Economic

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cel mai liniştit Crăciun

Ziarul de Vrancea
26 dec 2012 835 vizualizări
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat ieri că, statistic vorbind, Sărbătorile de Crăciun de anul acesta au fost cele mai liniştite, "semn că intrăm în normalitate", oficialul precizând că nu mai sunt niciun fel de probleme în ţară din cauza condiţiilor meteorologice

Duşa a precizat că drumurile judeţene, naţionale sunt deblocate, fiind reluată alimentarea cu energie electrică în localităţile unde aceasta fusese întreruptă din cauza problemele meteorologice. În acţiunile de deszăpezire au fost angrenaţi peste 30.000 de lucrători ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Apărării şi structurilor locale, intervenindu-se cu peste 13.000 de utilaje. Ministrul a anunţat că joi se preconizează căderi de precipitaţii slabe, potrivit meteorologilor.

A vrut să schimbe postul de radio şi a omorat doi oameni

Două persoane au murit, iar alte trei au fost rănite în urma unui accident care a avut loc, ieri după-amiază, pe DN 15 E 60, în zona localităţii mureşene Valea Izvoarelor, după ce un autoturism s-a tamponat cu un autocamion. Accidentul a avut loc după ce şoferul unui autoturism a pierdut controlul volanului, fiind preocupat de schimbarea frecvenţei radio, iar maşina a derapat, izbindu-se de autocamion. O femeie de 34 de ani şi o adolescentă de 14 ani, nepoata şoferului, pasageri pe bancheta din spate a autoturismului, au murit. Şoferul şi alte două persoane au fost răniţi.

Acceleratul de Timişoara a călcat un om

Un bărbat a murit, ieri, după ce a fost lovit de trenul InterRegio 1833 Iaşi-Timişoara, accidentul având loc la 250 de metri de staţia Năsăud. şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Bistriţa-Năsăud, Ioan Murăşan, a precizat că accidentul s-a petrecut în jurul orei 13.30. Agentul şef Valeruţ Rauca, de la Poliţia TF Salva, afirmă că, din declaraţiile mecanicului de locomotivă, bărbatul s-ar fi aruncat în faţa trenului. "Mecanicul de locomotivă susţine că bărbatul s-ar fi aruncat în faţa trenului. A decedat, oricum. Trenul şi-a continuat călătoria. Nu se poate opri. Noi vom face o anchetă la faţa locului ca să aflăm circumstanţele în care s-a petrecut accidentul şi cine se face vinovat de cele întâmplate", a declarat Rauca.

Român mutilat de tren în Austria

Un cetăţean român a alunecat şi a căzut în faţa unui tren, într-o gară din nordul Austriei, bărbatul pierzându-şi un picior în urma accidentului, scrie ziarul The Austrian Times. Incidentul a avut loc în Gara centrală din oraşul Linz. Românul în vârstă de 41 de ani s-a dezechilibrat şi a căzut în faţa unui tren aflat în mişcare. Mecanicul locomotivei a frânat, dar nu a putut opri la timp trenul, care i-a retezat piciorul drept românului. Victima a fost transportată de urgenţă la spital, însă medicii nu au reuşit să îi reataşeze piciorul. Poliţia feroviară austriacă a declanşat o anchetă pentru stabilirea circumstanţelor accidentului.



Ucisă de ginere şi de fiică, devorată apoi de animale

Cadavrul femeii date dispărută după ce ar fi fost ucisă de fiica ei şi de soţul acesteia, un avocat din Oradea, a fost găsit la marginea unui drum din satul bihorean Nădar, iar potrivit unor surse judiciare cadavrul era înfăşurat într-o folie, fiind mutilat de animale.

Procurorii au stabilit că trupul neînsufleţit aparţine Paraschiveu Vilham, soacra avocatului orădean Cosmin Moraru, anchetat, împreună cu soţia sa, pentru uciderea femeii. Potrivit unor surse judiciare, cadavrul femeii în vârstă de 53 de ani a fost găsit marţi seară de câţiva trecători. Ei au văzut o haită de câini care sfâşiau ceva, iar când s-au apropiat au văzut că este vorba despre un cadavru uman şi au sunat la 112. Corpul era mutilat de animale: piciorul drept şi o parte din bazin au fost devorate, la fel şi mâna dreaptă, până la umăr, iar o parte din piciorul stâng şi din mâna stângă au fost şi ele mâncate de animale. Cu toate acestea, "în urma autopsiei s-au găsit urme extrem de dure la nivelul gâtului şi al capului. Are gâtul străpuns de un obiect", au afirmat sursele citate.
Parchetul Curţii de Apel Oradea a deschis, în 5 decembrie, o anchetă după ce un avocat orădean Cosmin Moraru, soţia şi soacra acestuia fuseseră daţi dispăruţi cu o zi înainte, iar potrivit unor surse judiciare cei doi soţi sunt suspectaţi că au ucis-o pe femeie şi au fugit. Potrivit surselor judiciare citate, sesizarea privind dispariţia celor doi soţi a fost făcută iniţial de o cunoştinţă a avocatului, căreia acesta i-a lăsat cheile, cerându-i să schimbe gresia şi să tencuiască locuinţa. Ulterior, părinţii avocatului au confirmat fuga celor doi, speriaţi că acesta i-a căutat, în 3 decembrie, extrem de agitat, pretinzând că trebuie să plece deoarece este urmărit şi îi aşteaptă pe el şi pe soţia sa 30 de ani de închisoare.
Sursele citate au afirmat că echipaje poliţişti şi procurori au făcut primele cercetări în acest caz, găsind urme de sânge în locuinţa tinerilor. De asemenea, poliţiştii au audiat mai mulţi martori, vecini ai avocatului, care l-ar fi văzut pe acesta înainte de dispariţie, cu urme de sânge pe haine şi cărând în spate un sac.
Avocatul din Oradea şi soţia acestuia au fost prinşi în Elveţia, urmând să fie extrădaţi, după ce Curtea de Apel Oradea a emis pe numele celor doi, mandate de arestare în lipsă, pentru omor calificat. Cosmin Moraru este avocat în Baroul Bihor din 1999, iar soţia acestuia, Krisztina, este profesoară la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul".

Educaţia va face şi cercetare

Institutele naţionale de cercetare-dezvoltare intră în coordonarea Ministerului Educaţiei.

Toate institutele naţionale de cercetare-dezvoltare vor fi trecute în coordonarea Ministerului Educaţiei, iar Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică va fi desfiinţată, a decis Guvernul prin ordonanţa de urgenţă care stabileşte noua structură guvernamentală. "În termen de 30 de zile, prin hotărâri ale Guvernului, trec în coordonarea Ministerului Educaţiei institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, aflate în coordonarea sau subordinea Guvernului, a Ministerului Educaţiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Comunicaţiilor, Ministerului Muncii, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Agriculturii, precum şi alte institute, centre, staţiuni sau unităţi de cercetare organizate ca instituţii publice ori de drept public", se arată în document.
Institutele, centrele sau staţiunile aflate în coordonarea sau în subordinea Academiei Române şi a academiilor de ramură pot trece în coordonarea Ministerului Educaţiei numai cu acordul Academiei Române şi al academiilor de ramură. Conform noii organizări guvernamentale, în cadrul Ministerului Educaţiei va lucra un ministru delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.


Creatoare de modă, furnizoare de droguri

Mirela Rădulescu a fost arestată pentru trafic de droguri

Creatoarea de modă Mirela Rădulescu şi medicul veterinar reţinuţi de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri de risc au fost arestaţi preventiv, marţi după-amiază, de Tribunalul Dolj, alături de aceştia primind mandat de arestare şi o a treia persoană, care se ocupa cu distribuirea de ketamină. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Potrivit unor surse din cadrul DIICOT Craiova, creatoarea de modă a fost prinsă de procurori în momentul în care ieşea din locuinţa sa din Bucureşti, împreună cu medicul veterinar, care tocmai îi adusese ketamină pentru vânzare. În urma unei percheziţii în apartamentul ei au fost descoperite 35 de flacoane cu câte 20 de fiole de ketamină. Cei doi făceau trafic de câteva luni. Astfel, doctorul procura ketamina cu 20 de lei fiola din farmacii şi o vindea apoi pe piaţa neagră cu ajutorul creatoarei de modă cu 100 de lei fiola. Amandoi erau în vizorul anchetatorilor de mai multe luni şi au plasat pe piaţă peste doi litri de ketamină. Acum, ei sunt acuzaţi de trafic de droguri de risc. Mirela Rădulescu este sora deputatului USL de Argeş Cătălin Rădulescu.

Protest eşuat al unui român în timpul unei slujbe oficiate de Papă


n el a fost reţinut înainte să ajungă în piaţă n anul trecut, bărbatul apucase să dea foc unei Biblii în toiul unei slujbe de canonizare la Vatican

Un român cunoscut pentru proteste extreme la Vatican a fost blocat în prima zi de Crăciun în timp ce încerca să întrerupă slujba oficiată de Papa Benedict al XVI-lea, scrie ziarul La Repubblica, în ediţia online de ieri. Românul Iulian Jurgărean - care în 2011 a incendiat un exemplar al Bibliei în Piaţa San Pietro din Roma - a fost surprins marţi de autorităţile italiene în Piaţa Pius al XII-lea, situată la limita administrativă dintre Roma şi Vatican, în timp ce încerca să ajungă la slujba oficiată de Papa Benedict pentru a o perturba. Românul, care avea asupra sa pancarte şi pliante, este anchetat pentru tentativă de perturbare a unei ceremonii religioase şi pentru încălcarea interdicţiei de a intra pe teritoriul Vaticanului.
În octombrie 2011, românul Iulian Jurgărean - care conform autorităţilor ar avea afecţiuni mentale - a escaladat o balustradă şi a urcat într-o zonă interzisă, pe o latură a Basilicii San Pietro din Roma. El a dat foc unui exemplar al Bibliei în timpul unei slujbe de canonizare oficiată de Papa Benedict.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.