Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Interesul pentru asigurările pentru locuințe a urcat de trei ori în ultima perioadă

Ziarul de Vrancea
27 feb 2023 498 vizualizări

Cererea a urcat odată cu valul de cutremure din țară și din Turcia

Interesul românilor pentru asigurările de locuințe a crescut semnificativ, ca urmare a evenimentelor seismice din ultima perioadă, arată o nouă analiză realizată de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), dată marți publicității. Astfel, în medie, în ultimele 3 săptămâni a fost înregistrată o creștere cu 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuințe față de aceeași perioadă a anului trecut. dar rămâne de văzut și câte din aceste oferte se vor concretiza în perioada următoare în polițe de asigurare. La începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuințe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare. "Practic, deși cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuințele lor, la nivel național, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Totodată, doar 17% din locuințele românilor beneficiază și de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD", spune UNSAR. Cele două tipuri de polițe funcționează complementar. Astfel, asigurarea PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundație și alunecare de teren, până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcție de tipul construcției. O poliță facultativă oferă un nivel suplimentar de protecție, acoperind în plus și riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, locuința putând fi asigurată la valoarea ei reală. De asemenea, o poliță facultativă poate oferi sprijin financiar și în cazul unor situații precum: avariile accidentale ale instalațiilor de apă, defecțiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, daunele produse vecinilor etc. "Asigurările nu previn producerea unor dezastre, însă ne pot oferi un sprijin financiar important, de care avem nevoie în cele mai dificile situații. Această creștere a interesului românilor față de asigurările de locuințe poate însemna un plus de reziliență pentru familii și pentru comunități în fața unor situații dificile", a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR. Înființată în 1994, UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe.

Titlurile de stat TEZAUR pot fi cumpărate în prima zi a lunii martie

u ele au maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%

Românii pot investi, de la 1 martie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%, a anunțat marți Ministerul Finanțelor. Potrivit unui comunicat al MF, titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Titlurile de stat pot fi cumpărate între 1 - 28 martie 2023 online, numai de persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. În perioada 1 - 29 martie 2023 titlurile pot fi cumpărate de la unitățile Trezoreriei Statului, iar între 1 - 28 martie 2023 în mediul urban și 1 - 27 martie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale Companie Naționale Poșta Română. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri, precizează MF. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile, se subliniază în comunicat. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Analiștii financiari  anticipează o rată a inflației de 9,18%, în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociația CFA România, s-a majorat cu 5,4 puncte, în luna ianuarie a acestui an, până la valoarea de 43,3 puncte, iar anticipațiile pentru cursul de schimb relevă o depreciere a leului față de euro, cu o valoare de peste 5 lei, respectiv o rată a inflației de 9,18%, în următoarele 12 luni. "Pe fondul știrilor pozitive privind reducerea prețului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflație peste așteptările pieței și revizuirea în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică atât în economiile dezvoltate, cât și în țările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creșteri generalizate. În aceste condiții, și Indicatorul de Încredere al Asociației CFA România și-a continuat creșterea și în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte", a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România. Potrivit unui comunicat de presă al asociației, transmis marți AGERPRES, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a ajuns la valoarea de 43,3 puncte, această situație fiind datorată pe de o parte majorării cu 6,3 puncte a componentei de condiții curente și pe de altă parte a creșterii, cu 5 puncte, a componentei de anticipații. De asemenea, rata anticipată a inflației, pentru orizontul de 12 luni, s-a redus la o singură cifră, până la o valoare medie de 9,18%, estimează analiștii CFA România. În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, 80% dintre participanții la sondajul CFA România anticipează o depreciere a leului, în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor, pentru orizontul de șase luni, a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro (4,9759 lei pentru un euro), în timp ce, pe 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro. Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume

Elon Musk și-a recâștigat titlul de cel mai bogat om din lume, potrivit evaluării Bloomberg, relatează CNN. Directorul general al Tesla fusese detronat de pe primul loc de Bernard Arnault, patronul brandului francez de lux LVMH, în luna decembrie a anului trecut, iar de atunci Musk a rămas pe locul 2 timp de mai bine de două luni. Începând de luni, însă, Bloomberg spune că o revenire a acțiunilor Tesla l-a readus pe Musk pe primul loc în clasamentul miliardarilor în timp real. Potrivit Bloomberg, averea netă a lui Musk era de aproximativ 187,1 miliarde de dolari luni, după închiderea piețelor, depășind cu puțin averea de 185,3 miliarde de dolari a lui Arnault. Dacă acțiunile Tesla au scăzut puternic anul trecut, pe fondul achiziției cu probleme a Twitter și a unei scăderi mai ample a pieței de tehnologie, în 2023 acțiunile producătorului de vehicule electrice au început să crească din nou. Musk este cea mai bogată persoană din lume, dar deține, totodată, recordul pentru cea mai mare avere pierdută vreodată de cineva în istorie. La sfârșitul anului trecut, Musk a devenit prima persoană care a pierdut o avere de 200 de miliarde de dolari - după ce averea sa netă a scăzut de la 340 de miliarde de dolari, în noiembrie 2021, la 137 de miliarde de dolari în decembrie 2022.

Transgaz raportează în 2022 un profit net în creștere cu 97%

Societatea Transgaz a obținut anul trecut un profit net de 368,689 milioane de lei, în creștere cu 97% comparativ cu cel din 2021, care a fost de 186,941 milioane de lei, potrivit situațiilor financiare individuale preliminate la 31 decembrie 2022, publicate marți pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Profitul brut preliminat la 31 decembrie 2022 este mai mare cu 84%, respectiv cu 201,258 milioane de lei față de nivelul realizat la 31 decembrie 2021. Veniturile din activitatea de exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de construcții conform cu IFRIC12 cresc cu 15% față de realizările la 31 decembrie 2021, înregistrându-se un plus de 210,675 milioane de lei. Veniturile financiare ale Transgaz s-au ridicat anul trecut la 461,287 milioane de lei, fiind cu 255% mai mari raportat la cele obținute în 2021. Cheltuielile de exploatare înainte de echilibrare și de activitatea de construcții conform cu IFRIC12 cresc tot cu 15% față de 31 decembrie 2021, nivelul acestora fiind cu 182,383 milioane de lei mai mare. Cheltuielile companiei cu personalul s-au ridicat anul trecut la 26,992 milioane de lei. Cheltuielile financiare au înregistrat o creștere de 158,308 milioane de lei în principal pe seama cheltuielii privind imobilizările financiare cedate (108,667 milioane de lei), a cheltuielilor cu dobânzi (38,398 milioane de lei) și a cheltuielilor cu diferențe de curs valutar (8,962 milioane de lei). Astfel, cheltuielile financiare au fost de 183,446 milioane de lei în 2022, față de 25,138 milioane de lei, practic o creștere cu 630%. Prin Hotărârea CA nr. 39/2021 Transgaz a aprobat reducerea capitalului social Eurotransgaz cu 13,15 milioane de euro, sumă încasată de Transgaz în primul trimestru al anului 2022, și, prin Hotărârea CA nr. 19/2022, Transgaz a aprobat reducerea capitalului social Eurotransgaz cu 8,52 milioane de euro, sumă încasată de Transgaz în trimestrul patru al anului 2022.

Managerii preconizează o activitate stabilă în următoarea perioadă

Managerii din România estimează o relativă stabilitate a activităților din construcții, în comerțul cu amănuntul și în servicii, însă și o creștere accentuată în acest ultim sector, conform anchetei de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică (INS). În industria prelucrătoare, respondenții preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural plus 8%), în timp ce numărul de salariați va rămâne stabil, cu un sold conjunctural de 0%, pe total industrie. De asemenea, în același domeniu, la capitolul prețurilor la produsele industriale se prognozează o creștere, în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 27%). Rezultatele anchetei de conjunctură INS relevă faptul că, pe segmentul construcțiilor se va înregistra o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural plus 3%), în următoarele trei luni ale anului. În același timp, managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariați, cu sold conjunctural de minus 2%, iar în ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural plus 38%)

TikTok interzis în Canada pe toate dispozitivele mobile ale guvernului

Canada a interzis folosirea aplicației chineze de socializare TikTok pe toate dispozitivele mobile guvernului, începând de marți, a relatat luni National Post, citând comunicarea oficială trimisă angajaților guvernului federal, transmite Reuters. Decizia a fost luată de directorul pentru informații al Canadei, pentru a asigura securitatea informațiilor guvernamentale, după ce o analiză internă a arătat că metodele de colectare a datelor ale TikTok pot lăsa utilizatorii vulnerabili la atacuri cibernetice, a scris ziarul. Mișcarea, care vine la câteva zile după ce Comisia Europeană a impus o interdicție similară, subliniază lobby-ul tot mai mare împotriva TikTok din cauza preocupărilor cu privire la apropierea sa de guvernul chinez și deținerea datelor utilizatorilor din întreaga lume. Autoritățile de reglementare a confidențialității federale și provinciale din Canada investighează în comun aplicația, deținută de firma chineză ByteDance Ltd, din cauza preocupărilor legate de colectarea, utilizarea și dezvăluirea de către platformă a informațiilor personale. Nici TikTok, nici Consiliul de Trezorerie al Canadei, care include biroul directorului de informații al țării, nu au avut un comentariu imediat.

Șeful Ericsson: Structura industriei europene este probabil nesustenabilă

Directorul general al companiei de telecomunicații suedeze Ericsson a avertizat luni că structura industriei europene este probabil nesustenabilă, solicitând consolidarea în regiune pentru a stimula competitivitatea, transmite CNBC. Comentariile vin la scurt timp după ce compania, care este unul dintre cei mai mari furnizori de rețele mobile 5G din lume, a anunțat că intenționează să desființeze 8.500 de locuri de muncă, ca parte a măsurilor sale de reducere a costurilor. ”Marea problemă în Europa este că clienții noștri pur și simplu nu își pot permite să construiască rețele și cred că asta va afecta competitivitatea europeană pe termen lung”, a declarat CEO-ul Ericsson, Börje Ekholm, la Mobile World Congress din Barcelona. Întrebat cum poate regiunea să abordeze această problemă, Ekholm a răspuns: ”Știți părerea mea despre asta, cred că Europa trebuie să se consolideze”. Ekholm a spus că în țări precum SUA, China și India, consolidarea a însemnat că acum există doar doi sau trei operatori la nivel național. În Europa, însă, ”este vorba de 200 de operatori, aproape peste patru în aproape fiecare țară. Este o structură industrială care este probabil nesustenabilă și care trebuie abordată”, a spus Ekholm.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.