Economic

Salariul minim va creste la 800 de lei. Punctul de pensie se va mari cu 30 de lei

Ziarul de Vrancea
21 ian 2013 2071 vizualizări
Salariul minim va creste cu 50 de lei de la 1 februarie si va ajunge la 750 de lei, urmand ca in luna iulie sa fie operata o noua majorare, pana la nivelul de 800 de lei.

Guvernul a luat decizia de a majora pensiile si salariile in acest inceput de an, iar daca majorarile salariale vor fi operate de la 1 februarie, cresterea pensiilor va fi aplicata de la 1 ianuarie 2013. Astfel, punctul de pensie va creste cu 30 de lei, de la 732 la 762 de lei. In aceasta majorare nu intra insa pensiile sociale, care raman la 350 de lei.

In ceea ce priveste salariul minim pe economie, el va creste de la 700 la 750 de lei de la 1 februarie, iar de la data de 1 iulie acesta va fi majorat din nou, tot cu 50 de lei, urmand sa ajunga la 800 de lei. Decizia nu este insa de natura sa multumeasca sindicatele, care ar fi dorit o majorare a salariului luna pana la cel putin 850 de lei.

Cei mai afectati de aceasta majorare vor fi angajatorii din mediul privat, care se vad nevoiti sa ridice stacheta salariala, in timp ce la stat, dupa cum spune premierul Victor Ponta, in foarte multe domenii salariile sunt mai mari decat cel minim pe economie.

Conform ultimelor cifre oferite de Inspectia Muncii, la sfarsitul anului trecut erau activi 5.035.463 de salariati, fiind inregistrate 5.529.613 contracte individuale de munca, iar pe data de 17 ianuarie mai erau 5.021.460 de salariati si 5.517.079 de contracte de munca.

In primele trei saptamani din luna ianuarie a scazut si numarul angajatilor care au contracte cu norma intreaga, de la 538.366 in decembrie la 536.839.

In Registrul General de Evidenta a Salariatilor sunt inregistrati si 32.474 de salariati cu contracte active cu norma intreaga si care au peste 65 de ani, a precizat Inspectia Muncii.

rtv.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.