Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Avem cel mai mare impozit pe salariul minim din Europa Centrală și de Est

Ziarul de Vrancea
3 sep 2019 1727 vizualizări

Ce propuneri sunt în zona politică? n cum stăm la celelalte capitole ale impozitării muncii?

România are nevoie de reformă ca de aer. Dacă nu mai vrem să fim pe locul întâi la atâtea performanțe negative și dacă nu mai vrem să plece pur și simplu românii din țară avem nevoie de reforme reale. Mai ales, reformă în economie. Trebuie să reducem taxele pe muncă prin scutirea salariului minim, scrie pe pagina sa de Facebook deputatul USR Claudiu Năsui. Măsura, propusă încă de la începutul anului, nu este susținută însă și de PNL, care anunța prin vocea președintelui Orban că nu e de acord cu o asemenea propunere. Care este rata efectivă de taxare a salariului minim și cum e poziționată România în UE?

Fiscalitate mare


Salariul minim brut din România depășește media regiunii Europei Centrale și de Est. În același timp, are cea mai ridicată rată efectivă de taxare dintre statele din regiune, de 41,5%, potrivit unei analize Deloitte România. Rata efectivă de taxare se menține cea mai înaltă, 41,5%, și în cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27%. „Ca urmare a transferului contribuțiilor de asigurări sociale în sarcina angajatului și a majorărilor salariului minim brut, România a ajuns să depășească media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, surclasând cinci state. În schimb, celelalte 10 țări au rate de taxare efective mai reduse, media fiind de 21%, față de 41,5% în România”, declară Raluca Bontaș, Partener Servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte România. Analiza Deloitte România, realizată pe baza calculelor furnizate de firmele membre din rețeaua Deloitte, include România, Bulgaria, Serbia, Croația, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia. În cazul României, a fost luată în calcul valoarea salariului minim brut in valoare de 2.080 de lei.

„Salariatul român primește procentual mai puțin din rezultatul muncii decât în alte state din regiune, impozitul și contribuțiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, așadar, de așteptat ca fiscalitatea înaltă să se reflecte și într-o calitate a vieții mai crescută, de vreme ce salariatul investește mai mult în serviciile publice de educație, sănătate, infrastructură etc. Însă, mergând la clasamentele mondiale în acest sens, ele arată contrariul, cheltuielile publice având o eficiență redusă. De exemplu, studiul efectuat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, privind Indicele de Progres Social, care măsoară calitatea vieții și bunăstarea cetățenilor, plasează România pe locul 44 din 146 de țări, în urma tuturor celorlalte state membre UE. Astfel de date ne fac să înțelegem mai ușor fenomenul migrației forței de muncă, precum și nevoia unor măsuri inter-relaționate și care pot inversa această tendință”, spune Raluca Bontaș.


Principalele constatări ale analizei

n Salariul minim brut variază între 500 de euro (Estonia) și 261 de euro (Bulgaria), media fiind 421 de euro.

n Estonia are cea mai scăzută rată efectivă de taxare a salariului minim, de 4%, urmată de Lituania (10%) și Cehia (14%), iar România, cea mai înaltă rată, de 42%, media fiind 21%.

n Rata efectivă de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro este cea mai ridicată în România (42%), Ungaria (34%), Letonia (29%) și cea mai redusă în Estonia (13%) Bulgaria (22%), Lituania (23%).

n România are nivelul cel mai mic de contribuții datorate de angajator (2,25%), media fiind de aproximativ 23% în ambele scenarii.

„Când discutăm despre salarii, ne raportăm, de regulă, la valoarea lor brută. Astfel, România nu arată rău deloc, cu o creștere a salariului mediu brut de aproximativ 41% în ultimii doi ani. Stăm bine și la nivel de regiune. Din păcate însă, dacă luăm în calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din România coboară spre finalul aceluiași clasament. Asta înseamnă că, la sfârșitul lunii, angajatul român ia cei mai puțini bani în mână, spre deosebire de colegii lui din țările din regiune. La fel de adevărat este și că, la nivelul angajatorului, costurile sunt de departe cele mai reduse în România, însă ele nu au impact asupra angajatului. Totuși, în ambele situații – raportare la salariu brut și la costul salarial complet - taxele și contribuțiile la sistemele publice din România depășesc semnificativ media regiunii”, explică Monica Țariuc, Senior Manager Consultanță Fiscală, Deloitte România. (Preluare HotNews.ro)

Surpriză: iată care sunt cei mai căutați candidați la un job din România!

Datele unei analize eJobs contrazic presupunerea că tinerii sunt cei mai căutați

CV-urile candidaților din grupa de vârstă 36-45 de ani activi pe platforma de recrutare online eJobs.ro au strâns, de la începutul anului și până acum, aproape 3,2 milioane de vizualizări, situându-se, astfel, în topul preferințelor angajatorilor din România. Sunt urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, ale căror CV-uri au fost vizualizate de aproximativ 2,5 milioane de ori și de cei din categoria 18-24 (812.000 de vizualizări). „La nivelul candidaților, există o percepție generalizată potrivit căreia angajatorii caută doar oameni foarte tineri, care, fiind la început de drum, au așteptări ceva mai mici și care pot fi mai ușor formați, de la zero. Cu toate acestea, iată că datele arată că anul 2019 a fost, totuși, anul specialiștilor, al candidaților maturi, cu experiență. Companiile au căutat intens oameni care să vină cu un know-how solid pe care să-l implementeze în companii, iar asta s-a văzut nu doar în numărul de CV-uri vizualizate, ci și într-o creștere a numărului de joburi adresate specialiștilor”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România. În acest moment, sunt peste 17.500 de joburi care se adresează candidaților cu nivel de experiență mediu (2-5 ani) și mare (peste 5 ani), precum și managerilor. Următoarea cea mai căutată categorie este cea a candidaților de peste 45 de ani, care au adunat, în perioada ianuarie-august 2019, aproape 390.000 de vizualizări pentru CV-urile urcate pe eJobs.ro. Domeniile cele mai căutate de aceștia au fost retailul, zona de prestări servicii, construcțiile, transporturile, băncile și serviciile financiare, industria alimentară și auto.Candidații cu vârsta sub 18 ani au adunat cel mai mic număr de vizualizări - 18.500, de la începutul anului și până acum. Au fost, de altfel, și cei care au aplicat cel mai puțin, pentru această categorie de vârstă fiind înregistrat un număr de aproape 54.000 de aplicări în primele 8 luni ale anului.Campioni la aplicări au fost cei cu vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani (4,9 milioane de aplicări) și cei între 25 și 35 de ani (3,7 milioane). Candidații de peste 45 de ani au avut 615.000 de aplicări. În total, în perioada ianuarie-august 2019 au fost înregistrate peste 5,5 milioane de aplicări, cu 100.000 mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Ariana Grande vrea 10 milioane de dolari: un brand de modă s-a folosit de imaginea ei

Cântăreața Ariana Grande cere despăgubiri de 10 milioane de dolari unui brand de modă pe care îl acuză că s-a folosit de celebritatea și influența ei pentru a-și vinde articolele, scrie Reuters. Grande a depus plângerea împotriva Forever 21 și a Riley Rose, luni, la Los Angeles. Ea subliniază că numele, imaginea și muzica ei au fost însușite pe nedrept de companie. În plus, Forever 21 a folosit pentru o campanie de anul acesta un model care îi seamănă mult. Artista a precizat că acționarea în judecată vine după ce negocierile cu Forever 21 pentru o campanie de marketing au eșuat, deoarece compania nu a fost dispusă să plătească suma cerută. Ariana Grande, în vârstă de 26 de ani, este una dintre cele mai influente personalități online - cu 65 de milioane de urmăritori pe Twitter și 163 de milioane, pe Instagram. Forever 21 nu a comentat cazul și a transmis că este în continuare o susținătoare a Arianei Grande, cu care colaborează de doi ani. „Sperăm să găsim o rezolvare amiabilă și să continuăm să lucrăm împreună în viitor”, au spus reprezentanții companiei. Fondată în 1984, Forever 21 deține 815 magazine în 57 de țări. Fondatorii ei, Do Won și Jin Sook Chang, au averi de 1,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Fiicele lor, Linda și Esther Chang, au deschis primul butic Riley Rose în 2017. Potrivit plângerii depuse de Grande, Forever 21 și Riley Rose și-au însușit pe nedrept cel puțin 30 de imagini și videoclipuri și au folosit înregistrări audio și versuri din single-ul ei de succes „7 Rings”. Ea cere despăgubiri pentru încălcarea dreptului de autor și a dreptului la publicitate.

A scăzut indicele ROBOR la 3 luni

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,04%, potrivit datelor publicate ieri de BNR. Marți, ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,05% pentru a treia oară consecutiv. Miercuri, a scăzut la 3,04%, nivel care a fost atins și în 1 august. Totodată, vineri, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 3,13%, pentru a treia oară consecutiv. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru primul trimestru din 2019, a crescut la 2,63%, de la 2,36% în T4 2018.

Prețurile petrolului au scăzut puternic

Prețurile petrolului au scăzut puternic, iar pe pe piața americană declinul a fost de peste 3%, din cauza datelor nefavorabile referitoare la industria prelucrătoare din Statele Unite și a tensiunilor comerciale dintre SUA și China, care au influențat negativ încrederea investitorilor, transmite Reuters. Cotația petrolului american WTI a scăzut cu 1,91 dolari, respectiv cu 3,5%, la 53,19 dolari pe baril, iar pe parcursul tranzacțiilor a atins un minim de 52,84 dolari pe baril, cel mai redus nivel din 9 august. Prețul petrolului Brent a coborât cu 1,15 dolari, la 57,51 dolari pe baril. În timpul tranzacțiilor, petrolul Brent a scăzut la 57.23 dolari pe baril, la rândul său cel mai redus nivel atins după 9 august. Pierderile s-au accentuat în urma datelor care au arătat că activitățile din industria prelucrătoare americană s-au contractat în august pentru prima oară în ultimii trei ani. Comenzile noi și angajările au scăzut pe fondul impactului tensiunilor comerciale asupra încrederii oamenilor de afaceri. Datele din Statele Unite au venit după date separate care au arătat că activitățile din industria prelucrătoare din zona euro s-au contractat în august pentru a șaptea lună consecutiv.

Brandul Zara se distanțează de protestele din Hong Kong, afirmându-și sprijinul pentru China

Brandul spaniol de modă Zara și-a exprimat pe o rețea de socializare chineză sprijinul pentru suveranitatea Chinei în Hong Kong, încercând să evite să fie implicat în controversa provocată de protestele din centrul financiar asiatic, transmite Reuters. Zara, brand deținut de grupul Inditex, cel mai mare retailer de haine din lume, a publicat declarația luni seara, după ce publicația Ming Pao din Hong Kong a întrebat dacă închiderea a patru magazine Zara din oraș a avut loc pentru susținerea unei greve a studenților, provocând comentarii din partea a milioane de utilizatori ai rețelei de socializare chineze Weibo. Zara a anunțat pe rețeaua Weibo că susține „politica o țară două sisteme” prin care este guvernat Hong Kong-ul și a precizat că nu susține grevele. Brandul a devenit principalul subiect de discuție pe Weibo, hashtag-ul “Zara statement” fiind vizualizat marți dimineață de peste 170 de milioane de ori. O sursă apropiată Inditex a declarat marți că magazinele Zara din Hong Kong au fost nevoite să își amâne deschiderea, luni, pentru că angajații nu au putut veni la serviciu din cauza poblemelor de transport legate de proteste, dar că magazinele Zara din oraș au fost deschise până la urmă, luni. Brandurile străine sunt presate tot mai mult de consumatorii chinezi și de autoritățile de reglementare să respecte suveranitatea și pretențiile teritoriale ale Chinei. Inditex are sute de magazine în China, care includ și branduri ca Massimo Dutti și Bershka, pe lângă Zara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.