Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Mașini și mai multe terenuri aparținând Elenei Udrea vor fi puse pe tarabă

Ziarul de Vrancea
10 oct 2022 545 vizualizări

Bunurile au fost puse în licitație de către ANAF u cea mai mare parte a banilor ar trebui, însă, să vină de pe cele șase terenuri, pentru care ANAF încearcă să obțină cel puțin 793.447 euro

ANAF vinde două mașini aparținând fostului ministru Elena Udrea, respectiv un Mercedes vechi de 17 ani și un Fiat 500 de 10 ani, precum și mai multe terenuri situate în apropierea lacului Străulești, arată documente analizate de Profit.ro. Deși mașinile sunt destul de vechi, Fiscul vrea 7.158 euro pentru Fiat 500 și 7.685 euro pentru Mercedes Benz S500. Cea mai mare parte a banilor ar trebui, însă, să vină de pe cele șase terenuri, pentru care ANAF încearcă să obțină cel puțin 793.447 euro, preț care include TVA, conform Profit.ro. Elena Udrea execută în prezent o pedeapsă de șase de închisoare, în urma condamnării în dosarul Gala Bute. ANAF scoate la vânzare frecvent bunuri mobile și imobile, atât pentru recuperarea de datorii către stat rezultate din neachitarea de taxe și impozite, precum și pentru recuperarea unor prejudicii în dosare penale. Procedura Fiscului este ca prețul de pornire al bunurilor care nu se vând la prima licitație să fie redus la a doua cu 25%, iar la a o a treia încercare cu încă 25% din prețul inițial. Ulterior, prețul nu mai scade.

Peste 60.000 de imobile au fost vândute la nivelul întregii țări în septembrie

u cele mai multe vânzări au fost înregistrate în București, Ilfov și Timiș

Peste 60.000 de imobile au fost vândute la nivelul întregii țări în septembrie, cele mai multe în București, Ilfov și Timiș. Județele cu cele mai puține vânzări sunt Olt, Călărași și Alba. ”În luna septembrie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 62.054 de imobile, cu 3.668 mai multe față de luna august. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna septembrie este cu 2.496 mai mic față de perioada similară a anului 2021”, anunță Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în septembrie 2022, în București – 12.853, Ilfov – 4.022 și Timiș – 3.195. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 242, Călărași – 304 și Alba – 321. Numărul ipotecilor, la nivel național, în septembrie 2022, a fost de 22.169, cu 3.680 mai mic față de septembrie 2021. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 5.050, Ilfov – 2.093 și Timiș – 1.878. La polul opus se află județele Sălaj – 41, Covasna – 67 și Harghita – 91. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în septembrie 2022 sunt Galați – 1.013, Buzău – 804, și Brăila – 802.

SONDAJ: Directorii generali din întreaga lume amână investițiile

Ca urmare a creșterii tensiunilor geopolitice, 95% dintre respondenți unui sondaj EY spun că își remodelează planurile de investiții și operațiunile, iar riscurile geopolitice îi determină pe să amâne investițiile planificate, până la îmbunătățirea situației (43%). Mulți respondenți își reconfigurează lanțurile de aprovizionare (40%) și fac relocări ale activelor operaționale (39%), în timp ce o treime renunță la activitățile de pe anumite piețe (30%) sau opresc complet investițiile planificate (29%). ”Directorii generali caută în mod activ modalități de a depăși tripla amenințare reprezentată de urmările pandemiei COVID-19, de creșterea tensiunilor geopolitice și de inflație”, potrivit studiului EY ”CEO Outlook Pulse”, publicat în octombrie 2022. Sondajul a înregistrat opiniile a 760 de directori generali din întreaga lume cu privire la perspective, provocări și oportunități și a constatat că mai mult de patru din 10 (43%) lideri de companii identifică continuarea sau revenirea perturbărilor generate de COVID-19, inclusiv noi blocaje și presiuni asupra lanțului de aprovizionare, ca fiind cel mai mare risc pentru afacerile lor. Acest risc este perceput ca fiind mai mare în zona Asia-Pacific (48%) decât în America (43%) sau Europa (41%). Totodată, 35% dintre respondenți indică tensiunile geopolitice și inflația (43%) ca fiind riscuri critice pentru creștere, majoritatea (69%) prevăzând că inflația va avea un impact negativ asupra performanței și creșterii companiei. O minoritate considerabilă (16%) a identificat inflația ca fiind cea mai mare amenințare pentru veniturile și marjele de profit ale afacerii. Ca urmare a creșterii tensiunilor geopolitice, 95% dintre respondenți își remodelează planurile de investiții și operațiunile. Potrivit sondajului EY, riscurile geopolitice îi determină pe directorii generali să amâne investițiile planificate, până la îmbunătățirea situației (43%). Mulți respondenți își reconfigurează lanțurile de aprovizionare (40%) și fac relocări ale activelor operaționale (39%), în timp ce o treime renunță la activitățile de pe anumite piețe (30%) sau opresc complet investițiile planificate (29%).

Unul dintre cei mai mari importatori auto din țară a intrat în vizorul Consiului Concurenței

u Auto Italia Impex SRL, importatorul oficial în România al brandurilor Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Fiat Professional, Abarth și Maserati, investigată pentru un posibil abuz de poziție dominantă

Consiliul Concurenței a anunțat marți că a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al Auto Italia Impex SRL, pe piața furnizării de piese de schimb originale pentru mărcile din portofoliul companiei. Compania este importatorul oficial în România al brandurilor Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Fiat Professional, Abarth și Maserati și ar fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața furnizării de piese de schimb originale pentru mărcile din portofoliu atât prin aplicarea de condiții inegale pentru aceleași servicii oferite partenerilor comerciali, cât și prin ruperea relațiilor contractuale. ”Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al Auto Italia Impex SRL, pe piața furnizării de piese de schimb originale pentru mărcile din portofoliul companiei. Autoritatea de concurență are indicii că Auto Italia ar fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața furnizării de piese de schimb originale pentru mărcile din portofoliul companiei atât prin aplicarea de condiții inegale pentru aceleași servicii oferite partenerilor comerciali, cât și prin ruperea relațiilor contractuale pe motiv că partenerul refuză să se supună unor condiții comerciale nejustificate”, anunță autoritatea de concurență. Aceste practici pot crea dezavantaje concurențiale unor parteneri ai Auto Italia, afectând, astfel, concurența pe piața serviciilor de reparație și întreținere a autovehiculelor din România. Auto Italia Impex SRL este importatorul oficial în România al brandurilor Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Fiat Professional, Abarth și Maserati. În cadrul acestei investigații, Consiliul Concurenței a desfășurat inspecții inopinate la Auto Italia Impex SRL, iar documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Jamie Dimon, șeful Morgan Chase: Economia SUA va fi împinsă în recesiune timp de 6-9 luni

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a avertizat luni că un amestec ”foarte, foarte serios” de factori contrari ar putea duce atât economia SUA, cât și cea globală în recesiune până la jumătatea anului viitor, transmite CNBC. Dimon, directorul general al celei mai mari bănci din SUA, a declarat că economia SUA ”încă merge bine” în prezent și că consumatorii ar putea fi într-o formă mai bună în comparație cu criza financiară globală din 2008. ”Dar nu poți vorbi despre economie fără a vorbi despre lucruri în viitor – și acestea sunt lucruri serioase”, a spus Dimon luni, pentru CNBC. Printre indicatorii îngrijorători, Dimon a citat impactul inflației fulgerătoare, ratele dobânzilor care au crescut mai mult decât se aștepta, efectele necunoscute ale relaxării cantitative și războiul Rusiei în Ucraina. ”Acestea sunt lucruri foarte, foarte serioase care cred că ar putea împinge SUA și lumea – adică Europa este deja în recesiune – și este posibil să pună SUA într-un fel de recesiune peste șase până la nouă luni de acum înainte”, a spus Dimon. Comentariile sale vin într-un moment de îngrijorare crescândă cu privire la perspectiva unei recesiuni economice, deoarece Rezerva Federală și alte bănci centrale majore ridică ratele dobânzilor pentru a combate inflația în creștere. Vorbind cu CNBC luna trecută, președintele Rezervei Federale din Chicago, Charles Evans, a spus că se simte îngrijorat de faptul că banca centrală a SUA va merge prea departe, prea repede în încercarea sa de a aborda ratele ridicate ale inflației.

Renault și Nissan, implicate în discuții care le-ar putea reconfigura alianța

Renault și Nissan discută despre viitorul alianței lor, inclusiv despre participarea producătorului japonez de automobile la un nou proiect de vehicule electrice al partenerului său francez, transmite Reuters. Discuțiile, care ar putea determina cea mai mare resetare a alianței de la arestarea în 2018 a fostului directorul Carlos Ghosn, au inclus luarea în considerare a vânzării de către Renault a unei părți din acțiunile deținute la Nissan, potrivit unor persoane apropiate situației. Este de așteptat ca negocierile să continue înaintea unei prezentări a Renault adresagtă investitorilor, la începutul lunii noiembrie, când producătorul francez de mașini va oferi o actualizare cu privire la noua sa divizie de vehicule electrice, care poartă numele de cod ”Ampere”. Renault deține aproximativ 43% din Nissan, care deține, la rândul său, o participație de 15% în partenerul său pe termen lung, la care statul francez are o participație de 15%. Acțiunile Renault au crescut cu până la 6% în urma informației, înregistrând cea mai bună performanță în cadrul pe indicelui francez de referință CAC-40. Ulterior, avansul a încetinit la 3,54%. Renault și Nissan au afirmatt într-un comunicat comună că sunt ”angajate în discuții deschise în jurul mai multor inițiative”, inclusiv o potențială investiție Nissan în compania de vehicule electrice și ceea ce au numit ”îmbunătățiri structurale” ale alianței lor. CEO-ul Renault, Luca De Meo, care a fost în Japonia în weekend, și CEO-ul Nissan, Makoto Uchida, au avut un rol esențial în discuțiile despre remodelarea termenilor, a spus o persoană familiară cu discuțiile. Un grup de directori ai Nissan, inclusiv directorul operațional Ashwani Gupta, au fost, de asemenea, implicați în dezvoltarea discuțiilor în ultimele luni, a spus persoana. Renault dorește să atragă participarea Nissan ca investitor în noul său proiect de vehicule electrice, pe care îl înființează alături de o unitate separată de motoare cu ardere internă, împărțind în esență partea cu o creștere mai mare și cea care necesită investiții a afacerii sale auto. În schimbul investiției în proiectul de vehicule electrice, Nissan dorește ca Renault să își reducă participația la producătorul auto japonez, a spus o persoană familiară cu discuțiile.

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 8,03% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut marți la 8,03% pe an, de la 7,99% pe an, luni, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,17% pe an, de la 8,14% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,30% pe an, de la 8,29%. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanța 19/2019 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. 

Ministerul Agriculturii: Aproape 828.000 de hectare afectate de secetă

Suprafața totală afectată de secetă comunicată până marți este de 827.980 de hectare, în 37 de județe și București, conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Principalele culturi de toamnă afectate sunt: grâu și triticale - 189.042 ha; orz, orzoaică, ovăz, secară - 30.082 ha; rapiță - 26.805 ha. Culturile de primăvară distruse de secetă sunt: porumb - 335.362 ha; floarea soarelui -164.602 ha; soia - 31.225 ha; plante furajere - 27.339 ha. Județele care au raportat culturi afectate de secetă sunt: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și municipiul București. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă că fermierii vor primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă numai după ce vor depune toate documentele privind constatarea pagubelor din teren și se vor putea analiza posibilitățile de sprijin.

Piața PC-urilor continuă să scadă

Toți marii producători de PC-uri și-au văzut livrările scăzând în al treilea trimestru al acestui an, cu excepția Apple. După pandemia care a adus o nesperată creștere pentru producătorii de PC-uri, aceștia au acum de înfruntat condiții economie globale neprielnice și, drept urmare, piața a scăzut în al treilea trimestru, conform IDC, cu 15 procente. În total, au fost livrate 74,2 milioane de PC-uri. Lenovo, care rămâne liderul pieței, a livrat 16,8 milioane de unități, dar a scăzut cu 16,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. HP și Dell au scăzut și ei față de anul trecut cu 27,8% și 21,2%, după ce au livrat 12,7 milioane de unități respectiv 11,9 milioane de unități în acest trimestru. Cu 5,5 milioane de unități livrate, Asus, care ocupă locul 5 pe piață, a scăzut, de asemenea, cu 7,8%. Singurul producător care mers contra curentului a fost Apple, care a crescut chiar cu 40%, conform IDC. Compania americană a livrat peste 10 milioane de PC-uri în al treilea trimestru al anului. Apple beneficiază de pe urma cipurilor dezvoltate intern pentru propriile PC-uri, care au ajuns deja la a doua generație și sunt apreciate atât pentru performanță, cât și pentru autonomie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.