MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: CFR Călători emite de la 1 ianuarie abonamentele săptămânale și lunare exclusiv digital
Ulterior, abonamentele pe card de transport vor putea fi încărcate și online, nemaifiind necesară prezența pasagerilor la casele de bilete sau automate
CFR Călători emite de la 1 ianuarie abonamentele săptămânale și lunare exclusiv în format digital, fie tip ”card de transport”, fie sub formă de cod QR dinamic. ”În continuarea procesului de digitalizare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, CFR Călători va emite abonamentele săptămânale și lunare, exclusiv în format digital, fie tip «Card de Transport», fie sub formă de cod QR dinamic”, a anunțat compania. Abonamentele în format digital se vor putea achiziționa:
- de la casele de bilete - pe card de transport - toate tipurile de abonamente cu plată: lunare cu număr nelimitat de călătorii, săptămânale, lunare cu 5, 10 sau 15 călătorii (la alegerea clientului);
- online pe site și prin aplicația pentru telefon - pe card de transport, doar abonamentele lunare (cu număr nelimitat de călătorii) și cele săptămânale;
- din aplicația pentru telefon - sub formă de cod QR dinamic asociat unui telefon mobil - abonamante cu plată integrală: lunare cu număr nelimitat de călătorii și cele săptămânale; abonamente cu gratuitate sau reducere după caz pentru elevi și respectiv studenți.
- de la automatele de bilete ale CFR Călători – pe card de transport - doar abonamentele lunare (cu număr nelimitat de călătorii) și cele săptămânale.
Ulterior, abonamentele pe card de transport vor putea fi încărcate și online, nemaifiind necesară prezența pasagerilor la casele de bilete sau automate. Potrivit CFR Călători, din luna noiembrie, pasagerii au la dispoziție titluri de călătorie de tip abonamente lunare și săptămânale în format digital. Abonamentele cumpărate prin aplicația “CFR Călători bilete online” sub formă de COD QR dinamic pot fi utilizate numai pe ruta și la rangul de tren pentru care au fost emise. În această etapă de dezvoltare a aplicației, pentru acest tip de abonament este posibilă rezervarea locului de la personalul de tren, în măsura în care există locuri libere.
Accizele la combustibili se majorează de două ori, în 2024
u prima majorare a survenit chiar la 1 ianuarie 2024, iar cea de a doua de la 1 iulie
Nivelul accizelor pentru combustibili va crește în două etape anul viitor, prima majorare survenind chiar la 1 ianuarie 2024, în cazul benzinei fără plumb acciza urcând la 2.019 lei/1000 litri, de la 1.776,30 lei/1000 litri în 2023, iar la motorină la 1.850 lei/1000 litri, de la 1.632,81 lei/1000 litri, potrivit cifrelor publicate de Ministerul Finanțelor. O nouă creștere a accizelor este prevăzută de la 1 iulie, când acciza la benzină fără plumb va urca la 2.382,84 lei/1000 litri iar cea la motorină la 2.183,85 lei/1000 litri. Acciza la gaz petrolier lichefiat utilizat drept combustibil pentru motor se majorează la 874,24 lei/tonă (de la 776,09 lei în 2023), iar în cazul în care gazul petrolier lichefiat este folosit drept combustibil pentru încălzire, acciza urcă la 773,62 lei/gigajoule (de la 686,77 lei). Pentru gazul natural combustibil pentru motor, noua acciză este 17,72 lei/gj (față de 15,73 lei). Pentru electricitatea utilizată în scop comercial, valoarea accizei crește la 3,41 lei/Mwh (de la 3,03 lei anterior). Acciza la bere se majorează la 4,62 lei/hl/1 grad Plato (de la 4,20 în 2023), în timp ce la berea produsă de producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200.000 hl taxa a fost stabilită la 2,54 lei (2,31 lei anterior). La vinuri spumoase, acciza va fi de 66,34 lei/hl (60,31 lei anterior), iar la alcoolul etilic produs de micile distilerii - 2.314,87 lei/hl de alcool pur, de la 2.104,43 lei.
Noul an vine cu modificări fiscale pentru companii și persoane fizice
Anul 2024 va aduce modificări fiscale importante despre care consultanții spun că vor descuraja investițiile, iar experții Fondului Monetar Internațional că sunt bine-venite dar insuficiente. Noul regim fiscal va afecta atât persoanele fizice, prin prevederi referitoare la anularea unor facilități, cât și companiile, prin impozitarea suplimentară a cifrei de afaceri sau restricții privind deținerile în cazul microîntreprinderilor.
*** Companiile care înregistrează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit de minimum 1% pe cifra de afaceri, în timp ce operatorii din sectoarele petrol și gaze naturale, cu afaceri ce depășesc 50 de milioane de euro, vor avea de achitat un impozit suplimentar de 0,5% din veniturile totale ajustate cu venituri neimpozabile, investiții și amortizări.
*** Instituțiile de credit vor plăti un impozit suplimentar calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a unei cote de impozitare de 2% în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2025, respectiv de 1% începând cu 1 ianuarie 2026. Valoarea cifrei de afaceri cuprinde venituri din dobânzi, dividende, taxe și comisioane, respectiv alte categorii de venituri.
*** Pentru microîntreprinderi, sunt două cote de impozitare a veniturilor: cu 1% pentru cele care realizează venituri ce nu depășesc 60.000 euro, respectiv cu 3% pentru cele care au venituri ce depășesc 60.000 euro sau desfășoară activități, principale sau secundare, în domeniile editare produse software, facilități de cazare, restaurante, catering pentru evenimente, baruri, activități juridice (societățile cu personalitate juridică care nu sunt entități transparente fiscal, constituite de avocați), activități de asistență medicală generală sau specializată, stomatologie. În plus, un acționar/asociat va putea deține peste 25% din valoarea acțiunilor/ părților sociale doar la o singură companie din această categorie, față de 3 microîntreprinderi, în prezent.
*** Persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator vor fi scutite de la plata impozitului pe venit, dar numai pentru veniturile realizate în baza unui singur contract individual de muncă și pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei, inclusiv. Suplimentar, persoanele fizice pot opta pentru plata contribuției datorate la fondul de pensii administrat privat. Aplicarea facilităților fiscale se limitează până la data de 31 decembrie 2028.
*** În sectorul construcții, precum și în sectorul agricol și în industria alimentară, va exista scutire de la plata impozitului pe venit aplicabilă numai pentru veniturile realizate în baza unui singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, și pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei, inclusiv. În plus, este eliminată exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale datorate de către angajatori pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă.
*** Freelancerii care obțin venituri din activități independente, determinate în sistem real, nu mai pot avea cheltuieli de sponsorizare care să fie deductibile. De asemenea, aceștia își pot deconta cheltuielile cu abonamentele de sport în limita a 100 de euro pe an (față de 400 de euro/an, cât era până în prezent).
*** Sumele reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii vor fi incluse în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor, astfel că vor fi impozitate cu 10%. Ministerul Muncii a anunțat că din februarie 2024 valoarea maximă a unui tichet de masă crește cu 14%, de la 35 de lei în prezent la 40 de lei. De asemenea, valoarea voucherelor de vacantă crește la 1.600 de lei.
*** Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate pe fiecare sursă de venit, la o bază anuală de calcul egală care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 salarii minime brute pe țară.
*** Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență va avea o cotă de TVA de 9%, în 2024, în creștere de la 5% în prezent. De același regim vor avea parte și centrele de fitness/bazele sportive, activitățile recreative (parcurile de distracții/recreative, bâlciuri), intrarea la evenimente sportive, precum și livrarea de locuințe sociale (cu păstrarea plafonului de 600.000 de lei) și livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă. Se va trece de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10 grame/100 grame produs. Laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică se adaugă pe lista alimentelor cu zahăr adăugat care vor avea în continuare un TVA de 9%, pe lângă cozonac și biscuiți. Pentru transportul de persoane în scop turistic sau de agrement, cota de TVA se majorează de la 5% la 19%.
*** Se vor introduce în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat/conținut de zahăr între 5 - 8 grame/100 ml, 0,4 lei/litru, și peste 8 g/100 ml, 0,6 lei/litru. De asemenea, se majorează cu 7,5% nivelul accizelor pentru produsele de tutun, în timp ce în cazul produselor cu alcool va exista o creștere cu 10%, de la 1 ianuarie 2024.
*** Va fi aplicat un impozit de 0,3% pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, cota fiind aplicată asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane de lei. În cazul autoturismelor, cota se va calcula asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
*** Sistemul RO e-Factura, prin care facturile emise de către o firmă ajung în același timp și la autoritățile statului, dar și la firma/ instituția care trebuie să plătească acele facturi, devine obligatoriu pentru majoritatea firmelor din România (cu câteva excepții). În prima etapă a aplicării RO e-Factura, respectiv în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, firmele au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația cu alte companii și în relația cu instituțiile publice. Ulterior, de la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu să factureze direct prin RO e-Factura, altfel vor primi amenzi.
Șobolan surprins în magazinul Mega Image Domenii
Un șobolan a fost surprins în magazinul Mega Image Domenii, iar comisarii ANPC au făcut verificări. S-a făcut curățenie generală, dezinsecție, dezinfecție și deratizare, iar zona de bake-off rămâne deocamdată închisă. ”În urma apariției în spațiul public a unor imagini referitoare la prezența unei rozătoare în interiorul magazinului Mega Image Domenii, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor din sectorul 1 al Capitalei a verificat informația. Aceasta s-a dovedit reală”, a transmis, luni, ANPC. Sursa citată a precizat că magazinul a făcut curățenie generală, a realizat o operațiune de dezinsecție, dezinfecție și deratizare și a retras de la vânzare produsele afectate, acestea urmând să fie distruse. ”De altfel zona de bake-off, din magazin, va ramâne închisă până la finalizarea acestor operațiuni și, de asemenea, tăietorul de pâine a fost oprit de la funcționare pentru igienizare”, a mai transmis ANPC.
Wirecard cere firmei de audit EY despăgubiri de 1,5 miliarde de euro
Firma de contabilitate EY se confruntă cu un nou proces, în care i se cer despăgubiri de 1,5 miliarde de euro (1,66 miliarde de dolari) pentru rolul său în auditarea registrelor financiare ale Wirecard, înainte ca firma germană de plăți să se prăbușească în 2020, transmite Reuters. Procesul a fost depus de managerul de insolvență al Wirecard, Michael Jaffe, într-un tribunal din Stuttgart, a declarat vineri un purtător de cuvânt al instanței. Acesta este unul dintre numeroasele procese cu care se confruntă EY în această chestiune, inclusiv un proces pentru investitori intentat săptămâna trecută, prin care i se pretind despăgubiri de peste 700 de milioane de euro. EY a refuzat să comenteze, așa cum a făcut în cazul procesului de săptămâna trecută. Firma de contabilitate a respins anterior pretențiile de despăguri împotriva sa, pentru daune în legătură cu Wirecard. Wirecard și-a declarat insolvența în iunie 2020, datorând creditorilor aproape 4 miliarde de dolari, după ce a dezvăluit o gaură de 1,9 miliarde de euro în conturile sale despre care EY a spus că este rezultatul unei fraude globale sofisticate. Prăbușirea companiei a zguduit business-ul german, punând politicienii care au susținut-o sub o atenție atentă, împreună cu autoritățile de reglementare cărora le-a luat ani de zile să investigheze acuzațiile împotriva companiei de plăți, care circulau înainte de prăbușirea acesteia. Klaus Nieding, un avocat care reprezintă acționarii în procesul de săptămâna trecută, a spus că EY ar fi trebuit să vadă ”relativ ușor că presupusele 1,9 miliarde nu existau în conturile corespunzătoare ale Wirecard”, pentru că mai târziu un alt auditor ”a aflat acest lucru foarte repede”. Handelsblatt a scris pentru prima oară despre valoarea despăgubirilor solicitate în cazul Stuttgart.
Peste jumătate dintre europeni au un televizor conectat la Internet
Mai mult de jumătate dintre europeni folosesc, în prezent, un televizor conectat la Internet, în timp ce un sfert (26%) utilizează ceasuri inteligente și alte dispozitive de acest fel, iar o cincime (20%) sunt fani ai dispozitivelor de jocuri conectate la Internet, relevă datele centralizate de către specialiștii Eset. În acest context, experții avertizează asupra faptului că, deși despachetarea unui nou gadget în perioada de sărbători va aduce bucurie, "lucrurile se pot înrăutăți rapid dacă dispozitivul și datele conținute nu sunt securizate corespunzător". "În sezonul festiv în toi, cu toții așteptăm cu nerăbdare să primim cadouri de la prieteni și familie. Din ce în ce mai mult, darurile primite vor consta într-un nou gadget sau tehnologie în vogă. Acestea ar putea fi un tracker de fitness, un laptop, un smartphone sau chiar un sistem de monitorizare audio-video pentru copii. Concluzia este că suntem cu toții utilizatori entuziasmați de dispozitive inteligente. De exemplu, mai mult de jumătate dintre europeni folosesc în prezent un televizor conectat la internet, un sfert (26%) folosesc ceasuri inteligente și alte dispozitive purtabile, iar o cincime (20%) sunt fani ai dispozitivelor de jocuri conectate la internet", notează Phil Muncaster, unul dintre specialiștii Eset, într-un articol publicat pe blogul companiei de securitate cibernetică.
Analiști: Prețurile petrolului vor rămâne probabil aproape de 80 de dolari
Prețurile internaționale ale petrolului vor rămâne probabil aproape de 80 de dolari pe baril în 2024, a arătat un sondaj Reuters, analiștii anticipând că o creștere economică slabă la nivel global va limita cererea, în timp ce tensiunile geopolitice ar putea oferi un sprijin, transmite Reuters. Analiștii se întreabă dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților (OPECÂ) va fi capabilă să mențină reducerile de producție, pentru a susține piața. Țițeiul Brent, de referință la nivel global, a avut un preț mediu de aproximativ 82,17 dolari pe baril în 2023, când a fost cu 10% sub cel consemnat în 20222, deoarece dolarul american puternic, stimulat de un mediu financiar cu rate ale dobânzilor ridicate, și cererea redusă din partea consumatorului de top, China a avut un efect negativ. Un sondaj realizat ân rândul a 34 de economiști și analiști estimează că prețul țițeiului Brent va avea o medie de 82,56 de dolari în 2024, în scădere față de consensul de 84,43 de dolari din noiembrie. Tițeiul american va avea un preț mediu de 78,84 de dolari în 2024, potrivit analiștilor, care cu o lună în urmă se așteptau la un preț mediu de 80,50 de dolari pe baril.
Activitatea de producție din China s-a contractat pentru a treia lună la rând
Activitatea de producție din China s-a contractat pentru a treia lună consecutivă în decembrie, a arătat duminică un sondaj oficial în rândul fabricilor, în condițiile în care acestea se confruntă cu o cerere slabă, perturbând perspectivele pentru redresarea economică a țării, transmite Reuters.Indicele oficial privind intențiile de achiziții ale companiilor (PMI) a scăzut la 49,0 în decembrie, de la 49,4 în luna precedentă, sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție și mai slab decât previziunile mediane de 49,5, dintr-un sondaj Reuters. În ultimele luni, guvernul a dezvăluit o serie de măsuri pentru a susține slaba redresare economică post-pandemie a Chinei, care este împiedicată de o scădere a sectorului imobiliar, riscurile generate de datoriile publice locale și creșterea globală lentă.