Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: FMI a revizuit în urcare prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%

Ziarul de Vrancea
24 sep 2023 329 vizualizări

Așa s-a lăudat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor u prognoza inițială era de creștere era de 2,2%

Fondul Monetar Internațional a revizuit pozitiv prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%, a anunțat luni Ministerul Finanțelor, într-un comunicat transmis AGERPRES. În luna iunie a acestui an, șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, anunța, într-o conferință de presă, că instituția financiară internațională și-a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României la aproximativ 3,5% - 4,5% pentru 2022 și 2023. "Am pornit de la o prognoză de 2,2% în primăvară când raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectivă rezervată asupra creșterii economice, pe fondul contextului internațional și al apropierii de conflictul armat de la granița noastră. Și iată, astăzi, suntem la 4,8% prognoză, iar cele peste două puncte procentuale rectificare pozitivă a prognozei de creștere economică reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene. Semnalele bune din partea partenerilor externi sunt validări ale deciziilor de politică fiscal-bugetară și financiară pe care le luăm de la preluarea mandatului. Traversăm o perioadă de criză și incertitudine, suntem stat membru, ne aliniem Europei, ne raportăm la regiune și urmărim evoluțiile externe, dar asigurarea stabilității economice se face de aici, de la București și vom continua să facem acest lucru. Reformele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt în termenele stabilite și vor contribui semnificativ la misiunea pe care o avem, la fel și măsurile de sustenabilitate fiscală, alături de managementul investițiilor publice și consolidarea bugetară", a precizat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, potrivit comunicatului citat. O echipă a Fondului Monetar Internațional, condusă de șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la București, în perioada 30 mai - 10 iunie 2022, pentru analiza anuală a economiei românești, cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV.

Românii cumpără tot mai des îmbrăcăminte second-hand de lux

u ei optează pentru branduri precum Versace, Moncler, Gucci, Balenciaga, Prada u cel mai scump articol vestimentar scos la vânzare pe OLX, un costum de gală masculin, de 10.000 de euro

Românii optează tot mai des pentru articole de îmbrăcăminte de tip vintage, second hand, inclusiv în ceea ce privește brandurile de lux, precum Versace, Moncler, Gucci, Balenciaga, Prada. Cel mai scump articol vestimentar de lux raportat în acest moment ca fiind anunț activ pe OLX este listat la prețul de 10.000 de euro, un costum de gală masculin, anunță platforma online. ”În contextul actual al scumpirilor, românii sunt din ce în ce mai conștienți de impactul alegerilor lor și optează tot mai des pentru articole de îmbrăcăminte de tip vintage, second hand, inclusiv în ceea ce privește brandurile de lux, precum Versace, Moncler, Gucci, Balenciaga, Prada. Cel mai scump articol vestimentar de lux raportat în acest moment ca fiind anunț activ pe OLX este listat la prețul de 10.000 de euro, un costum de gală masculin, iar 6.000 de euro este prețul listat pentru o capă din blană, leopard natural, pentru femei. OLX permite tuturor utilizatorilor să cumpere și să vândă produse second-hand, încurajând, astfel, alegerile sustenabile și răspunzând în mod direct provocărilor globale cu care se confruntă planeta. Atunci când produsul este revândut pe OLX, i se prelungește durata medie de viață a acestuia, prin simpla menținere în uz”, anunță compania. Conform datelor disponibile, comerțul de produse pe OLX a permis reducerea emisiilor de carbon cu 1,7 milioane de tone și, în același timp, economisirea a 18 milioane de metri cubi de apă și a 209.000 de tone de materiale. Pe lângă acest aspect, factorul financiar contribuie la modul în care românii fac cumpărături second-hand. Achiziționarea de articole vestimentare de tip second-hand este o metodă de economisire, în contextul creșterii inflației, potrivit platformei. „Oricât de mult ne place tuturor să mergem la cumpărături, trebuie să luăm în considerare cantitatea de resurse pe care fast-fashionul le consumă în fiecare zi. Suntem bucuroși că pe cea mai mare platformă de vânzare și cumpărare din România, OLX, avem zilnic aproximativ peste 400 de mii de anunțuri în categoria Modă și Frumusețe. Din datele pe care le avem, utilizatorii OLX caută în platformă și piese de designer, piese de colecție care trec testul timpului. În special reprezentanții Generației Z înțeleg importanța modei sustenabile”, declară Andreea Stoican-Popescu, PR & Campaign manager OLX.  Cea mai mare platformă de anunțuri la nivel național, OLX raportează aproximativ 600.000 de listări de haine, din care 145.000 de anunțuri zilnice în categoria „haine de damă” și 90.000 în categoria „haine pentru bărbați”. În TOP 5 produse de lux second-hand pentru bărbați intră un costul de gală Champions League, o haină de piele Prada, o geacă Christophe Terzian Fringed, un costum Armani și un costum Tom Ford În TOP 5 produse de lux second-hand pentru femei intră o haină de blană de leopard naturală, o rochie de mireasă (vândută), o rochie Versace, un palton de nurcă (vândut).

Intel va construi în regiunea Veneto o fabrică de cipuri de 4,5 miliarde dolari

Guvernul italian demisionar condus de Mario Draghi și Intel au ales orașul Vigasio, situat în regiunea Veneto, din nord-estul Italiei, pentru construirea unei fabrici de cipuri de miliarde de dolari, au declarat două persoane apropiate situației, citate de Reuters. Investiția Intel în Italia face parte dintr-un plan mai amplu anunțat de producătorul american de semiconductori în martie trecut, de a investi până la 80 de miliarde de euro (77,5 miliarde de dolari) în următorul deceniu în dezvoltarea capacității de producție în Europa. Cu o investiție inițială în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, estimată să crească în timp, Intel a spus că fabrica italiană va crea 1.500 de locuri de muncă plus alte 3.500 de locuri de muncă între furnizori și parteneri, operațiunile urmând să înceapă între 2025 și 2027. Unitatea de producție italiană a Intel va fi o fabrică avansată de ambalare și asamblare a semiconductorilor, care va folosi noi tehnologii. Cerând să nu fie numite din cauza sensibilității problemei, sursele au spus că părțile au detaliat la începutul lunii septembrie un acord cuprinzător, dar că nu va fi făcut niciun anunț public înainte de rezultatul alegerilor generale de duminică. Un purtător de cuvânt al Intel nu a comentat, deoarece negocierile sunt în desfășurare și confidențiale. De asemenea, biroul premierului Draghi a refuzat să comenteze. Situat lângă Verona, pe autostrada și calea ferată strategică Brenner, Vigasio este opțiunea preferată dintr-o listă scurtă de două sedii, care includ și unul în regiunea de nord-vest Piemont. Printre alte motive, Vigasio este bine conectat cu Germania și în special cu orașul Magdeburg, unde Intel va construi două fabrici, a adăugat una dintre surse. Intel și guvernul au luat în considerare inițial și sedii din regiunile Lombardia, Apulia și Sicilia. Asistenții apropiați ai lui Draghi urmăresc să intre în negocieri confidențiale cu succesorii lor probabili, pentru a evita orice risc ca acordul să fie contestat de noul guvern al Italiei, au spus sursele, adăugând că alegerea sediului este extrem de sensibilă din punct de vedere politic.

Afacerile cu lemn din pădurile României au ajuns la 9,86 miliarde euro

Contribuția totală a sectorului silvic și a industriilor bazate pe lemn a ajuns la 9,86 miliarde euro anual, luând în considerare atât impactul direct, care a crescut constant în ultimii cinci ani, cât și efectele indirecte și induse, iar potențialul de creștere este ridicat, reiese dintr-un raport realizat de PwC România, la cererea Asociației Industriei Lemnului - Prolemn. Raportul vizează "Impactul socio-economic și climatic al sectorului silvic și al industriilor bazate pe lemn din România". Totodată, acest sector și industriile sale conexe contribuie la bugetul național cu 3,2 miliarde euro, sub formă de venituri fiscale și contribuții de asigurări sociale de sănătate, și susțin peste 330.000 de locuri de muncă direct, indirect și indus. "Contribuția directă a silviculturii și a industriilor bazate pe lemn a fost, în 2020, de 1,6% la PIB, în timp ce impactul total al activităților economice, care include și efectele indirecte și induse, este mult mai mare, ajungând la 4,5% din PIB. Dacă avem în vedere că gradul de împădurire este de 29% din suprafață, sub media UE de 38%, și că există circa 2 milioane hectare de suprafață neutilizată, care nu are nici folosință agricolă, nici pentru păduri, precum și faptul că alte state din Uniunea Europeană înregistrează o contribuție directă la PIB de circa trei ori mai mare ca România, înseamnă că țara noastră are o resursă importantă pentru împădurire și un potențial de creștere în particular pentru industriile bazate pe lemn", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România. Conform statisticilor europene, România recoltează un volum comercial de 33% din creșterea totală anuală a pădurii, în timp ce media europeană se situează în jur de 63%, iar primele trei țări recoltează peste sau aproape de 100%, atrage atenția PwC România. Producția totală de masă lemnoasă, de doar 2,3 metri cubi lemn rotund brut comercial la hectar, este printre cele mai mici din Europa, țări cu condiții similare României având un indice de recoltă mult mai ridicat (Polonia 4,6 mc/an/ha, Austria 4,9 mc/an/ha, Germania 6,8 mc/an/ha). Aproximativ o treime din lemnul brut recoltat este utilizat drept combustibil pentru încălzire, ceea ce situează România printre țările cu un consum mare de lemn de foc pentru încălzire, fiind devansată doar de Franța dintre țările cu o producție mai mare ca România.

Încasările ANAF ar urma să depășească 375 miliarde de lei până la finalul anului

Agenția Națională de Administrare Fiscală a obținut încasări de 246,2 miliarde de lei în primele opt luni din 2022, iar până la finalul anului suma ar urma să ajungă la aproximativ 375,9 miliarde de lei, a anunțat, duminică, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuș. "Practic, în opt luni de zile am reușit să aducem la bugetul de stat 246,2 miliarde de lei, iar ca urmare a ultimei rectificări bugetare, până la finalul anului total încasări pe care trebuie să le realizeze ANAF se cifrează undeva în jur de 375,9 miliarde de lei. Dacă ne comparăm cu veniturile realizate anul trecut, în primele opt luni din acest an avem o creștere de 22,4% ca indice nominal și de de 12,5% ca indice real. Trebuie să ținem cont de inflație, de creșterea economică, de tot ce se întâmplă în economie la un moment dat", a declarat șeful ANAF, la Digi 24. Acesta a adăugat că în primele opt luni din 2022 angajații ANAF au efectuat peste 23.000 de controale la agenții economici. "Sumele suplimentare atrase ca urmare a acestor controale se apropie de două miliarde de lei, pe partea de inspecție, iar Antifrauda a ajuns la aproape un miliard de lei, sume sustrase declarării și achitării", a adăugat președintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuș.

Dolarul american își menține aprecierea în fața euro

Dolarul american este mai scump decât moneda europeană, în condițiile în care cursul afișat luni de banca centrală a indicat 5,1135 lei pentru un dolar, față de 4,9427 lei pentru un euro. Moneda națională s-a apreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9427 lei, în scădere cu 0,10 bani (0,02%) față de cotația precedentă, de 4,9437 lei. Leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 5,1135 lei, în urcare cu 4,56 bani (0,90%), comparativ cu vineri, când s-a situat la 5,0679 lei. Moneda națională s-a depreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,1775 lei, în creștere cu 2,06 bani (0,4%), față de 5,1569 lei, cotația anterioară. Pe de altă parte, gramul de aur s-a scumpit, luni, până la valoarea de 270,2027 lei, de la 269,8092 lei, în ședința precedentă.

Daimler Truck a început producția de camioane în China

Daimler Truck a început să producă camioane marca Mercedes-Benz în China, primele vehicule ieșind de pe liniile de producție ale fabricii sale mixte deținută împreună cu compania Foton Motor, din Beijing, la sfârșitul săptămânii trecute, transmite Reuters. China este cea mai mare piață din lume pentru camioane grele, cu aproximativ 1,5 milioane de vehicule vândute în 2021, mai multe decât în ​​SUA, Japonia și Europa la un loc, potrivit datelor asociației auto VDA din Germania. Piața chineză este dominată în mare măsură de companii locale, care includ Jiefang, parte a grupului FAW, Dongfeng Motor și Sinotruk, care oferă produse mai competitive la preț. Daimler Truck a produs până acum în China doar marca joint-venture-ului său, Auman, în timp ce vindea camioane Mercedes-Benz importate din Germania la un preț mai mare. Un reprezentant al companiei a refuzat să dezvăluie obiectivele de producție.

Apple ar trebui să lanseze anul viitor iPhone-uri cu un nou design și cu USB-C

iPhone 15 ar urma să aducă mai multe schimbări fundamentale, incluzând aici un nou design, renunțarea în sfârșit la portul Lightning și o schimbare de brand pentru modelul de top. După trei ani în care a folosit același design, Apple este așteptată ca în 2023 să dea smartphone-urilor sale un nou design. Asta dacă un cumva compania decide să lungească ciclul și să țină câte patru ani același design. Dincolo de design, Bloomberg crede că, în sfârșit, anul viitor Apple va renunța la portul Lightning pe care îl va înlocui cu USB-C, scutindu-și utilizatorii de un cablu în plus și de o tehnologie depășită. Nu doar că USB-C este superior, însă, Apple va fi forțată de reglementările prin care Uniunea Europeană va obliga toți producătorii de dispozitive mobile să folosească acest standard din 2024. Singurul motiv pentru care Apple continuă să folosească Lightning până în ultimul moment posibil ține de veniturile pe care acesta le aduce din vânzarea de încărcătoare, venituri care ar putea fi afectate de trecerea la USB-C. Tot anul viitor se pare că Apple va renunța la brandul Pro Max, pe care-l va înlocui cu Ultra. Acesta va fi folosit pentru modelul de top al seriei. Această schimbare va fi, în fapt, o aliniere a brandurilor Apple, care are, de anul acesta, un smartwatch cu brandul Ultra.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.