Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMCE:9 din 10 români din mediul urban cred că școala nu e adaptată meseriilor din viitor

Ziarul de Vrancea
24 mar 2019 728 vizualizări

Peste 1 milion de meserii vor dispărea în următorii ani, însă vor fi înlocuite de alte 1,7 milioane de job-uri noi, conform World Economic Forum

Nouă români din 10 sunt de părere că școala nu îi pregătește suficient de bine pe elevi pentru construirea unei viitoare cariere, iar aproape jumătate dintre părinți cred că fiul sau fiica lor va alege să lucreze în IT, potrivit unui studiu efectuat de școala privată Avenor College și platforma online iVox și publicat ieri. Întrebați care sunt materiile pe care le-ar scoate din programa școlară, 63% dintre părinți au ales limba latină, în timp ce 45% au ales religia. ”De asemenea, ei consideră că în orarul copiilor ar trebui să se regăsească materii precum dezvoltare personală, gândire creativă, bune maniere, public speaking sau leadership”, se arată în comunicat. Potrivit unui studiu realizat în luna martie, 9 din 10 părinți din mediul urban din România sunt de părere că școala nu îi pregătește suficient de bine pe elevi pentru construirea unei viitoare cariere. Conform unui raport întocmit de World Economic Forum, peste 1 milion de meserii vor dispărea în următorii ani, însă vor fi înlocuite de alte 1,7 milioane de job-uri noi. În acest context, școala privată Avenor College și platforma online iVox au realizat un studiu prin care și-au propus să afle ce cred părinții din România despre meseriile viitorului, respectiv despre pregătirea de care copiii lor beneficiază în cadrul școlii. ”Astfel, au aflat că 5 din 10 români sunt de părere că roboții și tehnica vor înlocui forța de muncă umană. Privind înspre viitor, 49,6% dintre români cred că fiul sau fiica lor va alege să lucreze în IT, în timp ce 25,6% sunt de părere că viitorii adulți vor alege industria jocurilor pe calculator și a inteligenței artificiale”, se arată în comunicat. În plus, mai puțin de 25% dintre respondenți consideră că medicina, construcțiile sau divertismentul ar putea reprezenta un interes pentru copiii lor. Pe de altă parte, în opiniile românilor, printre cele mai populare meserii ale viitorului se numără cea de UX Designer, Specialist E-Commerce, Data Architect, sau Psiholog. Întrebați ce abilități ar trebui să dezvolte copiii în cadrul școlii, astfel încât să se bucure de o carieră de succes, 8 din 10 respondenți ai studiului au menționat comunicarea, iar 7 din 10 au ales și competențele de gândire logică. Pe locul trei în topul importanței se află abilitatea de analiză, urmate de managementul unei echipe.

Suntem cel mai impotant cumpărător de ciocolată din Ucraina

u anul trecut, România a cumpărat 4.900 de tone de ciocolată și produse din cacao din Ucraina

România a fost anul trecut cel mai impotant cumpărător de ciocolată din Ucraina, cu 4.900 de tone de ciocolată și produse din cacao, anunță luni agenția ucraineană de presă Unian. După România, au mai cumpărat ciocolată Ungaria, 2.600 de tone și Bulgaria, 2.500 de tone. Producătorii ucrainieni și-au majorat livrările de ciocolată către UE cu 22,6% anul recut, la 41,2 milioane de euro. Produsele din Ucraina au prețuri mai reduse și sunt exportate în 50 de țări. Consumul de ciocolată în România este relativ scăzut comparativ cu cel de pe alte piețe, ridicându-se la cu circa 2,2-2,5 kilograme per capita. Comparativ, în Austria sau Germania consumul este de aproximativ 8 kilograme pe cap de locuitor, iar în Polonia este de 5 kilograme. Piața ciocolatei trece în România de 300 de milioane de euro anual, întreaga piață a dulciurilor fiind estimată la 500 de milioane de euro.

Înmatriculările de vehicule comerciale noi sunt în creștere ușoară

În România, în primele două luni, au fost înmatriculate 4.756 vehicule comerciale noi, reprezentând o creștere cu 6,2% față de primele două luni din 2018, informează Asociația Constructorilor de Automobile din România ACAROM. Înmatriculările de vehicule comerciale noi în Uniunea Europeană au crescut în februarie 2019 cu 4,7% față de februarie 2018, ajungând la un volum total de 181.636 unități. În perioadă ianuarie-februarie 2019, topul țărilor europene este condus de Franța, cu 83.492 unități (plus 7.7%), Germania cu 61.730 unități noi înmatriculate (plus 15.5%) și Marea Britanie cu un volum de 44.119 vehicule comerciale (plus 6.3%).Pe segmente, LCV-urile (vehiculele comerciale ușoare <3.5to) reprezintă un volum de 313.285 unități, o creștere de 5.3%; MHCV (vehiculele comerciale medii, între 3.5 și 16 to) reprezintă un volum de 62.632 unități, o creștere de 7.4%; HCV (vehicule comerciale grele >16 to) reprezintă un volum de 51.950 unități, o creștere de 7.0%, iar segmentul microbuzelor și autobuzelor reprezintă un volum de 6.197 unități, o creștere de 4.8% față de perioadă similară din 2018.

Telekom Romania modifică tarifele pentru apelurile internaționale

Telekom Romania modifică tarifele pentru apelurile internaționale în Spațiul Economic European (statele membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Lichstenstein și Norvegia), începând cu data de 15 mai 2019, informează compania. Tarifele reglementate vor fi de 0,226 euro/minut, TVA inclus, respectiv 0,071 euro/SMS, TVA inclus. În cazul în care clienții Telekom Romania beneficiază în prezent de tarife mai mici decât aceste tarife reglementate, tarifele mai mici se mențin. Minutele internaționale incluse în abonament, disponibile către Zona 1 și Zona 2, vor putea fi utilizate în continuare către destinatiile fixe și mobile din zonele respective, dar și către Zona SEE. De asemenea, minutele internaționale incluse în abonament, disponibile către UE, SUA și Canada, vor putea fi în continuare utilizate de clienți către destinațiile fixe și mobile din zonele respective, dar și către zona SEE. De noile tarife vor beneficia atât clienții care utilizează cartela preplătită, cât și cei care au abonament.

Primul oraș din lume cu sisteme de încărcare wireless pentru taxiurile electrice

Oslo, capitala Norvegiei, va deveni primul oraș din lume care va instala sisteme de încărcare wireless pentru taxiurile electrice, sperând să facă procesul reîncărcării suficient de rapid și eficient pentru a accelera apariția mașinilor nepoluante, relatează Reuters. Proiectul va utiliza o tehnologie bazată pe inducție, a anunțat furnizorul de utilități Fortum. Începând cu anul 2023, toate taxiurile de la Oslo vor trebui să aibă emisii zero, Norvegia dorind ca până în 2025 toate autoturismele noi să fie din aceeași categorie. Marea Britanie și Franța au obiective similare pentru anul 2040. Fortum, care lucrează cu compania americană Momentum Dynamics din firmă și primăria din Oslo, a declarat că cel mai mare obstacol pentru electrificarea taxiurilor a fost până acum infrastructura, taximetriștii consumând prea mult timp pentru a găsi a stație de încărcare, dar și timpul îndelungat de încărcare. Inducția este mai eficientă din punct de vedere energetic și permite încărcarea taxiurilor atunci când acestea stau sau se mișcă lent, așteptând sau preluând pasageri. Parcul de mașini electrice din Norvegia este cel mai ridicat din lume, în urma aplicării unor avantaje precum lipsa taxelor sau reducerea aceestora pentru drumuri, parcări sau puncte de încărcare. Anul trecut, o mașină din trei vândute a fost electrică. Cu doar cinci milioane de locuitori, Norvegia a cumpărat 46.143 de mașini electrice în 2018, ceea ce a făcut-o cea mai mare piață din Europa, înaintea Germaniei, cu 36.216 de unități și a Franței cu 31.095 unități, potrivit Asociației Europene a Producătorilor de Automobile.

Uber va oferi peste 3 miliarde de dolari pentru Careem

Uber Technologies va oferi peste 3 miliarde de dolari pentru preluarea companiei concurente Careem Networks FZ, din Dubai, au declarat două persoane apropiate situației, transmite Reuters. Oferta Uber ar putea fi anunțată în prima parte a acestei săptămâni, a spus o a treia sursă. Uber va plăti 1,4 miliarde de dolari în numerar și 1,7 miliarde de dolari în obligațiuni convertibile în acțiuni Uber, la un preț de 55 de dolari pe acțiune, potrivit Bloomberg. Careem a refuzat să comenteze, iar reprezentanții Uber nu au fost disponibili imediat peentru comentarii. Uber se pregătește pentru o ofertă publică inițială, iar bancherii cu care colaborează au indicat că evaluarea companiei americane ar putea fi de până la 120 de miliarde de dolari. Compania americană de logistică și transport este în căutare de noi surse de creștere, pe fondul concurenței intense pe piața sa de bază, de ride-sharing, din partea unor operatori rivali cum este Lyft.

Erdogan vrea să-i pedepsească pe speculatori

Președintele turc Tayyip Erdogan a afirmat că cei din sectorul financiar care cumpără valută pentru deprecierea lirei turcești vor plăti ”un preț foarte greu”, adăugând că Ministerul de Finanțe lucrează la acest lucru, transmite Reuters. Lira s-a depreciat vineri cu peste 4% față de dolarul american, cel mai mare declin zilnic consemnat după criza valutară din luna august a anului trecut, provocând îngrijorare că turcii cumpără mai multă valută pe fondul înrăutățirii relațiilor cu Washingtonul. Datele băncii centrale au arătat joi că depozitele de valute și fondurile care includ și metalele prețioase deținute de turci au atins un nivel record în săptămâna încheiată pe 15 martie, economiștii considerând că acesta este un semnal al scăderii încrederii în lira turcească. Vorbind duminică, la un miting electoral la Istanbul, Erdogan a spus că ”unii oameni” au început să provoace Turcia și că încearcă să determine deprecierea lirei, cu ajutorul unor colaboratori turci. ”Le spun celor care se angajează în acest fel de activități în ajunul alegerilor că le știm identitățile. Știm ce faceți. Trebuie să știți, după alegeri vă vom prezenta o notă de plată grea”, a afirmat președintele. Turcii vor participa pe 31 martie la alegeri locale.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,23%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,23%, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a urcat la 3,16%. Luni, acesta a crescut la 3,23%. Totodată, indicele ROBOR la șase luni a scăzut de la 3,33% la 3,32%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.