Vama Vrancea vrea să taxeze BFL-urile în plus
Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) susţine într-un document întocmit recent că noua categorie de băuturi fermentate liniştite introdusă în Codul Fiscal trebuie accizată cu 125 de euro/hectolitru, faţă de 100 de euro/hectolitru cat era pană acum pentru celelalte. În Codul Fiscal se precizează că noua băutură conţine alcool absolut provenit din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe într-un procent mai mic de 50%. “Pentru acest tip de produs acciza specifică este de 25 euro/hectolitru şi “se aplică suplimentar celei prevăzute în anexa nr. 1 de la titlul VII Accize şi alte taxe speciale”. Accizele pentru băuturi fermentate, altele decat bere şi vinuri prevăzute în anexa 1 sunt în valoare de 100 euro/hl. În concluzie, acciza în general pentru băuturi fermentate, altele decat bere şi vinuri este de 100 euro/hectolitru, iar pentru băuturile fermentate, altele decat bere şi vinuri, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concetrate de fructe este mai mică de 50% este de 125 de euro/hectolitru”, se arată într-o informare a Vămii prezentată la Prefectură. Reprezentanţii viticultorilor spun că aceasta este doar varianta în care Vama interpretează legea. “În loc să fie trecută direct suma de 125 de euro, aşa cum era normal, s-a lăsat loc de interpretare”, spune Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii. Practic, articolul din Codul Fiscal se poate interpreta şi în favoarea sumei de 125 de euro, dar mai ales pentru 25 de euro. Probabil că o asemenea încurcătură a fost făcută intenţionat, întrucat la Ministerul Agriculturii mai multe firme din alte judeţe au început demersurile pentru a autoriza pentru noul BFL şi este clar că nu fac acest lucru doar pentru a plăti o sumă mai mare la stat. După autorizare şi după ce statul va cere plata accizei se va vedea care au fost motivaţiile pentru care în Codul Fiscal a fost introdusă această prevedere interpretabilă.
Nu avem oficial niciun producător de BFL
În Vrancea sunt în prezent 72 de antrepozitari, din care 62 mici, opt mijlocii şi doi mari. Aceştia deţin 87 de antrepozite pentru vinuri, din care 15 sunt ale celor doi mari contribuabili. “În judeţul Vrancea la momentul actual nu există niciun antrepozitar autorizat pentru producţia de băuturi fermentate, altele decat bere şi vinuri, dar este un antrepozitar autorizat pentru producţia de băuturi fermentate spumoase altele decat bere şi vinuri”, arată reprezentanţii Vămii în informare. Anul trecut s-au produs 75.004 litri băuturi fermentate spumoase altele decat bere şi vinuri, iar anul acesta 1454 litri. La bugetul consolidat s-au încasat în 2012 accize în sumă de 87.711 lei, iar în acest an în valoare de 90146 lei, din care mare sunt accize constatate în ultima lună din anul precedent. (Mihai BOICU)