Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Economia României se târâie ca un melc

Ziarul de Vrancea
15 aug 2023 329 vizualizări

PIB-ul a crescut cu 0,9% în trimestrul II din acest an, în termeni reali, comparativ cu trimestrul I 2023

Economia României a crescut cu 0,9% în trimestrul II din acest an, în termeni reali, comparativ cu trimestrul I 2023, arată estimările semnal publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere față de același trimestru din anul 2022 cu 1,1% pe seria brută și cu 2,7% pe seria ajustată sezonier. ”Produsul intern brut a înregistrat o creștere față de același trimestru din anul 2022 cu 1,1% pe seria brută și cu 2,7% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2023, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,7% comparativ cu semestrul I 2022, pe seria brută și cu 2,8% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2023, fiind revizuită față de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 172 din 7 iulie 2023”, arată datele semnal INS. Produsul Intern Brut a crescut cu 0,9% în trimestrul II 2023, comparativ cu trimestrul anterior. Față de același trimestru din anul 2022, Produsul Intern Brut s-a majorat cu 2,7%. In semestrul I 2023, comparativ cu semestrul I 2022, Produsul intern brut a crescut cu 2,8%. Comparativ cu același trimestru din anul 2022, Produsul Intern Brut, în trimestrul II 2023, a înregistrat o creștere cu 1,1%. In semestrul I 2023, comparativ cu semestrul I 2022, Produsul Intern Brut s-a majorat cu 1,7%. Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2023 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2023, publicată în comunicatul de presă nr. 172 din 7 iulie 2023, astfel : rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 100,7% la 101%; rezultatele trimestrului III 2022, comparativ cu trimestrul II 2022, au fost revizuite de la 101% la 100,4%; rezultatele trimestrului IV 2022, comparativ cu trimestrul III 2022, au fost revizuite de la 101% la 100,9%; rezultatele trimestrului I 2023, comparativ cu trimestrul IV 2022, au fost revizuite de la 100,2% la 100,5%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu recomandările europene.

Wizz Air anulează mai multe zboruri din întreaga rețea, inclusiv din România

u măsura va fi aplicată începând din septembrie u sunt invocate verificări în avans ale unor motoare GTF, solicitate de producătorul acestora

Wizz Air anunță că anulează mai multe zboruri din toată rețeaua sa, inclusiv din România, începând cu luna septembrie. Reprezentanții companiei nu precizează câte curse vor fi afectate, care sunt rutele și nici până când va dura măsura. Compania low-cost arată că măsura este luată ca urmare a verificărilor în avans ale unor motoare GTF, solicitate de Pratt & Whitney, producătorul motoarelor verificate. ”Wizz Air confirmă că, din cauza verificărilor în avans ale unor motoare GTF, solicitate de Pratt & Whitney, a fost nevoită să facă ajustări în cadrul rețelei sale, rezultând în anularea unor zboruri, începând din luna septembrie. Compania aeriană confirmă că nicio rută din România nu a fost suspendată permanent ca urmare a acestor inspecții ale motoarelor”, au transmis, miercuri, reprezentanții companiei.  Aceștia au declarat, pentru News.ro, că nu au o evidență a curselor afectate și nici până când va dura măsura. Potrivit companiei, pasagerii de pe zborurile afectate au fost deja notificați și li s-a oferit un program alternativ de zbor, opțiunea rambursării complete prin metoda inițială de plată sau rambursarea a 120% din tariful inițial achitat în credit de companie pentru rezervări viitoare. ”În cazul în care o rezervare a fost efectuată printr-o agenție de turism, fie ea și online, compania aeriană le recomandă pasagerilor să contacteze agenția care deține rezervarea, pentru a face modificările necesare”, mai spun reprezentanții companiei aeriene. Wizz Air recomandă, de asemenea, verificarea folder-ului de spam în privința e-mailurilor referitoare la posibilele modificări de program. ”Wizz Air își cere scuze pentru neplăcerile cauzate de acest eveniment neplanificat, aflat în afara controlului nostru, însă siguranța și securitatea pasagerilor, a echipajului și a aeronavelor este prioritatea noastră”, adaugă ei. Wizz Air anunțase, în 9 august, că, din cauza verificărilor în avans ale unor motoare GTF, solicitate de Pratt & Whitney, a fost nevoită să facă ajustări în cadrul rețelei sale, rezultând în anularea unor zboruri în anumite zile, între unele destinații.

Marcel Ciolacu: Nu poți să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în deschiderea Forumului Studenților Români de Pretutindeni (FSRP) – ediția 2023, despre eliminarea excepțiilor fiscale, că nu poți să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi, Comisia Europeană arătând că trebuie văzut unde gradual se scot aceste excepții, dar discuția și scoaterea lor nu este una brutală, care să le strice activitatea. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Guvernul are programe în desfășurare, start-up-uri, și încearcă să li se dea o latură și pentru românii care sunt plecați în străinătate, pentru ca și aceștia să aibă acces la această platformă, în ideea că poate revin în România. ”Toate aceste programe continuă. Microîntreprinderile, există o singură abordare diferită a Comisiei, faptul că ele au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poți să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi. Dar, să rezolvăm problemele primele cinci, fără sărăcie, fără foamete, educație, infrastructură. Deci, undeva nu funcționează. Și Comisia a spus, înțeleg, haideți să vedem unde gradual scoatem aceste excepții. Dar discuția și scoaterea excepțiilor nu este una brutală, care să strice activitatea”, a arătat premierul. Marcel Ciolacu a precizat că HORECA, microîntreprinderile, revin după o perioadă de pandemie când au fost susținute cu bani de la buget ca să depășească acel un an și jumătate în care nu au mai avut activitate. ”Au fost hotelurile închise, restaurantele, cinematografele, teatrele. Atunci, statul român a venit cu fonduri foarte multe, s-a întors până aproape de 6% din PIB către această zonă. Nimeni nu va modifica nimic din ceea ce funcționează. Pentru mine este foarte important parteneriatul cu partenerul social. Domnul Jianu, de când a intrat PSD la guvernare, este președintele la Garantare, deci președintele de la IMM-uri este și la Fondul de Garantare, pentru că el cunoaște și și-a făcut echipa, nu i-am impus nicio echipă. Start-up Nation continuă”, le-a spus Ciolacu studenților.

Economia Japoniei a înregistrat o creștere anuală de 6%

Economia Japoniei a înregistrat a treia expansiune trimestrială consecutivă, au arătat marți datele guvernamentale provizorii, deoarece creșterea robustă a exporturilor a contribuit la o expansiune anuală de 6% în trimestrul al doilea, depășind cu ușurință așteptările pieței, transmite CNBC. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca a treia mare economie din lume să înregistreze o creștere de 3,1% în trimestrul aprilie-iunie. Datele impresionante ale produsului intern brut au însemnat însă o expansiune trimestrială mai modestă, de 1,5%, depășind așteptările privind o creștere de 0,8%. Indicele de referință Nikkei 225 a extins ușor câștigurile pentru a fi tranzacționat în urcare cu aproape 1%, în timp ce yenul japonez și-a redus pierderile față de dolarul american și obligațiunile guvernamentale japoneze, cu diferite maturități, au rămas în general neschimbate. Datele de marți referitoare la PIB au urmat unei creșteri anuale de 2,7% în primul trimestru, indicând o redresare continuă post-Covid pentru economia Japoniei. Totuși, decalajul mai mic dintre realitate și așteptări în creșterea trimestrială temperează orice optimism pe termen lung. ”Economia Japoniei s-a extins într-un ritm extrem de rapid trimestrul trecut, dar ne așteptăm la o nouă încetinire în a doua jumătate a anului”, a scris Marcel Thieliant, director pentru Asia-Pacific la Capital Economics, într-o notă. Exporturile s-au redresat cu o creștere de 3,2% față de trimestrul precedent, în mare parte datorată de creșterea livrărilor de mașini, în timp ce importurile au scăzut cu 4,3% în perioada de timp raportată.

Producția industrială a scăzut cu 4,8 în primele șase luni

Producția industrială a scăzut cu 4,8% ca serie brută, în primele șase luni, și cu 5% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, față de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). ”În perioada 1.I – 30.VI.2023, comparativ cu perioada 1.I – 30.VI.2022, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 4,8%, ca urmare a scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,2%) și industriei prelucrătoare (-4,2%). Industria extractivă a crescut cu 2,9%”, arată datele INS. Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele șase luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2022, a fost mai mică cu 5%, din cauza scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,1%) și industria prelucrătoare (-4,2%). Industria extractivă a crescut cu 2,9%. În luna iunie 2023, producția industrială (serie brută) a scăzut față de luna precedentă cu 5,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-6,6%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-2,1%) și industria extractivă (-0,7%). Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mică cu 2,1% față de luna precedentă, ca efect al scăderilor industriei prelucrătoare (-3,6%) și producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,9%). Industria extractivă a crescut cu 1,6%. Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 5,9%, din cauza scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-9,4%) și industria prelucrătoare (-6%). Industria extractivă a crescut cu 6,3%.

Avertismentul Fitch în privința sistemului bancar

Un analist al agenției de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat că industria bancară din SUA s-a apropiat mai mult de o nouă sursă de turbulență, riscul de reducere a ratingurilor unor zeci de bănci din SUA, care ar putea include chiar și JPMorgan Chase, transmite CNBC. Agenția de rating și-a redus în iunie evaluarea stării de sănătate a industriei bancare în iunie, o mișcare despre care analistul Chris Wolfe a spus că a trecut în mare parte neobservată, deoarece nu a declanșat retrogradări de ratinguri ale băncilor. Dar o altă scădere cu o treaptă a calificativului industriei, la AÂ de la AA-, ar forța Fitch să reevalueze ratingurile pentru fiecare dintre cele peste 70 de bănci din SUA pe care le acoperă, a declarat Wolfe pentru CNBC, într-un interviu exclusiv acordat la sediul companiei din New York. ”Dacă ar fi să-l mutăm la AÂ, atunci asta ar recalibra toate măsurile noastre financiare și s-ar traduce probabil în acțiuni negative de rating”, a spus Wolfe. Firmele de rating de credit pe care se bazează investitorii în obligațiuni au tulburat piețele în ultima vreme cu măsurile lor.

Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut peste așteptări

Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut peste așteptări în iulie, deoarece americanii au făcut mai multe achizițiile online și au luat masa mai mult în oraș, sugerând că economia a continuat să se extindă la începutul celui de-al treilea trimestru, ținând la distanță recesiunea, transmite Reuters. Raportul de marți al Departamentului pentru Comerț a arătat, de asemenea, că consumatorii au continuat să cheltuie pentru hobby-uri, articole sportive și îmbrăcăminte, subliniind rezistența lor în ciuda creșterilor agresive ale ratei dobânzii de referință ale Rezervei Federale pentru a domoli inflația. Aceasta i-a determinat pe economiștii de la Goldman Sachs să-și majoreze estimarea referitoare la produsul intern brut pentru trimestrul al treilea cu șapte zecimi de punct procentual la o rată anualizată de 2,2%. Economia a crescut cu un ritm de 2,4% în trimestrul aprilie-iunie. Cererea este susținută de câștiguri salariale puternice, pe o piață a muncii strânsă. Deși cheltuielile de consum continuă să dea semne de putere persistentă, economiștii nu se așteaptă ca Fed să majoreze dobânzile luna viitoare, cu inflația aflată în retragere.

Fermierii ucraineni din prima linie se confruntă cu rachete rusești și prețuri minime

La mai puțin de 30 km de linia frontului din sud-estul Ucrainei, fermierii rurali ale căror afaceri au supraviețuit rachetelor rusești se tem acum de o altă lovitură de ciocan asupra mijloacelor lor de existență: prețuri mici pentru recolta lor, transmite Reuters. Mykola, un fermier de 63 de ani din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat marți pentru Reuters că a trebuit să-și păstreze recoltele într-un loc de depozitare deteriorat de rachete, deoarece nu își permite să cheltuie bani pentru a-l repara, pentru ca ulterior să fdie lovit de o altă rachetă. Și totuși, nu se grăbește să vândă. ”Prețul (pentru culturi) nu este acceptabil pentru fermieri. Le vom depozita și vom vedea ce se va întâmpla. Pentru a repara depozitul trebuie să avem fonduri. Cu prețul actual pentru cerealele noastre, nu este realist să-l refacem". Prețul pe care fermierii ucraineni îl primesc de la comercianți pentru produsele lor a scăzut la minime dureroase în iulie, când Moscova a abandonat un acord intermediat de ONU care permitea exporturilor agricole din Ucraina să fie expediate în siguranță prin Marea Neagră.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.