Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Inflația bate record după record și atinge maximul ultimelor 19 ani

Ziarul de Vrancea
10 mai 2022 660 vizualizări

Inflația se apropie de 14% în luna aprilie u gazele s-au scumpit cu 85% față de aprilie 2021

Rata inflației din România a urcat la 13,8 % în aprilie, conform datelor transmise miercuri de INS. În martie, rata inflației a trecut de pragul de 10%, ajungând la 10,2%. Un nivel așa de ridicat a mai fost atins în anul 2003. Conform datelor anunțate de Institutul Național de Statistică, prețurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. Rata inflației de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%. Rata anuală a inflației în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) față de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 13,54%, în aprilie 2022 față de 2021 și cu 8,46% de la începutul anului. La această categorie, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 41,84% în aprilie față de aprilie 2021 și cu 16,72% față de decembrie 2021. Uleiul s-a scumpit cu 38,19% față de aprilie 2021 și cu 15,54% față de decembrie 2021. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35% în aprilie 2022 față de aprilie 2021 și cu 8,94% față de decembrie 2021. Cel mai mult au crescut prețurile la gaze, cu 85,27% față de aprilie 2021 și cu 22,24% față de decembrie 2021. Energia electrică, gazele și încălzirea central s-a scumpit cu 40,80% față de aprilie 2021 și cu 21,4% față de decembrie 2021. Tot la această categorie, combustibilii s-au scumpit cu 35,69% în aprilie acest an față de aprilie 2021 și cu 18,48% față de decembrie 2021. La Servicii, prețurile au crescut cu 7,11% față de aprilie 2021 și cu 3,63% față de decembrie 2021. La această categorie cel mai mult s-a scumpit transportul aerian, cu 19,38% în aprilie 2022 față de aprilie 2021 și cu 0,8% față de decembrie 2021.

Ce spun oficialii români?

Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a afirmat, ieri, că România nu se află printre țările fruntașe la capitolul inflație, precizând că Executivul a venit deja cu o serie întreagă de măsuri care să sprijine populația fără a afecta inflația. Dan Cărbunaru a afirmat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă afectează statele din Uniunea Europeană.  “Inflația este o preocupare în această perioadă în întreaga lume, inclusiv în Uniunea Europeană. România nu se află printre țările fruntașe la capitol inflație, într-adevăr este ca și alte state membre, inclusiv cele din zona euro, dacă veți urmări statisticile furnizate de Eurostat ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă afectează în măsură diferită, dar destul de mult situația din toate statele membre al UE. Guvernul a venit deja cu o serie întreagă de măsuri care să sprijine populația fără să alimenteze cumva această zonă legată de inflație, o inflație generată de efectele economice ale pandemiei, pe de o parte, apoi de criza energiei și evident de războiul din Ucraina generat de agresiunea militară rusă”, a transmis Cărbunaru. El a precizat că Guvernul ia măsuri pentru a proteja economia și gospodăriile oamenilor de efectele economice.

Ce le folosește ordonanța privind specula?

“scopul este să creeze statului un instrument pentru a interveni în situații excepționale, când sunt disfuncționalități în funcționarea pieței”, susține Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

Președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu a explicat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, că proiectul de ordonanță de urgență privind combaterea acțiunilor speculative, care a fost în primă lectură, are scopul de a crea „statului un instrument pentru a interveni în situații excepționale, de criză, când sunt disfuncționalități în funcționarea pieței”. „Vom finaliza luni consultarea publică. Ce urmărește acest proiect de OUG? Să creeze statului un instrument pentru a intterveni în situația excepționale, de criză, când sunt disfuncționalități în funcționarea pieței. Și în astfel de situații vom putea interveni. De implementarea acestui act normativ se va ocupa Consiliul Concurenței în ceea ce privește relația între companii, iar în ceea ce privește relația între companii și consumator o va implementa ANPC, Protecția Consumatorului. (...) Pentru aplicarea legii va emite Guvernul o hotărâre de Guvern, dacă este nevoie va fi emisă o hotărâre de Guvern”, a afirmat Bogdan Chirițoiu, miercuri la finalul ședinței Executivului. El a mai spus că acest proiect de act normativ va crea posibilitatea recuperării pagubelor și urmărește viteză în această privință. „Nu ne interesează sancțiuni mari, cât posibilitatea de a recupera pagubele. Vrem viteză. Mergem pe lea concurenței neloiale cu aceste amenzi mai scăzute, dar impactul mai mare va rămâne din măsurile acestea complementare”, a completat Chirițoiu. Ordonanță de urgență privind combaterea acțiunilor speculative s-a aflat, miercuri, pe agenda ședinței de Guvern, în primă lectură. Proiectul de ordonanță prevede protejarea consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncționalități evidente ale pieței. Ordonanța prevede și sancțiuni, de la 0,01% - 0,1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării, dar nu mai puțin de 5000 lei. În cazul autorităților și instituțiilor publice amenda va fi stabilită în intervalul de 5000 lei – 50 000 lei, iar pentru persoanele fizice, amendă de la 600 lei la 2.500 lei. Potrivit Guvernului, prezentul proiect de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncționalități evidente ale pieței, în perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și stare de război, stare de asediu și stare de urgență, stare de alertă sau alte situații de criză.

Platforma Adservio atrage o investiție de două milioane de euro

Compania ieșeană care administrează platforma educațională Adservio a obținut o finanțare de două milioane de euro de la fondul de investiții Catalyst România, banii urmând a fi utilizați pentru extinderea firmei, inclusiv la nivel internațional. Platforma Adservio are o experiență de 14 ani pe piața tehnologiilor pentru educație, iar în prezent sprijină peste 1.000 de școli în transformarea digitală a proceselor educaționale și de management, oferind un instrument modern de lucru în ajutorul elevilor și profesorilor. Alin Stanciu, partener Catalyst România, a declarat că, în viitor, orice tehnologie care va fi combinată cu educația tradițională va deveni mai interesantă pentru elevi, întrucât le va permite să asimileze cunoștințele mai ușor. „Rar mi-a fost dat să întâlnesc fondatori mai hotărâți ca Alex (Alexandru Holicov, fondator Adservio – n.r.) și companii EdTech care să fi avut un impact demonstrat în rezolvarea nevoilor profesorilor, elevilor și părinților precum Adservio. Odată cu accesul la internet de mare viteză și tehnologie în zona educațională, majoritatea elevilor sunt acum confortabili cu platforme online de învățare", a declarat Alin Stanciu, partener Catalyst România. Investiția va susține extinderea pe piața locală și internațională, creșterea portofoliului de clienți și parteneri, precum și dezvoltarea unor noi funcționalități. „Această rundă de finanțare ne ajută să facem pasul următor în scalarea business-ului. Îndrăznim să ieșim în afara granițelor. Am creat Adservio într-un moment în care piața mondială de EdTech era la începuturile sale. De atunci, ne-am concentrat să venim în întâmpinarea nevoilor de digitalizare ale școlilor, în contextul local. Am contribuit la lansarea unui program pilot prin care Ministerul Educației recunoaște folosirea exclusivă a catalogului digital – măsură care ne dă speranța în transformarea mai accelerată a digitalizării în școli. Tehnologiile EdTech au luat un mare avânt în contextul pandemiei. La fel a fost și pentru noi: am integrat noi tehnologii și am dezvoltat noi module, împreună cu manageri de școală, profesori, părinți și elevi", a declarat Alexandru Holicov, fondator Adservio. Potrivit lui Holicov, în urmă cu 14 ani catalogul digital Adservio era folosit în câteva școli din Iași, iar înainte de închiderea școlilor pe timpul pandemiei, platforma era utilizată în aproximativ 200 de școli. "Astăzi Adservio este cea mai populară și mai complexă platformă educațională din România (pe lângă platformele gratuite), cu peste 750 000 de elevi, profesori și părinți activi lunar", a mai afirmat Alexandru Holicov.

Lisa Cook, prima femeie de culoare ajunsă la șefia celei mai puternice bănci din lume

Senatul american a confirmat nominalizarea în postul de guvernatoare a Bănci centrale americane (Fed) a economistei Lisa Cook, care devine prima femeie de culoare care ocupă postul, în pofida opoziției republicanilor, relatează AFP. Senatorii au validat cu 51 de voturi candidatura propusă de Joe Biden, iar votul vicepreședintei Kamala Harris a permis obținerea majorității. Nominalizarea lui Cook s-a lovit de o opoziție puternică. Senatorii nu au reușit să organizeze, la sfârșitul lui aprilie, un vot final de confrmare, din cauză că republicanii s-au opus acestei nominalizări. Liderul republicanilor în Senat Mitch McConnell a acuzat-o pe Lisa Cook inclusiv de faptul că a ”promovat teorii ale complotului” pe tema rasismului în poliție. Lisa Cook a fost unul dintre consilieri economici ai Casei Albe în timpul președinței lui Barack Obama, dar ai echipei de tranziție a lui Joe Biden. Potrivit susținătorilor săi, ea urmează să promoveze o nouă perspectivă a puternicei Rezerve federale. O profesoară de economie și relații internaționale la Universitatea statului Michigan, ea și-a conasacrat o mare parte a cercetărilor ”cicatricelor” economice, anterior nemăsurate, ale discriminării asupra capacității de producție a celei mai mari economii a lumii. Ea este absolventă în economie a Universității Oxford, deține un doctorat de la Universitatea California din Berkeley și vorbește cinci limbi, inclusiv franceză și rusă. A lucrat la redresarea Rwandei după genocidul din 1994. ”Convingerile mele au fost modelate de copilăria mea la Milledgeville, în Georgia (în sud-estul Americii). Era Sudul desegregaționist”, declara ea la 3 februarie într-o audiere în Comisia însărcinată cu Băncile în Senat. Mandatul său se încheie în ianuarie 2024, iar nominalizarea intervine în contextul în care Banca centrală luptă împotriva unei inflații puternice, care nu afectează însă creșterea economică și locurile de muncă. ”Dr. Cook înțelege cum îi afectează politica economică pe toți americanii. Ea știe că muncitorii sunt motorul creșterii noastre economice și înțelege că atunci când toată lumea participă la economia noastră, aceasta crește mai repede și mai puternic”, a salutat într-un comunicat senatorul democrat Sherrod Brown.

Cătălin Drulă cere  în regim de urgență scăderea TVA la 5% la energie și carburanți

USR trage un semnal de alarmă, în contextul noilor recorduri negative ale inflației (13,8%) și ale indicelui ROBOR (5,37%) atinse în luna aprilie și solicită Guvernului PSD-PNL-UDMR să aplice, în regim de urgență, scăderea TVA de la 19% la 5% la carburanți și energie, a afirmat președintele interimar al partidului Cătălin Drulă. Toate aceste scumpiri nu fac decât să reflecte lipsa de măsuri a Guvernului și să demonstreze, o dată în plus, incompetența în gestionarea inflației, în contextul în care prețurile au crescut cu peste 30% mai mult decât media europeană. Ce vedem, în schimb, din partea Guvernului PSD-PNL-UDMR este cum se împrumută la dobânzi record, făcând ca fiecare leu să valoreze mai puțin, arată comunicatul de presă al USR. „Avem o inflație record, de aproape 14% și 0 soluții din partea Guvernului PSD-PNL-UDMR. În acest moment, cea mai mare grijă a românilor este creșterea prețurilor și a dobânzilor la credite. În loc să ducă o politică antiinflaționistă, de câteva luni încoace, coaliția sărăciei refuză să aplice soluțiile USR din considerente pur politice și inventează scandaluri false pentru a distrage atenția de la problemele reale. Este cât se poate de clar că PNL, PSD și UDMR nu stăpânesc inflația și că nu au niciun fel de soluții, doar scuze și minciuni. O soluție care s-a aplicat în mai multe țări europene, o soluție care ar fi lăsat banii direct oamenilor, în loc să-i colectăm suplimentar prin această inflație, este scăderea TVA de la 19% la 5%, ce am propus noi încă din toamnă - scăderea de taxe pe energie și carburant. Proiectul a fost depus de USR în Parlament încă din luna octombrie, iar măsura ar fi putut să aibă un efect de calmare a inflației până acum, pentru că prețul la carburant se vede în toată economia. Pe scurt: ar fi redus până acum cheltuielile statului. Ce face actualul guvern? Refuză să aplice măsura”, a declarat președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, conform sursei citate. Actuala coaliție nu are nicio scuză să nu aplice proiectul USR de scădere a TVA, propus încă din toamnă, în condițiile în care cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată la gaze, care s-au scumpit cu 85% față de luna aprilie 2021, adică de aproape două ori mai mult, mai transmite USR.

Ce condiții pune Ungaria ca să voteze sancțiunilor UE asupra petrolului rusesc

Ungaria va vota în favoarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană (UE) asupra petrolului din Rusia doar dacă Bruxelles-ul va găsi soluții la problemele care ar rezulta în urma deciziei, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează CNN. ”Am clarificat Comisiei Europene că putem vota în favoarea acestei propuneri doar dacă Bruxelles-ul oferă o soluție pentru problemele pe care le-ar crea”, a afirmat Szijjarto într-un videoclip postat miercuri pe contul de Facebook. UE a propus interzicerea totală a importurilor de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, precum și eliminarea celei mai importante bănci ruse, Sberbank, din sistemul internațional de plăți SWIFT. ”Ne așteptăm la o soluție nu doar legată de transformarea rafinăriilor noastre, care ar costa sute de milioane de dolari, nu doar legată de creșterea capacității conductei de petrol care străbate Croația până în Ungaria, care ar costa sute de milioane de dolari, dar și în ceea ce privește viitorul economiei ungare”, a mai spus el. Ministrul a reiterat afirmația că propunerea actuală reprezintă ”o bombă atomică” pentru economia Ungariei.

Pfizer cumpără Biohaven Pharmaceutical Holding pentru 11,6 miliarde de dolari

Pfizer va plăti 11,6 miliarde de dolari pentru preluarea Biohaven Pharmaceutical Holding, mizând pe capacitatea sa de a crește livrările celei mai vândute pilule dintr-o nouă clasă de medicamente pentru migrenă, transmite Reuters. Consiliile de administrație ale ambelor companii au aprobat acordul. În urma informației, acțiunile Biohaven au crescut cu 70,4%, la 141,63 dolari, în timp ce titlurile Pfizer au urcat cu 1,4% la 49,31 dolari. Pfizer deține un nivel ridicat de numerar datorită veniturilor obținute din vânzările de vaccinuri și medicamente împotriva Covid-19 și a spus că vrea să cumpere companii sau medicamente care ar putea adăuga vânzări anuale de cel puțin 25 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului. Producătorul de medicamente din New York a spus că medicamentele pentru migrenă ale Biohaven ar genera vânzări anuale de peste 6 miliarde de dolari, la apogeul lor. Atuul principal pe care Pfizer îl câștigă în urma achiziției este medicamentul Nurtec ODT al Biohaven, deja aprobat, care aparține unei clase de tratamente pentru migrene numite inhibitori ai peptidei legate de gena calcitoninei (CGRP). Compania are, de asemenea, în dezvoltare alte șase medicamente pentru migrenă.

Sony a prezentat Xperia 1 IV, un smartphone cu zoom continuu

Cel mai nou smartphone Sony punctează, cel puțin pe hârtie, pe partea de multimedia, impresionând prin noua cameră tele cu zoom continuu. Principalul punct de atracție al noului smartphone Xperia 1 IV este, fără îndoială, sistemul de zoom continuu folosit de camera tele. Acesta facilitează o reglare mult mai fină, fără a intra în zona de mărire digitală, spre limita lungimii focale. Camera tele are o lungime focală cuprinsă între 85mm și 125mm (echivalentul a 3,5 - 5X zoom), iar zoomul continuu se face simțit când lungimea focală se apropie de 125mm. Toate camerele din dotare, inclusiv cea frontală, au acum 12MP. Sistemul foto de pe spate este compus din trei camere. Camera principală are un senzor de 1/1.7”, o lungime focală de 24mm și stabilizare optică. Senzorul camerei ultra-wide măsoară 1/2.5” , iar camera tele are un senzor de 1/3.5”, cu stabilizare optică și focus automat. Smartphone-ul are și declanșator fizic pentru camera foto, care folosește un sistem de declanșare în două faze, pentru focus și fotografiere, similar celui de pe camerele foto dedicate. Filmarea se poate face în format 4K la 120 de cadre pe secundă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.