Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Iată sfaturile inedite ale şefei FMI

Ziarul de Vrancea
16 iul 2013 799 vizualizări
Lagarde: Exporturile, cererea internă şi investiţiile trebuie să susţină simultan creşterea economică

Exporturile, cererea internă şi investiţiile sunt cele trei locomotive care ar trebui să alimenteze creşterea economică a Romaniei, pentru că dependenţa de un singur motor de creştere poate determina dezechilibre greu de stabilizat, afirmă directorul general al FMI, Christine Lagarde. "Abordarea mea despre creşterea economică este relativ simplă, aceasta este alimentată de trei locomotive diferite: una externă, care pentru Romania a fost foarte activă mai ales în prima parte a anului, consumul intern şi cheltuielile de capital în formă de investiţii. Luand în calcul nivelul de dezvoltare a economiei romaneşti, aceasta poate fi susţinută de toate cele trei locomotive şi să nu fie dependentă doar de un singur motor, pentru că s-ar putea crea dezechilibre care ar fi greu de stabilizat", a afirmat Lagarde la conferinţa organizată la BNR, întrebată dacă este benefic pentru Romania să aibă creştere economică generată de exporturi, înregistrand excedent de cont curent în primele cinci luni. În opinia directorul general al FMI, consolidarea fiscală şi creşterea economică nu se exclud mutual, Lagarde menţionand însă că este nevoie de "decidenţi de politici foarte serioşi" şi obiective pe termen mediu. Şefa FMI a mai spus că Romania a făcut progrese considerabile în domeniul fiscal, al sănătăţii şi în sectorul energetic pe parcursul ultimelor două acorduri cu FMI, dar în privinţa companiilor de stat sunt necesare mai multe măsuri, care vor fi incluse în viitorul acord, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde. "Ce are Romania? Aveţi talent uman, surse de energie, finanţare disponibilă care trebuie fructificată şi adminsitraţie care poate fi eficientizată. Aveţi toate ingredientele (...) Aţi progresat mult şi dacă mai uit la parteneriatul dintre FMI şi Romania văd lucruri bune. Performanţă mai ales în domeniul fiscal, al sănătăţii, în sectoarele de energie", a spus Lagarde la conferinţa organizată la Banca Naţională a Romaniei. Directorul general al FMI a arătat că în privinţa companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maximă, pentru a beneficia de întreg potenţialul uman şi tehnic din aceste societăţi. "Acest set de reforme va face parte din noul program", a spus Lagarde.

Încă doi ani

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la întalnirea cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, că Romania are nevoie să fie asistată încă doi ani, arătand că ţara noastră a reuşit să finalizeze al doilea acord cu FMI, deşi au fost cateva probleme, dar au fost depăşite. "Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu FMI. Să fim cinstiţi, au fost cateva probleme, dar cu bunăvoinţa tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie să pornim unul nou", a afirmat Băsescu la începutul întalnirii cu directorul FMI. În opinia preşedintelui Romania este pe drumul cel bun în privinţa macrostabilităţii economice, dar că prin decizii populiste ţara noastră poate să se dezechilibreze, arătand că această tendinţă există în acest moment. "Uitandu-mă pe cifre, pot constata că decizii populiste pot să dezechilibreze Romania şi această tendinţă există în acest moment în Romania", a afirmat Traian Băsescu.

Preţul energiei electrice ar putea să scadă cu 7-8%

u declaraţia îi aparţine ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă

Valoarea facturilor la electricitate ar putea să se reducă cu 7-8% pană la sfarşitul acestui an, ca urmare a modificării legii privind certificatele verzi, a afirmat marţi, la Mioveni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. "Deocamdată reducerea va fi de 4,75%, aşa cum a comunicat ANRE, deşi părerea mea este că ar fi trebuit să fie undeva mai mult. Dar numărul mare de certificate verzi se va tranzacţiona în semestrul doi şi cred că undeva spre sfarşitul anului factura la curent va mai coborî puţin. Deci modificarea legii privind certificatele verzi va conduce la reducerea facturilor. Sigur, ANRE va comunica exact cifra, eu vă spun doar că, în momentul de faţă, este vorba de 4,75%. Se mai fac calcule (...) şi pană la sfarşitul anului reducerea ar trebui să ajungă undeva la 7-8% pe total", a declarat Constantin Niţă, în cadrul unei conferinţe de presă.
 Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au anunţat, recent, că valoarea facturii la electricitate va scădea din luna august, în medie cu 4 - 5%, ca urmare a amanării tranzacţionării certificatelor verzi. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a vizitat, marţi, Sucursala de Cercetări Nucleare de la Mioveni, însoţit de mai mulţi parlamentari şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene.

Lanţul de librării Alexandria, în insolvenţă

Firma Sedcomlibris, care deţine lanţul de librării Alexandria, prezentă în zece judeţe din ţară, a intrat în insolvenţă, principalii creditori fiind Banca Transilvania şi Banca Comercială Romană, dar şi proprietarii spaţiilor în care funcţionează cele 30 de librării ale reţelei. Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) a fost numită de către Tribunalul Suceava administrator judiciar al firmei. Intrarea în insolvenţă a fost solicitată de companie, cererea fiind aprobată de Tribunalul Suceava pe 9 iulie. "Sedcomlibris este o afacere stabilă, cu tradiţie, însă lipsa lichidităţilor şi costurile mari ale contractelor de închiriere au dus la dificultăţi economice. Credem că această companie are toate şansele să redevină unul dintre principalii jucăţori pe piaţa de profil din Romania şi vom lucra în perioada următoare, împreună cu conducerea ei, la eliminarea cauzelor care au condus la situaţia dificilă, astfel încat să putem propune un plan de reorganizare cat mai bine aplicat situaţiei specifice. În această perioadă, compania va funcţiona în condiţii normale", a declarat, într-un comunicat, Octavian Barbu, deputy area manager CITR.  Alexandria Librării este una dintre cele mai mari reţele de librării din ţară. Apărută în urmă cu şase decenii ca "Centrul de librării", compania deţine în prezent 30 de magazine specializate în 10 judeţe din Romania, respectiv Suceava, Bacău, Iaşi, Focşani, Buzău, Valcea, Sibiu, Arad, Mureş şi Hunedoara, suprafaţa totală de vanzare fiind de peste 11.000 metri pătraţi. Compania a terminat anul trecut cu afaceri de 16,8 milioane de lei, în scădere de la 17,3 milioane de lei în 2011 şi un profit de 138.276 lei, sub cel din anul anterior. În 2012, datoriile Sedcomlibris, firmă deţinută integral de Dan Alexandrescu, depăşeau 22 milioane de lei.

Suntem campioni absoluţI la inflaţie în Europa

Romania se plasează pe primul loc în UE după inflaţia anuală din iunie, pentru cea de-a şasea lună consecutiv, în timp ce în zona euro preţurile de consum continuă să înregistreze creşteri modeste, pe fondul recesiunii şi şomajului record. Astfel, inflaţia anuală din zona euro a crescut în iunie la 1,6%, de la 1,4% în mai. La nivelul UE, indicatorul a avansat de la 1,6% la 1,7%, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat. Cele mai ridicate rate de creştere a preţurilor au fost înregistrate în Romania (4,5%), Estonia (4,1%) şi Olanda (3,2%). La polul opus, Grecia a afişat o scădere a preţurilor de consum cu 0,3%, iar în Letonia şi Polonia inflaţia a fost de numai 0,2%. Cele mai mari creşteri de preţuri în zona euro au fost înregistrate la legume, fructe şi electricitate, în timp ce telecomunicaţiile, carburanţii şi serviciile medicale s-au ieftinit.

Şeful Gazprom va avea tabletă de 2,8 milioane de euro

Monopolul rus de gaze Gazprom a lansat ieri o licitaţie pentru crearea unei tablete pe baza iOS pentru directorul executiv al companiei, Aleksei Miller, la un preţ maxim de aproape 120 milioane de ruble (echivalentul a circa 2,8 milioane de euro; 1 euro a 42,5 ruble, conform cursului oficial anunţat pentru 17 iulie de Banca Rusiei). Potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, care citează surse din cadrul concernului, participarea la licitaţie este deschisă pană pe data de 22 iulie. Gadgetul urmează să devină "creierul" întregii activităţi de management a companiei iar, după funcţiile sale, va fi asemănător unui calculator obişnuit, scrie în acest sens cotidianul Izvestia.  Printre caracteristicile pretinse se numără şi interacţiunea cu baza de date a Gazprom, lansarea fiecărei noi aplicaţii să nu dureze mai mult de 5 secunde, iar trecerea de pe un ecran pe altul să nu întarzie mai mult de 3 secunde. Dispozitivul ar trebui să funcţioneze 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămană, 365 zile pe an. În cazul unei defecţiuni, activitatea acestuia ar trebui să fie restabilită în decurs de patru ore.

Vanzările Dacia în UE au săltat cu 17%

Vanzările de autoturisme noi din Uniunea Europeană au scăzut în luna iunie la minimul ultimilor 17 ani, pe fondul recesiunii şi şomajului ridicat, Romania înregistrand unul dintre cele mai abrupte declinuri, în timp ce Dacia a consemnat cea mai bună performanţă în topul mărcilor. Astfel, înmatriculările de automobile noi din UE au scăzut în iunie cu 5,6%, la 1,134 milioane unităţi, cu evoluţii negative pe toate pieţele mari cu excepţia Marii Britanii, potrivit unui comunicat transmis marţi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). În Romania, piaţa auto a scăzut cu 45,9% faţă de iunie 2012, la sub 4.000 de maşini, cea mai abruptă scădere din UE cu excepţia Irlandei, unde vanzările au coborat cu 73,7%, la sub 1,700 unităţi. Vanzările Dacia în UE au crescut însă în luna iunie cu 17%, cea mai bună performanţă în randul mărcilor, la circa 28.300 unităţi. Cota de piaţă a Dacia în UE a urcat astfel de la 2% la 2,5%. Marca Renault şi-a limitat scăderea la 3,1%, astfel că vanzările de autoturisme noi ale grupului francez au urcat cu 1,3% în iunie, la 114.000 unităţi.

Mecanicii de locomotivă, protest în faţa Ministerului de Finanţe

Aproximativ 200 de sindicalişti de la Federaţia Mecanicilor de Locomotivă au protestat ieri la sediul Ministerului de Finanţe, nemulţumiţi de disponibilizările care ar urma să aibă loc la CFR, de lipsa plăţilor compensatorii şi de reducerea timpului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămană. Sindicaliştii au spus că vor ca salariile pentru angajaţii de la CFR să fie de cel puţin 500 de euro, precizand că dacă sunt bani pentru salarii foarte mari acordate "generalilor şi coloneilor", ar trebui să se găsească resurse şi pentru ei. Aceştia solicită reducerea numărului de disponibilizări vehiculate, respectiv aproximativ 4.000 de persoane, acordarea de subvenţii pentru CFR, precum şi alocarea de bani pentru investiţii. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că programul de lucru al celor care nu vor disponibilizaţi ar urma să fie redus de la cinci la patru zile pe săptămană, cu o reducere de 20 la sută a salariului. O delegaţie a protestatarilor a discutat, în timpul protestului, cu reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.