Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: A început tipărirea cupoanelor de pensie cu majorarea de 13,8%

Ziarul de Vrancea
16 dec 2023 1519 vizualizări

Majorarea va fi aplicată de la începutul anului viitor

Tipărirea cupoanelor de pensie cu majorarea de 13,8% a demarat duminică dimineața, iar banii vor ajunge la pensionari începând din luna ianuarie, informează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook. "Cupoanele de #pensie cu majorarea de 13,8% se tipăresc începând din această dimineață, colegii din Casa Națională de Pensii sunt pe poziții. Din ianuarie, banii vor fi pe carduri sau vor ajunge prin mandat poștal", notează sursa citată. Conform proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, pensiile se vor majora cu 13,8%, de la 1 ianuarie, anul viitor. Guvernul a aprobat, pe data de 9 octombrie 2023, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, din care reiese că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă. Astfel, din 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar începând cu 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. Potrivit documentului, dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu șase luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni). De asemenea, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: Â0,5 puncte/an pentru intervalul 26 - 30 de ani; Â0,75 puncte/an pentru intervalul 31 - 35 de ani; Â1 punct/an începând de la 36 de ani. În plus, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc. Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. În același timp, în baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum șase ani de vechime. Noua lege prevede că vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș. 

Ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial

u ea stabilește condițiile în care se pot efectua anumite cheltuieli publice

Ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru consolidare fiscală și combaterea evaziunii fiscale a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial (MO) cu o serie de modificări și prorogări de termene. Astfel, reorganizarea instituțiilor publice a fost amânată până la data de 30 iunie 2024, textul actului normativ specificând la Articolul LXIX: "Termenele prevăzute la alin. (3) al art. XVII, alin. (6) al art. XVIII, la alin. (7) al art. XX și la alin. (7) al art. XXIXdin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung se prorogă până la data 30.06.2024". Prevederile OUG 115/2023 referitoare la cheltuielile publice mai vizează, printre altele, majorarea salariilor bugetarilor cu 5% de la 1 ianuarie 2024 față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, majorarea cuantumului brut al salariilor de bază ale personalului din învățământ, în medie, cu 20% în 2024, în două tranșe, respectiv prima tranșă începând cu data de 1 ianuarie 2024 și a doua tranșă începând cu data de 1 iunie 2024, precum și menținerea cuantumului sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023. Potrivit OUG 115/2023, în anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

Ce excepții se aplică


"Sunt exceptați de la aceste prevederi personalul militar, polițiști, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, iar baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcție/salariul de funcție/salariu de bază cuvenită/cuvenit", se arată în document. Ordonanța mai prevede că personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizații nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor. Conform notei de fundamentare, în anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice. Prin excepție, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget (...). Numărul maxim de posturi finanțat în anul 2024 din fonduri publice de către instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare să fie stabilit astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal. Ordonatorii de credite vor stabili numărul maxim de posturi care se finanțează, cu respectarea acestei condiționalități.

Indemnizația de merit


De asemenea, în 2024 se va menține în plată cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. Conform documentului, cuantumul lunar al indemnizației de merit prevăzute de art. 5alin.(1) din Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizației de merit, cu modificările și completările ulterioare, se va menține anul viitor la nivelul din luna decembrie 2023, de 6.240 lei. Alte prevederi din actul normativ vizează neacordarea în anul 2024 a biletelor de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, și nici a premiilor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017. Prin excepție, în anii 2024 se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară. Totodată, prin excepție, se pot acorda tichetele de masă a căror valoare se plafonează la nivelul lunii decembrie 2022. De asemenea, în anii 2024-2025 se vor acorda reduceri de tarife sau, după caz, gratuități, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilitățile de transport prevăzute de actele normative.

Ce se întâmplă cu programul Rabla


Va continua și în 2024 măsura de disponibilizare la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului a minim 10% din valoarea creditelor bugetare și a creditelor de angajament aprobate pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, care la data de 31 octombrie înregistrează în execuția bugetară la unele titluri din clasificația economică ale unui capitol bugetar, cu excepția cheltuielilor aferente finanțării externe nerambursabile, plăți sub 50% din valoarea creditelor bugetare aprobate. În anul 2024, nu se mai acordă ecobonusuri prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020 - 2024, iar cuantumul ecotichetelor, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, se acordă astfel: 25.500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta; 13.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP; 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice. Potrivit Notei de fundamentare, se propune interzicerea, în anul 2024, a achiziționării, preluării în leasing sau închirierii de autoturisme, mobilier și aparatură birotică, de către autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare.

Cresc amenzile rutiere


Potrivit art. 98 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, un punct-amendă reprezentând valoric 10% din salariul de bază minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. În condițiile în care începând cu data de 1 octombrie 2023 valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilită la suma de 3.300 de lei lunar, actul normativ specifică că "Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului''. În perioada 2011-2017, valoarea punctului-amendă a crescut, astfel: 67 lei în anul 2011, 70 lei în anul 2012, 75 de lei în anul 2013, 85 de lei în anul 2014, 97,5 lei în anul 2015, 125 de lei în anul 2016 și 145 de lei în anul 2017, iar în perioada 2018-2023 valoarea punctului-amendă a fost menținută la o sumă fixă de 145 de lei, prin măsuri anuale de plafonare.

RTL Group RTL Nederland către DPG Media din Belgia, pentru 1,1 miliarde de euro

Compania media RTL Group vinde filiala sa olandeză RTL Nederland către DPG Media, cu sediul în Belgia, într-o tranzacție în valoare de 1,1 miliarde de euro, în numerar, tranzacție care include formarea unui parteneriat strategic între cele două companii, transmite Reuters. Acordul vine la aproape un an după ce autoritățile olandeze pentru concurență au blocat planurile RTL de a achiziționa rivalul Talpa, spunând că grupul fuzionat ar fi prea dominant pe piața olandeză. ”Fuziunea dintre RTL Nederland și DPG este cu siguranță a doua cea mai bună opțiune, dar totuși una foarte bună”, a declarat Thomas Rabe, directorul general al RTL Group, pentru Reuters. Pentru a putea investi și a concura cu platforme internaționale de streaming precum Netflix și Disney, companiile trebuie să devină mai mari, a spus Rabe. ”Dacă nu putem face noi înșine această extindere prin consolidare, atunci suntem pregătiți să mergem pe alte căi, cum ar fi această vânzare în Țările de Jos”, a spus el. Prețul de achiziție vine cu ”o primă strategică semnificativă și este cu mult peste valoarea actuală de piață”, a spus Rabe. Sub rezerva aprobărilor autorităților de reglementare, tranzacția în totalitate în numerar este așteptată să se încheie pe la jumătatea anului 2024, iar câștigul de capital din tranzacție va fi în mare parte scutit de impozit și se va ridica la aproximativ 800 de milioane de euro, potrivit RTL Group. RTL Nederland a înregistrat un profit operațional (EBITA) de aproximativ 69 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2023, cu aproximativ 800 de angajați și vânzări de aproximativ 288 de milioane de euro.

Elon Musk afirmă că petrolul și gazele naturale nu trebuie demonizate

Petrolul și gazele nu ar trebui să fie demonizate pe termen mediu, a declarat sâmbătă Elon Musk, fondatorul producătorului de mașini electrice Tesla, dar acesta a mai spus că este important să se reducă emisiile de carbon pentru a conserva planeta, transmite Reuters. Musk, vorbind la o adunare politică de dreapta organizată de partidul Frații Italiei al premierului italian Giorgia Meloni, a declarat: ”Alarma privind schimbările climatice este exagerată pe termen scurt”, el adăugând că mișcarea ecologistă ar fi putut să fi mers prea departe, făcând oamenii să își piardă încrederea in viitor. La summitul climatic COP28 din această lună, reprezentanții a aproape 200 de țări au convenit să înceapă reducerea consumului global de combustibili fosili pentru a preveni cele mai grave schimbări climatice, semnalând eventual sfârșitul erei petrolului. Musk a spus că se consideră un ecologist și a adăugat că este important ca, pe termen lung, industriile să reducă miliardele de tone de carbon pe care le iau de pe pământ și le eliberează în atmosferă prin arderea combustibililor fosili. ”Nu ar trebui să demonizăm petrolul și gazele pe termen mediu”, a adăugat el. Întrebat dacă companiile sale vor investi în Italia, Musk a spus că este îngrijorat de scăderea ratei natalității din țară. ”Cred că Italia este un loc grozav pentru a investi, dar vreau să subliniez că îmi fac griji pentru o rată scăzută a natalității. Dacă forța de muncă scade, cine va lucra în țară?” a spus el. Musk a cerut guvernului italian să creeze stimulente pentru ca familiile să aibă mai mulți copii, adăugând că o țară nu se poate baza doar pe fluxurile de imigrație pentru a umple golul.

China accelerează interzicerea folosirii iPhone-urilor la serviciu de către angajați

Mai multe agenții chineze și companii susținute de stat din toată țara au cerut personalului să nu aducă la lucru iPhone-urile Apple și alte dispozitive străine, a relatat vineri Bloomberg News, citând persoane familiare cu problema, transmite Reuters. De peste un deceniu, China a încercat să reducă dependența de tehnologiile străine, solicitând firmelor afiliate la stat, cum ar fi băncile, să treacă la software-ul local și promovând producția autohtonă de cipuri semiconductoare. Mai multe firme de stat și departamente guvernamentale din cel puțin opt provincii au instruit angajații în ultima lună sau două să înceapă să foloseascămărci locale, se arată în articolul publicat de Bloomberg News. Apple nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a Reuters.

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, promovează proiectul de criptomonede Worldcoin

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, promovează proiectul de criptomonede Worldcoin, în urma unor informații conform cărora compania vrea să atragă o finanțare de 50 de milioane de dolari, transmite Reuters. Worldcoin spune că își propune să își creeze o identitate globală și o rețea financiară. Peste 2,6 milioane de oameni s-au înscris pentru ca irișii lor să fie scanați de dispozitivele ”orb” ale Worldcoin, în schimbul unui ID digital și criptomonede gratuite. Altman a apărut la o sesiune virtuală de întrebări și răspunsuri, găzduită de banca de investiții FT Partners, axată pe fintech, joi, la o săptămână după ce postul de știri cripto The Block a raportat că Tools For Humanity, compania din spatele Worldcoin, vrea să atragă 50 de milioane de dolari de la investitori. Compania strânge fonduri prin vânzarea jetoanelor cripto ale proiectului la un preț redus, potrivit The Block. ”Într-o lume cu multă AI, a ști cine este uman contează din ce în ce mai mult. Convingerea a fost și este că, pe măsură ce AI devine o parte din ce în ce mai importantă a vieții noastre... capacitatea de a identifica oameni unici va fi din ce în ce mai importantă”, a spus Altman joi.

Turkish Airlines va cumpăra alte 220 de avioane de la Airbus

Constructorul european de avioane Airbus a declarat vineri că transportatorul național al Turciei Turkish Airlines urmează să comande încă 220 de aeronave, transmite Reuters. Comanda va cuprinde 150 de avioane A321 și 70 de avioane A350 cu corp larg, a adăugat Airbus într-un comunicat, care nu a dezvăluit detalii financiare ale tranzacției. Acordul ”întărește parteneriatul nostru de lungă durată cu Turkish Airlines și sectorul aviatic al Turciei”, a declarat directorul comercial al Airbus într-un comunicat. La jumătatea lunii noiembrie, ”cele două părți au spus l că au ajuns la ”un acord de principiu pentru o comandă semnificativă de avioane comerciale”, transportatorul turc afirmând într-un document depus la autoritatea de reglementare a bursei din Istanbul că ”discuțiile sale cu Airbus” sunt ”în desfășurare”. Marea Britanie a declarat vineri că Rolls-Royce va fi furnizorul de motoare pentru cele 70 de avioane A350. Producătorul francez s-a confruntat în ultimele luni cu preocupările exprimate public de către posibilii clienți cu privire la costul și performanța motoarelor Rolls-Royce.

SUA investighează o defecțiune a motoarelor la peste 400.000 de vehicule Nissan

Un organism de reglementare a siguranței auto din SUA deschide o investigație asupra a aproximativ 454.840 de vehicule Nissan, din cauza unor rapoarte care susțin că o defecțiune a motorului poate duce la o pierdere a puterii motrice fără posibilitatea de a reporni, transmite Reuters. Oficiul de Investigare a Defecțiunilor din SUA (ODI) a început o evaluare preliminară a vehiculelor Nissan Rogue, Altima și Infiniti Qx50, a declarat Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi, adăugând că au fost primite un total de șase plângeri cu privire la această problemă. Proprietarii de vehicule au raportat defecțiuni ale motorului, o pierdere de putere, zgomote de ciocănire a motorului, bucăți de metal și așchii găsite în baia de ulei a anumitor vehicule echipate cu motoare KR15DDT și KR20DDET, a spus ODI. Producătorul auto japonez a încercat să abordeze daunele sau griparea lagărului principal și a legăturilor în L ale motoarelor, introducând mai multe modificări ale procesului de fabricație de-a lungul timpului, a spus autoritatea de reglementare.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.