Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Exporturile au prins viteză, dar sunt încă mult în urma importurilor

Ziarul de Vrancea
9 apr 2023 523 vizualizări

În primele două luni ale anului, exporturile României au crescut în primele două luni cu 9%, la 15,034 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 5,4%, la 19,419 miliarde euro u deficitul balanței comerciale, mai mic decât în perioada similară a anului trecut

Exporturile României au crescut în primele două luni cu 9%, la 15,034 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 5,4%, la 19,419 miliarde euro, comparativ cu 2022. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost de 4,384 miliarde euro, mai mic cu 232 milioane euro (-5%) decât cel înregistrat în primele două luni din 2022, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). ”În luna februarie 2023, exporturile FOB au însumat 7,873 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 9,923 miliarde euro, rezultând un deficit de 2,049 miliarde euro. Față de luna februarie 2022, exporturile din luna februarie 2023 au crescut cu 11,8%, iar importurile au crescut cu 4,2%. În perioada 1.I-28.II 2023, exporturile FOB au însumat 15,034 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 19,419 miliarde euro. În perioada 1.I-28.II 2023, exporturile au crescut cu 9%, iar importurile au crescut cu 5,4%, comparativ cu perioada 1.I-28.II 2022. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-28.II 2023 a fost de 4,384 miliarde euro, mai mic cu 232 milioane euro (-5%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-28.II 2022”, arată datele INS. În perioada 1.I-28.II 2023, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (44,2% la export și 35,7% la import) și alte produse manufacturate (30% la export și 28,3% la import). Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-28.II 2023 a fost de 11,109 miliarde euro la expedieri și de 14,224 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,9% din total exporturi și 73,2% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-28.II 2023 a fost de 3,925 miliarde euro la exporturi și de 5,194 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,1% din total exporturi și 26,8% din total importuri.

Majoritatea companiilor au înfrunta în ultimii doi cel puțin o “furtună” de amploare

u așa arată studiul Crisis and Resilience Survey 2023

Majoritatea companiilor (91%) s-au confruntat în ultimii doi ani cu cel puțin un eveniment, altul decat pandemia, care le-a perturbat activitatea, arată un sondaj PwC. ”Cel mai recent sondaj global PwC Global Crisis and Resilience Survey 2023 arată că marea majoritate a companiilor (91%) s-au confruntat în ultimii doi ani cu cel puțin un eveniment, altul decat pandemia, care le-a perturbat activitatea. Procentul este în creștere față de cel rezultat din studiul similar efectuat de PwC în 2019, când 69% dintre companii au avut de-a face cu un eveniment perturbator în ultimii 5 ani. Peste trei sferturi dintre respondenți (76%) au declarat că cel mai grav eveniment perturbator a avut un impact mediu sau mare asupra operațiunilor”, arată compania. Multe organizații sunt încrezătoare că pot depăși un astfel de eveniment în viitor, în special dacă este unul similar cu ce au experimentat, însă doar o treime au planuri și programe pentru a-l gestiona. ”În această eră a crizelor, liderii de afaceri trebuie să anticipeze și să se pregătească pentru evenimente perturbatoare. Deși recunosc importanța unei abordări strategice a rezilienței, mulți nu au o strategie în acest sens. Mai mult, din studiul nostru reiese că unele companii nu planifică niciun fel de investiții în domenii fundamentale precum monitorizarea amenințărilor, reziliența lanțului de aprovizionare sau recuperarea în caz de dezastru. Lipsa de investiții nu reprezintă doar o amenințare potențială, ci pun aceste organizații în dezavantaj față de competitori. Programele de reziliență ajută organizațiile să reacționeze și să acționeze rapid în cazul unor evenimente perturbatoare”, a declarat Ana Sebov, director și lider forensic, PwC România. Referitor la investiții, majoritatea respondenților intenționează să investească în următorii doi ani în reziliența cibernetică (87%), reflectând îngrijorarea cu privire la creșterea ransomware și a altor atacuri cibernetice, urmată îndeaproape de gestionarea crizelor (86%) și a situațiilor de urgență (85%). Aproape 60% dintre liderii de afaceri înțeleg necesitatea de a susține strategiile de reziliență cu tehnologii care să le permită să extragă informații utile din întreaga companie. Printre principalele motivații pentru a investi în reziliență se numără strategia, reglementările și teama. Sectoarele care au cele mai integrate programe de reziliență, potrivit respondenților, sunt tehnologie, media și telecom (28%), sănătate (24%), energie, utilități și resurse (24%), servicii financiare (22%) și servicii publice (19%).

Elit, din grupul Smithfield,  are verde să preia compania Goodies Meat Production

Consiliul Concurenței a anunțat luni că a autorizat tranzacția prin care Elit, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România, parte a grupului Smithfield, intenționează să preia compania Goodies Meat Production. ”Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Elit intenționează să preia compania Goodies Meat Production”, anunță autoritatea de concurență. Elit SRL din județul Alba face parte din grupul Smithfield, afiliat al WH Group. Grupul Smithfield desfășoară o gamă variată de activități în România, printre care creșterea suinelor, producția și comercializarea de carne proaspătă, carne semiprocesată și carne procesată, precum mezeluri. Goodies Meat Production SRL, din județul Prahova, produce și comercializează mezeluri. ”În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că operațiunea nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața romȃnească sau pe o parte a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal”, precizează autoritatea de concurență. Decizia va fi publicată pe site-ul autorității naționale de concurență, după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial.

Indicele prețurilor mondiale pentru alimente a scăzut pentru a 12-a lună consecutivă

Indicele prețurilor mondiale al agenției Națiunilor Unite pentru alimente a scăzut în martie pentru a 12-a lună consecutivă, iar acum este în scădere cu 20,5% față de un nivel record înregistrat în urmă cu un an, după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Reuters. Indicele de prețuri al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 126,9 puncte luna trecută, față de 129,7 pentru februarie. Acesta este cel mai redus nivel al indicelui atins din iulie 2021. Citirea din februarie a fost dată inițial ca 129.8. O combinație de aprovizionare ample, cerere redusă de import și extinderea unui acord care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene prin Marea Neagră a contribuit la scădere, a spus FAO. Agenția cu sediul la Roma a declarat că scăderea indicelui a reflectat prețurile mai reduse ale cerealelor, uleiurilor vegetale și produselor lactate, care au compensat creșterile prețurilor zahărului și cărnii. ”Deși prețurile au scăzut la nivel global, acestea sunt încă foarte mari și continuă să crească pe piețele interne, punând probleme suplimentare pentru securitatea alimentară”, a declarat Maximo Torero, economistul șef al FAO, într-un comunicat de vineri. ”Acest lucru este valabil mai ales în țările în curs de dezvoltare importatoare nete de alimente, situația fiind agravată de deprecierea monedelor lor față de dolarul american sau euro și de o povară crescândă a datoriei”, a adăugat el. Indicele FAO al prețurilor cerealelor a scăzut cu 5,6% față de lună în martie, grâul înregistrând o scădere de 7,1%, porumbul cu 4,6% și orezul cu 3,2%. Uleiurile vegetale au scăzut cu 3,0%, fiind cu aproximativ 47,7% sub nivelul atins de indice în martie 2022, în timp ce indicele lactatelor a scăzut cu 0,8%. În schimb, zahărul a crescut cu 1,5%, până la cel mai ridicat nivel din octombrie 2016, lovit de îngrijorările legate de perspectivele de producție în scădere în India, Thailanda și China. Indicele prețului cărnii a crescut cu 0,8%. Într-un raport separat privind oferta și cererea de cereale, FAO și-a ridicat prognoza pentru producția mondială de grâu în 2023, acum prognozată la 786 de milioane de tone, cu 1,3% sub nivelul din 2022, dar totuși al doilea cel mai mare rezultat înregistrat vreodată. FAO și-a crescut, de asemenea, prognoza pentru producția mondială de cereale în 2022, la 2,777 miliarde de tone, cu doar 1,2% în scădere față de anul precedent.

Gigantul Walmart va automatiza majoritatea magazinelor sale în următorii trei ani

Walmart se așteaptă ca aproximativ 65% din magazinele sale să fie deservite prin automatizare până la sfârșitul anului fiscal 2026, la doar câteva zile după ce a dezvăluit planurile de a concedia peste 2.000 de persoane la unitățile care onorează comenzi online, transmite Reuters. Anunțul, făcut săptămâna trecută, la reuniunea anuală a investitorilor din Tampa, Florida, a gigantului american de retail, vine pe măsură ce Walmart își folosește din ce în ce mai mult magazinele uriașe pentru a gestiona livrările de comenzi online și investește masiv în automatizare pentru a accelera procesarea comenzilor la unitățile sale de onorare a comerțului electronic. Nu este clar dacă această mișcare va duce la mai multe concedieri la cel mai mare angajator privat al Statelor Unite, cu aproximativ 1,7 milioane de muncitori din SUA și alți 60.000 în străinătate. Compania a spus că măsurile vor reduce nevoia de roluri mai puțin plătite. ”Pe măsură ce schimbările sunt implementate în întreaga afacere, unul dintre rezultate este că va fi ne voie de roluri care necesită mai puțină forță de muncă fizică, dar care au o rată de remunerare mai mare”, a spus retailerul din Bentonville, Arkansas. De-a lungul timpului, compania anticipează o creștere a producției pe persoană, datorită automatizării, menținând sau chiar sporind numărul de asociați pe măsură ce se creează noi roluri, a adăugat acesta. Aproximativ 55% dintre pachetele pe care le procesează prin centrele sale de fulfillment vor fi mutate prin instalații automate până în ianuarie 2026, îmbunătățind mediile costurilor unitare cu aproximativ 20%, a spus compania. ”Această eficiență sporită nu numai că va sprijini o gestionare mai bună a stocurilor, dar va sprijini și afacerea de comerț electronic în creștere rapidă a Walmart”, a scris analistul Ben Bienvenu , de la Stephens Inc, într-o notă. Walmart, care operează peste 5.000 de magazine din SUA, nu a răspuns imediat la întrebările dacă măsurile vor avea ca rezultat concedieri pe termen scurt.

Twitter afișează mai puține reclame pentru abonați

Utilizatorii Twitter care plătesc pentru abonamentul Twitter Blue văd acum doar jumătate din reclamele afișate în mod normal, cel puțin în unele din paginile platformei. Elon Musk vorbea încă dinainte de lansarea abonamentelor Twitter Blue despre înjumătățirea reclamelor, ca o facilitate pentru plătitori, facilitate care abia acum devine activă. Astfel, abonații Twitter Blue vor vedea doar jumătate din reclamele afișate celorlalți utilizatori în cadrul fluxurilor „Following” și „For You”. Conform paginilor de suport tocmai publicate de Twitter, în cazul abonaților, numărul postărilor organice dintre reclame va fi de două ori mai mare în medie, însă, vor exista diferențe - uneori vor apărea mai multe postări organice între reclame, alte ori mai puține, dar media se va menține undeva la jumătate față de abonații obișnuiți. Twitter Blue este disponibil și în România, unde costă 44 de lei pe lună sau 464 de lei pe an. Abonamentul s-a scumpit de la 37 de lei pe lună sau 390 de lei pe an în momentul lansării.

Amazon.com va reduce premiile în acțiuni ale angajaților

Amazon.com va reduce premiile în acțiuni acordate angajaților, care sunt o parte a planului său de compensații, pe măsură ce gigantul comerțului electronic traversează o perioadă cu incertitudini economice, transmite Reuters. ”Am luat decizia de a reduce premiile RSU (unități de acțiuni restricționate) în ultimul an de prognoză, cu o sumă mică (alți ani nu sunt afectați)”, a declarat un purtător de cuvânt al Amazon într-o declarație trimisă prin e-mail, fără a specifica perioada anului final al perspectivelor. Vestea vine la câteva săptămâni după ce Amazon a anunțat o a doua rundă de concedieri în masă, care se adaugă la un val de reduceri de locuri de muncă care a afectat sectorul tehnologic, în timp ce o condițiile economice dificile obligă companiile să își restructureze activitățile. Business Insider a scris mai întâi despre modificarea planificată a structurii de salarizare a companiei și a arătat că Amazon va reevalua compensația pentru 2025 în primul trimestru al anului viitor, pentru ”a planifica în funcție de variația acțiunilor”.

Foxconn va investi 820 de milioane de dolari în noi fabrici din sudul Taiwanului

Foxconn plănuiește să investească 25 de miliarde de dolari T (820 de milioane de dolari) în noi fabrici de producție din sudul Taiwanului, în următorii trei ani, pentru a-și susține ambițiile privind vehiculele electrice (EV), a spus compania duminică, transmite Reuters. Compania, numită oficial Hon Hai Precision Industry, a declarat că investițiile în Kaohsiung vor include fabrici pentru fabricarea de autobuze electrice și baterii pentru vehicule electrice. Foxconn, un important furnizor al Apple, care asamblează telefoane iPhone, are ambiții mari pe piața vehiculelor electrice, deoarece încearcă să-și diversifice baza de venituri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.