Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Eurobank vrea să finalizeze vânzarea Bancpost până la sfârșitul anului 2017

Ziarul de Vrancea
7 iul 2017 727 vizualizări

Eurobank vrea să finalizeze vânzarea subsidiarei din România, Bancpost, până la sfârșitul acestui an, iar tranzacția va marca încheierea programului de restructurare a activitărilor internaționale ale băncii elene, transmite Kathimerini

 Banca din Grecia intenționează să mențină o prezență puternică în Bulgaria, Cipru, Serbia și Luxemburg, cea mai mare atenție va fi acordată operațiunilor din Bulgaria și Cipru. Excluzând România, activele din străinătate ale Eurobank totalizează 10,2 miliarde de euro, portofoliul de credite 4,4  miliarde de euro și  depozitele 7,9 miliarde de euro, banca având 235 de sucursale. În România, Bancpost are active de 3,4 miliarde de euro și 174 de sucursale.

Cele mai atractive destinații turistice din UE

Insulele Canare, Ile-de-France și Catalonia sunt cele mai atractive regiuni turistice din Uniunea Europeană, în funcție de numărul înnoptărilor în unități de cazare, potrivit datelor aferente anului 2015 publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat. Datele Eurostat arată că turismul este mai mult o afacere internă pentru Uniunea Europeană, aproape 90% dintre înnoptări fiind ale unor turiști din interiorul UE. Atunci când călătoresc, cetățenii UE o fac în proporție de 85% în state comunitare, doar 15% optând pentru alte destinații. Cea mai populară destinație a rămas în 2015 regiunea insulelor Canare, cu 94 de milioane de înnoptări. Alte trei regiuni spaniole s-au aflat printre destinațiile de top, respectiv Catalonia (75,5 milioane înnoptări), Insulele Baleare (65,2 milioane înnoptări) și Andaluzia (61,4 milioane înnoptări). Franța are trei regiuni în top 10, Ile-de-France, aflată pe locul al doilea, cu 76,8 milioane înnoptări, Provence-Alpes-Cote d'Azur(54,6 milioane înnoptări) și Rhone-Alpes(48,7 milioane înnoptări). Între principalele destinații turistice europene se mai află regiunea croată Jadranska Hrvatska (68,1 milioane înnoptări), regiunea italiană Veneto (63,3 milioane) și regiunea Inner London din Marea Britanie (44,8 milioane înnoptări în 2012). În România, cele mai populare destinații turistice au fost în 2015 regiunea de centru, cu 5 milioane de înnoptări, și cea de sud-est, cu 4,9 milioane. Între primele 30 de destinații turistice, câte șase regiuni sunt în Spania, Franța și Italia, patru în Germania, câte două în Grecia și Austria și câte una în Irlanda, Croația, Olanda și Marea Britanie. În 2015, principala destinație turistică pentru europeni în afara UE a fost reprezentantă de Statele Unite, cu 13,8% din înnoptări, iar pe locul al doilea s-a plasat Turcia, cu 10,4% din totalul înnoptărilor.

INS a majorat valoarea PIB cu un milliard de euro

Institutul Național de Statistică (INS) a reconfirmat vineri estimările publicate la jumătatea lunii mai și în iunie privind rata de creștere a produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an, dar a majorat valoarea PIB cu 4,55 miliarde lei (circa 1 miliard euro), pe seria brută. În 16 mai, primele estimări publicate de către INS indicau că produsul intern brut, principalul indicator care măsoară dimensiunea unei economii, a urcat în primul trimestru cu 5,7% față de aceeași perioadă din 2016, pe serie brută, și cu 1,7% față de trimestrul anterior. Ratele au fost confirmate în iunie și apoi în al doilea set de date provizorii, publicat vineri. INS a modificat în urcare, în schimb, valoarea PIB din primul trimestru. Primele date provizorii, din iunie, arătau că, pe seria brută, valoarea PIB din primul trimestru a fost de 159,67 miliarde lei (circa 35,3 miliarde euro), în timp ce, pe seria ajustată, valoarea PIB este semnificativ mai mare, de 199,89 miliarde lei (44,2 miliarde euro).

Smartphone-urile Nokia vor fi dotate cu sisteme optice Carl Zeiss

HMD Global anunță încheierea unui parteneriat cu Carl Zeiss prin care tehnologia optică a celebrei companii germane va fi folosită pe smartphone-urile vândute sub brandul Nokia. Telefoanele Nokia cu optică Carl Zeiss vor reveni în atenție, ca urmare a parteneriatului anunțat de HMD Global. Potrivit acestei înțelegeri, viitoarele telefoane Nokia vor beneficia de lentile produse de Carl Zeiss. HMD Global este o companie elvețiană care deține drepturile pentru brandul Nokia, în urma achiziționării acestuia de la Microsoft. Parteneriatul cu Carl Zeiss nu este o noutate și nici nu garantează faptul că telefoanele Nokia vor veni cu o calitate foto mai bună decât cea a concurenței. Este, cel puțin până la dovada contrarie, un nou logo care, plasat pe telefoanele Nokia, poate ajuta la creșterea vânzărilor. Nokia, în vremurile sale bune, era partener tradițional al nemților de la Carl Zeiss. Telefoane celebre, precum Nokia N95 sau mai târziu 808 PureView au fost realizate împreună cu compania germană.

Qualcomm acuză Apple că i-a încălcat șase brevete

Qualcomm va cere Comisiei pentru comerț Internațional (ITC) a Statelor Unite să interzică Apple vânzarea pe piața americană a unor iPhone-uri și iPad-uri care au în componență cipuri fabricate de Intel, pe motiv că dispozitivele încalcă șase brevete ale Qualcomm, transmite Reuters. Într-o solicitare care extinde un conflict juridic cu Apple, Qualcomm afirmă că va cere ITC să interzică importurile dispozitivelor respective ale Apple. Un alt proces a fost deschis joi la un tribunal din California, prin care Qualcomm cere plata unor despăgubiri. Qualcomm, care la rândul său furnizează cipuri Apple, susține că cele șase brevete se referă la funcționarea dispozitivelor fără ca acestea să consume rapid bateria. Apple acuză la rândul său că Qualcomm impune în mod incorect o ”taxă” pe dispozitivele Apple care folosesc cipuri Qualcomm. În plângerea la ITC, Qualcomm cere instituției să interzică iPhone-urile care folosesc alte cipuri decât cele fabricate de afiliatele sale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.