Economic

Nababul Fenechiu se opune impozitării bogaţilor

Ziarul de Vrancea
3 nov 2013 802 vizualizări
Vicepreşedintele PNL afirmă că putem discuta în Monte Carlo despre taxarea bogaţilor, în Romania trebuie să creăm bogaţi

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat, ieri, că "despre taxarea bogaţilor se poate vorbi la Monte Carlo", spunand că în Romania "trebuie creaţi bogaţi" şi trebuie încurajaţi oamenii bogaţi să vină în ţara noastră. Prezent, ieri, la Sinaia, unde a participat la dezbaterea "Romania pentru mediul de afaceri", organizată de Tineretul Naţional Liberal, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a spus că un stat care respectă mediul de afaceri nu este acela care pune cele mai mici taxe, ci acela care nu schimbă taxele de la un an la altul întrucat un mediu de afaceri are nevoie de predictibilitate. Referindu-se la taxe suplimentare pentru cei care au averi mari, precum impozitul pe piscine, Relu Fenechiu a spus că, în opinia sa, Romania trebuie să creeze în primul rand o pătură de mijloc şi o pătură de oameni bogaţi. "Putem discuta în Monte Carlo despre taxarea bogaţilor. În Romania trebuie să creăm bogaţi. Să încurajăm oamenii bogaţi să vină în Romania", a afirmat Fenechiu. În acest context, el a spus că trebuie să existe "un moment T zero" de la care toţi romanii să-şi poată justifica proprietăţile pe care le deţin. Proprietarii construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, ar putea fi obligaţi să achite anul viitor un impozit, extinderea bazei de impunere fiind convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, au declarat surse oficiale. Noul impozit ar putea fi aplicat doar acelor persoane sau firme care deţin în proprietate astfel de construcţii, nu şi persoanelor fizice care achită anual o taxă primăriei pentru folosirea unui loc de parcare.

Hotelurile din Romania sunt cu 16% mai goale faţă de 2008
în urmă cu cinci ani, hotelurile erau cu aproape 20% mai profitabile decat în prezent

Gradul de ocupare a hotelurilor din Romania la începutul acestui an era de 28%, faţă de 35% în 2008, tariful mediu s-a diminuat cu 15%, iar profitabilitatea a scăzut cu peste 19%, potrivit unui studiu al Federaţiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). "Cei cinci ani de criză şi-au spus cuvantul în domeniul turismului, unde deşi au apărut aproape 1.000 de unităţi de cazare, numărul turiştilor a urcat timid, cu mai puţin de 10%", se arată în studiul federaţiei. Numărul hotelurilor a crescut din 2008 de la 1.111 la 1.400 de unităţi, numărul hostelurilor a urcat de la 46 la 178, la care se adaugă peste 500 de pensiuni urbane şi rurale. La începutul acestui an, din cele 1.400 de hoteluri din Romania, 28 erau de cinci stele, 233 de patru stele, 663 de trei stele, 395 de două stele şi 75 de o stea, în timp ce şase unităţi nu erau clasificate. În 2008, un numar de 16 de hoteluri erau cotate la cinci stele, 99 la patru stele, 355 de trei stele, 453 la două stele şi 171 la o stea. Totodată, 17 hoteluri nu erau clasificate. Capacitatea de cazare a crescut în intervalul 2008-2012 de la 294.210 locuri la 301.109 locuri de cazare. "Deşi capacitatea de cazare este mai mare, au scăzut doi indicatori foarte importanţi: cheltuielile turiştilor în Romania şi numărul de zile de cazare de turist. Astfel, veniturile hotelurilor au scăzut cu peste 9% în ultimii cinci ani, iar cheltuielile au urcat cu mai mult de 5%", potrivit studiului FIHR realizat pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică şi a celor transmise de hotelieri. În 2008, numărul total al turiştilor din Romania se ridica la peste 7,1 milioane de persoane, dintre care 5,65 milioane romani şi 1,46 milioane străini. După cinci ani de criză, numărul turiştilor a urcat la 7,7 milioane de persoane, dintre care 6 milioane au fost romani şi doar 1,6 milioane de turişti străini. "Creşterea numărului de turişti se reflectă mai degrabă în creşterea cheltuielilor, avand în vedere că tariful mediu a scăzut şi consumul turiştilor s-a diminuat în perioada de criză. Creşterea TVA de la 1 iulie 2010 la 24% a fost o mare lovitură dată industriei turistice atat la nivelul hotelierilor, cat şi la nivelul agenţiilor", se mai arată în studiul federaţiei.


Romania va exporta peste 500.000 de vaci în China

Romania a semnat un protocol cu autorităţile chineze în urma căruia va exporta în următorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Bălţata romanească în China, care le vor aduce fermierilor romani venituri mai mari de o jumătate de miliard de euro. "Romania va exporta vaci în China", a declarat sambătă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la targul internațional de agricultură Indagra de la București. Protocolul a fost semnat de în luna septembrie de reprezentanți ai statului chinez și ministerul roman al Agriculturii, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Națională de Reproducție în Zootehnie și Asociația Crescătorilor de Vaci "Bălțata Romanească" din Brașov. "Este o șansă extraordinară pentru fermierii romani. Cererea din China este foarte mare, iar în perioada de 7-10 ani pentru care este valabil protocolul, noi trebuie să exportăm peste 500.000 de vaci. Se vor trimite animale de un an, vițele în dezvoltare, al căror preț de export este aproximativ 1.000 de euro", a declarat Zoltan Haller, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Vaci "Bălțata Romanească" din Brașov. Primul lot de animale, de 4-5.000 de vaci, va fi exportat în luna ianuarie a anului viitor. Haller spune că Romania este prima țară europeană care exportă vaci în China și a patra din lume, după Australia, Noua Zeelandă și Uruguay. Ambasada Romaniei din China a făcut demersurile pentru ca autoritățile sanitar-veterinare chineze să ajungă în Romania și să verifice originea animalelor. Potrivit lui Zoltan Haller, în Romania sunt peste 600.000 de vaci din rasa Bălțata romanească (vaci în lactație) și încă pe atat masculi și tineret.

Biofarm îşi dublează capacitatea de producţie

Biofarm îşi va dubla capacitatea de producţie şi va intra pe noi arii terapeutice, odată cu relocarea în 2015 în noua fabrică, aflată în construcţie, şi se va concentra pe dezvoltarea exporturilor. "Vrem să ne relocăm şi construim în zona industrială (zona Gara Căţelu spre autostrada Soarelui din Capitală - n.r.) o facilitate nouă. Este finalizată în proporţie de 40-50%, respectiv depozitele sunt terminate şi puse în funcţiune, clădirea de producţie va fi terminată la sfarşitul acestui an. În 2014 şi în 2015 vom începe partea specifică, adică echipamente şi tehnologie. Este o relocare cu mixare de echipamente, cele de aici (din vechea unitate - n.r.) care sunt mai performante şi vom cumpăra şi echipamente noi", a declarat directorul general al producătorului, Dănuţ Vasile. Investiţia în acest proiect este de maxim 13-14 milioane euro, din fonduri proprii, din care au fost cheltuiţi deja 7 milioane de euro. "Este un proiect foarte greu să transferi o fabrică dintr-un loc într-altul, trebuie să asiguri stocuri, să autorizezi fabrica, să validezi procesele tehnologice, să fie autorizată de Agenţia Naţională a Medicamentului. Cam în 2015 vom fi gata", a adăugat Vasile. Noua unitate de producţie va avea o suprafaţă de 3.800 metri pătraţi, iar depozitele ocupă 2.500 de metri pătraţi. Terenul pe care se construieşte este proprietatea producătorului. "Capacitatea de producţie va fi aproape dublă. Vom intra şi pe noi arii terapeutice. Avem deja 25 de dosare pentru aprobare şi aşteptăm autorizaţiile", a arătat Vasile. Totodată, Biofarm reorganizează şi dezvoltă departamentul de export, targetul fiind în principal Rusia şi statele din fosta URSS, şeful producătorului fiind de părere că exporturile vor fi sursa de creştere în viitor.


Efectele reducerii TVA la paine asupra evaziunii

Producţia fiscalizată a crescut la făină cu peste 10% şi la paine cu 15% după reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, începand cu 1 septembrie, a declarat sambătă Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan. Totodată, painea s-a ieftinit cu mai mult de 12%. "Prețurile au scăzut cu peste 12%, că producția fiscalizată a crescut la făină cu peste 10% și la paine cu 15%, iar la specialitățile de panificație creșterea este mai mare, ceea ce e un lucru bun pentru populație", a spus Popescu. Reprezentanții Rompan au copt sambătă, la targul agricol Indagra din București, o paine uriașă, care cantărește 96 de kilograme.


Se fac cărţile pentru achiziţia BlackBerry

Cerberus Capital Management, care s-a asociat cu cofondatorul BlackBerry, Mike Lazaridis, pentru lansarea unei oferte de preluare a companiei canadiene de telefonie mobilă, vrea să atragă în această coaliţie şi compania Qualcomm, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg. Qualcomm, producător de semiconductori cu sediul în San Diego, va lua o decizie după analizarea situaţiei financiare a BlackBerry, a spus una dintre surse. Compania obţine majoritatea profitului din licenţierea de pantente pentru tehnologia reţelelor wireless. BlackBerry a anunţat în luna august că aşteaptă oferte de preluare şi a atras interesul mai multor companii, dar nu şi propuneri concrete. Fairfax Financial Holdings, cel mai mare acţionar al BlackBerry, a semnat în septembrie un acord preliminar de preluare a producătorului de smartphone-uri pentru 4,7 miliarde de dolari, dar nu a dezvăluit partenerii şi nici dacă şi-a asigurat finanţarea. Potrivit acordului, BlackBerry poate pană luni, 4 noiembrie, să ia în considerare şi alte propuneri, în timp ce Fairfax şi un grup de investitori evaluează situaţia financiară a companiei şi încearcă să atragă finanţarea necesară.

Vanzările producătorilor auto americani au crescut puternic

Marii producători auto americani, General Motors (GM), Ford Motor şi Chrysler Group, au înregistrat creşteri puternice ale vanzărilor din SUA în luna octombrie, după blocajul de 16 zile al activităţilor guvernamentale, şi se îndreaptă spre cea mai bună evoluţie anuală după 2007, transmite Bloomberg. Vanzările de maşini şi camionete ale GM au urcat cu 16%, ale Ford cu 14%, iar cele ale Chrysler cu 11%. Analiştii estimau un avans de 7,9% în cazul GM, 16% pentru Ford şi 14% pentru Chrysler. Livrările Toyota Motor, Honda Motor şi Nissan Motor au fost sub aşteptările analiştilor. Traficul din showroom-uri şi vanzările au crescut după ce Congresul şi preşedintele Barack Obama au convenit pe 17 octombrie finanţarea activităţilor guvernamentale şi prelungirea limitei de îndatorare a Statelor Unite pană la începutul anului viitor. În primele 10 luni, vanzările de autovehicule pe piaţa SUA au totalizat 12,4 milioane de unităţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3826 zile, 17 ore, 50 minute, 53 secunde
Fenechiu s-a oprit pe la jumatatea explicatiei, poate pentru ca nu stia mai departe. Ok, sa cream bogati si mai departe ce ? Pai de creat bogati a creat si Iliescu, a impartit toata averea tarii la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.