Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Porumboiu pofteşte la terenul statului

Ziarul de Vrancea
28 mar 2013 1115 vizualizări
Omul de afaceri Adrian Porumboiu i-a cerut ministrului Agriculturii să vandă cele 350.000 de hectare de teren agricol ale statului

Omul de afaceri Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori romani, i-a cerut ieri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să scoată la vanzare cele 350.000 de hectare de teren agricol deţinute de stat şi concesionate fermierilor, iar banii obţinuţi să fie investiţi în agricultură. "Cei care primesc sume impresionante de la stat pentru irigații sunt firme care au contracte de concesiune cu statul. Cat plătesc redevențe acele firme care au concesiune cu statul este foarte ușor de aflat. Doi-trei bănuți acolo, într-un derizoriu exagerat. Și acele firme primesc mai departe subvenție pentru irigații", a spus Porumboiu. El a spus că din 9 milioane de hectare de teren arabil la nivel național a mai rămas "o oază de bucurii și de satisfacții depline" pentru unii agricultori, care însumează 350.000 de hectare. "Vă rog, domnule ministru, scoateți la vanzare acele 350.000 de hectare, să nu mai invoce nimeni niciun fel de contracte, că sunt făcute. Toate sunt contracte care nu au iz penal, depășesc sfera penalului. Vindeți-le şi cu banii obţinuţi veți sprijini producătorii care au două sau trei hectare să-și facă sere. Se va face infrastructură încat să aibă drum și pod în zona respectivă", a mai spus Adrian Porumboiu. Omul de afaceri a mai spus că  Romania nu are o agricultură reală, care să asigure necesarul de consum intern, şi a ajuns să importe cireşe din Africa de Sud şi fasole din Etiopia. "La ora actuală importăm legume, importăm fructe, flori într-o cantitate impresionantă, şi banii aceştia pleacă şi au destinaţii în alte zări. Noi vom putea vorbi despre o agricultură reală, care să asigure atat necesarul de consum pentru romani, dar şi pentru export, doar atunci cand vom reuşi să facem acele ferme mici, de 2-5 hectare", a spus Porumboiu. El a afirmat că cei care vor dezvolta ferme de mici dimensiuni nu vor putea face cultură mare, de grau sau rapiţă.  "E scandalos de ruşinos să ne gandim că vine primăvara şi importăm arde iuţi din Turcia. Importăm mere de unde vreţi, de unde nu vreţi. Importăm cireşe din Africa de Sud. Vin cu chartere şi aduc în Romania. Fasolea se importă din Etiopia", a adăugat Porumboiu. El a mai spus că Romania ar putea face din agricultură pistonul de bază al economiei, pentru că oricum alte lucruri "nu au mai rămas".

RAR va lansa un call center pentru facilitarea programărilor

RAR va implementa un sistem de preluare a apelurilor pentru programarea activităţilor clienţilor, prin care solicitările vor fi gestionate de la centrul din Bucureşti,la un număr unic de telefon, 0219672, operaţiunea vizand reducerea timpilor de aşteptare şi alternativa reprogramării în alte judeţe. Noul sistem a necesitat o investiţie de 14.800 de euro, vizand printre altele updatarea programului computerizat şi va fi operaţional în maximum două luni, au anunţat joi reprezentanţii Registrului Auto Roman (RAR). Programările vor putea fi făcute în continuare şi online, acestea acoperind anul trecut aproximativ 15% din cele peste 990.000 de activităţi programabile ale RAR. "Cand am ajuns ministru al Transporturilor am avut o primă întalnire cu conducerea Registrului Auto Roman şi am cerut rezolvarea de urgenţă a unei probleme pe care am întalnit-o, ca posesor de autoturism. (...) În multe localităţi din ţară se întamplă ca atunci cand ai nevoie de serviciile RAR să fii programat la perioade foarte lungi, cateodată de aproape o lună. Din acest motiv am cerut găsirea unei soluţii care să rezolve această problemă", a spus Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, la prezentarea noului sistem. Reprezentanţii RAR au precizat că în prezent funcţionează un sistem de programare care datează de 15 ani, bazat pe existenţa unui operator de telefonie la fiecare din cele 42 reprezentanţe ale RAR. Dezavantajele actualului sistem sunt încărcarea neuniformă între reprezentanţele RAR, accesul limitat la operatorul care efectuează programarea telefonică şi imposibilitatea obţinerii unei programări în situaţia depăşirii capacităţii de răspuns a unei reprezentanţe. Noul sistem constă într-un call center naţional, care va permite încărcarea uniformă a reprezentanţelor RAR, acces rapid la operatorul care efectuează programarea telefonică, alternativa programării în judeţe limitrofe dacă intervalul de aşteptare este mai mic, un tip de reacţie foarte scurt şi acţiuni uniforme în cazurile de creştere temporară a numărului de solicitări de programare. Astfel, dacă un posesor de vehicul nu va dori să aştepte într-un judeţ aglomerat va avea opţiunea, după implementarea noului sistem, să aleagă un alt judeţ învecinat unde să-şi rezolve problema, a precizat Fenechiu. "Sperăm din toată inima că în cel mai scurt va fi apreciat acest serviciu prin reducerea timpilor de aşteptare pentru serviciile prestate de Registrul Auto Roman", a mau spus el.

BNR menţine dobanda la acelaşI nivel

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei a decis joi să menţină rata dobanzii de politică monetară la 5,25%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei. "În şedinţa din 28 martie 2013, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei a hotărat următoarele: menţinerea ratei dobanzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", se arată în comunicatul de presă transmis de banca centrală. Banca centrală a Ungariei a decis în urmă cu două zile să reducă rata dobanzii de politică monetară de la 5,25% la 5%, nou minim istoric, astfel că Romania are în prezent cea mai mare dobandă cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene. Pe de altă parte, Romania avea în februarie şi cea mai înaltă rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, de 4,8% (IAPC) şi 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie. BNR a aplicat ultima reducere de dobandă în urmă cu un an (martie 2012), de la 5,5% pe an la 5,25% pe an. Menţinerea dobanzii a fost anticipată de piaţă şi anunţată, implicit, chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. şeful băncii centrale afirma recent că scăderea dobanzilor se va relua doar după ce se confirmă revenirea inflaţiei în intervalul ţintit, estimată pentru a doua parte a anului. Cu doar o zi înainte de şedinţa de politică monetară, miercuri, Isărescu a declarat că, deşi economie se află încă în recesiune, se manifestă în continuare anticipaţii inflaţioniste, ceea ce nu permite băncii centrale să reducă dobanzile. El a vorbit şi de nevoia de stabilitate a dobanzilor, arătand că o bancă centrală nu se poate "juca", să reducă dobanda şi la puţin timp că aplice o creştere. CA al BNR reafirmă că BNR monitorizează atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încat, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare. Banca centrală are pentru acest an o ţintă de inflaţie de 2,5%, plus/minus un punct procentual, iar cea mai recentă prognoză a BNR indică pentru finalul anului un nivel de 3,5%.


Fabrica de jucării a intrat în faliment

Tribunalul Arad a aprobat iniţierea procedurii de faliment în cazul fabricii de păpuşi "Arădeanca", după un an de la intrarea în insolvenţă, însă producţia de jucării nu a fost oprită, urmand ca după faliment brandul să fie preluat de o nouă societate, spune administratorul special al fabricii. Potrivit Biroului de presă al Tribunalului Arad, "prin sentinţa din 21 martie, dată în dosarul 3316/108/2012, s-a dispus intrarea în faliment a SC Arădeanca SA, la cererea debitorului".. Conform sursei citate, următorul termen de judecată va fi 15 mai, cand vor continua procedurile. "Procedura de intrare în insolvenţă a fost deschisă la cererea debitorului, la 17 mai 2012", a precizat Tribunalul Arad. Contactat, ieri, administratorul special al fabricii, Octavian Fînaţă, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie, a declarat că brandul "Arădeanca" nu se va pierde, iar producţia va continua. "Chiar şi în acest moment, cei 28 de angajaţi sunt la muncă, iar producţia de jucării nu a fost oprită. La încheierea procedurii de faliment, activitatea va continua înt-o altă formă organizatorică şi juridică. Se va înfiinţa o nouă societate comercială care va prelua şi brandul", a spus Fînaţă. Conform sursei citate, fabrica are contracte pentru tot anul 2013, semnate cu parteneri romani, şi produce păpuşi şi obiecte de decor pentru grădini. Administratorul fabricii a spus că datoriile acumulate sunt de peste 1,4 milioane de lei, care nu au mai putut fi plătite din 2011, motiv pentru care s-a cerut intrarea în insolvenţă. În istoria sa de 65 de ani, fabrica arădeană a avut cel mai mare număr de angajaţi în 1989, peste 1.200 de persoane lucrand aici pentru producerea de păpuşi pentru piaţa internă şi pentru export. SC Arădeanca SA este deţinută de SIF Banat-Crişana (39,6%), trei acţionari PAS (40%) şi aproximativ 1.200 de persoane fizice care au primit gratuit acţiuni în urma procesului de privatizare în masă.

Fenechiu se ceartă cu Mazăre pe tema portului

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu (PNL) aşteaptă scuze de la Radu Mazăre (PSD) pe tema trecerii Portului Constanţa la primăria din oraş, în contextul în care au avut o întalnire în care i-a spus primarului Constanţei că portul ar trebui să rămană în coordonarea Transporturilor. "Sincer, mă uit în ochii lui Radu Mazăre şi aş aştepta să îşi ceară scuze, dacă el mă respectă aşa cum îl respect şi eu, ca un om politic. Pentru că da, Radu Mazăre a venit să avem o discuţie bărbătească şi oficială despre Portul Constanţa. I-am spus că părerea mea este că Portul Constanţa, fiind de importanţă strategică, trebuie să rămană în coordonarea Ministerului Transporturilor, şi asta este părerea mea. Este o părere, nu pot avea decizie. Decizia este importantă, după părerea mea poate să fie doar la Parlamentul Romaniei, printr-o lege", a spus Fenechiu, joi, la o întalnire cu presa. Ministrul Transporturilor a arătat că de fiecare dată a afirmat ceea ce crede, iar din acest motiv a fost cateodată direct sau "prin spate" apostrofat sau contrazis de lideri politici sau de altă natură. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că este posibil ca Portul Constanţa să treacă de sub administrarea Ministerului Transporturilor sub cea a Primăriei Constanţa, aşa cum de principiu se întamplă şi cu porturi mari din Europa, precum Rotterdam, dar cand şi cum se va face transferul rămane de discutat.

Aflatoxina nu s-a atins de marii productori

Marii producători de lapte nu au înregistrat pierderi în ultima perioadă, în urma scandalului cu aflatoxina, pentru că aveau deja contracte cu procesatorii, care au fost respectate, a declarat ieri la un seminar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Constantin a spus că toate alertele alimentare în momentul de față sunt închise și că situaţia a revenit la normal. "Din ceea ce am înțeles vanzările au început să crească, mă refer la criza laptelui, evaluarea pagubelor este acum în stare de progres, cu toate că marii producători din agricultură, cei care sunt crescători de vite, care au avut contracte cu procesatorii, nu au avut pierderi, pentru că sunt contracte tip pe care procesatorii le-au respectat în această perioadă", a spus el. Ministrul Agriculturii a afirmat că laptele a fost colectat și în ultima prioadă și că s-au creat stocuri la marii procesatori.  "Chiar dacă vanzările au scăzut, producătorii nu au înregistrat pierderi", a mai spus el.

Dezgheţ pe piaţa construcţiilor

Numărul autorizaţiilor de construcţie a locuinţelor a crescut în primele două luni ale anului cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 3.824, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS). "Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (plus 130 autorizaţii), Vest (plus 87 autorizaţii), Centru (plus 48 autorizaţii) şi Sud-Vest Oltenia (plus 17 autorizaţii). Scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Nord-Est (-125 autorizaţii), Sud-Muntenia (-27 autorizaţii), Sud-Est (-23 autorizaţii) şi Nord-Vest (-14 autorizaţii)", se arată într-un comunicat al INS. În februarie au fost eliberate 2.130 de autorizaţii (din care 67,3% pentru zona rurală), în urcare cu 25,7% faţă de ianuarie şi cu 6,6% comparativ cu februarie 2012.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
upyuijsgeq , acum 4045 zile, 17 ore, 39 minute, 23 secunde
<a href=http://allneededpharmacy.com/> generic viagra </a>
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.