Economic

Cum se recuperează pierderea fiscală în cazul microîntreprinderilor

Mihai Boicu
9 apr 2013 1360 vizualizări
Pentru microîntreprinderile care sunt impozitate pe venit de la 1 februarie, 2013 este considerat un singur an fiscal

Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii cinci ani consecutivi. Pierderea fiscală anuală realizată începand cu anul 2009 se recuperează în şapte ani. “Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor şi care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidenţa prevederilor menţionate mai sus de la data la care au revenit la sistemul de impunere pe profit. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale şi limita celor cinci ani, respectiv şapte ani, după caz”, precizează Direcţia de Finanţe într-un comunicat de presă. Contribuabilii care de la 1 februarie 2013 aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor au de respectat cateva condiţii suplimentare. Astfel, pierderea fiscală înregistrată în anii anteriori anului 2013 se recuperează de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plată a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal. Pierderea fiscală din perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013 inclusiv, înregistrată de către un contribuabil care în această perioadă a fost plătitor de impozit pe profit se recuperează de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plată a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, în sensul celor şapte ani consecutivi. În cazul în care contribuabilul revine în cursul anului 2013 la sistemul de plată a impozitului pe profit, pierderea fiscală înregistrată în perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013 inclusiv este luată în calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 februarie – 31 decembrie 2013, înaintea recuperării pierderilor fiscale din anii precedenţi anului 2013, recuperandu-se începand cu anul 2014. “La determinarea profitului impozabil/pierderii fiscale pentru perioada fiscală cuprinsă între 1 şi 31 ianuarie 2013, contribuabilii vor recupera pierderea fiscală înregistrată în anii anteriori anului 2013, potrivit prevederilor art. 26 din Codul Fiscal. Anul 2013 este considerat un singur an fiscal în sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi, pentru contribuabilii care, în perioada 1 februarie – 31 decembrie 2013, nu mai revin la sistemul de plată a impozitului pe profit”, precizează Direcţia de Finanţe. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.