Economic

Boieria din regiile autonome

Ziarul de Vrancea
15 apr 2013 1035 vizualizări
Angajaţii unei firme de stat în insolvenţă primesc prime de 1.000 de lei

Cei 3.600 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), unitate care are datorii la bugetul de stat şi furnizori de peste 800 de milioane de lei şi care se află în proces de reorganizare, vor primi prime de Paşte de cate 1.000 de lei, conform contractului colectiv de muncă. Directorul general al RAAN, Marius Preda, a declarat, ieri, că fiecare angajat primeşte, conform contractului colectiv de muncă, o primă de Paşte în valoare de 1.000 de lei. "Facem tot posibilul să plătim aceste prime pană în Paşte, pană în data de 5 mai. Dacă nu, le vom achita imediat după Paşte", a precizat Preda. Liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, a explicat, luni, că în contractul colectiv de muncă este prevăzut ca primele de Paşte să fie achitate în luna în care are loc această sărbătoare, neexistand cadrul legal pentru ca ele să fie plătite în luna aprilie, în condiţiile în care Paştele este în 5 mai. RAAN are 3600 de angajaţi, pe platformele Romag Termo, Romag Prod, RAAN Exevutiv, dar şi la Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Piteşti şi Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) Bucureşti. În prezent, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare se află într-o procedură de reorganizare. De asemenea, angajaţii Mechel Campia Turzii au primit prime de Paşte de 200 de lei, iar muncitorii disponibilizaţi au primit diferenţa din salariile compensatorii, acţionarul companiei susţinand că nu mai există niciun fel de întarzieri la plata drepturilor băneşti la niciuna dintre unităţile Mechel din Romania. Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de acţionarul Mechel, Invest Nikarom, luni s-a finalizat procesul de achitare a tuturor restanţelor salariale la Mechel Campia Turzii. "Actualii angajaţi au primit salariul restant, avansul pentru luna aprilie, dar şi prima de Paşte. De asemenea, a fost achitat în întregime restul din suma aferentă salariilor compensatorii pentru persoanele disponibilizate în luna februarie 2013. Măsura face parte din planul de achitare integrală a obligaţiilor faţă de angajaţi şi de personalul disponibilizat anterior, plan pe care noul acţionar majoritar l-a anunţat după preluarea întreprinderilor Mechel din Romania”, se arată în comunicat. În plus, angajaţii Societăţii Naţionale a Huilei (SNH) din Valea Jiului - de la minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni - vor primi, de Paşte, tichete cadou în valoare de 400 de lei şi vor avea liber în perioada 1- 6 mai, zilele de 2 şi 3 mai urmand să fie recuperate. Vicepreşedintele Sindicatului Muntele, Adrian Jurca, a spus că administraţia companiei şi sindicatul au încheiat un protocol pentru acordarea primelor de Paşte, dar şi pentru stabilirea programului de lucru al angajaţilor SNH pentru luna mai. Potrivit lui Jurca, prima de Paşte va fi sub formă de tichete cadou în valoare de 400 de lei atat pentru angajaţii care lucrează la suprafaţă, cat şi pentru cei care îşi desfăşoara activitatea în subteran.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.