Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Furnizorii de energie vor fi “călcați” de ANRE și ANPC

Ziarul de Vrancea
13 mar 2021 837 vizualizări

"Toate companiile sunt verificate”, a anunțat ieri Virgil Popescu, ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că atât ANRE cât și ANPC au, în acest moment, controale în desfășurare la furnizorii de energie iar din datele parțiale reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, a scris, duminică, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu. "Până acum, o primă etapă de controale a ANRE s-a soldat deja cu amenzi. ANPC, la rândul ei, efectuează controale, iar din datele parțiale pe care le am reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, există clauze contractuale care pun consumatorul casnic pe poziții de inferioritate în fața furnizorului. ANPC este atentă și va continua controalele pentru ca toți furnizorii de energie să știe că că aceste practici defavorabile consumatorilor nu pot continua și nu vor fi tolerate", a precizat ministrul. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în ianuarie un Ordin conform căruia clienții casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor lor și vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. "Toate companiile sunt verificate iar spre deosebire de ANRE, care verifică furnizorii de ultimă instanță, Autoritatea pentru protecția consumatorilor (ANPC) efectuează un control la nivel național, în fiecare județ. Având structuri teritoriale ia fiecare județ, în funcție de cine este distribuitor, cine este furnizor, face verificările respective astfel încât nu scapă absolut niciun furnizor dintr-o anumit zonă a țării să nu fie verificat și să nu vadă că totuși cineva se uită și are grijă de consumatori" a declarat ulterior Virgil Popescu la Digi 24. De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică a fost complet liberalizată, iar prețurile nu mai sunt reglementate de către ANRE. 

Ritm mediu anual de creștere economică va fi în următorii trei ani de 4,7%

u cel mai dinamic sector, conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, va fi cel al construcțiilor

Ritmul mediu anual de creștere economică estimat pentru perioada 2021 - 2024 este de 4,7%, cu un vârf în anul 2023 de 5%, iar pe partea ofertei cel mai dinamic sector va fi cel al construcțiilor, potrivit Prognozei în profil teritorial, varianta de iarnă, publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). "La nivel național, pentru perioada 2021-2024, ritmul mediu anual de creștere economică estimat este la 4,7% cu un vârf în anul 2023 de 5%, an în care este de așteptat a se realiza o absorbție mai consistentă a fondurilor europene. Pe partea ofertei, sectorul cel mai dinamic va fi cel al construcțiilor pentru care se prevede un ritm mediu anual al valorii adăugate brute de 8,1%, în concordanță cu creșterea estimată pentru investiții", arată documentul citat. Pentru sectorul terțiar se estimează un avans mediu anual de 4,2%, accentul fiind pus pe dezvoltarea serviciilor moderne (IT, servicii pentru întreprindere etc.). Pentru sectorul industrial, ritmul mediu anual de creștere este estimat la 4,8%, prin dezvoltarea cu precădere a ramurilor cu aport sporit de valoare adăugată brută. CNSP precizează că scenariul actual se bazează pe o absorbție prudentă a fondurilor UE pe cele două axe, cadrul financiar aferent perioadei de programare 2014-2020 și Fondul de Redresare și Reziliență, în concordanță cu tendința anilor precedenți. "O modificare a gradului de absorbție poate induce schimbări în ambele sensuri în ceea ce privește formarea brută de capital fix și adiacent asupra pieței muncii. Modelul economic pe care se bazează estimările actuale face tranziția de la o evoluție economică axată pe stimularea cererii de consum, la o creștere determinată de majorarea investițiilor și a ofertei agregate, ceea ce presupune accelerarea în dinamică a formării brute de capital fix și un ritm al consumului inferior creșterii economice", explică documentul. Pe regiuni, cele mai bune evoluții economice ar urma să fie consemnate în Sud - Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia, pentru care se estimează un avans al PIB de peste 5%. Pentru regiunea Sud-Est creșterea reală a PIB se bazează, în principal, pe industrie și construcții. Rata șomajului la sfârșitul anului va ajunge la 3,9% în 2023 față de 4,2% în anul 2019. Comisia de Prognoză indentifică, însă, și riscuri care ar putea afecta estimările, printre acestea fiind prelungirea pandemiei de COVID-19 peste perioada anticipată inițial și încetinirea redresării cererii mondiale. Totodată, la perspective favorabile sunt trecute o producție agricolă pe sectorul vegetal semnificativ mai mare decât cea avută în vedere la nivel național în cazul în care condițiile climatice sunt mai favorabile și o creștere peste așteptări a capacităților de producție a vaccinului COVID-19 și grăbirea ritmului de vaccinare. Pentru regiunea Sud Muntenia, evoluția pozitivă se bazează pe toate sectoarele de activitate, în special pe domeniile construcții și servicii.

Prețul testelor de anticorpi Covid variază între 94,5 lei și 200 de lei de

Prețurile testelor pentru persoanele care s-au vaccinat pentru Covid-19 și vor să afle care este titrul de anticorpi pe care l-au dobândit în urma imunizării variază între 94,5 lei și 200 de lei de la o clinică la alta, potrivit unei analize realizate de AGERPRES. AGERPRES a comparat ofertele a zece dintre cele mai importante centre medicale private cu acoperire națională, pe baza informațiilor publicate pe site-uri și oferite de operatori la call-center. Astfel, cel mai mic preț este la clinicile Sante, respectiv 105 lei, cu posibilitatea unei reduceri până la 94,5 lei dacă plata este efectuată online sau dacă pacientul are ori dorește un card de fidelitate. La Lotus Med, prețul unui test de anticorpi este 95 de lei. La MedLife, acesta costă 120 de lei, la MedSana - 130 de lei, Medicover - 135 de lei, Gral Medical - 140 de lei, Sanador - 150 de lei, Regina Maria - 200 de lei. La Synevo și Ok Medical se pot efectua doar două teste de anticorpi la pachet (IgG și IgM), prețul pachetului fiind de 145 de lei la Synevo și 240 de lei la Ok Medical. Nu este nevoie de o programare prealabilă pentru aceste analize, cu excepția clinicilor Regina Maria și Medicover (la acestea din urmă este nevoie de programare pentru recoltarea până în ora 10:00). Se observă, astfel, că prețurile diferă foarte mult de la o clinică la alta, chiar de la simplu la dublu. Aceeași diferență mare a fost observată de Consiliul Concurenței și în cazul testelor Real Time PCR, instituția de concurență anunțând că monitorizează cu atenție această piață. Oamenii ar trebui să fie foarte atenți la aceste teste, să compare mai multe prețuri și să aleagă oferta cea mai ieftină, întrucât există diferențe foarte mari de prețuri pe această piață, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, la finalul anului trecut. "Dacă în sectorul alimentar am văzut că lucrurile au continuat să meargă ok, chiar fiind sub șoc, pe zona de produse medicale piețele nu au funcționat. Am văzut fenomenele speculative din perioada de început a pandemiei, când prețurile au crescut la măști, la dezinfectanți, vedem acum pe zona testelor de tip PCR, vedem diferențe foarte mari de prețuri, deci e clar că nu este o piață stabilizată și nu rezistă la șocuri. Vom fi și mai atenți decât am fost până acum", a spus Chirițoiu, într-o conferință online.

Bursa de la București a câștigat 2,77 miliarde de lei din capitalizare

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat, în această săptămână, 2,77 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,6%, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a înregistrat o creștere cu 90,47%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 174,019 miliarde de lei, în perioada 8 - 12 martie, de la 171,239 miliarde de lei consemnate săptămâna precedentă. În această săptămână, tranzacțiile cu acțiuni au generat un rulaj de 255,036 milioane de lei, față de 133,895 milioane de lei, în perioada 1 - 5 martie. Cea mai bună zi de tranzacționare la BVB a fost marți, 9 martie, când s-au consemnat 58,121 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, joi, 11 martie, cu o valoare a tranzacțiilor de 44,101 milioane de lei. Acțiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la București, generând tranzacții de 60,276 milioane de lei, dar și o creștere de preț cu 2,39%. În top 3 se mai află Teraplast, cu schimburi de 39,220 milioane lei și o creștere de 22,68% în ceea ce privește prețul acțiunilor, urmată de titlurile OMV Petrom, cu tranzacții de 25,630 milioane de lei (2,01%). Cele mai importante creșteri ale cotațiilor au fost înregistrate de acțiunile SSIF BRK Financial Group (plus 50,80%), Romcab (plus 42,98%) și Teraplast (plus 22,68%). La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acțiunile COS Târgoviște, care au înregistrat un declin de 12,28%, urmate de cele ale Sinteza (-11,20%) și ale Prebet (-8,22%). 

Doi români stabiliți în SUA vor să revoluționeze industria aparatelor de aer condiționat

Doi români stabiliți în SUA au lansat startup-ul Transaera, care își propune să revoluționeze industria aparatelor de aer condiționat. Materialul care stă la baza noii tehnologii și reduce semnificativ consumul de energie electrică a fost creat într-un laborator al universității MIT de unul dintre cofondatorii companiei, Mircea Dincă, implicat și în construcția unui concept car Lamborghini, relatează Profit.ro. “Acest material poate să stocheze foarte bine apa, vaporii de apă, și asta crește mult eficiența unui aparat de aer condiționat, care, atunci când funcționează, trebuie să lupte și cu umiditatea, nu doar cu căldura. Ce facem noi este să folosim aceste materiale ca să absoarbă umiditatea, astfel încât aparatul să nu trebuiască să consume energie și ca să condenseze apa”, declară Mircea Dincă pentru Profit.ro. Mai departe, căldura generată de aparat, în loc să fie irosită, este folosită pentru uscarea materialului pentru următorul ciclu de răcire.  Profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), cu specializările Chimie și Energie, Dincă are din 2010 propriul laborator în cadrul universității, conducând un grup de cercetare axat pe dezvoltarea de noi materiale, organice și anorganice, cu aplicații printre altele în stocarea și consumul de electricitate, industria gazelor naturale și biotehnologie.

Un acționar al Tesla l-a dat în judecată pe Elon Musk

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a fost dat în judecată de un acționar care îl acuză că a încălcat acordul convenit în 2018 cu Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) prin modul în care utilizează Twitter, transmite Reuters. Potrivit unei plângeri prezentate într-un tribunal din Delaware, care este îndreptată și împotriva consiliului de administrație al producătorului de mașini electrice, tweeturile ”necontrolate” ale lui Musk și eșecul directorilor Tesla de a se asigura că acesta respectă acordul cu SEC au expus acționarii la pierderi de ordinul miliardlor de dolari. Plângerea evidențiază mai multe postări ale lui Musk pe platforma de socializare Twitter, inclusiv evaluarea sa din 1 mai 2020 că prețul acțiunilor Tesla este ”prea mare”, ceea ce a determinat o scădere de peste 13 miliarde de dolari a valorii de piață a Tesla. Reclamantul, Chase Gharrity, a declarat că acțiunile lui Musk și inacțiunea directorilor au cauzat ”un prejudiciu financiar substanțial” și că aceștia ar trebui să plătească daune Tesla, pentru încălcarea obligațiilor lor fiduciare.

HBO Max va avea din vară o versiune cu reclame

HBO Max va avea disponibilă din luna iunie o versiune cu reclame. Aceasta nu va fi gratuită, ci doar mai ieftină decât versiunea principală. Iunie va fi o lună importantă pentru HBO Max, serviciul de streaming al celor de la AT&T având deja două evenimente planificate. Alături de extinderea în 39 de țări din America Latină și Caraibe, tot în luna iunie va debuta și versiunea cu reclame a acestui serviciu. Versiunea cu reclame nu va fi gratuită, ci mai ieftină decât cea standard, care costă 15 dolari pe lună în Statele Unite. Nu a fost anunțat prețul versiunii cu reclame. În principiu, cele două versiuni vor oferi utilizatorilor același conținut, însă va exista și cel puțin o diferență în favoarea versiunii principale: filmele pe care Warner Bros. le va lansa online în ziua în care acestea intră în cinematografe vor ajunge mai târziu în cadrul versiunii cu reclame. Pe baza planului actual de extindere, AT&T a revizuit targetul de abonați pentru HBO Max. Până la finele lui 2025, compania americană se așteaptă să atragă între 120 și 150 de milioane de utilizatori. Estimarea inițială țintea între 75 și 90 de milioane de abonați.

Netflix verifică utilizatorii care folosesc același cont

O nouă măsură pe care Netflix o numește deocamdată de securitate ar putea descuraja partajarea conturilor între mai mulți utilizatori care nu locuiesc sub același acoperiș. În ultimele zile, utilizatorii Netflix care împart același cont au fost puși să-și verifice identitatea, trebuind să introducă un cod trimis de serviciul american pe telefonul persoanei pe numele căreia a fost creat contul. Netflix spune că este vorba de o măsura de securitate, menită să împiedice persoanele neautorizate să acceseze un cont care nu este al lor. Explicația ține, însă, doar până la un punct: dacă ar fi vrut să crească securitatea, Netflix ar fi putut să implementeze autentificarea 2FA pentru toate conturile. Măsura pare, mai degrabă, un prim pas în direcția descurajării partajării conturilor. Nu este o piedică adevărată în acest sens, deoarece posesorul telefonului pe care sunt trimise codurile de verificare la poate trimite celor cărora le sunt cerute de Netflix. Este, însă, un indiciu puternic al faptului că Netflix este dispus să ia măsuri în acest sens. Partajarea conturilor a ajutat Netflix să-și crească puternic popularitatea dincolo de numărul oficial al abonaților, însă, după un punct, compania americană va dori să monetizeze această popularitate și va deveni mult mai restrictivă în această privință, sperând că cei care nu mai pot partaja același cont vor plăti pentru propriul cont.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.