Economic

Depozitele Bank of Cyprus vor fi mutate la Marfin Bank

Ziarul de Vrancea
25 apr 2013 639 vizualizări
Depozitele sucursalei Bank of Cyprus vor fi transferate, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail care să acopere valoarea pasivelor, cel mai probabil, în bilanţul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, instituţie înregistrată în Romania, care va fi capitalizată cu 20 milioane euro.

 "Singura variantă de transfer a depozitelor constituite la sucursala Bank of Cyprus este mutarea acestora la filiala Marfin Bank şi recapitalizarea băncii înregistrate în Romania cu o sumă între 15 şi 20 de milioane de euro. Negocierile au început de cateva zile şi nu sunt finalizate", au declarat surse bancare apopiate discuţiilor. Potrivit acestora, în cazul în care negocierile vor eşua, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus vor intra sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce va presupune tăieri de pană la 60% din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populaţie şi IMM-uri. Sursele citate au precizat că nu se ştie în acest moment cand se va încheia tranzacţia şi cand va decide banca centrală din Cipru redeschiderea sucursalei Bank of Cyprus, amanată de patru ori pană în prezent. Sucursala este închisă începand din data de 1 aprilie. Banca Centrală a Ciprului a respins săptămana trecută ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus, dar a anunţat că va căuta în continuare alternative de transfer în Romania a depozitelor de la unitatea locală, care au coborat la circa 90 de milioane euro. Activele înregistrate în sucursala din Romania însumează circa 450 de milioane euro, din care puţin peste 350 milioane euro reprezintă credite. Cel mai mare împrumut înregistrat local îl reprezintă o finanţare de 110 milioane de euro acordat companiei care deţine hotelul Marriott, prelungit în toamna anului trecut şi scadent în 2017. Aproximativ jumătate din celelalte credite înregistrate în bilanţul sucursalei locale îl reprezintă finanţări de proiecte imobiliare medii sau mari. Creditele menţinute în bilanţul Bank of Cyprus vor fi volirificate de banca din Cipru sau gestionate pană la scadenţă. Marfin Bank a încheiat anul trecut cu un bilanţ de 2,6 miliarde lei, în scădere cu 7,6% faţă de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele atrase de la clienţi totalizau sub un miliarde de lei. Banca are o reţea de 33 de unităţi şi un număr de 340 de angajaţi. Dacă transferul depozitelor va fi realizat, Marfin va prelua şi o parte din salariaţii Bank of Cyprus. Rata solvabilităţii Marfin Bank se plasa la peste 12%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.