Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Plafonul garanţiilor pentru Prima Casă, suplimentat cu 1 miliard de lei

Ziarul de Vrancea
29 iul 2013 948 vizualizări
Garanţiile se vor acorda şi plăti doar în monedă naţională

Guvernul ar putea suplimenta plafonul garanţiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casă cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), potrivit unui proiect de hotărâre.
Garanţiile se vor acorda şi plăti numai în moneda naţională, iar costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maxim 2,5% pe an pentru creditele în lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator, costul evaluării imobilului, cel pentru formalităţile de publicitate şi comisionul de gestiune datorat Fondului Naţional de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază semestrial între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului Finanţelor Publice. Totodată, finanţatorii sunt obligaţi să prevadă în contractele de credit costurile cu dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 3 luni şi separat costurile cu comisioanele. "Se propune clarificarea unor aspecte legate de daunele parţiale produse locuinţelor achiziţionate sau construite în cadrul programului, pentru despăgubirile a căror valoare este de până la 20% din suma asigurată, fără a depăşi echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro, caz în care societatea de asigurare va efectua plata direct către proprietarul locuinţei, căruia îi revine obligaţia de a readuce locuinţa în starea existentă la momentul încheierii poliţei de asigurare", se precizează în nota de fundamentare.
Pentru daunele de peste 10.000 euro echivalent lei, dar care se încadrează în limita maximă de 50% din valoarea creditului iniţial, finanţatorul va emite acordul fie în numele şi contul statului, fie în nume şi în cont propriu şi/sau în numele şi în contul statului pentru efectuarea plăţii despăgubirilor către proprietarul locuinţei, căruia îi revine obligaţia de a readuce locuinţa în starea existentă la momentul încheierii poliţei de asigurare.
La finele lunii iunie preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, a anunţat că autorităţile au în vedere suplimentarea fondurilor pentru Prima Casă după epuizarea sumelor existente.
Valoarea finanţărilor acordate prin acest program în acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, în iunie, fonduri de 300 de milioane de euro.

Jongleria prin care SUA îşi adaugă la PIB peste 450 de miliarde de dolari

SUA vor schimba metodologia de calcul a PIB în această săptămână, pentru a include componente precum cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare, care vor fi clasificate ca investiţii, iar modificarea va majora valoarea PIB cu circa 3%, echivalentul economiei Blegiei.

"Istoria economică a SUA va fi rescrisă în această săptămână, întrucât cele mai ample schimbări de metodologie din ultimii ani vor adăuga la PIB-ul celei mai mari economii a lumii echivalentul unei ţări precum Belgia", scrie cotidianul american Financial Times. Produsul Intern Brut al SUA s-a situat la 15.685 miliarde de dolari anul trecut, iar cel al Belgiei la 484 miliarde de dolari. Schimbările vor fi anunţate miercuri de Biroul de Analiză Economică, iar cele mai importante sunt includerea pentru prima dată în calculul PIB ca investiţii a cheltuielilor pentru cercetare - dezvoltare şi a drepturilor de autor, precum şi reflectarea pensiilor în deficite. Împreună, modificările ar trebui să conducă la o revizuire în creştere a PIB cu 3%. În prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare şi dezvoltare sunt tratate în PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final este inclus în PIB, dar cercetarea derulată pentru a crea produsul nu este luată în calcul. Modul în care este calculat PIB este reanalizat odată la cinci ani în SUA, pentru a reflecta mai precis situaţia economică. "Operăm aceste schimbări majore şi pentru datele din trecut, ceea ce pentru noi înseamnă până în 1929, astfel că într-un fel rescriem istoria economică", declara, în aprilie, Brent Moulton, responsabil de datele privind economia naţională la Biroul Economic de Statistică al SUA.

Amazon anunţă 7.000 de angajări în SUA, înaintea unei vizite a lui Obama

Amazon.com Inc. a anunţat ieri peste 7.000 de angajări în SUA pentru a face faţă cererii ridicate, înaintea unei vizite a preşedintelui Barack Obama la unul dintre centrele companiei. Astfel, Amazon va angaja peste 5.000 de persoane cu normă întreagă la 17 depozite din SUA şi alţi 2.000 de lucrători la departamentul de relaţii cu clienţii, majoritatea cu jumătate de normă sau contracte sezoniere. Compania are peste 20.000 de angajaţi în SUA. Retailerul intenţionează să deschidă în acest an încă 5 depozite în SUA, după ce a inaugurat anul trecut 20 de unităţi. Salariile medii ale angajaţilor din centrele de distribuţie sunt în medie cu 30% mai ridicate faţă de veniturile cu care sunt obişnuiţi lucrătorii din magazine tradiţionale, potrivit datelor companiei. La remuneraţie se adaugă bonusuri sub formă de acţiuni pentru angajaţii cu normă întreagă, care au reprezentat în ultimii 5 ani aproximativ 9% din salariul de bază. Cheltuielile Amazon cu centrele de distribuţie s-au dublat în ultimii trei ani, după ce compania a decis să deschidă mai multe depozite, cu produse mai multe şi mai diverse pe stoc, pentru a reduce costul livrărilor şi pentru a facilita onorarea mai rapidă a comenzilor. Amazon a trecut pe pierdere în trimestrul al doilea deşi vânzările au crescut puternic, pe fondul investiţiilor masive. Preşedintele Obama va vizita azi un centru de distribuţie al Amazon din Chattanooga, Tennessee, unde ar urma să prezinte măsuri pentru crearea de locuri de muncă. Amazon.com are aproape 100.000 de angajaţi la nivel mondial.

Companiile de telefonie au primit licenţele spectrului radio licitat în 2012

Cosmote România, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România şi 2K Telecom au primit, ieri, de la autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM), licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru perioada 6 aprilie 2014-5 aprilie 2029, adjudecate în urma licitaţiei organizate în septembrie 2012. "Cei 5 operatori au primit licenţe de utilizare a spectrului în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz, frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile de voce şi date de bandă largă, pentru perioada 6 aprilie 2014 - 5 aprilie 2029", se arată într-un comunicat al ANCOM.
În urma unei licitaţii ANCOM desfăşurată în septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom şi-au adjudecat mai multe licenţe pentru care au plătit, în două tranşe, suma totală de 682,14 milioane de euro. Defalcat, Vodafone România a plătit 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro. O parte din spectrul achiziţionat vizează furnizarea de servicii telecom 4G (generaţia a patra).


Numărul autorizaţiilor pentru construcţia de locuinţe a scăzut cu 4,5%

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a scăzut în primul semestru cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 17.396 avize, dar în luna iunie a avansat cu 5,9% faţă de mai şi cu 9,2% faţă de iunie 2012, potrivit datelor INS. "Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-468 autorizaţii), Sud-Muntenia (-226 autorizaţii), Sud-Est (-188 autorizaţii) şi Nord-Vest (-128 autorizaţii). Creşteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (^112 autorizaţii), Centru (^88 autorizaţii)", se arată într-un comunicat al INS.
În luna iunie s-au eliberat 3.564 de autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, din care 66,2% sunt pentru zona rurală.

Ford recheamă în service 33.000 de maşini hibrid C-Max

Grupul american Ford recheamă în service 33.020 de maşini hibrid C-Max, întrucât o componentă a plafonului nu întruneşte standardele privind protecţia pasagerilor împotriva rănilor la cap, potrivit New York Times. Programul de rechemare vizează autovehicule produse în perioada ianuarie 2012 - iunie 2013, în Michigan, SUA, fiind excluse cele echipate cu plafonul panoramic din sticlă, dotare opţională. Ford a informat că va instala în plafon materiale plastice care reduc impactul şocurilor în caz de accident. Până în prezent nu au fost raportate accidente sau rănirea unor persoane din cauza acestei deficienţe, a informat producătorul auto american. Problemele la plafon au fost descoperite în urma unor teste derulate de Ford şi Autoritatea pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzile Naţionale din SUA.

Din toamnă începe forajul gazelor de şist la Barlad

Dafora (DAFR) a semnat un contract pe patru ani cu Chevron pentru servicii de foraj în zona Bârlad începând din această toamnă, contractul incluzând săparea de sonde conform programului de explorare al companiei americane, a anunţat ieri firma din Mediaş. "Dafora va executa servicii de foraj onshore pentru Chevron în zona Bârlad pe o durată de 4 ani începând din această toamnă. Contractul include săparea de sonde conform programului de explorare al companiei Chevron ", se arată în comunicat. Dafora nu precizează valoarea contractului. Chevron a obţinut, în 11 iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorarea gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui. Chevron mai deţine concesiuni şi în Dobrogea. Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.

CFR Călători are prevăzute pentru 2013 pierderi de peste 400 milioane lei

Compania Naţională de Transport Feroviar de Călători- CFR Călători are prevăzute pentru 2013 pierderi de 400,035 milioane lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial. Veniturile companiei sunt prevăzute la 2,006 miliarde lei, iar cheltuielile la 2,406 miliarde lei. Pentru cheltuielile de personal, compania are alocat un buget de 565,305 milioane lei, din care 425 milioane lei cheltuieli cu salariile. Numărul de personal prognozat la finele anului este de 13.880 persoane, iar câştigul mediu lunar pe salariat la 2.570,15 lei. Pentru plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de personal, CFR Călători are prevăzută o sumă de două milioane de lei. Bugetul de investiţii a fost stabilit la 181,53 milioane lei.

IBM primeşte ajutoare de stat de 21 milioane euro

Ministerul Finanţelor va da un ajutor de stat în valoare de 21 milioane euro gigantului IT IBM, în cadrul unui proiect în valoare de 51,2 milioane euro prin care se vor crea 900 de locuri de muncă, scrie ă Ziarul Financiar. "SC IBM România SRL va primi 21 mil. euro pentru a dezvolta un proiect în Bucureşti şi Braşov în activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiilor, pe baza Hotărîrii de Guvern 797 din 2012", se arăta într-un răspuns adresat Ziarului Financiar de către Ministerul de Finanţe privind situaţia acordurilor de finanţare emise de minister în perioada 2012-iulie 2013 în baza schemelor de ajutor de stat pentru investiţii mari. Data emiterii acordului de finanţare este 5 iulie 2013. IBM România a avut, conform datelor Minsiterului Finanţelor, o cifră de afaceri de 368,3 milioane lei şi profit net de 50,4 milioane lei. Numărul de angajaţi la final de 2012 era de aproape 1.100. Şi compania IT Endava a primit în martie acordul de finanţare de la Ministerul de Finanţe pentru un proiect de 20,6 milioane euro în care va  angaja 500 de oameni. Ajutorul de stat primit de Endava este de 9,5 milioane euro.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.