Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Roubini GE: Ungaria şi Romania, verigile slabe din regiune

Ziarul de Vrancea
18 ian 2013 803 vizualizări
Ungaria este din punct de vedere economic cea mai slabă verigă din regiune, din cauza îndatorării şi fundamentelor macro, cealaltă verigă slabă fiind Romania, cu diferenţa că guvernul de la Bucureşti pare serios în relaţia cu FMI, potrivit unui analist de la firma Roubini Global Economics (RGE).

"Ungaria este cea mai slabă verigă", din cauza îndatorării externe, cea mai ridicată din regiune, precum şi a fundamentelor macroeconomice mai slabe decat cele ale vecinilor, a declarat analistul RGE Jelena Vukotic, într-un interviu pentru un blog al Concorde Fund Management, preluat de publicaţia ungară Portfolio. De asemenea, băncile din Ungaria depind puternic de instituţiile de credit din zona euro şi de stabilitatea uniunii monetare, a adăugat Vukotic. Cealaltă verigă slabă este Romania, a spus analistul, notand că principala diferenţă constă în faptul că guvernul roman este aparent serios în privinţa încheierii unui acord cu FMI şi probabil va reînnoi actuala înţelegere, care expiră în martie. "În situaţii turbulente, (acordul cu FMI, n.r.) oferă cea mai puternică asigurare pentru investitorii care au în vizor şi Romania. Contrar acestei situaţii, executivul ungar nu are nicio intenţie notabilă de a ajunge la o înţelegere cu Fondul, asumandu-şi astfel un risc major, întrucat într-un context în care încrederea la nivel global se poate deteriora rapid şi puternic, Ungaria ar putea să fie prima ţară din care capitalul străin se retrage", a spus analistul RGE. Firma RGE, condusă de reputatul economist Nouriel Roubini, a fost criticată la începutul săptămanii de Ministerul Economiei de la Budapesta pentru că ar fi cauzat deprecierea forintului printr-o recomandare de vanzare către clienţi. RGE s-a apărat afirmand că deprecierea mondei ungare, în jurul pragului psihologic de 300 de forinţi pentru un euro, ar fi fost cauzată de comentarii ale ministrului Economiei. Acesta a indicat, în comentarii apărute în presă, că ar prefera un forint mai slab. Matolcsy este considerat favorit pentru preluarea conducerii băncii centrale în martie. În timpul crizei financiare din 2008, Ungaria a evitat un colaps financiar cu ajutorul unui împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE şi Banca Mondială.

Vanzările Dacia au urcat pana la aproape 360.000 autovehicule

principalele pieţe de export sunt: Franţa (23,4%), Germania (13%), Algeria, Turcia şi Italia

Vanzările Dacia au crescut anul trecut cu 4,8% faţă de 2011, la 359.822 autovehicule, din care puţin peste 6% au fost comercializate pe piaţa locală, unde compania se menţine totuşi lider, iar cele mai mari pieţe de desfaceri au rămas Franţa (23,4%), Germania (13%), Algeria, Turcia şi Italia. "2012 marchează mai multe recorduri pentru marca Dacia. În primul rand, din punct de vedere al performanţei comerciale globale. În cursul anului trecut au fost vandute, în întreaga lume, nu mai puţin de 359.822 de autovehicule purtand sigla Dacia, în creştere cu 4,8% faţă de nivelul înregistrat în 2011", a anunţat vineri compania într-un comunicat de presă. Pe pieţele externe, Dacia a înregistrat în cursul anului 2012 o creştere cu 8% a vanzărilor, cu 337.674 unităţi comercializate în 43 de ţări, principalele performere fiind pieţele din zona Euromed (nordul Africii şi bazinul mediteranean), cu o creştere de 26,6%. Potrivit comunicatului, vanzările în Europa Occidentală s-au menţinut la un nivel comparabil cu cel din anul precedent în contextul în care piaţa regională a scăzut cu 8,6%. În total, în perimetrul Europei Occidentale, au fost vandute anul trecut peste 230.000 de vehicule marca Dacia. Franţa a dominat, şi în 2012, topul vanzărilor Dacia pe ţări, cu 84.522 unităţi comercializate, urmată de Germania, cu 46.590 unităţi şi de Algeria, cu 41.710 vehicule. Topul vanzărilor externe este continuat de Turcia - 28.964 autovehicule, Italiua - 26.832 şi Spania - 17.847. Dacia rămane liderul pieţei auto din Romania, deşi vanzările pe piaţa locală se plasează abia pe poziţia a şasea în topul internaţional, cu 22.148 unităţi vandute "Situaţia pieţei auto din Romania, profund afectată de incertitudini şi de contextul economic dificil, rămane un motiv de preocupare. Anul trecut a fost consemnată o nouă scădere a pieţei totale de vehicule noi, care se situează astfel la cote care nu au mai fost înregistrate de la începutul acestui secol, în timp ce piaţa vehiculelor de ocazie importate a crescut cu peste 75%. Restricţiile de pe piaţa creditelor au afectat cu precădere persoanele fizice. Ponderea acestei categorii de clienţi în totalul vanzărilor de vehicule noi de pe piaţa romanească a scăzut astfel cu peste 50% în 2012. Este de menţionat faptul că persoanele fizice constituie în mod tradiţional o parte foarte importantă din clienţii Dacia", se menţionează în comunicatul companiei. În acest context, defavorabil, Dacia a reuşit să-şi menţină poziţia de lider de piaţă, cu peste 26% din totalul vanzărilor de vehicule noi din Romania. Din cele 22.148 vehicule Dacia comercializate în cursul anului trecut pe piaţa locală, 20.050 sunt autoturisme iar restul de 2.098 de unităţi sunt vehicule utilitare. "În acelaşi timp, 2012 a reprezentat un an crucial pentru evoluţia gamei Dacia, fiind punctat de lansarea a 6 modele noi", se mai arată în comunicat.

Grapini vrea să aducă turişti japonezi în Romania

Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat că intenţionează să atragă în Romania turişti asiatici, în special din Japonia, unde va redeschide biroul de promovare turistică închis în urmă cu caţiva ani. "Noi trebuie să ţintim şi ţările unde economia este solidă şi oamenii au bani. Nu ştiu cat s-a făcut să atragem turişti japonezi, dar dacă vă duceţi la Moscova veţi vedea numai asiatici. Pentru că ei au bani şi cheltuiesc şi sunt foarte avizi să cunoască", a spus Grapini. Deşi Romania avea birouri de promovare turistică şi în Japonia, şi în China, acestea au fost închise în ultimii ani. "În orice caz, după părerea mea Japonia trebuie pusă pe listă. şi China poate să fie un loc în care noi să avem un birou şi să promovăm eficient, pentru că ştim bine că chinezii sunt populaţia care cheltuieşte foarte puţin, deşi au bani, şi de aceea trebuie stimulaţi", a afirmat ministrul. Eforturile autorităţilor romane de promovare pe piaţa japoneză vor avea de contracarat imaginea proastă a Romaniei după uciderea studentei acostată în aeroportul Otopeni. Potrivit datelor INS, Romania a fost vizitată în anul 2008 de 13.000 de japonezi, în 2009 de aproximativ 10.000, în 2010 de 12.000, iar în 2011 de 13.500. Grapini a spus că analizează activitatea birourilor turistice, cărora le-a cerut rapoartele pentru anul 2012. Se va analiza, pe de o parte chetuiala funcţionării biroului, evenimentele care au fost organizate şi efectul acestora. Grapini vrea să facă parteneriate cu ministerele, iar conferinţele şi evenimentele externe ale Ministerului Turismului pentru promovare vor fi "lipite" de targurile de profil ale tuturor domeniilor.

Investiţiile străine au crescut cu doar 3,8%

Investiţiile străine directe au crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 3,8% la 1,44 miliarde de euro, faţă de valoarea de 1,388 miliarde de euro întregistrată în perioada similară a anului precedent, a anunţat Banca Naţională a Romaniei (BNR). Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 473 milioane euro, iar creditele intra-grup 967 milioane euro. Investiţiile străine directe au finanţat 33,9% din deficitul contului curent. Premierul Victor Ponta a declarat în noiembrie anul trecut că volumul investiţiilor străine directe se va ridica în 2012 la un nivel mai mic sau egal cu cel consemnat în 2011, de 1,9 miliarde euro, proiecţiile pentru 2013 fiind însă mai optimiste, avand în vedere investiţiile preconizate în sectorul energetic. Investiţiile străine atrase de Romania au înregistrat un trend descrescător începand cu sfarşitul anului 2008, în 2011 atingand un minim al ultimilor nouă ani, sub nivelul înregistrat în 2003, de 1,946 miliarde de euro.

Un apropiat a lui Fenechiu, promovat secretar de stat

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, l-a propus premierului Victor Ponta pe fostul director general al CFR SA Cristian Ghibu pentru funcţia de secretar de stat în instituţie. Conducerea CFR SA a fost preluată recent de Dimitrios Sophocleous, fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma şi preşedintele Consiliului de Administraţie al dezvoltatorului imobiliar Impact. Ceilalţi doi secretari de stat ai Ministerului Transporturilor sunt Valentin Preda şi Septimiu Buzaşu, ambii ocupand această poziţie şi înainte de alegeri în Guvernul Ponta.

Deficitul contului curent scade cu 19%

Contul curent al balanţei de plăţi a închis primele 11 luni de anul trecut cu un deficit de 4,24 miliarde euro, cu 19% mai jos faţă de nivelul consemnat în perioada similară din 2011, deşi soldul negativ al balanţei bunurilor s-a adancit uşor de la 6,52 miliarde euro la 6,58 miliarde euro. Potrivit datelor BNR, în perioada ianuarie - noiembrie 2012 deficitul contului curent a scăzut pe fondul reducerii deficitului balanţei veniturilor (cu 707 milioane euro), precum şi al majorării excedentului balanţei serviciilor (263 milioane euro) şi al transferurilor curente (86 milioane euro). Deficitul contului curent în perioada ianuarie - noiembrie 2012 a fost finanţat în proporţie de 33,9% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în Romania, care au totalizat 1,44 miliarde euro (faţă de 1,38 miliarde euro în perioada ianuarie - noiembrie 2011), din care participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 473 milioane euro, iar creditele intra-grup 967 milioane euro. Datoria externă pe termen mediu şi lung a însumat 78,17 miliarde euro la 30 noiembrie 2012 (78,4% din total datorie externă), în creştere cu 3% faţă de 31 decembrie 2011.

Insulele Cayman renunţă la statul de paradis fiscal

Insulele Cayman intenţionează să rupă tradiţia de zeci de ani privind discreţia asigurată investitorilor, urmand să expună mii de companii şi fonduri de hedging înregistrate în paradisul fiscal din Caraibe verificărilor mai atente din străinătate, potrivit Financial Times. Teritoriul britanic vrea să scape astfel de reputaţia dobandită pentru activităţi financiare clandestine. Autorităţile locale vor să introducă reforme majore care vor face publice numele a mii de companii anterior ascunse, precum şi pe cele ale directorilor acestora. Potrivit unor propuneri transmise de autoritatea monetară din Insulele Cayman fondurilor de hedging înregistrate local, sunt vizate planuri pentru crearea unei baze de date cu aceste fonduri. Baza de date va include şi directorii fondurilor de hedging. Propunerea a intrat într-un proces de consultare, care urmează să fie finalizat la mijlocul lunii martie. Planul vine în contextul criticilor internaţionale privind cerinţele minime impuse de paradisul fiscal companiilor pentru publicarea de informaţii şi în urma reglementărilor mai dure din ultimii ani privind secretele companiilor.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.