru zona noastră, iar produsul tradițional necesită multă manoperă și cunoaștere, pentru că foarte multe procese se fac manual. Pentru cârnații "din topor" este foarte importantă alegerea cărnii și tocarea acesteia cu toporul în bucăți mari. Toporul, barda și satârul erau uneltele locale des folosite în gospodării. Și în zilele noastre se toacă carnea tot manual, cu satârul, e o unealtă mai modernă, dar e tot ca un topor. Ideea este că dacă toci altfel sau cu altceva se schimbă gustul cărnii", a declarat pentru AGERPRES președintele asociației.

BCE ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în iunie

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în iunie, după o reducere a inflației din zona euro, a declarat oficialul BCE Pablo Hernandez de Cos, într-un interviu publicat duminică, transmite Reuters. BCE a menținut costurile de împrumut la un nivel record în această lună, dar a declarat că a făcut progrese bune în reducerea inflației și a început o discuție preliminară despre reducerea înăspririi monetare. ”Dacă previziunile noastre macroeconomice sunt îndeplinite în lunile următoare, este normal să începem să reducem dobânzile în curând, iar iunie ar putea fi o dată bună pentru a începe”, a declarat De Cos pentru ziarul spaniol El Periodico. De Cos a spus că diferențele de opinie din cadrul Consiliului guvernatorilor BCE cu privire la reducerea ratei dobânzii din iunie sunt legitime, dar au fost relativ limitate până acum. ”În orice caz, cred că gradul actual de consens este foarte mare și sper că așa va fi în continuare”, a spus De Cos. După ce a subestimat o creștere bruscă a prețurilor în urmă cu doi ani, banca centrală pentru cele 20 de țări care împart moneda euro a fost reticentă în a declara victoria asupra a ceea ce s-a dovedit a fi cea mai brutală criză de inflație din ultimele decenii. Întrebat dacă este rezonabil să ne așteptăm la trei reduceri de dobânzi de câte 0,25 de puncte procentuale în acest an, De Cos nu a vrut să fie ”foarte explicit în ceea ce privește modelul de timp al ratelor”, dar a spus că condițiile de piață sunt compatibile cu îndeplinirea țintei de inflație pe termen mediu a BCE, de 2%.

Gigantul bancar elvețian UBS va căuta oportunități de fuziuni și achiziții în SUA

Gigantul bancar elvețian UBS va căuta oportunități de fuziuni și achiziții în Statele Unite în anii următori, a declarat duminică președintele acestuia, Colm Kelleher, pentru ziarul NZZ, transmite Reuters. UBS, care a preluat fostul grup bancar rival Credit Suisse în iunie anul trecut, dorește să-și extindă afacerea de administrare a averii din SUA prin potențiale fuziuni și achiziții, în trei sau patru ani, a spus Colm Kelleher. ”Doar în managementul averii și nu încă”, a adăugat el. De la salvarea Credit Suisse, UBS s-a confruntat cu critici pentru un bilanț de peste 1.600 miliarde de dolari, care este aproape de două ori mai mare decât economia elvețiană și a determinat țara să revizuiască reglementarea băncilor importante din punct de vedere sistemic. Cu toate acestea, Kelleher a respins cererile ca UBS să fie supus unor cerințe de capital mai mari. ”Dacă ai prea mult capital, penalizezi acționarii, dar și clienții, pentru că serviciile bancare devin mai scumpe”, a spus el pentru NZZ.

LinkedIn va avea jocuri

Platforma de socializare profesională LinkedIn va deveni mai puțin profesională, după ce va începe să ofere utilizatorilor săi acces la jocuri. LinkedIn, platforma de socializare deținută de Microsoft și cunoscută pentru conectarea profesioniștilor din diverse domenii de activitate, va avea jocuri. Informația a fost, inițial, descoperită în codul platformei, iar ulterior a fost confirmată de reprezentanții acesteia. Planul LinkedIn este să ofere acces la puzzle-uri gen Wordle, care s-a bucurat de un succes enorm, motiv pentru care a fost cumpărat de New York Times. Sperând la același nivel de viralizare în mediul online, LinkedIn va începe cu trei jocuri, numite Queens, Inference și Crossclimb. Scopul LinkedIn este simplu - creșterea timpului petrecut de utilizatori în cadrul platformei, chiar dacă asta înseamnă abaterea de la nișa fixată. Aflată în căutarea a noi domenii prin care să crească implicarea utilizatorilor săi, nu este exclus ca LinkedIn să continue să adauge și alte tipuri surprinzătoare de conținut celor peste un miliard de utilizatori ai săi.

Producătorul chinez de vehicule electrice Xpeng va lansa o marcă mai ieftină

Producătorul chinez de vehicule electrice Xpeng a anunțat planuri de a lansa luna viitoare o marcă mai ieftină, intrând într-un segment extrem de competitiv pe fondul unei concurențe intense de prețuri în industria de profil, transmite Reuters. Modelele mărcii, care vor fi lansate în luna următoare, vor avea prețuri între 100.000 de yuani și 150.000 de yuani (14.000-21.000 dolari), a declarat președintele și CEO-ul Xpeng, He Xiaopeng, sâmbătă, la un eveniment din industrie la Beijing, a postat compania pe contul său oficial de pe platforma de socializare WeChat. Aceste prețuri sunt mai mici decât intervalul de prețuri de 200.000-300.000 de yuani ale vehiculelor producătorilor de vehicule electrice premium. Concurența pe piața de vehicule electrice din China s-a intensificat pe măsură ce companiile se întrec pentru a reduce prețurile, liderul pieței fiind BYD, care conduce o rundă mai profundă de reduceri de prețuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.