Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ce pericole vede Fitch la economia României

Ziarul de Vrancea
8 oct 2022 507 vizualizări

Agenția de rating se așteaptă ca deficitul să scadă de la 6,4% în 2022 la 5,5% din PIB în 2023 și la 4,7% din PIB în 2024

Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la BBB- cu perspectivă negativă, ultima treaptă recomandată investițiilor. Agenția subliniază riscurile care vin din plan extern, dar atrage atenția și la vulnerabilitățile structurale ale României, cum sunt cele legate de situația bugetară și de dezechilibrul contului curent. Fitch menționează apartenența la UE și intrările de fonduri europene, alături de nivelul produsului intern brut pe cap de locuitor printre argumentele menținerii ratingului în zona investment grade, în timp ce cheltuielile bugetare rigide, alături de un deficitele bugetare și de cont curent mai mari decât ale țărilor comparabile trag în jos nota României. Perspectiva negativă reflectă riscurile potențiale cauzate de războiul din Ucraina și criza energetică europeană, cu implicații asupra deficitelor fiscale și externe ale României, în contextul unei creșteri economice mai slabe în zona euro și a scumpirii finanțării externe, conform Profit.ro. Agenția menționează incertitudinile privind corectarea dezechilibrelor fiscale pe termen mediu, în pofida progreselor din acest an. Fitch se așteaptă ca deficitul să scadă de la 6,4% în 2022 la 5,5% din PIB în 2023 și la 4,7% din PIB în 2024, în special în urma îmbunătățirii graduale a colectării veniturilor. Datoria publică ar urma să stea sub 50% din PIB ca urmare a creșterii ridicate a PIB nominal. Agenția se așteaptă la un deficit al contului curent de aproape 10% în acest an, față de 7% în 2021 și 5% în 2020. Fitch estimează o creștere economică de 6,2% în acest an, ca urmare a dinamicii foarte ridicate din primele două trimestre. Economia ar urma să intre însă, cel mai probabil, într-o recesiune tehnică din primul trimestrul al lui 2023, ca urmare a scăderii cererii externe, a creșterii dobânzilor și inflației. Anul viitor PIB ar urma să crească cu doar 1,6% și apoi să accelereze la 3,7% în 2024, pe fondul creșterii investițiilor din fonduri UE.

Aproape 9.600 de firme au tras pe dreapta în primele opt luni din 2022

u comparativ cu 2021, numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a urcat cu 20,4%

Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în primele opt luni din 2022 a fost de 9.598, în creștere cu peste 20,4% comparativ cu aceeași perioadă din 2021, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe companii care și-au suspendat activitatea în intervalul menționat au fost din București, respectiv 1.094 (în creștere cu 19,15% față de perioada ianuarie - august 2021), Capitala fiind urmată de județele Cluj, cu 460 de firme suspendate (în creștere cu 10,05%), Iași - 441 firme (Â36,53%), Brașov - 391 (Â37,68%) și Neamț - 375 (Â20,97%). La polul opus, cele mai puține suspendări au fost consemnate în județele Ialomița - 60 (în creștere cu 13,21% față de primele opt luni din 2021), Tulcea și Caraș-Severin cu 82 de firme (Â34,33%, respectiv Â9,33%) și Covasna - 83 (Â3,75%). Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în primele opt luni în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 2.725 (Â21,43%), alte activități de servicii - 920 suspendări (Â3,37%) și în activități profesionale, științifice și tehnice - 865 suspendări (Â38,18%).

Numărul bugetarilor s-a redus cu 13.576 în august

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în august 2022, de 1.254.395, cu 13.576 mai puține comparativ cu luna precedentă, iar 63,25% dintre acestea erau în administrația publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES. Din totalul celor 793.393 de angajați din administrația publică centrală (în scădere cu 16.250 persoane față de iulie), 582.101 lucrau în instituții finanțate integral de la bugetul de stat (minus 14.840 posturi ocupate). Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la Ministerul Educației, respectiv 276.490, Ministerul Afacerilor Interne - 123.278, Ministerul Apărării Naționale - 73.996, Ministerul Finanțelor - 24.587 și Ministerul Sănătății -18.315. Potrivit sursei citate, în instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.328 de posturi, în cele subvenționate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj un număr de 43.845, în timp ce în instituțiile finanțate integral din venituri proprii erau 159.119 posturi ocupate. Totodată, în administrația publică locală lucrau, în august, 461.002 de persoane (plus 2.674 persoane), dintre care 281.097 în instituții finanțate integral din bugetele locale și 179.905 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii.

Ultima decizie a OPECÂ a amplificat tensiunile dintre Casa Albă și familia regală a Arabiei Saudite

Decizia din această săptămâna a OPECÂ de a reduce producția de petrol, în pofida opoziției dure a SUA, a înrăutățit și mai mult relațiile deja tensionate dintre Casa Albă a președintelui Joe Biden și familia regală a Arabiei Saudite, cândva unul dintre cei mai fideli aliați ai Washingtonului din Orientul Mijlociu, conform interviurilor cu aproximativ o duzină de oficiali guvernamentali și experți din Washington și din zona Golfului, transmite Reuters. Casa Albă a făcut eforturi pentru a preveni reducerea producției OPEC, au spus aceste surse. Biden speră să împiedice creșterea din nou a prețurilor la benzină din SUA înainte de alegerile intermediare, în care partidul său democrat se luptă să mențină controlul asupra Congresului SUA. Washingtonul dorește, de asemenea, să limiteze veniturile din energie ale Rusiei în timpul războiului din Ucraina. Administrația americană a făcut lobby la OPECÂ timp de mai multe săptămâni. În ultimele zile, înalți oficiali americani de la echipele de energie, politică externă și economică și-au îndemnat omologii lor străini să voteze împotriva reducerii producției, potrivit unor două surse familiare cu discuțiile. Amos Hochstein, reprezentantul de top pentru energie al lui Biden, împreună cu oficialul pentru securitate națională Brett McGurk și cu trimisul special al administrației în Yemen, Tim Lenderking, au călătorit luna trecută în Arabia Saudită, pentru a discuta probleme legate de energie, inclusiv decizia OPECÂ. Ei nu au reușit să prevină o reducere a producției, la fel cum s-a întâmplat și cu Biden după propria sa vizită din iulie. Oficialii americani ”au încercat să poziționeze problema ca ”noi versus Rusia””, a afirmat o sursă informată despre discuții, spunând oficialilor saudiți că trebuie să facă o alegere. Acest argument a eșuat, a spus sursa, adăugând că saudiții au spus că dacă Statele Unite vor mai mult petrol pe piețe, ar trebui să înceapă să producă mai mult. Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare producător de petrol din lume și, de asemenea, cel mai mare consumator, conform datelor Administrației pentru Informații în Domeniul Energiei din SUA. Biroul de presă al guvernului saudit nu a răspuns solicitărilor trimise prin e-mail de Reuters de comentarii cu privire la discuții.

Nissan își presează partenerul Renault să-și reducă participația la producătorul auto japonez

Nissan Motor își presează partenerul Renault să-și reducă participația la producătorul auto japonez și să-și reînnoiască alianța veche de peste 20 de ani, a relatat vineri Wall Street Journal, citând persoane apropiate discuțiilor, transmite Reuters. Grupul francez Renault deține o participație de aproximativ 43% la Nissan, în timp ce firma japoneză deține 15% din acțiunile principalulului său acționar, dar fără drept de vot. În iunie, Nissan a dezvăluit pentru prima dată câteva detalii ale pactului său de alianță cu principalul său acționar Renault, care îl împiedică pe acesta din urmă să-și majoreze unilateral pachetul de participații la peste 44,4%. Discuțiile lor acoperă întrebarea dacă Nissan se va alătura noii unități a Renault care este înființată pentru a reuni activele vehiculelor sale electrice (EV), iar în schimb aliatul său francez să își reducă participația la Nissan, potrivit publicației. Directorul de operațiuni al Nissan, Ashwani Gupta, s-a numărat printre directorii companiei care au vizitat Franța luna trecută și au discutat dacă producătorul auto japonez va investi în noua afacere de vehicule electrice a Renault, a adăugat ziarul. Renault continuă cu planurile de a-și separa afacerile de vehicule electrice de cele pentru motoare cu ardere internă, în încercarea de a ajunge din urmă rivali precum Tesla și Volkswagen, în cursa către producerea de vehicule mai puțin poluante. Grupul francez ar urma să dezvăluie un plan detaliat pentru noua entitate pentru vehicule electrice în această toamnă.

Putin a ordonat confiscarea unui proiect al Exxon Mobil

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret care stabilește un nou operator pentru proiectul de petrol și gaze Sahalin-1, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, condus de Exxon Mobil, transmite Reuters. Mișcarea lui Putin, care afectează cea mai mare investiție a Exxon în Rusia, imită o strategie pe care a folosit-o pentru a prelua controlul asupra altor proprietăți energetice din țară. Decretul acordă guvernului rus autoritatea de a decide dacă acționarii străini pot păstra participațiile în proiect. Exxon deține o participație de 30% la Sahalin-1, având ca parteneri compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India și SODECO din Japonia. Produc’ia de petrol la proiectul Sahalin-1 a scăzut în iulie la doar 10.000 de barili pe zi (bpd), de la 220.000 de barili pe zi inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina. Exxon a încercat, din martie, să părăsească operațiunile sale din Rusia și să își transfere rolul deținut la Sahalin-1 unui partener, după sancțiunile internaționale impuse Moscovei. Guvernul Rusiei și Exxon au intrat în dezacord, producătorul de petrol amenințând că va duce cazul la arbitraj internațional. Exxon a refuzat să comenteze decretul de vineri.

Google vrea să dubleze vânzările de smartphone-uri

Google a comandat producerea mai multor unități din cea mai recentă serie de smartphone-uri decât a făcut-o vreodată cu orice alt model și și-a fixat un obiectiv ambițios pentru anul viitor. Google ar fi comandat producerea a 8 milioane de telefoane din noua serie Pixel, susțin surse anonime din cadrul companiei, citate de Nikkei Asia. Comanda, care include ambele modele - Pixel 7, care costă de la 600 de dolari, și Pixel 7 Pro, care începe de la 900 de dolari - este cea mai mare comandă de smartphone-uri dată vreodată de Google. Prin aceasta, Google urmărește să-și dubleze vânzările de smartphone-uri anul viitor. Deși are mulți ani de când vinde smartphone-uri, pe care, mai nou, le produce intern, dezvoltând inclusiv propriul chipset, Google vinde anormal de puține unități. Și de vină pentru asta nu sunt doar destul de multele probleme tehnice, ci mai ales strategia mereu schimbătoare a companiei. Există numeroși potențiali clienți pentru smartphone-urile Pixel, însă, Google nici acum nu are un sistem global de livrare, disponibilitatea acestora fiind limitată la sub 20 de țări.

WhatsApp testează un abonament cu funcții suplimentare

WhatsApp încearcă o nouă formă de monetizare a serviciului, care va consta într-o serie de facilități ce vor fi disponibile doar celor care vor plăti un abonament lunar. În codul versiunii beta a aplicației WhatsApp au fost descoperite indicii care arată că serviciul deținut de Meta vrea să lanseze o versiune Premium, pe bază de abonament. Prin inspectarea codului, au fost descoperite trei funcții suplimentare ce vor fi disponibile în cadrul abonamentului, însă, nu este exclus ca și alte opțiuni să fie adăugate înainte de lansarea oficială sau chiar după aceea. În primul rând, plătitorii vor avea acces la un link personalizabil pentru propriul profil, link ce poate fi modificat o dată la fiecare trei luni. Acest link ar trebui să reprezinte o modalitate mai facilă de contactare a unei firme decât după numărul de telefon. În al doilea rând, versiunea Premium va permite conectarea simultană a până la 10 dispozitive la aceeași cont. Limita actuală pentru toți utilizatorii este de 4 dispozitive conectate simultan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.