Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Contracte de investiții pentru patru noi rute turistice și culturale în România

Ziarul de Vrancea
24 oct 2022 649 vizualizări

Sumele investite depășesc 20 de milioane de euro n care sunt aceste rute?

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că ministrul Marcel Boloș a semnat contracte de investiții de peste 20 de milioane de euro pentru 4 noi rute turistice și culturale din Programul „România atractivă”. Potrivit unui comunicat, contractele au fost semnate la sediul ministerului de către ministru și reprezentanți ai autorităților locale din unitățile administrativ-teritoriale în care sunt situate obiectivele finanțate. Valoarea totală a contractelor pentru ruta culelor, ruta curiilor, ruta satelor tradiționale și ruta Delta Dunării este de peste 20 milioane euro, sumă ce va fi investită prin componenta 11 – Turism și cultură a Planul Național de Redresare și Reziliență. 

„Investițiile în patrimoniul cultural național prind contur și coerență prin includerea rutelor turistice și culturale în Planul Național de Redresare și Reziliență. Contractele semnate astăzi se adaugă celor deja încheiate în cursul săptămânii trecute pentru a ne apropia de finalizarea acestei etape din cadrul Programului „România atractivă”. Restaurarea și promovarea culelor și curiilor, bijuterii ale arhitecturii românești, odată cu restaurarea gospodăriilor cu arhitectură tradițională, sunt parte a viziunii unei Românii care investește în valorile ei culturale ca parte a patrimoniului european”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Ruta satelor cu arhitectură tradițională: 9,78 milioane euro

„În mediul rural românesc, imaginea care, în mod tradițional, conferă valoare culturală localităților, garantează calitatea vieții în comunitate și prezintă atractivitate pentru vizitatori a avut de suferit mult în ultimii ani. Câteva exemple de comunități care vor fi sprijinite sunt comuna Saschiz din județul Mureș, comuna Biertan din județul Sibiu, comuna Arpașu de Jos în județul Sibiu, comuna Ciucsângeorgiu din județul Harghita și comuna Roșia Montană din județul Alba”, arată MIPE.

Ruta curiilor: 7,88 milioane euro

Potrivit datelor transmise de minister, curia reprezintă ansamblul unei curți senioriale sau nobiliare, ce combină caracteristicile stilului Renașterii, Barocului și Neoclasicismului cu particularitățile arhitecturii populare. „Cele mai multe dintre curii au fost construite între secolele al XVII-lea și al XIX-lea. Ruta va cuprinde cele mai reprezentative curii din Transilvania, inclusiv restaurarea unui număr de cinci curii din județele Covasna, Harghita, Satu Mare, Bihor și Cluj”, a mai precizat ministerul.

Ruta culelor: 2,48 milioane euro

„Culele erau locuințele boierilor, construite în vederea apărării avutului și vieții membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor, fiind construcții semifortificate specifice secolelor XVIII și XIX, răspândite în spațiul balcanic”, a mai precizat sursa citată. În România, culele se întâlnesc preponderent în regiunea deluroasă a Olteniei, dar se mai găsesc și în zona de câmpie a Munteniei, în București și în județele Argeș și Teleorman. Contractele de finanțare pentru restaurarea a două cule care vor fi incluse în ruta dedicată: Cula Tudor Vladimirescu (județul Mehedinți) și Cula Glogovenilor (județul Gorj) au fost semnate astăzi.

Ruta Delta Dunării: 0,57 milioane euro

„În Delta Dunării, relația dintre resursele naturale și comunitatea de pescari a creat un spațiu și un peisaj cultural unic ce se dorește sa fie protejat ca patrimoniu cultural și natural și valorificat prin turism cultural”, arată MIPE.

Proiectul propune o abordare inovativă în care patrimoniul local devine factor principal de dezvoltare durabilă într-o arie protejată naturală. Se vor restaura 30 obiective de peisaj cultural, care vor fi incluse într-un traseu turistic, fiind semnat contractul de finanțare pentru obiectivele din localitățile Chilia Veche și Periprava. 

Prin Componenta 11 – Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență al României sunt alocate peste 100 milioane euro pentru promovarea a 12 rute turistice și culturale din România.

Semne de întrebare: la vremuri de război, China și-a mărit exportul de petrol

n importurile de petrol ale Chinei au scăzut cu 2% în septembrie, dar exporturile de carburanți au atins cel mai ridicat volum din ultimele 15 luni

Importurile de țiței ale Chinei au fost în septembrie cu 2% sub nivelul înregistrat în anul precedent, rafinăriile independente reducând debitele pe fondul marjelor reduse și al cererii slabe. Cu toate acestea, rafinăriile administrate de stat au mărit exporturile de combustibili la cel mai mare volum lunar din iunie 2021, pentru a profita de marjele robuste de export, transmite Reuters. Cel mai mare importator de țiței din lume a cumpărat luna trecută 40,24 milioane de tone de țiței, echivalentul a aproximativ 9,79 milioane de barili pe zi (bpd). Deși importurile au crescut de la 9,5 milioane bpd în august, acestea au rămas sub cele aproape 10 milioane bpd importate cu un an mai devreme. Importurile pentru primele trei trimestre ale anului au totalizat 370,4 milioane de tone, sau aproximativ 9,9 milioane bpd, cu 4,3% sub perioada corespunzătoare a anului trecut. Acesta marchează primul declin anual pentru această perioadă din cel puțin 2014.

Cererea de combustibil din China a fost puternic afectată, deoarece restricțiile drastice ale Beijingului pentru combaterea Covid-19 au înăbușit activitățile de călătorie și de producție. În timp ce rafinăriile de stat și-au reluat în mare parte activitățile, rafinăriile independente, care reprezintă aproximativ o cincime din importurile de țiței ale Chinei, au continuat să țină producția scăzută. „Încrederea este foarte scăzută. Marjele nu sunt bune, fabricile nu au fost motivate să crească rulajele”, a declarat un director comercial din Singapore, de la o rafinărie independentă din estul Chinei, înainte de publicarea datelor. Cu toate acestea, datele au arătat că luna trecută exporturile de combustibil rafinat - inclusiv motorină, benzină, combustibil de aviație și păcură marină - au crescut cu 36% față de un an anterior, până la 5,64 milioane de tone.

Exporturile din acest an au scăzut însă cu 27,6%, la 35,45 milioane de tone, ca urmare a politicii Beijingului adoptată la sfârșitul anului 2021 de a limita exporturile de combustibil și procesarea excesivă a rafinăriilor.

Însă, la sfârșitul lunii septembrie, Beijingul a lansat un set mare de cote de export de combustibil, pentru a-și stimula economia slăbită, ceea ce ar putea duce la redresarea în continuare a exporturilor în primul trimestru al anului 2023.

Importurile de gaze naturale prin conducte și de gaze naturale lichefiate (GNL) și-au revenit, de asemenea, luna trecută, la 10,15 milioane de tone, fiind cele mai mari din ianuarie. Cu toate acestea, volumele acestor importuri au fost cu 4,4% mai mici decât cu un an mai devreme, din cauza importurilor de GNL, deoarece companiile au evitat achizițiile de pe piața spot, mai scumpe. Importurile de gaze pentru primele nouă luni ale anului au scăzut cu 9,5% față de anul precedent, la 81,16 milioane de tone.

S-au făcut plățile pentru alimentarea cardurilor sociale cu tranșa a III-a de 250 de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a încărcat o nouă tranșă de 250 de lei, cea de-a III-a, pe cardurile sociale oferite prin programul „Sprijin pentru România”. Valoarea totală a tranșei III se ridică la peste 590 de milioane de lei și a ajuns la aproximativ 2,4 milioane de români. Astfel, până miercuri, toți beneficiarii vor avea cardurile încărcate, pentru a putea achiziționa alimente și mese calde. Valoarea totală a sumei transmise de MIPE, din fonduri europene nerambursabile, se ridică la 590.384.250 lei. ”Mă bucur că reușim să respectăm calendarul asumat și vă pot anunța că astăzi am efectuat plățile pentru încărcarea tranșei a III-a de 250 de lei, pe care Guvernul îi oferă persoanelor vulnerabile prin programul Sprijin pentru România. Este un ajutor atât de necesar în această perioadă, din care românii pot să își cumpere alimente și mese calde. Separat, în luna noiembrie vom distribui o nouă tranșă de pachete cu ajutoare alimentare, ce conțin 12 tipuri de produse de bază pentru consum, prin intermediul programului pe care l-am lansat încă din ianuarie 2020. Așadar, vor fi români care vor primi în această perioadă atât cei 250 de lei, cât și un pachet de peste 24 de kilograme de alimente. De asemenea, o altă veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a transmis ministrul..

Realegerea lui Xi Jinping se simte și pe bursă, la New York

Acțiunile companiilor chineze listate în SUA au scăzut puternic luni, după ce Beijingul a întărit puterea președintelui Xi Jinping, reducând încrederea investitorilor față de companiile care nu sunt sub control de stat, transmite CNBC. Titlurile Invesco Golden Dragon China, care urmăresc evoluția indicelui Nasdaq Goldman Dragon China, a scăzut cu 20%, pentru a atinge un nou minim al ultimelor 52 de săptămâni. Indicele include 65 de companii, ale căror acțiuni ordinare sunt tranzacționate public în SUA și ale căror afaceri se desfășoară majoritatea în Republica Populară Chineză. Acțiunile gigantului tehnologic Alibaba au pierdut mai mult de 19%, în timp ce titlurile Tencent Music Entertainment au scăzut cu 17%. Un alt nume din sectorul tehnologiei, Pinduoduo, a scăzut luni cu 32,5%. Mișcările vin după ce președintele Xi a deschis calea pentru un al treilea mandat, fără precedent în calitate de lider, și a umplut cu loialiști comisia permanentă a Biroului Politic, cercul central al puterii din Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare. Sub conducerea lui Xi, China a implementat o serie de politici care au înăsprit reglementarea sectorului tehnologic în domenii de la protecția datelor până la reglementarea modului în care pot fi utilizați algoritmii.

Philips va renunța la 4.000 de angajați

Compania olandeză Philips va începe un plan de restructurare, a schimbat o parte din conducere și va reduce efectivele cu 4.000 de oameni, pentru a-și îmbunătăți situația financiară. Capitalizarea de piață a companiei a scăzut cu 70% în ultimul an, din cauza unor aparate medicale respiratorii cu defecte de fabricație. Costurile restructurării sunt estimate la cel puțin 300 milioane euro. Philips are 75.000 de angajați în 100 de țări și produce echipamente medicale. Compania a avut mari probleme și a pierdut 30 miliarde euro capitalizare de piață în ultimul an, din cauză că a fost nevoită să recheme 5,5 milioane de ventilatoare folosite pentru tratarea apneei de somn. Acestea aveau defecte de fabricație și frica era că spuma folosită la aceste aparate medicale putea deveni toxică. Philips a avut venituri de 17,1 miliarde euro anul trecut, în timp ce 2012 a fost anul de maxim, cu peste 23 miliarde euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.