Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Acţiunile Fondului Proprietatea au revenit la maximul istoric

Ziarul de Vrancea
13 sep 2013 815 vizualizări
Acţiunile Fondului sunt pe un trend de creştere pentru a patru zi consecutiv

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,4%, în prima parte a şedinţei de ieri, pentru a patra zi consecutiv, într-o piaţă unde investitorii şi-au orientat atenţia spre acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au revenit la maximul istoric, de 0,71 lei/titlu. Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute, însă la fel ca în precedentele şedinţe volumele de tranzacţionare au fost axate doar pe cateva acţiuni. Dacă în primele trei zile din această săptămană investitorii şi brokerii au acordat mai multă atenţiei subscrierilor pe tranşa micilor investitori la oferta de la Nuclearelectrica, interesul a fost îndreptat vineri mai mult către acţiunile Fondului Proprietatea, care s-au întors la maximului istoric atins pe 16 august. Începand din ultima săptămană a lunii august şi pană la finalul săptămanii trecute, preţul acţiunilor FP a scăzut pană aproape de 0,67 lei, însă de luni a reintrat pe creştere, îndreptandu-se din nou către nivelul maxim atins în luna august. În prima parte a şedinţei de vineri, preţul a urcat pentru cateva momente la maximul istoric de 0,71 lei. Cotaţia, atinsă în jurul orei 12:45, este cu 1,57% peste închiderea de joi. La scurt timp după ora 13:00, titlurile Fondului erau cotate la 0,7095 lei, preţ cu 1,5% peste ziua precedentă. Evoluţia de vineri a venit pe un rulaj de aproape 5,1 milioane lei cu acţiunile Fondului Proprietatea. În prima parte a şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,45%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,26%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,83%. Indicele BET-XT a crescut cu 0,42%, în timp ce indicele BET-BK s-a plasat cu numai 0,1% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni romaneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Creşterea indicelui BET-BK a fost încetinită de acţiunile Erste, care au scăzut cu 3,94%, urmand îndeaproape direcţia de pe piaţa de la Viena. Market makerii pentru acţiunile Erste au dus cotaţia de la BVB la un nivel apropiat de cel de la Viena încă din primele minute, astfel încat preţurile să fie cat mai apropiate pe cele două pieţe. Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 9,8 milioane lei (2,2 milioane euro), sumă cu 22% sub cea din prima parte a şedinţei precedente, de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, de aproape 5,1 milioane lei. La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu pană la 0,2%, în aşteptarea datelor privind comerţul retail din SUA şi concluziilor discuţiilor dintre Washington şi Moscova privind Siria.

Impozitul forfetar de pană la 24.000 de lei pentru spălătorie sau service auto   

Noua taxă va fi calculată în funcţie de suprafaţa unităţii şi un coeficient de activitate, ce va fi mai mic sau mare de la o activitate la alta
O spălătorie auto, o vulcanizare sau un service auto cu o suprafaţă de circa 200 metri pătraţi vor plăti anual, începand din 2014, un impozit forfetar de 18.000 lei, 14.400 de lei şi 24.000 de lei, potrivit formulei de calcul pe care o propune Guvernul. Proiectul de lege privind impozitul forfetar stabileşte pentru unităţile de servicii din segmentul auto un impozit care se va calcula în principal în funcţie de suprafaţă de desfăşurare a activităţii, care se va înmulţi cu un coeficient de activitate, mai mic pentru vulcanizări şi spălătorii şi în creştere pentru service-uri, în raport de ce operaţiuni acoperă. Impozitul forfetar anual va fi calculat prin înmulţirea coeficientului specific activităţii cu suprafaţa unităţii şi cu 12. Guvernul a propus un coeficient de 6 pentru vulcanizări auto, 7,5 pentru spălătorii auto, 8 pentru vopsitorii, 9 pentru tinichigerie auto şi 10 pentru mecanică auto sau ITP. În cazul unui service care acoperă şi operaţiunile de mecanică şi ITP, şi are o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, impozitul anual va fi de 60.000 de lei (aproape 14.000 de euro). O vopsitorie cu aceleaşi dimensiuni va achita 48.000 de lei, iar o tinichigerie va plăti impozit de 54.000 de lei Pentru un service complet echipat de 1.000 de metri, impozitul anual este de 120.000 de lei (aproape 30.000 de euro). O spălătorie auto de 500 de metri va datora anual un impozit forfetar de 45.000 de lei, în timp ce o vulcanizare cu o suprafaţă similară va achita 36.000 de lei. Impozitul a fost stabilit pe baza datelor privind încasările obţinute din impozitul pe profit în 2011 de la cei 10.075 contribuabili înregistraţi cu cod CAEN 4.520 - Întreţinerea şi repeararea autovehiculelor. Potrivit Guvernului, doar 2.876 de astfel de unităţi au raportat profit în 2011 şi au plătit cumulat o sumă de 32,68 milioane lei. De asemenea, un restaurant mediu din capitală va plăti un impozit forfetar de 4.000 de euro, iar o shaomerie va achita 3.000 de euro. Din calcule rezultă un impozit mediu achitat de 11.401 de lei pe firme plătitoare, sau de 3.250 lei raportat la cele 10.075 unităţi active. Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege discutat în primă lectură miercuri în Guvern şi care va fi trimis Parlamentului spre adoptare în regim de urgenţă.

Fiscalitatea privind Drepturile de Autor şi PFA nu va fi majorată

Afirmaţia îi aparţine lui Liviu Voinea, ministrul delegat al Bugetului

Guvernul nu va majora fiscalitatea privind Drepturile de Autor (DDA) şi Persoanele Fizice Autorizate (PFA), o astfel de prevedere neexistand în scrisoarea de intenţie cu FMI, a declarat ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea."Romania nu are niciun angajament în scrisoarea de intenţie cu FMI privind taxele sau contribuţiile pentru PFA şi DDA. Angajamentele în relaţia cu FMI pot lua forma unor acţiuni prioritare, fără de care nu intri în board, a unor criterii structurale, fără de care nu iei tranşele de bani, şi a unor ţinte indicative, care sunt intenţii de viitor şi care dacă nu se materializează se transformă în criterii structurale", a declarat Voinea, dezminţind astfel unele afirmaţii apărute în presă. El a subliniat că orice pasaj din scrisoarea cu FMI reprezintă un angajament numai în măsura în care are o dată de aplicare şi este acţiune prioritară, criteriu structural sau ţintă indicativă, elemente care stau la baza evaluării. "Ceea ce există acolo (în pasajul citat în presă privind PFA şi DDA, n.r.) este doar o discuţie privind evaluarea - permanentă de altfel - a contribuţiilor în sensul reducerii diferenţelor, dar reducerea diferenţelor se poate face şi de jos în sus şi de sus în jos. Acea diferenţă poate însemna şi reducerea nivelului pentru unii, nu creşterea nivelului pentru alţii. Deci, nu există, repet cu toată răspunderea, nu există niciun angajament al Romaniei în acest sens", a spus ministrul Bugetului. El a precizat că nu se vor majora contribuţiile pentru PFA şi DDA nici în perioada următoare nici după ce scrisoarea va intra în vigoare. "Contribuţiile pentru PFA şi DDA nu cresc nici maine, nici peste o lună, nici de la 1 ianuarie, nu există un astfel de angajament. O spun foarte ferm", a conchis Voinea. De altfel, creşterea fiscalităţii pentru PFA şi DDA, vehiculată de presă, a mai fost dezminţită de Finanţe în august, şi recent de către premierul Victor Ponta.

Şeful Tarom spune că în Romania este mai complicat decat în Albania

Directorul general al TAROM, Christian Heinzmann, consideră că a lucra în Romania este mai complicat decat în ţări precum Albania sau Bangladesh.'Este foarte complicat, ca să fiu onest. Am fost în diferite locuri şi aici similar, dar un pic mai complicat', a declarat, vineri, Heinzmann întrebat care este părerea referitoare la Romania. Acesta a explicat că a lucrat ca CEO la companii de transport aerian în Albania sau în Bangladesh, precizand că în Albania a fost mai uşor, mai clar şi mai puţin birocratic decat în Romania.Întrebat dacă ar dori să mai rămană la conducerea companiei după noiembrie, Heinzmann a spus că ar dori să rămană dacă ar fi posibil acest lucru şi a precizat că acesta nu depinde de el, ci de Guvern, de board şi de acţionari. Compania Naţională de Transporturi Aeriene Romane TAROM a fost înfiinţată în 1954. Din iunie 2010, este membră a Alianţei SkyTeam, din 1993 membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), iar din 2000 este membră a Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene (AEA). Christian Heinzmann participă vineri la Ziua Aviaţiei în Europa de Est, organizată de Ministerul Transporturilor, Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) şi TAROM.

Japonezii îl văd pe Larry Summers la carma celei mai puternice bănci

Preşedintele SUA, Barack Obama, îl va numi săptămana viitoare pe cunoscutul economist Lawrence Summers în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale, banca centrală a Statelor Unite, potrivit ziarului japonez Nikkei, care citează surse neidentificate. Fost secretar general al Trezoreriei SUA în perioada 1999-2001, în timpul administraţiei Clinton, Summers este în prezent directorul Consiliului Economic Naţional, echipa de consilieri pe probleme economice de la Casa Albă. Nikkei notează că anunţul va fi făcut după încheierea şedinţei de politică monetară din 17-18 septembrie a Rezervei Federale. Mandatul actualului preşedinte al Fed, Ben Bernanke, se va încheia în luna ianuarie. Principalii candidaţi la funcţia lui Bernanke sunt Lawrence Summers şi vicepreşedintele Fed Janet Yellen. Subscretarul Trezoreriei SUA Lael Brainard, fost consilier pe probleme economice al preşedintelui Bill Clinton, ar urma să fie numit vicepreşedinte al băncii centrale, potrivit Nikkei. Titlurile de Trezorerie SUA au scăzut pe piaţa secundară după apariţia informaţiilor, piaţa considerand că Summers va adopta o politică monetară mai restrictivă decat Yellen, transmite Bloomberg. Rezerva Federală ia în calcul în această perioadă restrangerea programului de relaxare cantitativă, prin care preia din piaţă obligaţiuni în valoare de 85 miliarde de dolari pe lună pentru a stimula economia. Candidatura lui Summers la conducerea Fed este un subiect controversat, avand în vedere legãturile stranse ale acestuia cu Wall Street. Summers a fost consultant al băncii Citigroup, al fondului de hedging DE Shaw şi al altor companii influente din SUA. Influentul senator republican John Cornyn (Texas) a anunţat joi că ar vota împotriva numirii lui Summers la şefia Fed, potrivit Reuters, preluată de The Guardian.

Companiile aeriene fac un profit per client cat o ceaşcă de cafea

Rata profitului companiilor aeriene din Europa este estimată la 1,3%, în 2013, comparativ cu 0,7%, în anul 2012, a declarat ieri, la Bucureşti, directorul general al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian /IATA/, Tony Tyler, la un eveniment dedicat aviaţiei în Europa de Est. "Este o profitabilitate redusă. Nu facem profituri foarte mari în această industrie, care generează venituri uriaşe, dar şi costuri foarte mari. Guvernele nu trebuie să privească transportatorii aerieni ca pe o vacă grasă, care trebuie mulsă. Dacă taxează prea mult, un profit mic al acestor companii se poate transforma într-o pierdere mare", a afirmat Tyler. La nivel global, companiile aeriene au înregistrat un profit de doi dolari pe pasager în 2012 şi ar putea obţine patru dolari pe pasager în 2013. În 2012, companiile aeriene din Europa au obţinut un profit de 1,6 miliarde dolari, potrivit datelor IATA. "În 2012, liniile aeriene făceau 2,2 dolari profit pentru fiecare pasager pe care îl transportau, echivalentul costului unei ceşti de cafea. Anul acesta, va fi unul mai bun şi vom împinge profitul către patru dolari pe călător, ceea ce reprezintă costul unui sandwich', a adăugat Tony Tyler. Reprezentanţii IATA au menţionat că anul 2010 poate fi considerat unul bun, din punct de vedere al profitabilităţii, pentru companiile aeriene. Profitul global a fost de 19 miliarde de dolari, rata profitului a fost de 3 - 4%, iar profitul pe pasager a fost de circa şapte dolari pe pasager, potrivit IATA.

Fiscul va elibera 1,08 miliarde lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va restitui în septembrie TVA în valoare de 1,08 miliarde lei pentru deconturile cu opţiune de rambursare existente la 4 septembrie, a anunţat vineri instituţia. Deconturile cu compensare şi restituire totalizează 1,03 miliarde lei, din care se compensează suma de 43,9 milioane lei şi se restituie 995,2 milioane lei, se arată într-un comunicat al ANAF. Deconturile cu compensare integrală totalizează 47,4 milioane lei. În cazul compensărilor totale sau parţiale se soluţionează toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar în cazul sumelor de restituit plata se efectuează în două tranşe, respectiv 358,4 milioane lei la 9 septembrie şi 636,7 milioane lei la 22 septembrie.

Twitter, evaluată la 10 miliarde dolari

Twitter, compania care a început una dintre cele mai anticipate listări la bursă din industria IT, a fost evaluată la aproximativ 10 miliarde de dolari în cele mai recente operaţiuni de finanţare derulate pe piaţa privată. Twitter a anunţat joi că a depus în secret, la comisia pentru valori mobiliare din Statele Unite (SEC), documentaţia pentru listarea la bursă, una dintre cele mai anticipate din ultimii ani. Listarea Twitter la bursă a fost una dintre temele preferate de speculaţie în Silicon Valley şi pe Wall Street în ultimii ani, iar directorii companiei au ocolit de fiecare dată subiectul, evitand să divulge strategia tinerei companii în această privinţă. Directorul general al Twitter, Dick Costolo, a declarat în luna iulie, la o conferinţă organizată de AllThingsD, că atunci cand este întrebat despre listarea la bursă se simte precum un jucător de fotbal care încearcă să prindă o pasă în timp ce publicul îl întreabă de pe margine ce vrea să facă după meci, potrivit The Guardian. Twitter este ultima dintre marile reţele de socializare care încă nu s-a listat la bursă. Facebook şi LinkedIn "învart" deja miliarde la New York, avand capitalizări de piaţă de 108 miliarde de dolari, respectiv 32 miliarde de dolari.

Dell este de vanzare, acţionarii cer 24,9 miliarde dolari

Acţionarii Dell Inc au aprobat joi o ofertă de preluare în valoare de 24,9 miliarde de dolari lansată de fondatorul şi directorul general Michael Dell, aliat cu fondul de investiţii Silver Lake Partners, dandu-i mană liberă în încercarea de a relansa al treilea mare producător mondial de calculatoare persoanele sub formă de companie privată, transmite Bloomberg. Acţionarii Dell vor primi 13,75 dolari în numerar pentru fiecare acţiune ordinară Dell pe care o deţin, plus un dividend special de 0,13 dolari pe acţiune. Valoarea totală a tranzacţiei este de 24,9 miliarde de dolari. Cifrele definitive nu au fost încă date publicităţii însă potrivit CNBC oferta făcută de Michael Dell şi Silver Lake a fost aprobată de 65% din acţionarii Dell. Victoria fondatorului companiei pune capăt unei dispute care durează de şapte luni între Michael Dell şi miliardarul Carl Icahn şi Southeastern Asset Management Inc. De asemenea, preluarea celui de al treilea mare producător mondial de calculatoare persoanele este şi cea mai mare achiziţia pe datorie după ce Blackstone Group LP a cumpărat Hilton Worldwide în 2007.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.