Economic

MOZAIC ECONOMIC: Jumătate din firmele AVAS sunt în lichidare

Ziarul de Vrancea
9 ian 2013 1056 vizualizări
Autoritatea de Valorificare mai are participaţii la 640 de firme

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are în portofoliu 641 de firme, deţinand în principal participaţii minoritare, iar aproximativ jumătate din numărul total de societăţi sunt în lichidare sau insolvenţă şi dizolvare. AVAS deţine pachetele majoritare la aproximativ 140 de firme, cea mai mare parte fiind în lichidare sau insolvenţă, potrivit datelor transmise de instituţie agenţiei MEDIAFAX. Din totalul celor 641 de firme, peste 300 sunt în insolvenţă sau lichidare, iar 15 sunt în dizolvare. Printre cele mai mari companii, în funcţie de valoarea capitalului social, unde instituţia deţine participaţii minoritare se numără Roman Braşov (2,92%), Petrotel Lukoil Ploieşti (0,006%), Mechel Campia Turzii (1,02%), Kastamonu Romania Reghin (0,19%), Mechel Targovişte (4,04%), Zahărul Oradea (0,008%), Astra Vagoane Arad (1,36%), Chimcomplex Borzeşti (12,89%), Biofarm (1,04%) sau Laminorul Brăila (0,27%). Autoritatea a fost trecută de noul Guvern în coordonarea ministrului Economiei, unde funcţionează şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). În noiembrie 2012, premierul Victor Ponta l-a retras pe Marius Obreja din postul de preşedinte al AVAS şi l-a numit la conducerea instituţiei pe Adrian Volintiru, fost director la Rompetrol, Relad şi Vulcan Bucureşti. Portofoliul AVAS a fost extins, la sfarşitul anului 2006, cu 41 de companii, prin preluarea participaţiilor deţinute de Ministerul Economiei, prin OPSPI. La începutul anului 2009 Executivul a decis însă ca OPSPI să fie transferat din nou, împreună cu firmele din portofoliu, la Ministerul Economiei, AVAS rămanand să gestioneze un portofoliu mult redus.

Transportatorii cer renunţarea la taxa auto şI reducerea rovinietei

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) propune Guvernului mai multe măsuri pentru protecţia mediului şi atragarea de venituri la buget, precum renunţarea la taxa auto, aplicarea unui impozit anual diferenţiat, reducerea rovinietei şi majorarea primei de casare. Asociaţia solicită aplicarea modelului german prin stabilirea unei taxe anuale, suportată de proprietarii de autovehicule, corelată cu puterea de cumpărare din Romania, care să ţină cont de clasa de poluare, tipul de motorizare şi capacitatea cilindrică. Astfel, UNTRR propune renunţarea la taxa auto, iar impozitul anual să rămană neschimbat la Euro 5, dar să fie diferenţiat pentru celelalte categorii: 10% din cuantumul în vigoare la Euro 4, 15-20% la Euro 3, 30-50% la Euro 2, 50-100% la Euro 1 şi 100-200% la NonEuro. Modificările ar urma să fie operate treptat, în următorii ani. "În 2011 din taxa de poluare auto s-au încasat 365 milioane lei, iar în 2012 estimarea este că încasările au fost mai mici cu 25-30%, adică 260-270 milioane lei", se arată într-un comunicat al UNTRR.  Transportatorii propun şi stimularea achiziţiilor autovehiculelor noi prin reducerea valorii rovinietei pentru vehiculele Euro 6 cu 50%, Euro 5 cu 40%, Euro 4 cu 30%, Euro 3 cu 20% şi Euro 2 cu 10%. "Avand în vedere că astfel de măsuri vor fi aplicate pe un parc de circa cinci milioane de autoturisme (din care aproape un milion au peste 14 ani) şi 111.000 autovehicule comerciale de transport mărfuri peste 3,5 tone şi 23.000 autovehicule transport persoane peste 1A8 locuri, aducand substanţiale venituri anuale către buget, UNTRR propune majorarea primei de casare, instituită prin Programul Rabla, la echivalentul a 1.500 de euro pentru a stimula în mod eficient înnoirea parcului auto din Romania", potrivit sursei citate. UNTRR recomandă instituirea unei prime de casare similare pentru autovehiculele comerciale de transport persoane şi marfă, avand în vedere că acestea sunt mijloace de producţie. Potrivit transportatorilor, menţinerea unei taxe unice la înmatriculare "va aduce haos" în evidenţele proprietarilor de autovehicule, iar tranzacţiile se vor realiza fără să mai fie declarate oficial, pentru evitarea taxării. "De asemenea trebuie avut în vedere că o taxare unică nu este sustenabilă ecologic pe termen lung. Un autovehicul înmatriculat în 2007 în Romania şi taxat pentru norma Euro 3, atunci una dintre cele mai puţin poluante, după standardul din 2012 nu mai este printre cele mai ecologice, dar va polua multă vreme, fără să mai plătească nimic!!! Plata anuală asigură o diferenţiere progresivă funcţie de cele mai ecologice norme de poluare pe termen lung, fără să genereze nişte eforturi financiare uriaşe utilizatorilor şi implicit fără să mai genereze căutarea unor soluţii care duc la pierderea completă a oricărei taxe de către statul roman (înmatriculări în ţări vecine sau alte soluţii locale)", se mai arată în comunicat.

Imobiliarii au învartit anul trecut 340 milioane euro

Valoarea tranzacţiilor imobiliare încheiate anul trecut în Romania s-a ridicat la circa 340 de milioane de euro, nivel peste cel înregistrat în 2011, cand au fost tranzacţionate proprietăţi de aproximativ 320 de milioane de euro, potrivit datelor centralizate de MEDIAFAX. Capitala acoperă aproape jumătate din sumă, restul tranzacţiilor vizand active din oraşe precum Timişoara, Sibiu, Braşov şi Piteşti. Sectorul imobiliar dominant a fost cel al spaţiilor de birouri, unde au fost încheiate tranzacţii cu o valoare de aproape 160 milioane euro (echivalentul a 47% din volumul total), acesta fiind urmat de retail, cu o valoare de 116 milioane euro (34% din volumul total). şi sectoarele industrial şi hotelier au înregistrat tranzacţii în 2012, dar de dimensiuni mai reduse. În suma totală au fost incluse şi terenurile tranzacţionate anul trecut avand ca destinaţie dezvoltări imobiliare. Valoarea celor mai importante tranzacţii cu terenuri se ridică la peste 40 de milioane de euro. Cele mai importante tranzacţii din 2012 au fost legate de piaţa de birouri. Proiectele care au făcut obiectul unei achiziţii directe din partea fondurilor de investiţii sunt complexul de birouri City Business Center din Timişoara, achiziţionat de New Europ Property Investors (NEPI), şi clădirea HQ Victoriei din Bucureşti, preluată de fondul elen Zeus Capital Partners. Alte tranzacţii au vizat cumpărarea clădirii Tower Center International de către oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, precum şi vanzarea clădirii Litexco Stirbey Center.  Pe piaţa de retail, Auchan a achiziţionat magazinul din Piteşti, aflat în proprietatea NEPI, şi platforma Tractorul din Braşov. în aceeaşi categorie intră şi vanzarea la licitaţie a centrului comercial Liberty Center din Bucureşti. La capitolul terenuri, NEPI şi omul de afaceri Ovidiu şandor au cumpărat la Cluj-Napoca fosta fabrică Tricotajul Someşul, unde vor să construiască un complex de birouri. De asemenea, gigantul suedez Skanska a plătit circa 17 milioane de euro omului de afaceri Gabriel Popoviciu pentru un teren de 15.000 de metri pătraţi, în zona Floreasca-Barbu-Văcărescu. Lipsa finanţării pentru achiziţiile de proprietăţi imobiliare a dus la scăderea tranzacţiilor în ultimii ani. în perioada de dinaintea crizei financiare, în Romania erau tranzacţionate proprietăţi de circa un miliard de euro.

Un fost ministru, numit la conducerea CA Transgaz

Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri Lucian Isar ar putea fi numit în funcţia de şef provizoriu al Consiliului de Administraţie (CA) al Transgaz Mediaş (TGN), propunerea fiind semnată de fostul ministru al Economiei şi menţinută de actualul şef al instituţiei, Varujan Vosganian. Transgaz a publicat pe site-ul propriu, în luna decembrie a anului trecut, convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor care ar urma să aibă loc în 17 ianuarie. Printre propuneri se numără şi revocarea actualului şef al CA al Transgaz, Victor Alexandru Schmidt, şi înlocuirea lui cu Isar. Isar a fost numit în noiembrie anul trecut în Consiliul de Supraveghere al altei mari companii de stat, Transelectrica (TEL). Documentele menţionate sunt semnate de fostul ministru al Economiei Daniel Chiţoiu, fiind datate 5 iulie 2012, respectiv 8 noiembrie 2012. Transgaz a postat pe site documentele în 5 şi 20 decembrie 2012. Alte propuneri care urmează să fie discutate în AGA sunt schimbarea lui Ionică Racidu din funcţia de membru al CA cu Florentina Gabriela Plosceanu. Transgaz este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Cel mai subţire ceas de mană din lume are 0,8 milimetri

Companiile Central Standard Timing şi E-ink au lanasat la Consumer Electronics Show (CES) 2013, din Las Vegas, ceasul de mană CST-01, cel mai subţire din lume, potrivit portalului CNET. Cu o grosime de numai 0,8 milimetri, ceasul este mai subţire chiar decat o carte de credit.  Potrivit Central Standard Timing, CST-01 este realizat prin laminarea unor componente flexibile şi foarte subţiri într-o singură bandă de oţel inoxidabil. Ceasul este alimentat de baterie Thinergy Micro-Energy Cell, care poate fi încărcată în doar 10 minute de la o sursă externă, operaţiune ce poate fi repetată de 100.000 de ori, şi are o durată de viaţă de 15 ani. Central Standard Timing vrea să strangă pe platforma online Kickstarter finanţare de circa 200.000 de dolari pentru a lansa producţia ceasului. Precomenzile încep de la 129 de dolari, iar livrările sunt estimate pentru trimestrul al doilea al acestui an.

Bancpost şi Banca Romanească vor fuziona indirect

Acţionarii EFG Eurobank vor accepta pană la sfarşitul lunii februarie propunerea National Bank of Greece de preluare a controlului instituţiei de credit printr-un schimb de titluri, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Planul National Bank a primit avizul comisiei pentru piaţă de capital din Grecia la începutul acestei săptămani. Vineri va începe o perioadă de acceptare de 4-8 săptămani, astfel că este sigur că schimbul de acţiuni va fi finalizat pană la sfarşitul lunii februarie, scrie publicaţia elenă. Potrivit propunerii National Bank, acţionarii Eurobank vor primi pentru fiecare 100 de acţiuni pe care le deţin 58 de acţiuni la banca rezultată în urma preluării. Astfel National Bank, va emite circa 320,7 milioane de noi acţiuni, în timp ce totalul titlurilor băncii rezultate în urma tranzacţiei se va situa 1,276 miliarde. Succesul ofertei publice pentru acţiunile EFG Eurobank poate fi considerat sigur, scrie Kathimerini. National Bank a obţinut angajamentul irevocabil al acţionarilor de bază ai EFG Eurobank, care împreună controlează 44% din titlurile băncii. National Bank of Greece şi EFG Eurobank sunt ambele prezente pe piaţa bancară din Romania. Atfel, National Bank of Greece deţine Banca Romanească, iar EFG Eurobank are în proprietate Bancpost.

Importurile au încetinit puternic

Deficitul comercial a coborat puternic în noiembrie faţă luna corespunzătoare a anului 2011, la 409 milioane euro, pe fondul unor importuri mai mici cu 9,5% şi al unor exporturi în creştere cu 1%, dar pe ansamblul primele 11 luni din 2012 păstrează un uşor avans, cu un total de 8,6 milliarde euro. În luna noiembrie 2012, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică, exporturile FOB au însumat 19 miliarde lei (4,2 miliarde euro), iar importurile CIF au însumat 20,9 miliarde lei (4,6 miliarde euro). Comparativ cu luna noiembrie 2011, exporturile au crescut cu 5,3% la valori exprimate în lei (0,9% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 5,5% la valori exprimate în lei (9,5% la valori exprimate în euro). Faţă de luna octombrie 2012, exporturile din luna noiembrie 2012 s-au situat aproximativ la acelaşi nivel (atat la valori exprimate în lei cat şi la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 13,3% la valori exprimate în lei (13,1% la valori exprimate în euro). Deficitul comercial FOB-CIF în luna noiembrie 2012 a fost de 1,84 miliarde lei (409,0 milioane euro), mai mic cu 2,18 miliarde lei (516,9 milioane euro) decat cel înregistrat în luna noiembrie 2011, adică mai mult decat o înjumătăţire a acestuia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.