Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: O ambiguitate legislativă creează premisele impozitării pensiilor private cu până la 20%

Ziarul de Vrancea
26 nov 2023 1956 vizualizări

Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de către Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) avertizează că o ambiguitate legislativă din Codul fiscal creează premisele impozitării progresive a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private, asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca pensii speciale) începând cu 1 ianuarie 2024. Potrivit unui comunicat al APAPR, în aceste condiții, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câștigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România. "Aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților, astfel că APAPR a demarat, în dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguități legislative. Mai precis, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferența dintre principiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private și cel necontributiv al pensiilor speciale. În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%", subliniază comunicatul citat. Reprezentanții Asociației arată că miza acestei clarificări legislative constă în plăți de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăților realizate de fondurile de pensii private fiind în creștere exponențială. Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI și Pilonul III) au făcut plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde de lei către aproape 210.000 de beneficiari, precizează APAPR. Doar pe Pilonul II, plățile sunt estimate să ajungă la 1 miliard de lei în 2023, aproape cât suma de 1,1 miliarde de lei plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creștere exponențial este estimat să continue și anii următori.

Persoanele fizice pot subscrie titluri de stat Fidelis cu dobânzi de până la 7,25%/an

u emisiune se desfășoară în perioada 27 noiembrie - 15 decembrie

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 27 noiembrie - 15 decembrie, titluri de stat Fidelis denominate în lei și în euro, informează Ministerul Finanțelor. Aceasta este a patra ediție a campaniei "România are sânge de rocker, acum și de investitor" realizată împreună cu Morning Glory, Rock FM, la care donatorii de sânge primesc cea mai bună dobândă. Cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină București, în sediul Ministerului Finanțelor se va organiza o nouă colectă mobilă de sânge, în zilele de 29 noiembrie și 4 decembrie. Cei interesați sunt așteptați la sediul instituției din Bulevardul Libertății nr.16, să salveze până la trei vieți. Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadență la un an, având o dobândă de 7,10%, mai mare cu 1% față de tranșa uzuală de 1 an. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023. În afară de tranșa specială, ediția Fidelis care debutează pe 27 noiembrie va conține și emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,10% și respectiv 7,25%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, respectiv 5,50%. Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În procesul de subscriere a titlurilor de stat nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. Deținătorii de titluri de stat Fidelis lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la scadență pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni. De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadență, primind dobândă aferentă perioadei de deținere.

Peste 70% dintre imobiliarii din România prezintă un risc major de insolvență

u datoriile acestora au crescut la peste 100 de miliarde de lei în 2023

Peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România prezintă un risc major de insolvență, pe fondul accentuării provocărilor generate de scăderea vânzărilor din imobiliare și a creșterii taxelor, iar datoriile acestora au crescut la peste 100 de miliarde de lei în 2023, arată o analiză realizată de firma de consultanță Frames. ”Peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România prezintă un risc major de insolvență, pe fondul accentuării provocărilor generate de scăderea vânzărilor din imobiliare și a creșterii taxelor. Datoriile acestora au crescut la peste 100 de miliarde de lei în 2023, pe fondul majorării costurilor operaționale și accentuării blocajului financiar”, arată o analiză realizată de firma de consultanță Frames.

 Potrivit analizei datelor financiare din 2022, raportate la Ministerul Finanțelor, și dinamicii de business din 2023, 69,94% dintre cele 7158 de firme cu cod caen 4110 înregistrat un risc foarte mare de insolvență, iar alte 3,63% un risc mare de blocaj economic. Alte 3,38% dintre companii avea un risc mediu de insolvență, iar 22,% prezentau un risc scăzut sau foarte scăzut de dificultăți financiare. Cele mai multe probleme sunt în București unde, dintre cei 3.000 de dezvoltatori imobiliari, peste 2.300 aveau un risc mare și foarte mare de insolvență. În topul județelor cu probleme urmează Cluj cu 623 de firme dintre care 453 cu probleme majore, Timiș – cu 569 de firme (383 cu risc mare și foarte mare de insolvență) și Constanța cu 292 de dezvoltatori imobiliari dintre care 217 cu risc major de insolvență. Potrivit studiului Frames, cele 7158 de firme aveau, la finele anului trecut, datorii totale de 86,2 miliarde de lei, duble față de 2015 (38,7 miliarde lei). Valoarea stocurilor depășea 18,3 miliarde de lei, iar pierderile nete însumau 1,5 miliarde de lei. ”Riscul major de insolvență este cauzat de dimensiunea foarte redusă a business-ului marii majorități a acestor firme. Statisticile arată că 5.633 de dezvoltatori imobiliari din totalul de 7.158 se aflau în zona micro, 1071 firme sunt evaluate ca fiind mici, 364 mijlocii și numai 90 sunt firme mari, cu o putere financiară semnificativă’’, arată analiza Frames. După un an 2022 excelent din perspectiva cifrei de afaceri, care (și pe fondul inflației) a crescut la nivelul industriei la un record istoric de 18,8 miliarde de lei, rezultatele din 2023 ar putea indica un prim regres, în premieră în ultimii 10 ani.

Un antreprenor local anunță că este pregătit să preia afacerile Vodafone România

u “absolut nimeni nu ar trebui să-și facă griji dacă Vodafone va pleca din România”, susține omul de afaceri Adrian Tomșa

Omul de afaceri Adrian Tomșa a reluat, într-un interviu acordat Profit.ro, afirmația potrivit căreia proiectul Telekom Mobile - în care este implicată compania Quantum Project, pe care el o controlează - va fi un proiect 100% românesc, exprimând, în acest context, disponibilitatea de a prelua total sau parțial și operațiunile Vodafone, dacă Vodafone va dori să iasă din piața din România, așa cum a ieșit de pe piețele din Ungaria și Spania. ”Absolut nimeni nu ar trebui să-și facă griji dacă Vodafone va pleca din România”, a declarat Tomșa. ”Sunt foarte conștient că nu-i voi convinge acum, pe loc, pe cei deja seduși de conspirația emanată în ultimele zile. Dar sper că îi voi convinge prin proiectul în sine. Proiectul Telekom Mobile rămâne acasă, rămâne în România și va fi un proiect 100% românesc, gestionat de antreprenori români, unde respectul pentru clienți va fi elementul esențial. Telekom Mobile România va deveni un jucător independent, nu va aparține Digi, la fel cum nu va aparține Vodafone sau Orange”, a declarat omul de afaceri, întrebat ce se întâmplă daca reușește să finalizeze tranzacția. El s-a referit și la varianta preluării operațiunilor Vodafone din România, în cazul în care compania va dori să iasă de pe piața românească. ”Dacă Vodafone va dori să iasă din piața din România, urmând astfel exemplul Vodafone Spania, Vodafone Ungaria și, probabil, Vodafone Italia, mai nou, noi vom fi pregătiți să preluăm total sau parțial și să gestionăm și aceste operațiuni. Absolut nimeni nu ar trebui să-și facă griji dacă Vodafone va pleca din România”, a subliniat Adrian Tomșa în interviul acordat Profit.ro. ”Vom urmări dialogul permanent cu Statul Român pentru implementarea politicilor publice deja decise și investițiile în marile proiecte de digitalizare, la care mediul privat este dator să contribuie”, a conchis el. Quantum Project, companie de proiect controlată de antreprenorul român Adrian Tomșa, a anunțat săptămâna trecută că a semnat cu OTE, companie de telecomunicații subsidiară a Deutsche Telekom, un acord angajant cu privire la achiziția pachetului de acțiuni de 99,9999994% deținut la Telekom România Mobile Communications. Finalizarea tranzacției este condiționată de obținerea tuturor aprobărilor necesare de la instituțiile Statului Român competente, în paralel cu definitivarea termenilor documentului.

Cea mai mare achiziție de Black Friday 2023: un televizor de 148.000 de euro

Cea mai mare achiziție de Black Friday 2023 a fost un televizor smart LED în valoare de 148.000 de euro, urmat de o pereche de pantofi sport de 3.000 de euro (14.000 lei) și un cărucior pentru copii în valoare de peste 3.000 de euro (14.500 lei), potrivit datelor Limitless Agency, agenție de marketing digital din România. Comportamentul de achiziție de Black Friday 2023 a fost ușor mai temperat, românii preferând să cumpere mai puține produse și de valori mai mici decât anul trecut. ”Cea mai mare achiziție de Black Friday 2023 a fost un televizor smart LED în valoare de 148.000 de euro, urmat de o pereche de pantofi sport de 3.000 de euro (14.000 lei) și un cărucior pentru copii în valoare de peste 3.000 de euro (14.500 lei)”, potrivit datelor Limitless Agency, agenție de marketing digital din România. Ediția de Black Friday 2023 a înregistrat o creștere ușoară de 12% a vânzărilor online comparativ cu anul trecut, la peste 25 milioane de euro, în timp ce numărul utilizatorilor online a crescut cu 13% și numărul tranzacțiilor a crescut cu 4% per total, arată un raport al datelor din peste 400 de magazine pentru perioada 10-12 noiembrie, realizat de Limitless Agency. Recordul de anul acesta a fost reprezentat de achiziția celui mai scump televizor, în cea mai mare cantitate de până acum, în valoare totală de 740.000 euro. Dacă anul trecut a fost achiziționat un singur televizor LED Smart, în valoare de 148.000 euro, la ediția Black Friday din acest an au fost achiziționate 5 televizoare la acest preț, valorizând total 740.000 euro. Totodată, în perioada 10-12 noiembrie, valoarea medie a comenzii a fost de 126 de euro, similar cu valoarea medie în weekendul de Black Friday de anul trecut.  Alte cifre impresionante Black Friday 2023 sunt reprezentate de cumpărarea a 14.500 telefoane mobile, 5.000 de console playstation, 4.500 de cauciuri auto, 27 de perechi de pantofi sport Dolce & Gabbana Portofino și 16 perechi de pantofi de dama în valoare de 4.320 de lei într-o singură comandă, mai arată raportul Limitless Agency.

O companie imobiliară gigant, cerere de faliment la Berlin

Signa Real Estate Management Germany a depus o cerere oficială de faliment la tribunalul districtual Charlottenburg din Berlin, potrivit revistei germane Spiegel, pe măsură ce criza din grupul imobiliar al magnatului Rene Benko, care deține active de 27 de miliarde de euro, se adâncește, transmite Reuters. Cererea afectează o filială germană a Signa Prime Selection, unde magnatul Benko și-a reunit proprietățile sale valoroase existente, se arată în raport. Separat, ziarul austriac Der Standard a scris că o declarație de faliment pentru Signa Group ar putea avea loc marțea viitoare, citând o sursă. În aceeași zi sunt planificate întâlniri ale angajaților Signa, când aceștia vor primi informații despre insolvență și pașii următori. Signa Group a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat de Reuters. Instanța nu a fost imediat disponibilă pentru comentarii. Grupul Signa are active de 27 de miliarde de euro (28,8 miliarde de dolari) și active de 25 de miliarde de euro aflate în dezvoltare. Zeci de bănci, companii de asigurări și fonduri de pensii au finanțat și investit de-a lungul anilor în companii Signa, arată prospecte de vânzare de obligațiuni și o prezentare Signa văzute de Reuters.

Honda recheamă de pe piața americană anumite vehicule Accord și HR-V

Honda recheamă de pe piața americană anumite vehicule Accord și HR-V, modele ale anilor 2023-2024, din cauza unei piese lipsă în pretensionatoarele centurilor de siguranță din față, care ar putea crește riscurile de rănire în timpul unui accident, transmite CNBC. SPotrivit notificărilor publicate de Honda și de Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi săptămâna trecută, pretensionatoarele - care strâng centurile de siguranță la loc la impact - ar putea să nu aibă montat nitul care fixează conectorul rapid și placa de cablu. Aceasta înseamnă că pasagerii ar putea să nu fie reținuți corespunzător într-un accident, au spus autoritățile de reglementare. NHTSA a atribuit problema unei erori făcute în timpul asamblarii. Peste 300.000 de vehicule Accord și HR-V ar putea fi afectate. Începând cu 16 noiembrie, Honda a primit șapte cereri de garanție, dar niciun raport de răniri sau decese legate de pretensionatoarele defecte, conform documentelor publicate de NHTSA. Pentru consumatorii afectați de această retragere, dealerii vor inspecta toate mașinile și, eventual, vor înlocui ansamblul dispozitivului de pretensionare a centurii de siguranță, fără costuri.

Încălțăminte contrafăcută în valoare de peste 2.700.000 lei, depistată în portul Constanța

Încălțăminte sport susceptibilă a fi contrafăcută în valoare de peste 2.700.000 lei a fost descoperită de polițiștii de frontieră în două containere sosite din China, iar marfa era destinată unor firme din Ucraina. Reprezentanții Gărzii de Coastă au anunțat luni, că o echipă comună formată din polițiști de frontieră și inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud a controlat un container sosit din China.  “În urma verificărilor amănunțite s-a constatat că în interiorul containerului se aflau aproximativ 3.536 perechi de încălțăminte sport, care sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute, fiind destinate unei societăți comerciale din Ucraina”, au precizat reprezentanții Gărzii de Coastă.  De asemenea, polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali au verificat un alt container încărcat cu bunuri, sosit din China.  În interior au fost găsite 3.448 perechi de încălțăminte sport, care sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute. Marfa era destinată unei societăți comerciale din Ucraina.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.