Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: OMV Petrom și Lukoil au ieftinit, surprinzător, motorina

Ziarul de Vrancea
4 feb 2023 565 vizualizări

La început săptămânii intră în vigoare embargoului impus de UE importului de produse petroliere rusești

Liderul pieței de distribuție carburanți, OMV Petrom, a ieftinit surprinzător sâmbătă, cu numai o zi înaintea intrării în vigoare a embargoului impus de UE importului de produse petroliere rusești, motorina cu 5 bani/l, după ce în zilele precedente scăzuse prețul benzinei cu un ban/l, iar cel al motorinei, cu 2 bani/l. Și Lukoil a redus sâmbătă prețul combustibilului diesel cu 3 bani/l, relevă date analizate de Profit.ro. În ultimele 10 zile, motorina s-a ieftinit cu 12 bani/l, iar benzina cu 4 bani/l în stațiile OMV și Petrom, după ce în cele 2 săptămâni premergătoare se scumpiseră cu 24, respectiv 29 bani/l. În urma ieftinirilor de sâmbătă, prețul motorinei standard din stațiile Petrom, de 7,57-7,60 lei/l, este cu 2 bani mai redus decât cel din stațiile Lukoil concurente. De asemenea, motorina standard comercializată în stațiile premium OMV la un preț de 7,65-7,70 lei/l este cu 6 bani mai ieftină decât în stațiile concurente ale MOL și Rompetrol, care vor efectua, probabil, la rândul lor ieftiniri în orele următoare, comentează Profit.ro. Prețul benzinei a rămas sâmbătă neschimbat.

Nestle va continua să mărească prețurile produselor sale alimentare

u creșterile nu vor fi la fel de abrupte ca în 2022, anunță gigantul din domeniul alimentar

Nestle va trebui să crească și mai mult prețurile produselor sale alimentare în acest an, pentru a compensa costurile de producție mai mari pe care încă nu le transferă pe deplin consumatorilor, a declarat directorul general Mark Schneider pentru un ziar german, transmite Reuters. Creșterile nu vor fi la fel de abrupte ca în 2022, dar ”avem ceva de recuperat pe parcursul întregului an”, a spus Schneider, citat de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un interviu care urmează să fie publicat integral duminică. În primele nouă luni ale anului 2022, cel mai mare grup alimentar din lume, care produce între altele batoane de ciocolată KitKat și Nescafe, a raportat o creștere organică a vânzărilor de 8,5%, din care creșterile de preț au reprezentat 7,5 puncte procentuale. Inflația din multe economii dezvoltate a înregistrat niveluri maxime ale mai multor decenii, determinată în mare parte de creșterile prețurilor alimentelor și energiei.

Egiptul așteaptă exporturi de cereale din România mai mari

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sisi au convenit duminică, la Cairo, să crească exportul de cereale românești pe piața egipteană. Președintele El-Sisi a mulțumit pentru sprijinul în evacuarea din Ucraina a peste 1.000 de studenți egipteni anul trecut și pentru facilitarea exportului de cereale ucrainene în Egipt. ”Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Cairo, cu președintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah el-Sisi. Întrevederea, care a avut loc la Palatul prezidențial Al-Ittihadiya, a vizat teme precum cooperarea bilaterală în domenii economice și sociale, dar și impactul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Președintele egiptean a mulțumit, cu această ocazie, pentru sprijinul acordat de România în evacuarea din Ucraina a celor peste o mie de studenți egipteni repatriați anul trecut, precum și pentru facilitarea exportului de cereale ucrainene pentru Egipt”, informează Executivul. În acest context, premierul Ciucă a evidențiat nevoia de a sprijini fermierii români prin accesul la producția de îngrășăminte din Egipt necesare culturilor agricole. Totodată, părțile au convenit să crească exporturile de cereale ale fermierilor români pe piața egipteană. Cei doi înalți oficiali au subliniat importanța strategică a relației bilaterale, care permite valorificarea poziției geostrategice a României în UE și a Egiptului ca poartă de intrare în Africa și Orientul Mijlociu. ”Din această perspectivă, a fost analizat impactul invadării Ucrainei de către Rusia asupra securității regionale și globale”, precizează Executivul. În cadrul discuțiilor, au fost abordate și aspecte privind procesul de pace în Orientul Mijlociu și rolul României în facilitarea unui mediu propice în acest sens. Cei doi oficiali au convenit să dezvolte cooperarea la nivel politic și tehnic, în beneficiul ambelor state.

Startup-ul Aerwins Technologies, care vinde o motocicletă zburătoare, se listează la Nasdaq

Startup-ul japonez Aerwins Technologies, care vinde o motocicletă zburătoare de 555.000 de dolari inspirată din Războiul Stelelor, a primit aprobarea de a se lista la bursa NASDAQ în cadrul unei fuziuni cu firma Pono Capital, transmite Reuters. Aerwins, care preia comenzi pentru hoverbike-ul Xturismo, care are o caroserie asemănătoare unei motociclete și care a fost prezentat anul trecut, estimează că va fi evaluată la 600 de milioane de dolari. Acordul vine într-un moment în care alte startup-uri de mobilitate s-au confruntat cu dificultăți în strângerea de fonduri, cu evaluări sub presiune și o inversare bruscă a ceea ce fusese un boom pe piață pentru listări prin intermediul companiilor de achiziții cu scop special (SPAC). SPAC-urile, cum este și Pono, strâng bani în oferte publice și urmăresc apoi să fuzioneze cu o companie privată pentru a o înscrie la bursă, oferind un interval de timp mai scurt pentru listare companiei achiziționate. Acțiunile Pono au închis joia trecută în creștere cu 24%, cel mai mare câștig de când au fost listate, în 2021. Aerwins, care vinde și drone și tehnologii aferente, spune că hoverbike-ul său poate zbura până la 40 de minute și cu o viteză de până la 100 km/h. Compania a prezentat bicicleta ca un instrument pentru salvatori, inspectarea infrastructurii și ca un vrhicul de spectacol pentru divertismentul public. Vehiculul de 300 de kilograme se sprijină pe patinele de aterizare atunci când staționează și este alimentat de un motor de la Kawasaki Heavy și de un sistem de baterii.

Cel mai mare fond de pensii din lume a înregistrat cea mai lungă serie de pierderi

Fondul guvernamental de investiții pentru pensii din Japonia – cel mai mare din lume – a raportat vineri o a patra pierdere trimestrială consecutivă, aceasta fiind cea mai lungă serie de pierderi din ultimii 20 de ani, transmite CNBC. Cel mai mare fond de pensii din lume a înregistrat în ultimele trei luni ale anului 2022 o pierdere de 0,97% din investițiile sale, echivalentă cu 1.850 miliarde de yeni (14,3 miliarde de dolari). Seria de pierderi trimestriale marchează cea mai lungă perioadă negativă a fondului de pensii, de când a raportat patru trimestre de scăderi pentru anul fiscal 2003. GPIF a declarat vineri că cea mai mare pierdere a avut loc prin deținerile sale de obligațiuni străine, care au scăzut cu 5,3%, în timp ce investițiile în obligațiuni interne au scăzut cu 1,7%. A reușit să câștige 3,2% din portofoliul său de acțiuni interne, deși investițiile sale în acțiuni străine au scăzut ușor. Pierderile GPIF pentru primele trei trimestre ale anului fiscal lau fost de 3,71%, sau 7.320 miliarde de yeni. Fondul a raportat un profit de 5,42%, echivalent cu 10.000 de miliarde de yeni în anul fiscal 2021. Activele sale totale totalizează acum 189.900 miliarde de yeni. Pierderea GPIF în primele trei luni ale anului 2022 a fost primul său trimestru negativ din ultimii doi ani, în condițiile începerii creșterii ratelor dobânzii din SUA, volatilității pieței de acțiuni și unele active legate de Rusia. În cel mai recent trimestru, o scădere bruscă a dolarului american față de yen a influențat valoarea activelor străine ale fondului. În decembrie, Banca Japoniei și-a lărgit în mod neașteptat intervalul țintă pentru randamentele obligațiunilor de stat japoneze pe 10 ani, declanșând o vânzare a obligațiunilor și acțiunilor globale. BOJ a adoptat o politică divergentă față de celelalte bănci centrale majore, prin urmarea unei politici monetare expansioniste ”extrem de acomodative”, cu o rată a dobânzii cheie de -0,1%.

Twitter, dată în judecată pentru facturi neplătite

Firma de consultanță Innisfree M&A Incorporated a dat în judecată Twitter, vineri, la Curtea Supremă a statului New York, solicitând aproximativ 1,9 milioane de dolari pentru ceea ce spune că sunt facturi neplătite, după ce a sfătuit compania de social media cu privire la achiziția sa de către Elon Musk, anul trecut, transmite Reuters. ”Începând cu 23 decembrie 2022, Twitter nu își respectă obligațiile sale față de Innisfree, conform acordului convenit, în valoare de nu mai puțin de 1.902.788,03 USD”, se arată în plângerea depusă în instanță. Twitter și un avocat al Innisfree nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii. Musk a încheiat în octombrie acordul de 44 de miliarde de dolari, anunțat în aprilie a acelui an, și a retras Twitter de la bursă. Luna trecută, compania Crown Estate, o companie comercială independentă care administrează portofoliul de proprietăți aparținând monarhiei Marii Britanii, a declarat că a început procedurile judiciare împotriva Twitter pentru presupusa chirie neplătită la sediul său din Londra. Cheltuielile de publicitate pe Twitter au scăzut cu 71% în decembrie, au arătat datele unei firme de cercetare în publicitate, deoarece agenții de publicitate de top și-au redus cheltuielile pe platforma de socializare după preluarea acesteia de către Musk.

Ce vehicule va folosi Netflix în filmele sale

Netflix a dezvăluit în această săptămână noi stele pentru unele dintre programele sale viitoare: vehicule electrice de la General Motors și alți producători auto, transmite Reuters. Serviciul de streaming a anunțat în această săptămână un acord pentru a prezenta vehicule precum Chevrolet Bolt, pickup-ul electric GMC Hummer și Cadillac Lyriq, în seriale și filme TV, ”acolo unde sunt relevante”. Companiile vor evidenția parteneriatul într-o reclamă cu Will Ferrell, care va fi difuzată în timpul Super Bowl-ului din 12 februarie. Netflix și GM au numit acordul ”parte a unui angajament pentru un viitor mai durabil”. Condițiile financiare nu au fost dezvăluite. Netflix a spus că îi va ajuta pe creatori ”să înțeleagă mai bine modul în care vehiculele electrice pot completa și îmbunătăți poveștile lor”. Producțiile care vor prezenta vehiculele electrice ale GM includ ”Love is Blind”, ”Queer Eye” și ”Unstable”. Producțiile Netflix vor include și vehicule electrice produse de alți producători de automobile, a spus compania.

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 2%

Prețurile petrolului au scăzut vineri cu peste 2%, într-o sesiune volatilă, după ce datele neașteptat de puternice privind locurile de muncă din SUA au ridicat îngrijorări cu privire la ratele mai mari ale dobânzilor și pe măsură ce investitorii au căutat mai multă claritate cu privire la iminentul embargo al UE asupra produselor rafinate rusești, transmite Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,98 dolari, sau cu 2,4%, la 80,19 dolari pe baril, după ce au crescut în timpul tranzacțiilor la un maxim al sesiunii de 84,20 dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,97 dolari, sau cu 2,6%, la 73,91 dolari pe baril, crescând anterior la 78,00 dolari pe baril. Prețul petrolului Brent a înregistrat o scădere de 7,4% în această săptămână, în timp ce WTI a coborât cu 7,1%. Creșterea numărului locurilor de muncă din SUA a accelerat brusc în ianuarie, pe fondul unei piețe a muncii rezistente, dar o moderare suplimentară a câștigurilor salariale ar trebui să ofere Rezervei Federale un oarecare confort în lupta împotriva inflației.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.