Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Marcu (ASF), despre City și Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populație

Ziarul de Vrancea
19 mar 2023 459 vizualizări

“Mi-am propus să facem ordine”, susține șeful instituției de supraveghere

Cele două companii care au intrat în faliment, City Insurance și EuroIns, erau Muma Pădurii pentru populație și eu, personal, mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine, a declarat, luni, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu. "Vreau să vă spun un lucru că la ambele companii se vehiculează ideea că sunt două falimente, două falimente, poate în ghilimele spus, pe mandatul nostru - sunt două falimente cerute de noi pentru că, știm foarte bine și știu foarte bine - că atunci când au venit cele două companii niciuna dintre ele nu era Albă ca Zăpada, ambele erau Muma Pădurii pentru populație și eu personal mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine. Li s-a dat posibilitatea și uneia și alteia să intre în legalitate. Nu-și dorește nimeni să aibă o piață distorsionată, dar în același timp nu-și dorește nimeni să țină niște companii care fac ilegalități", a menționat Nicu Marcu, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat. El a subliniat că ambele companii au avut aceeași procedură de lucru, respectiv "prețuri scăzute, plăți întârziate și de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate". "Aceste reglementări europene, Solvency II, le permit ca noi să-i supraveghem mai mult prin raportări - lucru care a îngreunat foarte mult Autoritatea să-și facă treaba. De altfel, noi am impus, în afară de acești indicatori, care sunt în Solvency II - și unii indicatori de lichiditate, chiar dacă a exces acestor condiții din Solvency II, astfel încât să ne asigurăm că totuși vin și cu bani lichizi, în afară de această reasigurare prin care ambele companii preferau să-și ducă riscurile, în proporție de peste 90%: la City 90%, la Euroins peste 60%. Deci, n-a fost simplu ca să dovedim aceste lucruri", a mai spus președintele ASF. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. "Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar", a precizat sursa citată, într-un comunicat transmis AGERPRES. Ulterior, conducerea Eurohold a susținut că decizia Autorității de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă "o preluare ostilă a activelor filialei din România" și a anunțat că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment. 

Fondul de Garantare: Contractele de asigurare încheiate cu Euroins rămân valabile

u ce pot face persoanele care au contracte cu Euroins în cazul în care vor să renunțe la contract?

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) vine cu precizări privind procedura de denunțare a contractelor de asigurare încheiate la Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA și anunță că toate contractele de asigurare încheiate cu asiguratorul rămân valabile până la expirare, dacă titularul poliței nu denunță contractul de asigurare, dacă nu se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept și dacă lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului nu denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului. ”Contractele de asigurare încheiate cu Societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

–   titularul poliței denunță contractul de asigurare

-    se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept.

-    lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului”, anunță FGA.

În privința încheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acțiunea de denunțare a poliței de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvență/faliment.

Pași de făcut pentru denunțarea polițelor:

-     Transmiteți o solicitare de denunțare la Societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A .Email contact: office@euroins.ro

-     Transmiteți la FGA, o cerere de restituire-Anexa 9, completând online formularul dedicat, pe site-ul FGA: Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă – www.fgaromania.ro

Solicitarea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

-     Împuternicire / Procură, dacă este cazul;

-     Copie act identitate

-     Copie poliță de asigurare;

-     Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate               

-     Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător;

FGA precizează că va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării.

Hidroelectrica a fost amendată cu 400.000 lei de ANRE

u compania nu a emis facturi pentru cei 482.638 de clienți finali și că nu a răspuns la timp solicitărilor

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat luni că a amendat cu 400.000 compania de stat Hidroelectrica din cauză că nu a emis facturi pentru cei 482.638 de clienți finali din portofoliu și pentru că nu a răspuns sau a întârziat în transmiterea răspunsurilor la solicitările adresate de clienți. ”În contextul numeroaselor sesizări și reclamații primite referitor la comportamentul comercial al furnizorului de energie electrică, SPEEH Hidroelectrica SA, am dispus la începutul anului o amplă acțiune de control la furnizorul în cauză. În urma finalizării acțiunii de control, s-au constatat nereguli în activitatea furnizorului, constând în: neemiterea facturilor aferente cantităților de energie electrică furnizate celor 482.638 de clienți finali din portofoliu, pentru fiecare perioadă de facturare și în intervalul de timp prevăzut în contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu aceștia; netransmiterea sau întârzierea în transmiterea răspunsurilor la solicitările adresate de clienți; neîncheierea sau nerespectarea termenului de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice după acceptarea condițiilor de furnizare și transmiterea documentației necesare de către client”, informează ANRE. Pentru faptele constatate, furnizorul de energie electrică Hidroelectrica SA a fost sancționat contravențional cu amendă maximă, în valoare de 400.000 lei, reprezentând dublul maximului prevăzut de lege. ANRE precizează că, în cursul anului 2022, a urmărit constant activitatea Hidroelectrica SA, furnizorului fiindu-i aplicate un număr de 71 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 365.000 lei, pentru fapte similare. ”Vom continua să monitorizăm comportamentul tuturor furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în relația cu clienții finali pentru a ne asigura că drepturile lor vor fi respectate”, arată ANRE.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 6,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 6,85% pe an, de la 6,87% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,19%, de la 7,20% anterior, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,56% de la 7,58%, vineri. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanța 19/2019 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

“Cele mai potrivite active pentru a-ți economisi banii sunt acțiunile și obligațiunile listate”

Banii trebuie economisiți într-un mod eficient, să fie plasați în activele cele mai potrivite, precum acțiunile și obligațiunile listate, a afirmat, luni, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase. "Cele mai potrivite active pentru a-ți economisi banii sunt acțiunile și obligațiunile listate. Din păcate, românii nu investesc la bursă. Au o anumită percepție absolut eronată despre piața de capital și despre Bursa de Valori București, că este un loc al speculațiilor, doar al speculațiilor. Este și un loc al speculațiilor, bineînțeles, dar nu este doar al speculațiilor", a menționat Adrian Tănase, la deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare, cu ocazia debutului Global Money Week, adresată elevilor care vor să afle mai multe despre investiții și gestionarea finanțelor. El a subliniat că românii consideră că bursa este un loc în care își pot pierde toți banii, însă acest lucru se întâmplă "dacă nu știi cum se gestionează investițiile pe piața de capital". "Piața de capital nu este doar pentru cei care au background financiar. Piața de capital este accesibilă oricărei persoane, indiferent de background-ul pe care îl are. Este accesibilă și arhitecților, inginerilor, pictorilor (...) La școală învățați să faceți bani, să căpătați o anumită profesie. Noi vrem să vă învățăm să îi și păstrați, să îi gestionați într-un mod eficient. Nu contează doar să faci bani, contează și să știi să-i păstrezi, să știi să-i gestionezi astfel încât, în momentul în care nu vei mai putea să faci bani - va trebui să-ți continui viața la aceleași standarde pe care le-ai avut în momentul în care ai fost competitiv.", a mai spus directorul general al BVB.

Preluarea Crédit Suisse de către USB nu a calmat piețele financiare

Acțiunile UBS - care și-a cumpărat duminică banca rivală Crédit Suisse - au scăzut cu 8,77%, iar ale Crédit Suisse cu 63,70%, achiziția nereușind astfel să-i convingă pe investitori, iar sectorul bancar deschie pe roșu, relatează AFP. Bursele europene au deschis în scădere luni. La ora 8.10 GMT, piața din Paris înregistra o scădere de 0,83%, cea de la Frankfurt de 1,06%, iar cea de la Londra cu 1,01%, după o săptămână neagră în sectorul bancar, care a scăzut pe toate piețele. Sectorul bancar scade în Europa - BNP Paribas cu -8%, iar Deutsche Bank cu -5%.

Epic Games, amendat pentru păcălirea utilizatorilor cu microtranzacții

Producătorul jocului Fortnite, Epic Games, trebuie să plătească o amendă de 245 de milioane de dolari pentru că a păcălit gamerii să plătească microtranzacții și când nu doreau să facă acest lucru. Federal Trade Commission, autoritatea americană pentru piețe și concurență, a finalizat investigarea Epic Games pentru posibile strategii de design menite să păcălească utilizatorii în a plăti pentru microtranzacții și a decis că producătorul de jocuri trebuie să plătească o amendă de 245 de milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru compensarea americanilor care au jucat Fortnite și au fost înșelați în acest fel. FTC spune că Epic a folosit ceea ce în industrie poartă denumirea „dark patterns” - un design creat special în așa fel încât să determine utilizatorul să realizeze o anumită acțiune. Companiile de tehnologie, inclusiv Meta și Google, folosesc destul de frecvent și astfel de dark patterns în cadrul propriilor produse pentru a determina utilizatorul să folosească anumite funcții, care să slujească strategiilor de business ale acestora. În cazul jocului Fortnite, investigatorii spun că interfața grafică și meniul principal au fost special modelate pentru ca gamerii să facă microtranzacții neintenționate. Aceștia ajungeau să apese din greșeală un buton care ducea la cumpărarea unor obiecte virtuale.

Mercedes va investi miliarde de dolari pentru a-și moderniza fabricile

Mercedes va investi miliarde de dolari pentru a-și moderniza fabricile din China, Germania și Ungaria în următorii ani, în timp ce producătorul auto german se pregătește să treacă la vehicule electrice și să reducă emisiile poluante, a informat revista Automobilwoche, citată de Reuters. Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivul de a reduce la jumătate emisiile de CO2 per autoturism pe parcursul ciclului de viață al vehiculelor, până la sfârșitul acestui deceniu, față de 2020, și vrea să ajungă la un acord cu privire la termenul 2035 pentru a pune capăt vânzărilor de mașini cu combustibili fosili. Mercedes a spus că va fi gata să își electrifice gama de vehicule până la sfârșitul acestui deceniu, acolo unde condițiile pieței permit acest lucru. Investim o sumă de milioane formată din trei cifre per fabrică, pentru început”, a declarat directorul de producție Joerg Burzer, adăugând că aceste investiții vor fi la fabricile din Beijing, Rastatt, în Germania, și Kecskemet, în Ungaria. Producătorul auto va începe lucrările la uzina Rastatt în următoarele luni și va produce primul model al platformei de vehicule compacte MMA din 2024.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.