Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ministrul Agriculturii nu este de acord cu închiderea hipermarketurilor în weekend

Ziarul de Vrancea
23 mar 2024 734 vizualizări

”În timpul săptămânii toată lumea muncește. Nu pot să vă oblig când să vă faceți cumpărăturile”, arată Florin Barbu

Ministrul Agriculturii Florin Barbu nu este de acord cu propunerea ca hipermarket-urile să fie închise sâmbăta și duminica pentru a avantaja micii retaileri. ”Timpul dumneavoastră liber acela este, în weekend. În timpul săptămânii toată lumea muncește, toată lumea are probleme”, a susținut ministrul Agriculturii la Prima TV. ”Am avut o discuție la guvern cu micii retaileri, au avut solicitarea aceasta de a fi închise în weekend, sâmbăta și duminica, aceste magazine. Micii retailer sunt procesatorii români care au și magazine de desfacere. Scăderea vânzărilor la magazinele mici este foarte mare în perioada de weekend. Foarte mulți români muncesc în timpul săptămânii și în wekeend merg și se relaxează, se duc în mall, în mall este și câte un supermarket, deci fac și cumpărăturile. Eu nu cred că pot, ca ministru al Agriculturii, să vă oblig pe dumneavoastră când să vă faceți cumpărăturile. Timpul dumneavoastră liber acela este, în weekend. În timpul săptămânii toată lumea muncește, toată lumea are probleme. Dacă am face un sondaj, nici românii n-ar fi de acord. În timpul săptămânii, foarte mulți oameni merg la muncă, au un timp foarte scurt de a merge la cumpărături. Sâmbăta și duminica ies cu copiii, merg la cumpărături, se recreează și alte lucruri”, a explicat ministrul Agriculturii la Prima TV. Întrebat dacă, în concluzie, va fi modificat programul de funcționare pentru hipermarket-uri, Florin Barbu a răspuns: ”Nu sunt de acord cu lucrul acesta. Din punctul meu de vedere, eu nu sunt de acord cu acest aspect”. Cât despre statele europene în care marile lanțuri de magzine sunt închise în weekend, Florin Barbu a spus: ”Am fost în zona de Franța. Cred că duminica după ora 13.00 erau închise, dar sâmbăta erau deschise”. Premierul Marcel Ciolacu a precizat că a dat spre analiză propunerea privind eventuala închidere a supermarketurilor în weekend, pentru a vedea care este impactul unei astfel de propuneri. Liderul PSD a mai spus că o decizie în acest sens „nu este una ușoară”.

Cât va costa mielul de Paște? Estimările făcute de ministrul Agriculturii

u “din discuțiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preț decent astfel încât să poată să-și scoată cheltuielile și, bineînțeles, să aibă și un mic profit, pentru că toată lumea muncește pentru acest lucru”, susține ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii Florin Barbu susține că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preț decent”, care să le acopere cheltuielile și să le aducă ”un mic profit”. România exportă între cinci și șase milioane de oi pe an, în special în țările arabe. ”Suntem o forță în sectorul ovin”, a declarat ministrul Agriculturii la Prima TV. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, cât va costa kilogramul de carne de miel în apropierea Paștelui. ”Nu pot să dau un preț estimat, pentru că vreau să fie o piață corectă a vânzării cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale. Din discuțiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preț decent astfel încât să poată să-și scoată cheltuielile și, bineînțeles, să aibă și un mic profit, pentru că toată lumea muncește pentru acest lucru”, a spus Florin Barbu la Prima TV. Ministrul Agriculturii a precizat că, anul trecut, kilogramul de carne de miel ”a fost undeva la 25 de lei”. Întrebat dacă anul asta va fi mai mult, ministrul Agriculturii a răspuns: ”Eu nu cred că va fi. Eu sunt sigur că fermierii români vor vinde la prețul corect”. ”Nu pot să influențez piața. Dacă în calitatea mea de ministru dau un preț, sigur că voi influența piața. Nu vreau să fac acest lucru. Sunt sigur că fermierii vor avea un preț corect pentru români la carnea de miel”, a adăugat Florin Barbu. Ministrul Agriculturii a mai fost întrebat câte oi mai exportăm în țările arabe. ”Suntem net exportatori de carne de ovină. 17% din consumul din UE este asigurat de către ovinele din România. Exportăm între cinci și șase milioane de capete pe an. Suntem o forță în sectorul ovin. În țările arabe, 90% din import se face din România”, a explicat Barbu.

Boloș, despre eFactura: Extindem perioada fără amenzi până la 1 iunie

Perioada în care nu se vor aplica sancțiuni pentru cei care nu folosesc sistemul eFactura va fi extinsă cu două luni, până la 1 iunie, a anunțat, vineri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook. "e-Factura: Extindem perioada fără amenzi până la 1 iunie. Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă și transparentă cu antreprenorii. Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătățiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback. Dovadă că reprezentanții mediului de afaceri au participat la ședințele noastre și au venit cu propuneri valoroase, care s-au și implementat de-a lungul timpului. O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu două luni a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru cei ce nu folosesc sistemul. Am pus astăzi în consultare actul normativ care reglementează acest aspect, pentru a fi adoptat în următoarea ședință de Guvern. Așadar, cei care nu țin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura vor fi sancționați de la 1 iunie 2024", a scris Marcel Boloș. El a menționat că este o prelungire solicitată de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. "Cu această ocazie, țin să îi încurajez pe toți cei care nu utilizează e-Factura să profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementări, care au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie. Tot astăzi, am trimis îndrumări în SPV care cuprind pașii de făcut pentru utilizarea sistemului către toți cei care nu au raportat facturi până acum", a adăugat Boloș, Ministerul a pus în consultare publică proiectul de OUG privind modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și a art. LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Potrivit notei de fundamentare a acestui proiect "se propune modificarea alin. (7) al art. LIX din Legea nr. 296/2023 în vederea identificării exacte a faptei ce constituie contravenție și se sancționează cu amendă, respectiv fapta privind nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice".

Compania chineză Leapmotor va construi vehicule electrice la o fabrică poloneză

Compania chineză Leapmotor va construi vehicule electrice cu prețuri accesibile la uzina Tychy din Polonia a partenerului Stellantis, urmând să concureze inclusiv Dacia Spring, au declarat vineri două surse apropiate situației, devenind unul dintre primii producători de automobile din China care va începe producția în Europa, transmite Reuters. Producția mașinii electrice mici T03 a Leapmotor ar putea începe înainte de sfârșitul lunii iunie, utilizând tehnica SKD, care implică transformarea kiturilor parțial asamblate în vehicule finite, a spus una dintre persoane. Leapmotor a ales fabrica din Polonia a partenerului său Stellantis, în cadrul unei companii mixte convenită anul trecut. Tychy va asigura costuri reduse pentru un produs conceput să fie accesibil pentru o gamă largă de clienți, a spus a doua sursă. Ambele surse au refuzat să fie identificate deoarece detaliile nu sunt publice. Un purtător de cuvânt al Stellantis a refuzat să comenteze. Reprezentanții Leapmotor nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii. Cu o autonomie de 280 de kilometri, T03 este deja importat pe unele piețe europene, inclusiv Franța, cu prețuri începând de la aproximativ 20.000 de euro (21.642 USD). Modelul va ajuta Stellantis să-și dezvolte ofertele de vehicule electrice low-cost și să concureze cu Dacia Spring a Renault și cu modelul Seagull al grupului BYD. Leapmotor a declarat pentru Reuters luna aceasta că echipa executivă a joint-venture-ului este operațională și că vânzările unui alt model, SUV-ul C10, primul vehicul electric al Leapmotor conceput special pentru piețele din străinătate, vor începe în curând în Germania, Franța, Italia și Spania. Producătorii de automobile chinezi aduc în Europa o serie de modele de vehicule electrice mai ieftine, ceea ce a stimulat o cursă a producătorilor de automobile europeni pentru a dezvolta vehicule electrice mai accesibile. Tensiunile comerciale sunt mari între China și Uniunea Europeană, care investighează dacă producătorii chinezi de vehicule electrice beneficiază de subvenții guvernamentale nedrepte. Producătorii chinezi caută, de asemenea, să construiască fabrici de asamblare în Europa. BYD a anunțat că va construi o fabrică în Ungaria, în timp ce rivalul Chery Auto evaluează opțiuni pentru o investiție similară, inclusiv posibil în Italia și Spania.

Liderul Bentley, Adrian Hallmark, și-a dat demisia și va deveni șeful Aston Martin

Adrian Hallmark, liderul cu experiență în domeniul auto al Bentley, și-a dat demisia și a fost numit noul director general al producătorului britanic de automobile de lux Aston Martin, transmite CNBC. Hallmark, în vârstă de 61 de ani, va prelua conducerea Aston Martin cel târziu la 1 octombrie, a anunțat vineri compania. Directorul actual al Aston Martin, Amedeo Felisa, va rămâne în postul său până la acel moment. ”Aduce peste 25 de ani de experiență de mare succes în domeniul auto din SUA, Europa și Asia cu companii precum Bentley, Porsche și Volkswagen”, a spus Aston Martin Lagonda într-un comunicat. De asemenea, Hallmark a petrecut șapte ani în funcții de conducere la Jaguar Land Rover. Bentley și-a crescut semnificativ profiturile și veniturile în timpul mandatului acestuia, deși s-a confruntat cu factori contrari în sectorul auto în 2023, inclusiv schimbarea modelelor de vânzare în China. Președintele executiv al Aston Martin, Lawrence Stroll, a declarat că Hallmark va aduce ”o experiență de neegalat atât în sectorul ultra-luxului, cât și în cel al producției britanice, pentru a ne dezvolta strategia și a continua impulsul recent”. Aceasta marchează încă o schimbare de conducere pentru Aston Martin, care a suferit pierderi grele în ultimii ani, care s-au redus în rezultatele din 2023. Felisa a devenit CEO în mai 2022, după ce predecesorul său, Tobias Moers, a rezistat mai puțin de doi ani în acest postu. Acțiunile Aston Martin Lagonda au crescut cu 1,8% la Londra, în urma informațiilor. În ciuda unei reveniri în 2023, prețul acțiunilor companiei a scăzut drastic de la intrarea lor la bursă în 2018, deoarece compania s-a confruntat cu perturbarea lanțului de aprovizionare, costurile crescute și datorii mari. Hallmark se va confrunta cu o listă lungă de lucruri de făcut, inclusiv lansarea primei supermașini hibride Valhalla a Aston Martin, rezolvarea problemelor de producție cu noul model DB12 și gestionarea tranziției la vehicule electrice, cu care mulți producători de automobile au probleme.

Înalta Curte din Spania suspendă temporar serviciile platformei de mesagerie Telegram

Înalta Curte a Spaniei a dispus suspendarea serviciilor aplicației de mesagerie Telegram în țară, după ce companiile media s-au plâns că le permite utilizatorilor să încarce conținut fără permisiune, potrivit unei surse din instanță, transmite Reuters. Utilizarea Telegram în Spania va fi suspendată temporar de luni, după o solicitare a firmelor media, între care Atresmedia, EGEDA, Mediaset și Telefonica. Judecătorul Santiago Pedraz a fost de acord să blocheze serviciile Telegram în Spania în timp ce sunt investigate acuzațiile. Va fi responsabilitatea furnizorilor de telefonie mobilă să blocheze serviciile Telegram, a spus sursa instanței. Telegram nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Un purtător de cuvânt al Înaltei Curți nu a răspuns unei cereri de comentarii. Telegram este al patrulea cel mai folosit serviciu de mesagerie din Spania, potrivit CNMC. A fost folosit de aproape 19% dintre spaniolii chestionați de CNMC. Compania spune că în 2023 avea peste 700 de milioane de utilizatori activi lunar în întreaga lume.

Stellantis concediază aproximativ 400 de angajați salariați din SUA

Stellantis concediază aproximativ 400 de angajați salariați din SUA din unitățile sale de inginerie, tehnologie și software, pentru a reduce costurile, deoarece producătorul auto se confruntă cu ceea ce numește condiții de piață dificile, transmite Reuters. Stellantis a declarat vineri că disponibilizările vor afecta aproximativ 2% dintre angajații din acele unități, ”după analize organizaționale riguroase”. Stellantis avea 11.800 de angajați salariați în SUA, la sfârșitul anului trecut. Reducerile intră în vigoare la 31 martie. ”În vreme ce industria auto continuă să se confrunte cu incertitudini fără precedent și presiuni concurențiale crescute în întreaga lume, Stellantis continuă să ia deciziile structurale adecvate în întreaga întreprindere pentru a îmbunătăți eficiența și a optimiza structura noastră de costuri”, a spus compania într-un comunicat trimis prin e-mail.

Google: Hackeri ruși de elită au vizat cu atacuri politicieni din Germania

Hackerii de elită legați de serviciile secrete rusești au vizat luna trecută mai multe partide politice germane, pentru a pătrunde în rețelele lor și a fura date, potrivit unei alerte lansate de agenția germană de securitate cibernetică și de cercetătorii de securitate care lucrează pentru proprietarul Alphabet, proprietarul Google, transmite Reuters. Într-un raport publicat vineri, unitatea cibernetică Mandiant a Alphabet a declarat că a prins grupul de hacking cunoscut sub numele de APT29, despre care serviciile de informații occidentale presupun că acționează în numele agenției de spionaj străin SVR a Rusiei, încercând să păcălească ”personalități politice cheie germane” să deschidă un e-mail cu o invitație la o cină de 1 martie găzduită de Uniunea Creștin Democrată (CDU), partidul politic de centru-dreapta din Germania. O alertă difuzată de agenția cibernetică BSI din Germania și analizată de Reuters se referea la același incident, spunând că spionii cibernetici susținuți de stat vizează partidele politice germane în efortul de a construi un acces pe termen lung și de a filtra date. Într-o declarație, CDU a spus că a fost expus de mult timp la atacuri digitale din partea actorilor interni și străini.

TAROM: Bilete cu prețuri de la 150 de euro dus-întors către Londra

u oferta este valabilă până în 26 martie

Compania TAROM oferă bilete cu prețuri care pornesc de la 150 de euro dus-întors către Londra, în perioada 22 - 26 martie 2024, iar călătoriile pot fi efectuate până în luna septembrie. "Prin noua ofertă specială lansată de TAROM, "Visul unei nopți de... vacanță", tarifele biletelor oferite de TAROM pornesc de la 150 de euro și includ bagaj de mână și check-in gratuit.(...) Prin oferta specială valabilă 6 zile, în perioada 22-26 martie 2024, poți achiziționa bilete de avion pentru călătorii până în luna septembrie la prețuri special reduse", se arată în comunicatul operatorului aerian național. Cu milioane de turiști în fiecare an, Londra este unul dintre cele mai vizitate și diverse orașe din Europa, cu o cultură bogată și o istorie care se întinde pe două milenii, ceea ce îl face și una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume. Astăzi, Londra este considerat un hub cultural și artistic, împărțit pe zone distinctive din nordul, vestul, sudul și estul orașului, precum și un centru financiar - al doilea din lume - și turistic puternic, unde fiecare cartier promite o experiență unică pe placul turiștilor de pretutindeni. Pentru călătorii care vor să guste din atmosfera unui oraș cu adevărat cosmopolit, există numeroase atracții, zone și monumente care merită vizitate în Londra, de la repere emblematice precum Big Ben sau Palatul Buckingham la manifestări precum Carnavalul Notting Hill sau Chelsea Flower Show și excursii unice în tărâmuri desprinse din universul lui Harry Potter. Biletele sunt disponibile pentru vânzare pe site-ul www.tarom.ro, în agențiile TAROM sau la agenții acreditați. Compania Națională de Transporturi Aeriene Române - TAROM a fost înființată în anul 1954 și își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianței SkyTeam din 25 iunie 2010. Transportatorul Național al României deține o flotă de 18 aeronave și are în portofoliul său un număr de 70 de destinații operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

BEI aprobă o finanțare de 5,5 miliarde euro pentru inovare, energie și educație

u România este printre țările cărora i se adresează această linie de finanțare

Consiliul de administrație al Băncii Europene de Investiții (BEI) a aprobat o nouă finanțare de 5,5 miliarde euro pentru a stimula investițiile în afaceri, pentru a valorifica energia curată, a moderniza școlile, a extinde transportul durabil și a combate incendiile forestiere. Consiliul de Administrație al BEI anunță că sprijină noi proiecte în Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Portugalia, România, Suedia și Ucraina. „Astăzi, Consiliul de administrație al BEI a aprobat investiția pentru o gigafabrică inovatoare pentru baterii de mașini electrice, echipamente pentru combaterea incendiilor forestiere din sudul Europei, construcția de școli și finanțare pentru a permite întreprinderilor mici și transportului local să fie mai durabil. De asemenea, am convenit cu o finanțare de 230 de milioane de euro pentru a reconstrui casele distruse de război în toată Ucraina”, a spus președintele Nadia Calviño. Consiliul de administrație a aprobat finanțare de 3,7 miliarde euro pentru a ajuta companiile să reducă costurile cu energia, să îmbunătățească sustenabilitatea mediului și să sprijine inovația corporativă la scară largă. Finanțarea include sprijinul pentru o nouă gigafabrică în Suedia, care să producă baterii pentru jumătate de milion de mașini electrice pe an și să dezvolte celule de baterie de generația următoare. De asemenea, include sprijin pentru cercetarea farmaceutică pentru a consolida tratamentul bolilor, inclusiv afecțiunile cardiace și cancerul. Alte proiecte de inovare corporativă vor avansa tehnologiile de frânare și direcție pentru conducerea autonomă, vor dezvolta sisteme digitale de plată și vor permite producția mai durabilă de produse chimice și materiale specializate, precizează BEI. Consiliul a aprobat, de asemenea, sprijinul BEI pentru noi linii de credit pentru a ajuta întreprinderile mici să se extindă și să creeze locuri de muncă, să investească în acțiunile climatice și să crească activitatea în regiunile de coeziune cu parteneri din Italia și Portugalia. BEI a fost de acord să sprijine dezvoltarea a două fabrici de producție de hidrogen regenerabil de 50 MW care vor furniza metan sintetic pentru transportul rutier și maritim și pentru termoficare. BEI a aprobat, de asemenea, finanțarea pentru dezvoltarea a două sisteme de termoficare cu energie regenerabilă în Finlanda, care va înlocui cărbunele cu biomasă pentru încălzirea locuințelor și a apei calde menajere și construcția a peste 1,5 GW de energie solară în Italia, Portugalia și Spania.

25% dintre femei lucrează în domeniul securității cibernetice la nivel mondial

Un sfert dintre femei lucrează în domeniul securității cibernetice la nivel mondial, o dovadă a pasului pe care îl facem către un domeniu mai incluziv, a declarat, joi, Fraga Țariuc, fondatoare și președinta Asociației Women4Cyber România. "Astăzi, marcăm lansarea Capitolului "Femei Românce pentru Cyber". Suntem aici unindu-ne forțele pentru a crea un viitor în care securitatea cibernetică Women for CyberMania se angajează într-o misiune de advocacy, educație și mentorat. Ne propunem să creăm o rețea solidă care să facă femeile mai puternice, promovând un mediu în care talentele și cunoștințele lor nu numai că înfloresc, dar conduc la progrese inovatoare în securitatea cibernetică. Viziunea noastră este îndrăzneață și clară, un viitor plin de diversitate în care fiecare femeie poate inspira și realiza o carieră plină de satisfacții în domeniul securității cibernetice. În timp ce reflectăm la peisajul actual, avem 25% dintre femei care lucrează în domeniul securității cibernetice, la nivel mondial, o dovadă a pasului pe care îl facem către un domeniu mai incluziv (...) Prin această inițiativă, îmi propun să contribui la un mediu digital sigur pentru toți, asigurând o lume în care fiicele mele și, într-adevăr, toți copiii să poată naviga în lumea online în siguranță și cu încredere. Fondarea Women for CyberMania nu este doar o piatră de hotar profesională, ci este una personală", a spus Țariuc, la evenimentul de lansare al Asociației Women4Cyber România (W4C RO), . Asociația Women4Cyber România (W4C RO) s-a lansat oficial, joi, într-un eveniment desfășurat sub motto-ul "˜Shaping the Future: from Dream to Facts". "Women4Cyber România promovează echilibrul de gen în domeniul IT&C - securitate cibernetică, după ideea că "fiecare se așează pe locul potrivit, dacă este interesat să găsească informația despre oportunități incluzive și echitabile". Women4Cyebr România înțelege că în acest domeniu, mai mult decât în altele, femeile au nevoie de modele profesionale. De aceea, acționează prin ambasadori, femei și bărbați, care prin puterea exemplului propriu să faciliteze înțelegerea faptului că disciplinele STEM sunt accesibile tuturor sau că domeniul IT&C - securitate cibernetică nu înseamnă doar pregătire tehnică, ci se bazează pe comunicare, analiză, design, psihologie și include profesiile care derivă din acestea", a declarat, pentru AGERPRES, șefa Asociației Women4Cyber România.

Ministrul Muncii: Avem nevoie de cât mai mulți români pregătiți pentru meseriile viitorului

Reglementarea meseriilor viitorului este un obiectiv important, iar una dintre aceste meserii este cea de profesionist în domeniul științei datelor care ar putea fi inclusă în Clasificarea Ocupațiilor din România, a afirmat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Totodată, trebuie făcute eforturi pentru a crește numărul femeilor care lucrează în domeniul tehnologiei informațiilor, susține demnitarul. "Avem nevoie de cât mai mulți români pregătiți pentru meseriile viitorului! Am întâlnit astăzi femei deștepte și conștiente de plusvaloarea pe care o aduc în societate prin ceea ce fac. Sunt femei care activează într-un domeniu special - știința datelor - care își pune amprenta pe fiecare aspect al vieții fiecăruia dintre noi. Avem nevoie de cât mai mulți specialiști români și de cât mai multe femei care să fie pregătite pentru meseriile viitorului!", a scris Simona Bucura-Oprescu. Ministrul Muncii a luat cuvântul la Conferința "Women in Data Science" (WiDS) România, care a reunit profesioniști din domeniul științei datelor din țară și de peste hotare, precum și reprezentanți ai administrației publice. Tema Conferinței a fost "Viitorul Inteligenței Artificiale. Oportunități și Provocări", una dintre cele mai importante dezbateri vizând modul în care inteligența artificială poate veni cu soluții adecvate în administrație publică, piața muncii și asistență socială. "La Ministerul Muncii și Solidarității Sociale lucrăm pentru a avea soluții și date integrate pentru piața muncii, prestații sociale și formare profesională. Mă preocupă digitalizarea și digitizarea, fără a pierde însă din vedere că este importantă componenta umană. Deși tehnologiile de Inteligență Artificială au potențialul de a automatiza anumite sarcini și de a îmbunătăți eficiența operațiunilor, ele nu pot înlocui pe deplin expertiza, raționamentul și interacțiunea umană. De aceea pentru mine este important și să reușim să aducem în sistemul public profesioniști pentru a crește gradul de competență. Reglementarea meseriilor viitorului este un obiectiv important, iar una dintre aceste meserii este cea de profesionist în domeniul științei datelor pe care îmi doresc să o includem în Clasificarea Ocupațiilor din România. Totodată, trebuie făcute eforturi pentru a crește numărul femeilor care lucrează în domeniul tehnologiei informațiilor", a mai notat Simona Bucura-Oprescu. 

Penta Investments vizează vânzarea operatorului său de pariuri și jocuri de noroc

Penta Investments analizează o posibilă vânzare a operatorului său de pariuri și jocuri de noroc Fortuna Entertainment Group, care este cea mai mare firmă de pariuri din Europa Centrală și de Est, cu prezență și în România, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters. Grupul de investiții lucrează cu JPMorgan pentru a explora opțiuni pentru afacere, a confirmat grupul într-un comunicat trimis prin e-mail. O vânzare ar putea evalua Fortuna, care are operațiuni în Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Croația și România, la până la 2 miliarde de euro (2,17 miliarde de dolari), a spus o persoană care cunoaște compania, vorbind sub rezerva anonimatului. Procesul este în stadii incipiente și este de așteptat ca Penta să continue cu un proces de licitație spre sfârșitul verii, au spus această persoană și o a doua persoană. Intenția de vânzare subliniază angajamentul Penta de a evalua cu meticulozitate căi alternative pentru dezvoltarea viitoare a francizei, asigurând o creștere durabilă și crearea de valoare pe termen lung”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Oficialii de la JPMorgan au refuzat să comenteze, în timp ce Fortuna nu a răspuns solicitărilor de comentarii imediate. Se așteaptă ca potențialii ofertanți pentru Fortuna să includă operatori europeni de jocuri de noroc și firme de capital privat cu active în sector, a spus prima persoană. Câștigurile sale anuale înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) vor fi de aproximativ 200 de milioane de euro în acest an, a spus aceeași persoană.

Android dobândește suport pentru conectivitatea prin satelit

Următorul update major de Android va introduce, printre altele, conectivitatea prin satelit, funcție care va fi susținută la nivelul sistemului de operare. Google a lansat a doua versiune Developer Preview pentru Android 15, iar aceasta le face cunoștință dezvoltatorilor cu mai multe noutăți care vor introduse anul acesta. Cea mai notabilă noutate este suportul pentru conectivitatea prin satelit. Pentru că este introdusă la nivelul sistemului de operare, de aceasta vor putea beneficia toate aplicațiile care ar putea-o folosi. Astfel, au fost introduse elemente grafice menite să ofere o experiență consistentă la nivelul întregului sistem de operare. Același principiu a fost urmat și la nivel tehnic. De exemplu, aplicațiile de comunicare vor depista conexiunea la satelit atunci când aceasta este activă, înțelegând de ce nu sunt disponibile serviciile rețelei terestre. Conexiunea la satelit va putea fi folosită de aplicațiile de comunicare, inclusiv cele care suportă protocolul RCS, pentru a trimite și primi mesaje. Google a publicat și programul de lansare al următoarelor versiuni de Android 15. Astfel, prima versiune beta este așteptată în aprilie, iar versiunea finală va fi lansată în toamnă.

Ajutor de 880 de milioane de dolari pentru Ucrainei

Consiliul de Administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat o tranșă de ajutor destinată Ucrainei în valoare de 880 de milioane de dolari, anunțată la 22 februarie, la aproape doi ani de la invazia Rusiei, relatează AFP. O echipă FMI a purtat la jumătatea lui februarie negocieri, la Varșovia, cu oficiali ucraineni și a evaluat realizările Ucrainei în funcție de obiective stabilite în urmă cu un an, la adoptarea acestui ajutor, acordat în cadrul Mecanismului Lărgit de Credit (MEDC), eșalonat pe o perioadă de patru ani. Această echipă FMI a arătat că autoritățile ucrainene au îndeplinut toate criteriile cantitative de performanță - cu excepția unei ușoare scăderi a veniturilor fiscale din cauza unor blocaje la frontieră - și criteriile structurale prevăzute în vederea examinării. Ea a evaluat la 486 de miliarde de dolari nevoile de reconstrucție a Ucrainei. Directoarea generală a FMI Kristalina Gheorghieva a salutat rezistența economiei ucrainene în 2023, însă a avertizat că ”restabilirea (Ucrainei) ar urma să încetinească în acest an” din cauza ”întârzierii finanțărilor externe”. Statele Unite, cel mai important susținător militar al Ucrainei, nu au mai trimis nicio anvelopă importantă Kievului din decembrie 2022.

Statele Unite acuză Apple de monopol al ecosistemului iPhone

Departamentul de Justiție a dat în judecată Apple, joi, spunând că ecosistemul iPhone este un monopol care a determinat ”evaluarea sa astronomică”, în detrimentul consumatorilor, dezvoltatorilor și producătorilor de telefoane rivali, transmite CNBC. Procesul susține că practicile anticoncurențiale ale Apple se extind dincolo de afacerile cu iPhone și Apple Watch, invocând reclamele Apple, browserul, FaceTime și ofertele de știri. ”Fiecare pas în conduita Apple a construit și întărit șanțul în jurul monopolului său de smartphone”, spune procesul, intentat de DOJ și de 16 procurori generali la tribunalul federal din New Jersey. Acțiunile Apple au scăzut cu peste 4% în timpul tranzacțiilor de joi. Departamentul de Justiție a declarat într-un comunicat că, pentru a-i atrage pe consumatori să cumpere iPhone-uri, Apple a decis să blocheze aplicațiile de mesagerie pe mai multe platforme, a limitat compatibilitatea cu portofeluri ale terților și ceasurile inteligente și a întrerupt programele non-App Store și serviciile de streaming în cloud. Procesul reprezintă un risc semnificativ pentru modelul de afaceri al Apple.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.